Felelősségvállalás a munkahelyen

Amikor azt hallod a munkahelyeden, hogy felelősségteljesen kell viselkedned, elképzelhető, hogy nem tudod mit is várnak el tőled pontosan. Sokan dobálóznak ezekkel a szavakkal, de mindenkinél más jelentőséggel bír. Talán a legjobban úgy lehetne röviden és tömören megfogalmazni, hogy a munkavállaló munkavégzése során a vállalat által előírt magatartás szerint viselkedik. Na de mi a helyzet a ki nem mondott, íratlan szabályokkal?
felelossegvallalas.jpg

Elszámoltathatóság: A színvonalas és sikeres munkavégzés egyik alap köve az elszámoltathatóság. Amikor egy munkahelyen kezdesz, megvannak a feladataid és természetesen azzal a felelősséggel jár, hogy időben és színvonalasan elvégezd azokat. Ha nem egyértelműek a feladataid és nem tudod tartani a menetrendet, kevésbé leszel megbízható és nem fognak rád számítani. 

Hárítás: Csapatban dolgozni alapvető követelmény. Az az ember, aki azt mondja, hogy „nem az én hibám”, az nem vállalja a felelősséget semmiért. Nem különbözik attól a pincérnőtől, aki figyelmen kívül hagyja, hogy egy vendég rendelni szeretne és azt mondja „ez nem az én asztalom”. A csapattársakkal együtt gondoskodni kell arról, hogy az adott projekt időben befejeződjön. Amennyiben a projekt határidejét elmulasztják, biztosra lehet venni, hogy az adott munkatárs úgy reagál erre, hogy rajta nem múlott, ő a saját részét befejezte.

Hogyan lehet ezt orvosolni?

  • Állítsatok fel SMART célokat! – Specifikus, elérhető, egyedi, mérhető és eredményorientált legyen!
  • Legyenek csapatot ösztönző programok! – Ez lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy motiváltak maradjanak.
  • Állíts fel egy prioritást! – Neked is ismerős, hogy lavírozol egyik feladatról a másikra? Fontos az egyensúly és az, hogy ne legyél túlterhelve!
  • Fejlődés figyelemmel kísérése – Ebből egyértelművé válik, mely területre kell még ráerősítened!  

Ajándékozz hatékony segítséget Karácsonyra!
További információ itt.
kupon.jpg 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok! 

Somlyai-Sipos Szilvia
HR- és karrier – tanácsadó
Life & Business Coach
dolgozzmagadon.hu 
dolgozzmagadon.blog.hu 

 

dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg