Segítség, utálom a munkámat!

„Utálom a munkámat, gyűlölöm a céget, utálom a főnököt!” Szinte naponta megfordulnak ezek a kifejezések az emberek fejében. Rövid az élet ahhoz, hogy olyan munkakörben vagy munkakörnyezetben maradjunk, amit utálunk. Mégis mi a megoldás? Megpróbáljuk megszeretni? Valamit változtassunk a saját hozzáállásunkon? Esetleg döntsünk a váltás mellett?

sad.png

  • Tartsd meg a gondolataidat magadnak!

Még ha utálod is a munkádat, tartsd meg magadnak, a családodnak vagy a közeli barátaidnak. Ne hangoztasd állandóan, mert előfordulhat, hogy olyan ember hallja meg, akinél pont nem szeretnéd, hogy megtudja. Tehát ne az legyen az első, hogy kiírod valamelyik közösségi oldal falára. Nincs értelme azért elveszítened a munkádat, mert éppen panaszkodtál róla vagy rossz passzban voltál.

  • Tudd, hogy nem csak te vagy ilyen helyzetben!

Lehet, hogy a munka tetszik neked, csak éppen a főnököd szörnyű vagy az egyik munkatársaddal gyűlik meg a bajod. Ha magadnak is be mered vallani, hogy mit nem szeretsz a munkádban/munkahelyeden, akkor már könnyebben ki tudod találni, hogyan tovább.

  • Ne kapkodj!

Ne hagyd abba a munkát, ne mondj fel hirtelen a semmibe! Érdemes átgondolnod, hogy ez az állapot nem átmeneti-e, azaz nem vagy-e éppen rossz passzban! Esetleg az életed más területén vannak hiányosságaid és ezt kivetíted a munkádra is? 

  • Mérlegelj!

Van olyan lehetőség, ami boldoggá tehet? Van arra lehetőséged, hogy átkérd magad egy másik csapatba? Vedd figyelembe az összes alternatívát, mielőtt elhatároznád, hogy felmondasz. Egy új munkahely megtalálása nem olyan egyszerű és ott is meg kell vívnod a saját kis harcaidat.

  • A biztonság kedvéért legyél kész az új munkahely keresésére!

Ha nincs mód arra, hogy maradj, ez is rendben van. Ne hagyd abba a munkát addig, amíg meg nem találtad az új helyedet. Frissítsd az önéletrajzodat, szerezz be néhány referenciát, kérdezz körbe, pályázz új lehetőségeket!

  • Csak diszkréten!

Remélem mondani sem kell, hogy nem előnyös nagy dobra verni azt, hogy új lehetőség után kutatsz. Aki menni akar, arra általában ráadják a kabátot. Nehogy két szék közül a padlóra ess. 

  • Vigyázz, mit mondasz!

Állásinterjún ne ócsárold a jelenlegi munkahelyedet. Ki tudja, lehet a két cég kapcsolatban áll egymással és összeérnek a szálak.

  • Nyugodtan!

Ha már megvan az új helyed és a felmondási idődet töltöd, próbáld meg minél nagyobb türelemmel lezárni ezt az időszakot! Érdemes békében távozni.

Olvass tovább a blogomon, nézd meg a weboldalamat is és jelentkezz be coachingra vagy tanácsadásra!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó

szilvi2_4.jpg

cover.jpg