11 indok, amiért megéri nyári idénymunkát vállalni külföldön

A suli mellett nem dolgoztad végig az évet? Vége a vizsgaidőszaknak és nincs kedved/lehetőséged végigfesztiválozni a nyarat? Jól jönne a pénz és mellé a munkatapasztalat? Az sem probléma, ha nem olyan területen végzed a nyári munkát, melyen jelenleg tanulsz, vagy ami az álommelódat jelentené. Ugyan a szezon általában áprilistól októberig tart és lehet, hogy idén már egy kicsit elkéstél, de jövőre van lehetőséged külföldi szezonális munkát vállalni és a tájékozódást sem árt mihamarabb elkezdeni! Van, ahol már szezon elejétől ott kell lenned, de olyan lehetőség is akad, ahová szezon közepén is be tudsz csatlakozni. Amennyiben a telet jobban bírod, téli idénymunkát is vállalhatsz vendéglátás területén a környező országokban. A napi étkezés és a szállás általában megoldott, a munkaadó biztosítja, így a szezon végén akár a teljes fizetésedet félretéve érkezhetsz haza. Ha Európán kívül gondolkodsz, akkor érdemes az amerikai kontinens lehetőségeit is számításba venned és ha belefér, akkor az önkéntes alapú munkavégzést is. Amennyiben nem akarsz messzebbre menni, a Balatonnál még mindig van lehetőséged elhelyezkedni. A külföldinél kevesebb fizetésért.

workabroad.jpg

Miért éri meg nyári szezonális munkát vállalni külföldön?

 1. Fizetés miatt – Akkor is, ha a mindennapi életed fenntartására, a tandíjra vagy egy új kütyüre kell.
 2. Munkatapasztalatot szerzel – Pályakezdőként az önéletrajzodban akkor is érdemes feltüntetni, ha egyébként nem sok köze van a később megpályázandó pozícióhoz. Egyébként is megszokod azt, hogy fel kell kelned, valahova időben oda kell érned és felelősséget kell vállalnod az elvégzett munka után.
 3. Élettapasztalatra teszel szert – Amennyiben a kolis élet nem nevelt teljes önállóságra, külföldön kénytelen leszel saját magad intézni mindent és a saját károdon megtapasztalni azt, hogy milyen az, amikor nem minden az elvárásaidnak megfelelően alakul.
 4. Megtapasztalod azt, hogy külföldön miként mennek jobban/rosszabbul a dolgok.
 5. Rugalmasabbá és elfogadóbbá válsz.
 6. Megtanulsz csapatban dolgozni.
 7. Nagyobb önismeretre teszel szert, fejlődik a személyiséged, megváltozhat a gondolkodásmódod.
 8.  Kapcsolatot építesz – Örök barátságok alakulhatnak ki a közös munkavállalás során. Ki tudja, lehet, hogy a következő szezonban is együtt fogtok dolgozni vagy legközelebb egy még jobb lehetőséget tudtok megcsípni.
 9.  Élmények gyűjtesz – 1 szabadnapod biztosan lesz. Az alvás mellett ezt használd ki arra is, hogy lehetőségeidhez mérten megismerd az adott környéken, kultúrát.
 10.  Nyelvet tanulsz – Hacsak nem teljesen magyarokkal vagy körülvéve, kénytelen leszel idegennyelven kommunikálni. A semminél az is többet ér, ha ezt nem teljesen natív környezetben tudod megtenni.
 11.  Nyitottabbá válsz, fejlődik a kommunikációs készséged és elég elcsépelten hangzik, de kinyílik a világ. 

Írd meg kommentben, hogy eddig milyen tapasztalatot szereztél külföldi munkavállalásod során!

Amennyiben maradnál itthon és IT-s pozíciót szeretnél, kattints ide.

dolgozz_magadon_logo_1.jpg