Miattad halnak éhen a személyi edzők

Ezt a bejegyzést megírhattam volna máskor is, de úgy érzem, hogy igazán most van aktualitása. Januárban megugrik az edzőterembe járó emberek száma. Beüt a rossz idő (bár kinek mi számít annak, télvíz idején is ki lehet menni a szabadba sétálni, futni, biciklizni és szánkózni) az ünnepek után az emberek kiüresednek, elfoglaltságra vágynak. Újévkor legtöbben testalkatra és egészségre vonatkozó fogadalmakat fogalmaznak meg bejgli és a töltött káposzta elfogyasztása között olyan gondolatokkal ötvözve, hogy  „leadok 10 kg-ot”, „erősítek”, „már elég ciki, ha kifulladok 10 perc gyaloglás után”. szeme_lyiedzo.jpg

Januárban meg sem lehet moccanni a teremben, sorban állás van a pultnál és a gépeknél is. Az edzők pedig a személyi edzésért külön nem fizetőket 2 másodperc alatt pattintják le a gépekről, mondván a fizetős vendég elsőbbséget élvez. Mi történik ezután? Eltelik 2-3 hét, a lelkesedés alábbhagy, a terem szinte kiürül és már csak az igazán kitartó, egész évben rendszeresen lejáró ismerős arcok mosolya tűnik fel. Az edzők pedig a telefonjukat bújván üldögélnek és neteznek nagy nyugalomban. Na de hová lettek a vendégek? Miért tűntek el? A havi bérlet felhasználhatósági ideje január közepén még nem jár le. Magadra ismertél az alábbi leírásból?

Miért hagyod abba azt a tevékenységet, amibe belekezdtél? Rosszul állítottad fel a céljaidat? Kipróbáltál valamit, de rájöttél, hogy nem passzol hozzád és abbahagyod? Meguntad? Nincs elég motivációd? Mással töltenéd szívesebben az idődet? Túlságosan megerőltető és kimoccant a komfortzónádból? Mi az oka annak, hogy nincs elég kitartásod?

Írtam már a befőttesüveg elméletről, ami a következő: megtöltöd kövekkel a befőttesüveget és nincs tele, hozzáöntesz kavicsokat és még mindig nincs tele, hozzáadsz homokot és még mindig nincs tele, de ha hozzáöntesz vizet, akkor telik meg. Az életed pont ilyen. Meg kell határoznod, hogy számodra mik a legfontosabb dolgok (ezek a kövek) és utána a többit köré rendezned. Ha mindig apróságokkal foglalkozol és nem a számodra fontos dolgok töltik ki az életedet, akkor elaprózódsz, sosem lesz elég időd semmire és csak kapkodsz, boldogtalan leszel.

Számodra mik az igazán fontos dolgok? Olyan célokat kell felállítanod, amik által fejlődni tudsz. Egy helyben toporogni kényelmes ugyan, de nem mész vele semmire.

Ha van kedved, akkor töltsd ki az Éviránytűt, ez segít neked abban, hogy helyretedd elképzeléseidet.

Remélem a cikk elolvasása után érzed, hogy a cím átvitt értelmű. Természetesen lehet edzeni edző nélkül és konditermen kívül is. Nem vagyok sem az edzők mellett, sem ellenük. Mindenki döntse el saját maga, hogy milyen edzésforma áll hozzá legközelebb. A cikk megírásával valójában azt szerettem volna érzékeltetni, hogy sok mindenre képes lennél, ha lenne elég kitartásod és jól meg tudnád határozni a céljaidat.  

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok!
 

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg

Címkék: motiváció, edző, mono