Ne vidd vásárra a bőrödet! – Interjú Tajti Ildikóval, a Tindigo kozmetikumok megálmodójával

Nagyon jól tudjátok jól rólam, hogy szeretem sikeres emberek sikeres életútját, vállalkozását bemutatni. Ez most sem volt másképp. Tudjátok, hogy miért esett Ildikóra a választásom? Azért, mert neki ugyanaz a missziója, mint nekem (csak kicsit más formában). Visszaadja az embereknek a saját önbizalmukat. A folyamatosan fennálló bőrproblémák kemény lelki megpróbáltatások elé tudják állítani az embereket, az arcunkra szó szerint rá van írva minden, elrejteni nem lehet. Az alábbi interjúban alaposabban megismerhetitek Ildikót, a Tindigo kozmetikumok megalkotóját, aki elárulja, hogyan építette fel a vállalkozását.

20258212_1566554236730561_4947688139351238331_n.jpg

Mikor és milyen indíttatásból kezdtél el szépségápolással foglalkozni?

Kifejezetten bőrápolással foglalkozom, erre specializáltam a blogot és a Youtube csatornámat is. 15 éves koromtól küzdöttem aknéval, szinte mindent kipróbáltam rá. Jártam kozmetikushoz, aki rendszeresen nyomkodott, elmentem szoláriumba a tanácsára, próbáltam, hogy csak vízzel "ápolom" a bőrömet, a drogériában felvásároltam mindent, ami jónak tűnt, egy időben csak natúr kozmetikumokat használtam, mindenféle házi praktikát kipróbáltam, még krémet főzni is megtanultam. Sajnos a bőröm ezektől nem javult semmit, sőt gyakorta még rosszabb lett. 25 éves voltam, amikor először találkoztam független tudományos kutatásokkal. Nagyon lelkes voltam, rengeteg időt töltöttem, hogy ezeket angolról magyarra fordítsam, és vásároltam angol nyelvű bőrgyógyász könyveket is az USA-ból. Majd az ezekből tanultak alapján tudatosan összeraktam egy olyan rutint, amitől végre lényeges javulás állt be. Mivel IT-ban dolgoztam, könnyű volt számomra egy blogot létrehozni. Szerettem volna megosztani másokkal is azt, hogyan lehet szép, tiszta a bőr, hiteles, független tudományos forrásokkal alátámasztva.

Mekkora utat jártál be?

Óriásit, sose gondoltam volna pár éve, hogy ilyen messzire jutok. Nagyon sokat kezdték el olvasni a blogot, egyre több bőrprobléma jött szóba. Ezekre is találtam bizonyítottan működő módszereket, amiket meg is osztottam. Lett Youtube csatornám, elvégeztem a kozmetikus képzést, saját kozmetikai márkám van, a bőrápolási könyveim idén még a könyvesboltokba is bekerülnek, valamint tartok bőrápolási konzultációkat egy budai magánklinikán és oktatást is. Valamint most már két bőrgyógyász is támogatja a munkámat szakmai segítséggel és kooperációval.

Mi a küldetésed jelenleg, mivel foglalkozol pontosan?

Hiszek benne, hogy a szép bőr alanyi jogon jár mindenkinek! Bízom az edukációban, több száz cikk és videó érhető el ingyenesen, és oktatásokat is tartok. Azt szeretném, ha mindenki megtanulná okosan ápolni a bőrét, tudatosan kiválasztani a kozmetikumokat, reális elvárásokkal. A szép, egészséges bőr elérését segítik a könyveim és a magas hatóanyagtartalmú kozmetikumaim is. 

Honnan jött a Tindigo elnevezés?

Még akkor jött, amikor informatikában dolgoztam. Az informatikában szerencsét hozott, azt is szerettem nagyon, és a mai napig erős online jelenlétem van. Bár már nem abban dolgozom, nagyon megszerettem ezt a nevet, a követőim is gyakorta hívnak így.  

Kinek ajánlanád a termékeidet?

