2018 első 7 napja. Mivel tölthetted volna, ha jobban odafigyelsz?

Eltelt 7 nap 2018-ból. Mivel töltötted ezt az időt? És mivel szeretted volna tölteni valójában? A munkádon kívül biztosan van más dolog is, amely kitölti a mindennapjaidat és ha máskor nem is, de évvégén biztosan megállsz egy kicsit és elgondolkodsz azon, hogy hova tovább. De vajon jó módszereket alkalmazol?

n_152540.png

Mik a céljaid, tudod már? Sportolnál vagy a családoddal, barátaiddal töltenél el több időt? Legszívesebben az önfejlesztés vagy a hobbid töltené ki a mindennapjaidat? Esetleg a háztartásod megy az agyadra és szeretnél valahogy rendet tenni magad körül úgy, hogy azt meg is tudd tartani? Tudod egyáltalán, hogy mit szeretnél?

Tudod, ez olyan, mint a befőttesüveg elmélet. Megtöltöd kövekkel a befőttesüveget és nincs tele, hozzáöntesz kavicsokat és még mindig nincs tele, hozzáadsz homokot és még mindig nincs tele, de ha hozzáöntesz vizet, akkor telik meg. Az életed pont ilyen. Meg kell határoznod, hogy számodra mik a legfontosabb dolgok (ezek a kövek) és utána a többit köré rendezned. Ha mindig apróságokkal foglalkozol és nem a számodra fontos dolgok töltik ki az életedet, akkor elaprózódsz, sosem lesz elég időd semmire és csak kapkodsz, boldogtalan leszel.

A másik probléma a halogatás. Mindig vársz valamire vagy valakire. A körülmények csak úgy maguktól sosem lesznek igazán ideálisak. Akkor fog változás beállni az életedben, ha valamit te is másként csinálsz. Ha a gondolkodásmódodon és a hozzáállásodon változtatsz, már előrébb vagy. Igen, a változás beindítására kitartás és terv kell, kemény munka, tudom. Sokan nem is képesek rá. De kit érdekel? Az a lényeg, hogy veled mi van, nem? És ez csakis rajtad múlik. Nem máson. A körülményeket lehet okolni ideig-óráig, a valódi felelőse az életednek azonban te vagy. Ha belátod, ha nem. 

Ami teljesen kitisztítja az agyadat, az a japán „rendrakásos” módszer, mely komoly önismereti útra invitál. Így érdemes ezzel a lépéssel kezdeni életed összerendszerezését. Ha ezen túl vagy, akkor már elég erős leszel ahhoz, hogy az idődet is be tudd osztani. Nagyon sokan küzdötök időgazdálkodási problémákkal, aminek a valódi okára akkor ébredtek rá, amikor leülünk és kielemezzük a szokásaitokat. Ha már tisztán látod, hogy mire és mi miatt megy el annyi időd, akkor jobb esetben már kezelni is fogod tudni.  

Fogadalmakat tettél az új év elején? Eddig működtek? Be tudtad tartani? Miért fontos számodra, hogy az életed kézbevételét dátumokhoz kösd? Érdemes nem csak évvégén, hanem év közben is sort keríteni a szokásaid és önmagad felülvizsgálatára. Az évvégi fogadalom nem működik, az évrendezés viszont igen. Kattints ide az évrendező füzetért. Ígérgetés helyett ez is egy remek eszköz arra, hogy úgy igazán önmagadba nézz. 

Te mikor veszed végre kezedbe az életed irányítását?

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
HR- és karrier – tanácsadó
Life & Business Coach
dolgozzmagadon.hu 
dolgozzmagadon.blog.hu
dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg