Ilyen egy multinál dolgozni

Jelenleg nincs munkád, esetleg egy kisebb magyar cégnél vagy a közszférában dolgozol? Váltani készülsz, de nem azért mert te szeretnél, hanem mert ilyen helyzetbe kerültél? Nincs még tapasztalatod multis környezetben, de elgondolkodtál azon, hogy váltasz egy éleset és kipróbálod magad?  Van erre lehetőség, de most nem mennék bele annak a részleteibe, hogy ezt milyen végzettséggel és szakmai tapasztalattal hogyan és hová tudod megtenni. Ez egyénileg elég változó, azonban a mostani helyzetedhez képest a segítségemmel össze tudod vetni az előnyöket és a hátrányokat is, így kiderül, hogy neked való-e egy ilyen munkakörnyezet! Általános érvényű a felsorolás, kivételek természetesen ez esetben is adódhatnak. Amennyiben már multinál dolgozol, írd meg, hogyan érzed magad és mennyire tartod helytállónak a következő állításokat!

 it-pays-to-be-an-assertive-woman-in-the-workplace-new-study-says-1480348423.jpg

Lássuk az előnyöket!

 1. Nemzetközi munkakörnyezet. – De tényleg.
 2. Hivatalos bejelentés és fizetés. – Furcsállod, hogy ezt külön megemlítem? Pedig nem mindenhol egyértelmű.
 3. Kisebb cégekkel összevetve magasabb fizetés és több béren kívüli juttatás. – Ne ez legyen az egyetlen motivációd, amikor beadod a jelentkezést. Azonban kétségkívül az egyik legfontosabb összetevője lesz majd a végső döntésednek.
 4. Közismert márka. – Persze emellé kell az is, hogy a cégnek aktuálisan jó hírneve legyen a már felépített brand mellett.
 5. Képzéseken való részvétel. - Vannak, akik ezt nyűgként élik meg, pedig sokat hozzá tud tenni a munkához. Rajtad múlik.
 6. Folyamatos fejlődési lehetőség. – Természetesen ez sem magától adódik, sok múlik a kitartásodon és a hozzáállásodon is.
 7. Karrierlehetőség itthon és külföldön. – A felsorolásból ezt tudnám a leginkább kiemelni és ha tényleg jól végzed a dolgod, akkor a többi előnyt is igazolja.
 8. Multis tapasztalattal könnyebb váltani egy másik multihoz. – Természetesen függ a tapasztalattól, az adott szakterülettől és a többi jelentkező profiljától is, de ha már egyszer megtapasztaltad ezt a világot és jól álltad a sarat, akkor a következő munkáltatód joggal feltételezi, hogy nála nem ér nagy meglepetés és könnyen be tudsz integrálódni.
 9. Kapcsolatépítési lehetőség. – Ha felfelé akarsz bukni, akkor erre mindenképp szánj időt és energiát.
 10. Idegennyelv-tudás karbantartása. – Sőt, magasabb szintre emelése.
 11. Sokszínűség. – Megtanulod elfogadni a különböző származású, korú, nemű és vallási nézetű embereket.
 12. A konfliktuskezelő készséged fejlődik. – Érdekellentétek, összetűzések és vélemény különbözőségek mindig is lesznek. Ez itt fokozottabban van jelen, meg kell tanulnod a munkahelyi politika szerinti íratlan szabályokat és asszertívan kommunikálni a véleményedet.
 13. Megtanulod milyen önzetlenül adni. – A társadalmi felelősségvállalás nagyon sok cégnél prioritás, önkéntes munkáddal olyanokon segíthetsz, akiknek valóban szükségük van rá. Amíg nem próbálod, addig nem is tudod, hogy ez számodra is mekkora tapasztalat és élmény.

Itt olvashatod a hátrányokat:

 1. Kevés lehetőség az egyéni ötleteid megvalósítására. - Nemzetközi sablonok szerinti munka, nem tudod megváltoztatni a folyamatokat.
 2. Időnként értelmetlen munkafolyamatok. – Ha már multinál dolgozol, akkor biztosan fel tudsz sorolni jó pár példát.
 3. Formalizált kapcsolatok a külföldi irodákkal. – Van olyan cég, ahol ezt meg tudom cáfolni, de zömében még mindig ez a jellemző.
 4. Szűkebb szakterülethez kötődő munkák. – Nem biztos, hogy az adott cégnél megszerzett tudással eléggé versenyképessé válsz egy másik cégnél.
 5. Sok jelentés és adminisztráció a munkafolyamatokról (reporting). – Ez elkerülhetetlen.
 6. Gyakori túlóra. – Nem kivétel, hanem elvárás.
 7. Fokozott stressz. – Teljesíteni és pörögni kell, ez hosszú távon megviseli a szervezetet.
 8. Egészségtelen életmód. – Napi 9-12 óra egyhelyben ülés, nincs időd/kedved/energiád sportolni, kihagyod a reggelit, rossz minőségű ételt ebédelsz, éjszaka vagy hétvégén is kell dolgoznod, kevesebbet alszol.
 9. Multitasking  – Mindig képben kell lenned, több feladattal kell egyszerre foglalkoznod és gyorsan átállni a következő etapra.
 10. Open office, folyamatos nyüzsgés. – Ha rád jó hatással van, tudsz így koncentrálni és dolgozni, akkor ez nem jelent problémát.
 11. Elsőre viccesen hangzik, de akit ilyen „problémák” gyűrnek, annak nem az. - Gyakori nézeteltérés a klíma és a fűtés szabályozásában, az ablak nyitásában és a villany használatában.

 

Most döbbentél rá, hogy 2018-ban nem szeretnéd magad rábízni a véletlenre? Nem késő, még semmi sincs veszve!
Gyere el 2017.12.12-én tartandó Dolgozz magadon! x YearCompass 2017 « | » 2018 elnevezésű ingyenes, kis létszámú rendezvényemre, ahol segítek lezárni az éved és megtervezni a következőt!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is!
Sikeres karrierépítést kívánok!

 

Somlyai-Sipos Szilvia
HR- és karrier – tanácsadó
Life & Business Coach
dolgozzmagadon.hu 
 dolgozzmagadon.blog.hu  

dolgozz_magadon_finalbiglogo.jpg