Bár elcsépeltnek tűnhet, de a kozmetikumaimat mindenkinek. Mivel kis cég vagyunk, jelenlegi 3 kozmetikumunkat úgy találtam ki, hogy valóban mindenkinek jók legyenek. A Tindigo Mild&Pure olajos lemosó balzsam nagyon kíméletesen tisztítja meg a bőrt a szennyeződésektől, nem szárít egyáltalán. Azonban vízzel le lehet öblíteni speciális formulájának köszönhetően, így a zsíros bőrűek is szeretik nagyon. A Tindigo Smooth&Glow olajszérum magas retinoltartalmú, a Tindigo Shake&Shine pedig vizes formulájú szérum 15% C-vitaminnal, mindkettő kiváló anti-aging és folthalványító. A formulájuk szerint az olaj menne száraz bőrre, a vizes pedig zsírosra, de ez nem ilyen fekete-fehér. :) A visszajelzések alapján nem a formula határozza meg, melyiket szeretik jobban, hanem az, hogy melyik hatóanyagra reagál jobban egyénileg a bőrük. Az Esszenciális bőrápolás c. könyvemet tényleg mindenkinek ajánlom, A-Z-ig benne van minden gyakorlatias tanács minden korosztálynak és minden bőrproblémára. A Tiszta bőr titka c. könyvemet pedig azoknak ajánlom, akik mitesszerekkel, aknéval vagy rosaceval küzdenek, ez a könyv kifejezetten erről szól.

Mikor kezdted el a blogolást?

2013-ban, a Youtube csatornát pedig 2015-ben. 

A közösségépítésben mit tartasz a legnehezebb feladatnak?

Megfelelni mindenkinek, de egyre inkább belátom, hogy ez lehetetlen. Mélyen bízom a tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslásban, a légből kapott nekem bevált típusú mendemondáknak helyet nem adok. Szerencsére van egy olyan intelligens réteg, akinek igénye van arra, hogy a kozmetikum választásban is tudatos legyen, ők előbb-utóbb megtalálnak. Nagyon szoktak örülni, hogy tudományos válaszokat kapnak arra, miért nem váltak be a drogériás, natúr, gyógyszertári vagy éppen a professzionálisnak nevezett kozmetikumok, hogyan olvassák el az INCI-t vagyis az összetevőlistát, és mikor forduljanak akár bőrgyógyászhoz.

Milyen kérdésekkel találnak meg legtöbbször az emberek?

A régi követőim nagyon specifikus és okos kérdéseket tesznek fel, nem tudnék általánosítani. Az újaktól rendszeres az ajánljak egy csodakrémet, ami természetesen nem létezik, vagy mondjak egy jó fényvédőt, ami bár van, nagy kérdés, hogy kinek mi fog beválni, olyan nincs, ami mindenkinek jó. Ez olyan, mint az alapozó választás, ki a fényeset szereti, ki a mattat, ki a nagy fedőképességűt, ki pedig a természetes finisht. Vagy tipikus példa, hogy mit tegyen a pattanásaira. Mivel egy egész könyvet tudtam írni a témában, így nem tudok rá egymondatos válaszokat adni. Ezért is lehet hozzám jönni személyes konzultációra, ahol egyénre szabottan konkrét bőrápolási rutint állítok össze, életmódbeli táplálkozásokat adok, súlyos esetben bőrgyógyász vagy egyéb szakorvos bevonásával. Ez a holisztikus megközelítés elengedhetetlen, és nagyon sok munka van abban, ha egy problémás bőr végre szép lesz, sajnos instant csodamegoldások nincsenek rá.

Mi az, amire megtanított téged a saját vállalkozásod felépítése?

