Mi jelenti számodra a sikert?

Biztos vagyok abban, hogy mindenkinek mást jelent. Van, akinek a megnyugvás, az elégedettség, a könny, a verejték, a pénz, az idő vagy a lemondás jelentésével bír. De egyet biztosan állíthatunk: instant siker nincs. A lényege a kitartás és a megalapozottság.  Siker például az az élethelyzet, amiben végre azt érzed, hogy jó helyen vagy és azt csinálod, amit szeretsz, ki tudsz teljesedni.

sikerno.jpg

Számomra komplex jelentéssel bír: motiváció-kitartás-eredmény-siker. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. Én ezt képviselem a munkám során is. A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Sokan mondják, hogy X ember jókor volt jó helyen. Azonban ez nem ilyen egyszerű. X embernek valószínűleg elég sokat kellett küzdenie azért, hogy ott legyen, ahol most tart.

A következő idézet még jobban szemlélteti azt, amit az emberek a siker alatt értenek és éreznek:

„Sokszor és sokat nevetni; elnyerni az intelligens emberek megbecsülését, a gyermekek ragaszkodását; kivívni az őszinte kritikusok elismerését és elviselni a hamis barátok árulásait; örülni a szépnek, megtalálni másokban a jót; jobbítani egy kicsit a világon - egy egészséges gyerekkel, egy parányi kerttel vagy azzal, hogy biztos lábon állva élsz; tudni, hogy legalább egyvalaki könnyebben lélegzik, mert te voltál. Ez a boldogulás, ez a siker.” – Ralph Waldo Emerson

Számodra a sikert a kézzel fogható eredmény vagy az odáig vezető út (is) jelenti? Siker az, ha az úton rengeteget tanulsz? Siker az, ha elbuksz és utána fel tudsz állni? Azt gondolod, hogy kaptál egy sorsot az élettől és abban kell ragadnod? Boldog vagy a sikerhez vezető úton? Képes vagy megélni a sikert? Egyáltalán tudsz érvényesülni? Van, aki számára a gyermekek nevelése és a háztartás menedzselése okoz örömöt, ebben tud kiteljesedni. Vannak sokan, akik csak a munkájuknak élnek és így boldogok.

Kultúránként is eltérő a siker értelmezése. Keletre tekintve azt vallják az emberek: „Azért élünk, hogy dolgozzunk”. Nyugatra tekintve pedig a következőt: „Azért dolgozunk, hogy éljünk.”  Te mit képviselsz?

Csatlakozz egy építő jellegű csoporthoz!
Most egy 2018-as, A5-ös méretű napi beosztású naptárat is nyerhetsz!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
Karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu  dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg