15 kifejezés, amelyet tilos kimondanod a munkahelyeden

Rengeteg olyan karriert korlátozó kifejezés van, amelyek veszélyeztetik a szakmai előléptetésedet. Bármikor dönthetsz úgy, hogy csiszolsz a kommunikációs stílusodon. Sosem gondolunk bele abba, hogy a szavaknak mekkora ereje van, csak akkor, mikor már rombolnak. Ahhoz, hogy jól érezd magad a munkahelyen és veled is normálisan kommunikáljanak, érdemes asszertív módon megfogalmaznod a mondandódat. Most 15 olyan kifejezést gyűjtöttem össze, melyet érdemes elkerülnöd, ha nem akarsz haragosokat.

 dreamstime_m_24441047.jpg

 1. „Ez nem fair.” – Igazságtalanságok a munkahelyen és a világban mindennaposak. Helyette inkább koncentrálj arra hogyan tudnál a helyzetből a legkisebb kárral kijönni és előnyt kovácsolni magadnak. Azzal már mindenképp tudsz, ha átgondoltan és nem indulatból beszélsz, cselekszel.
 2. „Ez nem az én problémám.” „Ez nem az én feladatom.” – Ha te kérnél segítséget és ezzel a mondattal elhajtanának, te mit szólnál? Nem hiszem, hogy jól esik. Függetlenül attól, hogy mi a kérés, valószínűleg fontos annak, aki segítséget kér tőled. Ha nem is tudsz segíteni, akkor biztosan tudsz legalább egy olyan embert ajánlani, aki jártasabb a témában.
 3. „Nem fizetnek ehhez eleget.” – Fizetésemelést kérni nem lehetetlen feladat, főként akkor, ha már letettél valamit az asztalra. Új projekt, új kihívás. Most megmutathatod, hogy mit tudsz, aztán pedig jöhet a fizuemelés.
 4. „Azt hiszem.” – Most hiszed vagy tudod? Az előbbi bizonytalanságra utal.
 5. „Nem probléma.” – Miután segítettél valakinek, mennyivel kedvesebb azt mondani: „Szívesen.”
 6. „Megpróbálom.” – Ez a kifejezés már magában rejti a kudarc lehetőségét. Mit szólnál ahhoz, ha elutazásod alkalmával megkérnéd a barátodat, hogy etesse meg a macskádat, erre ő azt válaszolja: „Oké megpóbálom.” Ugye, hogy mennyire nem győzött meg?
 7. „Gázos a munkám.” „Utálom a céget.” – Kerüld a rosszindulatú, ítélkező kifejezéseket. De azt is kérdezhetném, hogy akkor miért pont ott dolgozol, ahol? Sosem tudhatod, hogy a jövőben mikor hoz össze a sors olyan emberekkel, akik korábban a munkatársaid voltak.
 8. „A munkatársam lusta.” – Mi az oka annak, hogy ezt hangoztatod? Ezzel csak magad alatt vágod a fát. Ha van egy jó vezetőd, akkor ezt magától is kiszúrja és korrigálja.
 9. „De ezt eddig mindig így csináltuk.” – A legjobb vezetők értékelik azt, ha valaki innovatív, kreatív és jó problémamegoldó. Ez a kifejezés ennek pont az ellentéte. Múltban ragadt, rugalmatlan és zárt gondolkodásra vall. Az a legjobb, ha érdeklődsz, hogyan működne az új ötlet.
 10. „Ez lehetetlen, ezt nem tudjuk megoldani.” – A egyik „kedvenc” mondatom az álláshirdetésekben: a pályázó nem ismer lehetetlent és mindent meg tud oldani. Hogy miért „kedvenc” számomra? Azért, mert félrevezető és félreérthető. Amit valójában jelent ez a kifejezés: a munkavégzés során figyelembe veszel minden lehetséges megoldást. Mi történik akkor, ha semmi sem válik be? Még véletlen se használj negatívan csengő kifejezéseket! Nyugodtan hívd fel arra a figyelmet, hogy átbeszélnéd, milyen egyéb lehetőségek segítenének téged a döntésben/megoldásban. Hiszen te sem tudhatsz mindig mindent.
 11. „Ezt így meg úgy kellett volna.” – Egyrészt miért nem akkor javasoltál, amikor ennek helye és ideje lett volna? Másrészt utólag bűntudatot kelteni már nem szép dolog. Kidolgozhatsz viszont új folyamatokat, melyekkel az eddig előforduló hibák kiküszöbölhetőek.
 12. „Srácok, gyerekek.” – Ezeket a kifejezéseket a poén kedvéért tartsd meg a baráti kapcsolataidban és ne az üzleti életben használd. Nem is gondolnád, de elég lekicsinylő hatást kelt.
 13. „Lehet, hogy rossz ötlet, de..” – A saját helyzeteden rontasz és önbizalomhiányra utal, ha így fogalmazol. A legjobb módszer, ha mindenféle mentegetőzés nélkül közlöd, amit szeretnél, anélkül, hogy a saját megítélésedet rombolnád.
 14. „Nem gondolod?” – Amennyiben tényleg jóváhagyást, megerősítést szeretnél, akkor nyugodtan használd. Hanyagold akkor, ha uralni akarod a helyzetet és másokra ráerőltetni a saját véleményedet, ahelyett, hogy ők maguk átgondolnák a helyzetet.
 15. „Most nincs elég időm, túl elfoglalt vagyok.” – Még ha ez így is van, a másik fél azt fogja érezni, hogy a te kérésed kevésbé fontosabb, mint másoké. Azért, hogy ne rontsd el a másik kedvét, illetve ha legközelebb neked van szükséged segítségre és számíthass rá, mondd a következőt: "Szívesen segítek neked, megfelelne neked délután 2 után?"

+TIPP: Mindig gondolkodj el azon, hogy egy adott szituációban hogyan tudsz asszertívan kommunikálni! Így téged is meghallgatnak és te is el tudod mondani anélkül a véleményedet, hogy a  másikat megsértenéd vagy egy teljesen más irányba kanyarodna a beszélgetés. A megoldás pedig már hab a tortán.

Téged melyik kifejezés zavar a legjobban? 

Olvass tovább a blogomon, nézd meg a weboldalamat is és jelentkezz be coachingra vagy tanácsadásra!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó

szilvi2_4.jpg

cover.jpg