Arra, hogy a kitartó munka valóban meghozza gyümölcsét, és hogy a sikernek mindig óriási ára van. Rengeteg időm, energiám, tanulásom és pénzem fekszik a kívülről látható sikerekben. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezeket magamtól értem el. Mindenkinek javaslom, aki vágyik valamire, hogy legyen végtelenül kitartó, mert gyakran évek, mire bármi kézzel fogható sikert könyvelhetünk el. Valamint gondolja át, hogy akarja-e a célt annyira, hogy az árát megfizesse. Szeretné-e a pénzét és a szabadidejét erre feláldozni, hajlandó-e folyamatosan képezni magát, ugyanis a nagy célok elérése általában ezzel jár. Mindenki szeretne csinos és vékony lenni, ám kevesen szeretnének ezért életmódot váltani, helyesen enni, nem nasizni, sportolni stb. A szép bőr vagy egyéb célok elérése pedig akár még több lemondással és áldozattal járhat, de én tényleg azt mondom, hogy megéri! Valamint azóta is folyamatosan új és új célokat tűzök ki, és megteszek mindent azért, hogy ezeket el is érjem, amiben harcos és kitartó természetem nagy segítségemre van.

Mi a legnagyobb örömöd a munkádban?

Rengeteg örömöt nyújt a munkám, el sem tudom képzelni, hogy mást csináljak. Szeretem, hogy folyamatosan tanulnom kell, ugyanis ez segít, hogy ne unjam meg, és nagyon kreatív is, amit végtelenül élvezek. A követőim és vásárlóim szeretete rengeteget ad, ezért jó személyes márkának lenni. Nap, mint nap kapom az üzeneteket, hogy a bőrük rengeteget javult és nagyon hálásak. Erre vagyok egyben a legbüszkébb, mostanra tényleg több ezer nőnek (és néhány férfinak) segítettem abban, hogy szép legyen a bőrük. :)

Mik a jövőbeni céljaid, hová szeretnél fejlődni?

Rengeteg nagyszabású tervem van, nehéz is eldöntenem, hogy melyik a cég jelenlegi helyzetében a legjobb. A kutatásfejlesztés folyamatosan zajlik, tehát lesznek új magas hatóanyagtartalmú Tindigo kozmetikumok, amik valóban hatnak. Szeretnék sokkal több kozmetikumot, hogy akár egy komplett rutint is össze tudjak állítani belőlük, persze ez még biztosan pár év lesz. :-) Egyesével fejlesztjük, folyamatosan. A bőrápolási konzultációkat is nagyon szeretem, de oda most is nagyon sokat jönnek. Viszont ezt a szolgáltatást mindenképpen szeretném megtartani, mert ennyi köszönő levelet sosem kaptam még, és ez nagyon sok boldogsággal tölt el.  Az oktatásokat is nemrég kezdtem el, laikusok és szakemberek egyaránt jöhetnek. Egyelőre kiscsoportos oktatásokat tartok, de nagyszabású terveim vannak ezen a területen is, hiszen ahogy már írtam, mélyen hiszek az edukációban. Plusz így sokkal több emberrel tudok foglalkozni egyszerre, mintha mindenki egyesével jönne hozzám. Szeretnék még több embert elérni, ehhez különböző online eszközöket fogunk használni a jövőben. Rengeteg olyan kommentet is kapok, hogy bárcsak előbb találtak volna meg, ezen szeretnék segíteni. Gondolkozom további könyveken is természetesen, nagyon szeretek írni is. :) Magamat pedig folyamatosan fejlesztem, ez elengedhetetlen, hogy naprakész tudjak maradni. Ez nem az a szakma, ahol egyszer valamit megtanultunk, és akkor úgy lesz minden, míg világ a világ. Folyamatosan jönnek ki új hatóanyagok, új kutatások, amiket fontos, hogy kövessünk. 

Köszönöm, hogy elolvastad az interjút, várlak vissza a jövőben is! 
Amennyiben kérdésed van, keress az alábbi elérhetőségen!
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu 

szilvi3_3.jpg

Karrier coachingra, tanácsadásra itt tudsz bejelentkezni.
Büszke vagyok arra, hogy ügyfeleimmel mindig sikeres üléssorozatot zártunk.
Több, mint 2 éve aktívan blogolok  és több, mint 50 cikkem jelent már meg az Index.hu oldalon kiemeléssel. Tavaly előadhattam a Media Hungary Konferencián, többször meghívtak rádióbeszélgetésre is, a HVG Börzének készítettem egy bemutató anyagot, valamint Kezdő Vállalkozók versenyén 2 különdíjjal lettem gazdagabb.
dolgozz_magadon_finalbiglogo.jpg