A negatív visszajelzés hatásai és kezelése

 

A legtöbb munkavállaló azt reméli, hogy a negatív visszacsatolást el tudja kerülni a munkája során.  A negatív visszajelzés azt jelzi, hogy a munkavállaló nem teljesítette kielégítően a munkája valamennyi aspektusát és javítania kell rajta. Azonban nem minden negatív visszajelzés hátráltatja szükségszerűen az alkalmazottak morálját. Az alábbi bejegyzésemben minden oldalról körbejárom a témát, olvashatsz arról, hogyan működik a negatív visszajelzés, te hogyan tudsz átlendülni a kritikán és mit tudsz tenni akkor, ha te vagy olyan helyzetben, hogy neked kell valakit kritikával illetni.


come-affrontare-un-colloquio-di-lavoro-800x600.jpg 

A negatív visszajelzés mechanizmusa:

Viselkedés

A negatív visszacsatolásra érdemes úgy gondolni, hogy a végeredmény pozitív hatású lesz. A negatív visszacsatolás a nemkívánatos viselkedés megállítására használható a munkahelyen. Korrekciós visszajelzés, amelyet egy szülő is gyakran nyújt az olyan gyermekének, aki rosszul viselkedik vagy olyan módon, amelyben a gyerek sérülést szenvedhet. Ez ideális esetben új és elfogadható magatartást vált ki. A munkáltatók is ugyanazt a korrekciós intézkedést alkalmazhatják, így az alkalmazottak megkapják a kívánt viselkedési mintát.

Fogadtatás

A negatív visszajelzést különbözőképpen fogadhatják az alkalmazottak és mindenkit más módon befolyásolnak. Azok a dolgozók, akik nem kapják meg a negatív visszacsatolást, általában nem ismerik fel azt, hogy min kellene dolgozniuk és nem is képesek fejlődni. Azok, akik a negatív visszajelzés negatív oldalát látják csak és nem is teljesítenek a munkában, azok bele is ragadhatnak ebbe a helyzetbe.

Motiváció

Motivációs forrásként is lehet tekinteni a negatív visszajelzésekre. Azoknál, akik dühösek vagy a kritika hatására arra hajlandóak, hogy jobb munkát végezzenek, a negatív visszajelzést a teljesítmény szempontjából fel lehet használni. Vannak, akik csak azért is megmutatják, hogy tudnak jobban is lenni, rácáfolva a negatív visszajelzésre. 

Önreflexió

Vannak olyan alkalmazottak, akik kevésbé érzelmi síkon közelítik meg a negatív visszacsatolást. Ezen munkavállalók értékelik a visszajelzést, mert ez lehetőséget ad nekik az önvizsgálatra és a tanulási lehetőségre. Örökkévaló optimistáknak is tarthatjuk őket, hiszen felismerik, hogy több figyelmet kell szentelniük a saját teljesítményükre és magatartásukra, így a jövőben sikeresebbek lesznek. Ebben az esetben a negatív visszacsatolás inspirálja a változást. 

7 tipp, amely segít téged átlendíteni a negatív visszajelzésen:

 • Fogadd el a kritikát anélkül, hogy hirtelen felindulásból és meggondolatlanul reagálnál!
 • A kritika szükséges a szakmai fejlődéshez, hiszen nem tudsz megoldani egy olyan problémát, amelyet nem is ismersz (nem ismersz fel)! Így próbáld megtalálni a jó szándékú, konstruktív elemeket a vezetőd megjegyzésében!
 • Amennyiben rossz helyről származik a kritika és valaki ok nélkül akar téged aláásni (bosszúból vagy féltékenységből), akkor ezt nem kell szó nélkül tűrnöd! Természetesen helyzettől függ, de fel kell hívnod az adott személy figyelmét arra, hogy ezt nem csinálhatja tovább. Ennek az a célja, hogy ne emelkedjen a feszültség és szembe tudj nézni a valótlan állítással, merj konfrontálódni.
 • Ha valaki olyan tanácsot vagy kritikát fogalmaz meg irányodba, amely téged segít, vedd figyelembe azt a tényt is, hogy aki ezt megfogalmazza ugyanúgy kellemetlenül érezheti magát, mint te. Gyakran könnyebb veszni hagyni a problémát és a szőnyeg alá seperni. Azonban, ha valaki hajlandó azt kockáztatni, hogy az őszinteségéért cserébe negatív fogadtatásban részesül, annak igazán hálás lehetsz.
 • A kevesebb néha több. Csak azért, mert elfogadod a kritikát, még nem jelenti azt, hogy megalázkodva kell elnézést kérned egy-egy hibád miatt. Nincs szükség részletes bocsánatkérésre vagy indoklásra és kockázatos is lehet a túlzott védekezés.
 • Végezd el a szükséges változtatásokat! Vannak olyan visszajelzések, melyek alapvető fontosságúak és ha a körülötted lévők látják, hogy a visszajelzés nem tört meg téged, hanem elég magabiztos és proaktív vagy ahhoz, hogy változtass, akkor még nagyobb tiszteletet tudsz kivívni a körülötted lévő emberekből, amely hosszú távon pozitív irányba épít téged.
 • Ne gondold azt, hogy a kritika elszívja a pozitív eredményeket, amelyeket eddigi karriered során elértél. A karrier egy hosszú távú befektetés, biztosan találkozol majd mindenféle emberrel, akik különböző módon adják tudtodra, ha valami nem tetszik nekik. Ezeket érdemes megvizsgálni abból a szempontból, hogy ki és milyen céllal mondja neked ezeket, majd ebből építkezni, ha arra érdemesnek találod.

Amennyiben neked kell visszajelzést adnod az egyik alkalmazottad számára, azt a következőképpen tedd: 

 1. Építő jelleggel, barátságosan és higgadtan közöld a mondanivalódat!

 2. Ne köntörfalazz és legyél határozott, de udvarias, tiszteletben tartva a beszélgetőpartneredet!

 3. Egyszerre egy problémára fókuszálj!

 4. Tedd rendszeressé a meetingeket és figyelj arra, hogy rendszeresen adj visszacsatolást az alkalmazottaidnak!

 5. Figyelj oda arra, hogy elismerd azt is, ha valaki eredményeket ér el a munkájában!

 6. Közösen állítsatok fel célokat!

 7. Éreztesd, hogy továbbra is támogatod a fejlődésben!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Amennyiben kérdésed van, keress az alábbi elérhetőségen!
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu 

szilvi3_3.jpg
dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg