Rend a lelke mindennek – Nálad helyére kattantak a dolgok?

Marie Kondo (becenevén KonMari) Rend a lelke mindennek (2014) című könyvével már biztosan találkoztál. Na de mégis mitől különbözik ez a japán „rendrakásos” módszer a többitől? Abban, hogy egy igazi önismereti útra „invitál”. Nem hiszed? Akkor olvasd el ezt a kivonatot, melyet a könyv alapján készítettem. Ha jobban felkelti az érdeklődésedet, akkor érdemes elolvasni a teljes könyvet. Aztán otthon élesben próbáld ki te is a módszert! Meglátod, hogy többször már nem lesz szükség a rendrakásra, elég életedben egyszer megtenned. Miért vallja ezt a KonMari módszer? Azért mert végre mindennek meg lesz a saját helye. Fontos, hogy legyen elég kitartásod és ne add fel idő előtt!

marie_kondo.jpg

Fogj egy szemeteszsákot és állj neki a rendrakásnak! Egyesével fogd meg a tárgyakat, ez rendkívül fontos lépése a KonMari módszernek. Ugyanis az érintés során fogod tudni megállapítani, hogy valóban szükséged van-e az adott holmira, hallgass a megérzéseidre! Előfordulhat, hogy a végére harmad vagy negyed annyi holmid marad, mint amivel eddig rendelkeztél. Egy fő akár 20-30 darab 45 literes szemeteszsákot is meg szokott tölteni.

 1. lépés: Selejtezés: Vedd a kezedbe az adott holmit és tedd fel a következő kérdéseket magadnak: Örömet okoz-e számodra az adott tárgy? Milyen szerepet tölt be a jelenlegi életedben? Az 1. Lépés megtétele közben ne gondolkozz azon, hogy hol fogsz tárolni. Ezzel ráérsz akkor foglalkozni, ha már mindent kiselejteztél.
 2. lépés: Tárolás: Döntsd el, hogy mi hova tartozik, és ha már nem használod, akkor tedd vissza a helyére! Ez a tárolás 1. számú szabálya.

Rá kell hangolódni a rendrakásra, a könnyűtől haladni a nehezebb szint felé, így megszerzed a rutint. Ezért a legjobb, ha ezt a sorrendet tartod a selejtezésben:

 • Ruhák
 • Könyvek
 • Papírok, iratok
 • Egyéb holmi (komonó)
 • Emlékek, érzelmi értékek

Ne helyiségenként, hanem kategória szerint pakoljunk. Például gyűjtsd össze az összes könyvet a lakásban, tedd őket a padlóra és csak ezután állj neki a selejtezésnek. Így egyben, egy helyen látod, hogy az adott kategóriában mennyi holmid van. Természetesen alkategóriákat is kinevezhetsz, például a ruhák esetében: pólók, nadrágok, fehérneműk. Alapvetően 6 hónap az az idő, ami alatt javasolt elvégezned a rendrakást. Természetesen az lenne a legjobb, ha ezt minél gyorsabban meg tudod tenni.

Néhány alapszabály:

 • Képzeld el a végeredményt és gondolj bele abba, hogy mi a valódi célod a rendrakással!
 • Amikor nekiállsz, akkor azt minden zavaró tényező nélkül tedd meg, ne szóljon semmi sem háttérzajként, hiszen ezt a koncentrációdat és az érzékelésedet akadályozza.
 • Ne ajándékozz tovább úgy holmit a családtagjaidnak, hogy valójában nincs is rá szükségük!
 • Ne készíts folyamatábrát az otthonodról! Ugyanis, ha megfigyeled, akkor a forgalom irányát nem az határozza meg, hogy mit csinálsz a nap folyamán, hanem hol tárolsz. Így a tárolóhelyek szétszóródnak és ez a legideálisabb a halmozódásra! Amit ugye el szeretnénk kerülni.
 • Ne a lelkiismeretfurdalás vezessen! Ha valamelyik rokonodtól olyan ajándékot kaptál, amely csak porosodik és semmi hasznát sem veszed, akkor dobd ki!
 • Kulcs: az állítva tárolás, ne halmozz egymásra semmit se!
 • Nem számít, hogy milyen szorgalmasan rendezkedsz vagy milyen hatékony tárolási módszereket alkalmazol, ha a felesleg megszűntetése előtt próbálod megoldani a tárolást, akkor a rendetlenség vissza fog térni!
 • Nem kell drágán és feleslegesen tároló elemeket vagy elválasztó elemeket vásárolnod! Egy cipősdoboz is kiválóan megfelel erre az esetre, tartós, megfelelő a mérete és könnyű használni.
 • A lakásod mérete és a benne felhalmozódott holmik között nincs egyértelmű összefüggés. Előfordulhat, hogy egy családi házból 20 zsák szemét kerül ki, míg egy kis lakásból a duplája.

