Neked való-e a távoli munkavégzés?

Szinte naponta hallom az ügyfeleimtől, hogy távoli munkavégzésre szeretnének váltani. A legtöbbet emlegetett igények között szerepel, de hogy mik a legfőbb előnyei és a hátrányai (mert azok is vannak) azt most össze is gyűjtöttem! A bejegyzés végén szavazhatsz is, valamint azt is írd meg, hogy mit gondolsz a témáról!

working_from_beach.jpg

Előnyök:

A legjobb a távoli munkavégzéssel kapcsolatban, hogy bárhonnan dolgozhatsz!- Elsőre biztosan fura számodra, de igaz: ahelyett, hogy mindennap ugyanabban az irodában kellene ülnöd, dolgozhatsz otthonról, a kertből, kávézóból, közösségi irodából vagy külföldről is. Ebben a helyzetben a munkához való rugalmasságod azt is magában foglalja, hogy meg tudod és akarod magadnak teremteni az ideális munkakörülményeket, valamint nem probléma számodra, hogy másként alakul az időbeosztásod. Természetesen vannak időbeli korlátozások, például a normál munkaidő, találkozók, projekt határidők, de akik távolról dolgoznak, azok mégis azt érzik, hogy saját maguk osztják be a saját idejüket annak függvényében, hogy mekkora a munkaterhelés vagy éppen milyen projekteken dolgoznak. Mindent összevetve a távolról történő munkavégzés első számú előnye a szabadság és a rugalmasság!

Fejleszted készségeidet.- Az óriási rugalmasságnak köszönhetően 2 típust különböztetünk meg: az egyik típus nem megfelelően kezeli az idejét és a kötelességeit, a másik típus pedig megragadja a lehetőséget, hogy megmutassa, sikeres tud lenni ilyen körülmények között is. Ha most ezt a bejegyzést olvasod, akkor biztosan törődsz a munkáddal, szóval valószínűleg az utóbbi csapatba tartozol. Az ilyen fajta munkavégzés nagy önállóságot követel. Proaktív módon kell gondolkodnod, rá kell döbbenned a saját megoldásaidra. Komolyan kell venned a munkádat, meg kell tervezned mindent, hatékonyságra és  minőségre kell törekedned.

Spórolhatsz és javul az életminőséged.– Nem kell az ingázásra és a drága, de íztelen munkahelyi ebédre költened. Azt az időt főzéssel, alvással, sportolással is tudod tölteni, amit egyéb esetben a több órás dugóban való vesztegetéssel és idegeskedéssel töltenél. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb hulladékot termelsz (bár nem a DM Coaching profilja, de ennek fontosságáról is tudnék írni egy jó hosszú bejegyzést).

Hátrányok: 

Veszélyeztet az elmagányosodás.– Hiába van már 100 féle módszer, hogy tartsd a kapcsolatot a munkatársaiddal és az ügyfeleiddel, mégis érezheted azt, hogy hiányzik egy igazi csapat, ahova tartozhatsz. Sok szociális lehetőségből kimaradsz, ha kizárólag csak otthonról végzed a munkát! Menj el egy hozzád közeli kávézóba, közösségi irodába (egy jó sétával kiszellőzteted a fejedet), valamint a saját munkahelyedre is, hiszen biztosan nyújtanak erre is lehetőséget, ha máskor nem is, akkor a kötelező meetingek miatt!

Biztosan nem lesz zavartalan a munkanapod.– Megzavarhat a gyerek, a postás, egy rokon, mivel nincs kontroll ezért észre sem veszed, de órákat netezel és munka közben szeretnéd elvégezni a házimunkát is. A megoldás: tervezés és priorizálás. A rugalmasság nem azt jelenti, hogy teljesen szétesel.

Felelősség.– Még nagyobb felelősség és elvárás nehezedik rád, ha távolról dolgozol. Ezt ne nyomásként éld meg, hanem kihívásként, gondolj arra, hogy itt az idő, most bizonyíthatsz!

További tippek: Gondold végig, hogy a te munkakörödben vajon lehetséges-e a távoli munkavégzés! Amennyiben nem, akkor mérlegeld, hogy ez mennyire fontos számodra és mit kellene tenned a továbbiakban, hogy ez megvalósulhasson! Bárhol is legyél, ha munka közben zavarnak a privát értesítéseid, akkor tedd be a telefonodat a fiókba vagy a táskádba. Ha nem látod, így kisebb a kísértés. Azt pluszban még itt tudod elolvasni, hogy mire érdemes figyelned,  ha mégis otthonról dolgozol.

Köszönöm, hogy elolvastad, várlak vissza a jövőben is! 
Amennyiben kérdésed van, keress az alábbi elérhetőségen!

Nézz szét a blogomon a korábbi cikkeim között is!
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu 

 szilvi3_3.jpg

 cover.jpg

dolgozz_magadon_finalbiglogo.jpg