Ezek a legmenőbb felsőoktatási intézmények 2018-ban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezeti a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorát. A karok rangsorában is az ELTE szerezte meg az első helyet: a legjobb eredményt az egyetem bölcsészkara érte el. Ezen a héten jelenik meg a HVG Diploma 2018.

the-first-few-weeks-of-university-life.jpg

Megőrizte az első helyet a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsorban vezet. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi az összesített listán, de a rangsor készítői az öt legjobb eredményű felsőoktatási intézmény közé sorolták a Semmelweis Egyetemet és a Debreceni Egyetemet is. A hatodik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg, a nyolcadik a Pannon Egyetem. A veszprémi központú intézményt a hallgatói alrangsorban második helyen álló Budapesti Corvinus Egyetem követi. A tizedik helyen - holtversenyben - a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem végzett. 

Rang

Intézmény

Oktatói kiválóság

Hallgatói kiválóság

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

1.

1.

2.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

2.

5.

3.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

3.

7.

4.

Semmelweis Egyetem (SE)

7.

4.

5.

Debreceni Egyetem (DE)

6.

7.

6.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

11.

3.

6.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

4.

10.

8.

Pannon Egyetem (PE)

4.

14.

9.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

18.

2.

10.

Károli Gáspár Református Egyetem (KRE)

14.

11.

10.

Miskolci Egyetem (ME)

8.

17.

 

Mi alapján áll össze a rangsor? 

Az összesített és a kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.
"A sokszempontúság azt jelenti, hogy nincs általánosan „legjobb” vagy „legrosszabb” intézmény, az egyetemeket, főiskolákat érdemes több releváns és mérhető mutató alapján összehasonlítani" - olvasható a kiadványban.
Változás, hogy az oktatói alrangsorokban finomhangolást végeztek, módosították a súlyozást. "A rugalmasabbá vált képzési szerkezetben már nem egyértelmű, hogy önmagában a tudományos fokozatú oktatókra jutó hallgatók száma milyen mértékben befolyásolja az oktatás minőségét, ezért ugyanazoknak az indikátoroknak a használatával a súlyozáson módosítottunk: az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók számát a korábbi 50 százalékos súlytól eltérően idén azonos mértékben vettük figyelembe az ilyen oktatók teljes tanári létszámon belüli arányával és az MTA-doktori címet szerzett oktatók arányával" - írják a módszertani összefoglalóban.

Forrás: HVG, Eduline

Még nem tudod, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Érettségizel és hamarosan le kell adnod a jelentkezést is valamelyik felsőoktatási intézménybe?
Dilemmázol, hogy melyiket válaszd?
Keress fel Pályaválasztási tanácsadás keretében és alaposan körbejárjuk a témát!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok!

 

Somlyai-Sipos Szilvia
HR- és karrier–tanácsadó
Life & Business Coach
dolgozzmagadon.hu 
dolgozzmagadon.blog.hu 

 dolgozz_magadon_finalbiglogo.jpg