Mivel jár, ha másodállást vállalok?

Csoportomban kérték, hogy foglalkozzak a másodállás kérdéskörével. Érdemes elgondolkodnod ezen a lehetőségen még akkor is, ha ez egyébként még nem jutott volna eszedbe. Főállásod mellett szeretnél még egy másik helyre is bedolgozni vagy a saját vállalkozásodat építeni? Nem lehetetlen feladat! Ennek számos oka, előnye és hátránya lehet. Vegyük sorba őket!

20160603173131-businesswoman-working-desk-workplace.jpeg

 

Érvek a másodállás mellett

 • Több bevételed lesz – Jön a baba, éppen válsz vagy adósságot kell törlesztened? Netán utaznál vagy induló vállalkozásodba fektetnéd a pénzt? A legtöbb embernél a plusz bevétel a legerősebb indok, amikor az extra munkavállalás mellett döntenek.
 • Biztonságban vagy – Több lábon szeretnél állni, mert úgy érzed, hogy a jelenlegi helyzeted nem túl stabil, vagy nem szereted igazán, amit fő foglalkozásban csinálsz.
 • Meg van a szabadság érzése – Ez pszichés előnyökkel jár, ugyanis az az érzésed, hogy nem vagy egy céghez kötve. Amennyiben főállásod mellett próbálnád ki magad akár a saját vállalkozásodban, nem veszítesz sokat akkor sem, ha esetleg nem jönne be a dolog.
 • Új készségeket sajátítasz el (vagy a már meglévőeket fejleszted) – Nagyobb felelősséget vállalsz, megtanulsz priorizálni, hatékonyabb leszel és jobban összekapod magad. És sok-sok-sok dolgot tanulsz meg. Önmagadról is.
 • Építed a kapcsolati hálódat – Érvényesülésedhez elengedhetetlen és sosem tudhatod, hogy egy új ismeretségből mikor lesz üzleti kapcsolat. 

Nehézségek

 • Kevesebb időd lesz – Minden egyéb munkán kívüli tevékenységre. Amennyiben nem otthonról végzed, az ingázásra szánt időt beleszámoltad már a napi elfoglaltságodba?
 • Összeférhetetlenség – Amennyiben ugyanazt a munkát végzed főállásban és a saját vállalkozásodban is, az később jelenthet problémát. A munkáltatók ragaszkodnak a szellemi tulajdonjoghoz és félnek attól is, hogy ügyfeleket veszel el tőlük.
 • Folyamatos teljesítménykényszer – Mivel kevesebb az időd, feltöltődni és pihenni sem fogsz tudni annyit, mint előtte. A kiégés veszélye fokozottan fenn áll. Főállásodat illetően sem romolhat a teljesítményed.
 • Negatív hozzáállás – Lehet, hogy elfogadják a munkahelyeden, hogy a saját vállalkozásodat építed vagy máshova dolgozol be, de készülj fel arra, hogy érnek majd megjegyzések.

3 tipp arra az esetre, ha másodállást vállalnál:

 • Válassz egy független területet! Ezzel csökkentheted a kiégés veszélyét és az összeférhetetlenség kockázatát!
 • Járj utána, hogyan fogadnák a munkahelyeden, ha másodállást vállalnál!
 • Legyen célod, gondold át, hogy miért vállalod ezt az egészet! Rendben van, ha a jövedelemkiegészítés az elsődleges gondolatod. Azonban hosszabb távon az a legjobb, ha a másodállás része egy átfogó élet- és karriertervnek. Különben teljesen szétforgácsolódsz.

Most döbbentél rá, hogy 2018-ban nem szeretnéd magad rábízni a véletlenre? Nem késő, még semmi sincs veszve! Gyere el a Dolgozz magadon! x YearCompass 2017 « | » 2018 elnevezésű ingyenes, kis létszámú rendezvényemre, ahol segítek lezárni az éved és megtervezni a következőt! Az 1. csoport már megtelt, de a második alkalomra még tudsz jelentkezni! 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok!

 

Somlyai-Sipos Szilvia
HR- és karrier – tanácsadó
Life & Business Coach
dolgozzmagadon.hu 
dolgozzmagadon.blog.hu  

 

dolgozz_magadon_finalbiglogo.jpg