Informatikusként keresel állást? Mindezt a nyári pangás idején? Fordítsd előnyödre ezt a hátrányos helyzetet!

Esetleg frissdiplomásként épp most szabadultál ki a felsőoktatásból? Itt a nyár és szerinted a fű sem nő a munkaerő piacon? Úgy vagy vele, hogy majd szeptembertől kezdesz el állást keresni? Szerinted a többi pályázó hogyan gondolkodik?
Előnyt kellene szerezned a többiekkel szemben, hogy tutira olyan állást csíphess meg, mint amire vágytál. Ezért tenni is kell. Igen, nyáron is. De mégis mit? Igazából sok mindent, például fejlesztheted önmagad!
IT-sként ez egyáltalán nem kell, hogy idegen legyen számodra, hiszen ezen a területen (is) szükségszerű a folyamatos tanulás. 

it-s.jpeg

Képzések

Kézenfekvő választás beiratkozni egy online kurzusra a nagy neves oldalak valamelyikén (Udemy, Coursera) és befizetni egy ütősebb képzésre. Érdemes figyelni az akciókat, mert több száz eurós árak helyett sokszor tizedannyiért is meg lehet csípni egy-két jobb képzést.

Tanulj meg egy új programnyelvet! De ha úgy érzed, hogy elég penge vagy mondjuk iOS applikáció fejlesztésben, akkor kiegészítésképpen csinálj végig egy Sketch grafikus kurzust! Így a későbbiekben akár egyszerűbb grafikákat is képes leszel összedobni valamelyik appodhoz vagy prototípusokat létrehozni. Ez pedig már önmagában is kiemelhet a többi pályázó közül.

Vannak ingyenes alternatívák is, ha nem szeretnél vagy nem tudsz fizetni a képzésekért. Elsőként ott a Codecademy vagy a Khan Academy, de rengeteget lehet abból is tanulni, ha a GitHub-on keresel egy neked való projektet és besegítesz a fejlesztésbe. 

Számos állásnál komoly szűrő a beszélt nyelv, pontosabban IT esetén az angol. Ha tudsz angolul dokumentációt írni-olvasni és képes vagy a Stack Overflow-n feltenni a kérdéseidet, attól még a beszélt angolod lehet nagyon gyenge. Ezen viszont könnyen lehet változtatni egy nyári nyelvtanfolyammal, amely kimondottan a beszéd fejlesztésére koncentrál. Az is rengeteget segít, ha tudatosan olyan emberek társaságát keresed a magánéletben is, ahol sok a külföldi ismerős és így az élet kikényszeríti belőled a beszédet. A legjobb mégis ezek kombinációja: társaság, tanfolyam és esetleg önképzés, például Duolingóval. 

A többi pedig már csak a kitartásodon múlik!

Ha nem tudod, hogy melyik progamozási nyelvet tanuld meg először, akkor kattints ide.

szerző: Somlyai-Sipos Szilvia

Tovább a weboldalra.

dolgozz_magadon_logo_1.jpg