Rendetlenséget 2 dolog idézhet elő KonMari szerint: Ha túl sok munkába kerül elpakolni valamit, vagy ha nem egyértelmű, hogy minek hol van a helye. A KonMari módszer a gondolkodásmódodat változtatja meg. Ez az oka annak, hogy más módszerek nem adnak tartós eredményt: „Dobj ki mindent, amit már 2 éve nem használtál! A tökéletes mennyiség 7 zakó és 10 blúz. Dobj ki egy régi tárgyat, amikor vásárolsz valami újat!” KonMari módszere ezekhez képest egy tartós eredményt hoz.

Biztosan eszedbe jutott, hogy mi a helyzet a feng shui-val!? A feng shui filozófiája is arról szól, hogy a természet szabályaival hogyan tudsz összhangban élni. KonMari rendrakási filozófiája is ezt az elvet követi. A rendrakás igazi célja az, hogy a lehető legtermészetesebb módon éljünk. Hiszen természetellenes olyan dolgokat birtokolni, amelyekben nem leljük örömünket vagy amelyekre nincs is igazából szükségünk.

Személyiségre gyakorolt hatása: A holmijaid átnézése és selejtezése elég fájdalmas lehet. Arra kényszerít, hogy szembe nézz a tökéletlenségeddel, a hiányosságaiddal és a múltban hozott döntéseiddel. KonMari ezért egyformán ellenzi a felhalmozást és a holmijaid alapos megfontolás nélküli kidobását. A döntés a tiéd: szembe nézel a dolgaiddal most, később vagy kerülöd őket. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem válunk meg valamitől. Ennek 3 oka lehet: ragaszkodunk a múlthoz, félünk a jövőtől vagy a kettő kombinációja. Rendrakás közben a jelenre koncentrálsz és lezárod a múltat. Ez nem azt jelenti, hogy ez valójában nem képezte a részedet, csak azt, hogy valami végre a „helyére kattant”. KonMari ír arról is, hogy valaki a lakása rendbe rakása után jött arra rá, hogy valójában mivel is szeretne foglalkozni. Hiszen a tárgyak, melyeket birtoklunk, mindennél pontosabban árulkodnak az életünk során meghozott döntéseinkről. A rendrakás egyfajta számvetés. Önbizalomhiány ellen is rendkívül jó terápia, hiszen sokan nem bíznak az ítélőképességükben. Azonban, ha a tárgyaidat egyesével megfogod és döntesz a sorsuk felől, akkor rutinossá válsz, így a döntéshozatali képességedet is csiszolja a módszer.

Személyes megjegyzés:

 1. Kidobás helyett én adakoznék, mert valóban vannak olyan családok, ahol jól jönne a megunt holmi és nem a 8. után állítanák be a sorba.

 2. Kíváncsi lettem és a módszert én is alkalmaztam. Meglepődötten konstatáltam, hogy valóban rengeteg felesleges holmit tárolok, melyre valójában már nincs is szükségem és a szerepét már bőven betöltötte.

 3. A szerző Tiszta öröm című könyve ráépül erre az „alap” könyvre. Akkor javasolt elolvasni, ha az elsőn már túl vagyunk. Biztosan beszerzem azt is.