Összecsapnak a hullámok a fejed fölött, mert túlvállaltad magad?

Biztosan gyakran érzed azt, hogy elvállalsz bármit, mert kedves és hasznos akarsz lenni mások számára és végképp nem akarsz megsérteni másokat vagy konfliktusba kerülni. Nemet sem tudsz mondani és félsz attól, ha megtennéd, akkor akár egy lehetőségtől is elesnél. Be kell látnod azt, ha minden irányba meg akarsz felelni, akkor már csak pont magadra nem lesz időd. Mindnyájan elfoglaltak vagyunk, de meg kell tudni húzni a határt. Van választásod. Dönthetsz arról, hogyan reagálsz mások igényeire. Nem vagy köteles mindenkinek megfelelni, elsődleges prioritásnak a saját szükségletednek kell lennie. Önzőségnek gondolod? Pedig az érdekeidért igazán te saját magad tudsz kiállni, nem más. Ahogy mondják: a boldog anyuka meg tudja teremteni a meghitt családi létet, így boldog a baba és az apuka is. Amennyiben nem ismered fel a saját szükségleteidet és azt, hogy túlvállaltad magad, biztosan összecsapnak a fejed fölött a tennivalók, folyamatosan magyarázkodnod kell és nem tudsz kimászni belőle.

oe.jpg

6 biztos jel, amiről tudhatod, hogy túlvállaltad magad:  

 1. Azzal töltöd az idődet, hogy aggódsz. – Igazából meg sem akarod tenni azt a szívességet és cselekvés helyett inkább bele sem kezdesz a feladatba, ezért egymásra tolódnak a hirtelen beígért dolgaid, így tényleg nem végzel soha.
 2. Nem ülsz le rendesen enni. – Állandóan rohansz, a gondolataid sem tudnak rendeződni. Mikor reggeliztél utoljára? Szoktál egyáltalán vacsorázni? És mi a helyzet az ebéddel?
 3. Nem alszol eleget. – Fáradt és kimerült vagy, miközben nem tudsz aludni. Majd mire elaludnál, akkor felriadsz, hogy valamit elfelejtettél.
 4. Nincs elég időd a barátaidra vagy a hobbidra. – Nem is emlékszel már olyan alkalomra, amikor csak úgy spontán azt tehettél, amit szerettél volna.
 5. Az egészséged már nem a régi. – Izomfeszültség, hátfájás, fejfájás, álmatlanság. Ezt a túlzott stressz miatt érzed.
 6. Nem tudod kezelni a változást. – Szerinted mindennek pontosan a terveid szerint kell haladnia, azonban ha egy kis változás áll be az életedben, akkor összedőlsz, mint a kártyavár.

Külső-és belső változtatások is szükségesek ahhoz, hogy ez az állapot ne folytatódjon tovább. Kezdetnek írnod kell egy listát arról, hogy mi az, ami zavar téged, miért érzed rosszul magad és min kellene változtatnod ahhoz, hogy jobban érezd magad! Tudom, hogy nincs időd a listákra...és pont ez a probléma!

Hogyan tudod megőrizni az egyensúlyodat?

 • Gondold át, hogy tényleg szívesen megteszed-e és belefér-e az idődbe az a szívesség, amit tőled kérnek!
 • Priorizálj és ha kell, akkor írd össze a teendőidet!
 • Ne vegyél mindent annyira komolyan!
 • Tanulj meg nemet mondani! Nem kell szabadkoznod és ne kérj időt! Legyél őszinte és mondd el, hogy ezt most nem tudod bevállalni, mert jelenleg más prioritásaid vannak!
 • Hagyd figyelmen kívül az elvárásokat!
 • Nem vagy tökéletes. Így ne is frusztráld magad emiatt!
 • Reális terveket és célokat állíts fel magadnak!

Na meg vigyázz magadra! :) 

Tölts minél több időt: meditálással, relaxálással, olvasással, nevetéssel és minden nap tegyél meg valami olyan dolgot, ami boldoggá tesz! 

Te mivel könnyítenél az életeden, hogy a dolgok olajozottabban menjenek?

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Amennyiben kérdésed van, keress az alábbi elérhetőségen!
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu 
dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg