Fiatal. Nő. Feleség. Anya. Webdesigner. Sikeres vállalkozó. – mindezt egyszerre

Ismerjétek meg Szabados-Szabó Biát, aki a BeeCorp Studio Kft. alapítója és webdesignere. Őszintén mesél a munkájáról és arról, hogy éri-e hátrány azért, mert fiatal, Y generációs nő. Az interjúból kiderül, hogyan áll helyt feleségként és anyaként, miközben a vállalkozásában 5 embernek ad munkát és a maximumot várja el saját magától is. Vigyázat: igen hosszúra sikerült a bejegyzés, de annál mélyebb és tartalmasabb világba pillanthattok be. A galériában Bia munkáiról is találtok egy kis összefoglalót.

 andrew-neel-237802.jpg

 1. Honnan indultál, hol tanultál grafikát?

Debrecenben kezdtem el tanulni, a Kós Károly Szakközépiskola falain belül. Akkor még nem a hagyományos strukturált oktatási rendszerben, hanem mindenbe beletanulva picit. Tervezőgrafikus képesítéssel hagytam ott az iskolát, de a kisebb grafikai, operátori munkák mellett a 3D grafikáig, a honlapokon át, a fotón keresztül mindenbe bele engedtek látni minket. Később kezdték el szétbontani a szakot. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis az egyetemválasztásom is a grafika irányába billent. Először Egerben próbáltam szerencsét, majd Budapesten diplomáztam Webdesigner, majd Tervezőgrafika szakirányon.

 1. Miért választottad ezt a pályát és honnan jött, hogy ilyen fiatalon elkezdted?

A szakközépiskola-választásom során megpecsételődött a grafikai pályafutásom. Mondván "Úgyis szeret rajzolni a gyerek!", a család nyomására kezdtem el tanulni is a szakmát, és indultam el a tervezőgrafika, a fotózás és az animációkészítés rögös útján. Akkoriban még távolról ismerték a grafikus kifejezést, és korántsem azt jelentette, amit a mai viszonylatában.

 1. Hogyan és milyen formában dolgozol jelenleg?

18 évesen kezdtem el vállalkozni, és folyamatosan építettem magam vezetői szinten. Emellett grafikai munkákat vállaltam és több cégben dolgoztam, hogy felépítsem a kellő tudásom. Hosszan tartó egyéni törekvéseimet követően megalapítottam saját cégemet, a BeeCorp Studio Kft-t, mely gyerekkori álmom volt.

 1. Kaptál-e valakitől támogatást és segítséget, hogy a vállalkozásod ilyen szintre eljusson?

 A szakmaválasztáskor támogatott a családom is, de sokáig annyit láttak a dologból, hogy sokat ülök a számítógép előtt, sokat levelezek, sokat közösségi médiázok és mégsem dőlnek a milliók. Leginkább a párom - aki most már a férjem - támogatott, hiszen vállalkozóvá válni a semmiből egy rizikós dolog. Hihetetlen összetartás és hit kell ahhoz, hogy egy ilyen dolog elinduljon. Ahol most tartok, oda a negatív emberek juttattak, mert volt honnan felküzdeni magam, mindig volt kinek bizonyítanom.

 1. Mit szimbolizál a vállalkozásod fantázianeve, miért ezt választottad?

A szorgos méhecskék inspiráltak, így csak olyan kollégákkal dolgozom együtt, akik ugyanannyira a szívén viselik a cég sorsát, akárcsak én. Hajlandóak lelkiismeretesen dolgozni a cégért és ezzel nyomot hagynak a cég életében. 

 1. Miért fontos számodra, hogy csapatban dolgozz?

Nem érthet mindenhez egy ember, bármennyire is akarnám, ezért fontos, hogy aki Nálunk és Velünk dolgozik, jól tudjon együtt működni csapatban is. Számomra a co-working egyfajta bizalmat jelent, felpörget. Amikor többen foglalkozunk egy projekttel, akkor látom, ahogy épül, brainstormingolunk róla folyamatosan, együtt építjük fel. Fény derül mindenki legjobb egyéni képességére és a későbbi projekteknél már tudom, hogy kire mit bízhatok, ki mennyire terhelhető.

 1. Mivel foglalkozol pontosan a cégen belül?

Alapvetően webes munkák a fő profil, de az évek során kinőtte magát a többi szolgáltatásunk is. Jelenleg dekorációkészítést (beltéren és kültéren egyaránt), 2D és 3D animációkészítést, grafikai munkákat, kiadványszerkesztést, fotózást, videózást, applikáció- és honlapfejlesztést vállalunk. 2016-tól online és offline marketinget is. A design munkákat szeretjük a legjobban, szeretünk elmélyülni a projektekben, ha lehetséges.

 1. Dolgoztál-e valaha alkalmazottként és mi az, amit hozzád tett emberileg és szakmailag ez idő alatt?

Korábban az egyéni karrierem próbáltam építeni, tettem ezt multicégnél és családi vállalkozásnál egyaránt. Szakmailag megtanultam minden olyan fogást, ami szükséges a munkám során, emberileg pedig megtanultam, hogy hogyan viszonyuljak a munkatársaimhoz, a vezetőimhez, ki a jó vezető, és mitől működik jól egy kreatív cég.

 1. Szerinted mitől igazán jó egy női vezető? Mi miatt lehet igazán felnézni rá emberileg és szakmailag is?

A női vezetőket hiperérzékenynek tartják, ami rám is jellemző volt egy időben, de érzelmileg elengedtem a munkáim, így 100%-osan szakmai szemmel tudom a saját munkám is kritizálni, és kívülről szemlélni. Az új szemléletemmel látom a hibákat, a személyiségemmel pedig meg is értetem magam mind az ügyfelekkel, mind a kollégákkal. Emberileg egy női vezető empatikusabb, mint a férfi társai, és könnyebben azonosul a kicsinyesnek tűnő problémákkal. Szakmailag terhelhetőnek tartom magam, és maximalistának. Nem ismerek túl sok női vezetőt, de a képességeimmel felérek a férfi társaimhoz. Konferenciákon, és előadásokon inkább a férfi konkurenciákkal kommunikálok, mert tanulok tőlük, és ők is tanulnak tőlem; ha mást nem, akkor a kitartásom és szakmai odaadásom mindenképp. 

 1. Számodra mit jelent az igazi siker?

Számomra minden előrelépés siker. Siker, amikor leadunk egy projektet és látom a megelégedett ügyfelet. Sikernek tartom, ha elvégzek egy újabb képzést, és lesz egy újabb papírom. Amikor meglépek egy újabb akadályt, és gond nélkül sikerül áthaladnom rajta, és siker az is, amikor magamat legyőzve felülkerekedek a szakmai vagy üzleti problémákon.

 1. Milyen jellegű munkákkal keresnek meg benneteket?

A szolgáltatásaink mindegyikét rendelik, természetesen vannak szezonális projektek. Például az animáció behatárolt, de tipikusan a nyár is “uborka-szezon” a grafika területén. A marketing és a dekor viszont akkor dübörög, amikor minden más “pihen”.

 1. Csak magyar vagy külföldi ügyfélkörrel is rendelkeztek?

Magyar és nemzetközi vizeken is utazunk. Teljesen más a mentalitás, és a szakma elismertsége. Amíg itthon 10-20 éves szakmai tapasztalattal is megversenyeztetnének, addig kint papír nélkül, puszta tapasztalattal is érezni a bizalmat. De ettől függetlenül a legütősebb munkáink hazai vállalkozók projektjeinek köszönhetőek.

 1. Hogyan viszonyulsz a határidők betartásához?

Agilis vagyok a határidőkre, így inkább plusz 2-3 nappal kalkulálok határidőt tekintve, mert így biztosan beleesik a leadás. Bármilyen vis maior beüthet, ami miatt kockáztatnám a cég becsületét. Vannak projektek, ahol szabadon dolgozhatunk, de a határidők fontosak, mert van mihez tartani magunkat. Egyszerre több projekten dolgozik mindenki, tehát különösen fontos, hogy mit mikor adunk le.

 1. Volt-e olyan ügyfeletek, aki extrém kéréssel/viselkedéssel állt elő és mi volt az?

Ha extrém dolognak számít, hogy egy vektoros logót Wordben küldenek el, akkor igen, volt ilyenünk. Igazából extrém projektjeink voltak, felnőtt témában, webshop és interaktív oldal is, egy idő után már túltettem magam a látványon, és csak a szakmai dolgokat irányítottam.

 1. Általában beismerik az ügyfelek, ha szakmai kérdésekben neked van igazad?

A legtöbb ügyfél abszolút. Nyilván hozzájuk ragaszkodunk mi is leginkább.

A képgalériában megtekintheted Bia munkáit:

 1. Értek-e már előítéletek amiatt, mert fiatal vagy és nő?

Bizony ám! Az a szerencsém, hogy mély a hangom, így első beszélgetésre mindenki 34-36 évesnek tippel, aztán jön a hidegzuhany. Most a kisfiam születése talán növeli a bizalmat, de ez már a férjhez menetelemtől is megnőtt. A szakmai beszélgetés után szerencsére mindenki nyitott lesz a velünk való további együttműködésre.

 1. Ért-e valamilyen csalódás a szakmában, ami miatt azt gondoltad, hogy nem szeretnéd folytatni?

Kettő alkalommal voltam olyan mélyponton, ami miatt abba szerettem volna hagyni. Főleg amiatt, hogy érzelmileg igen erősen kötődtem a projektekhez, a munkáimhoz. Nem tudtam feldolgozni az elutasításokat és azt, hogy mások hozzányúlnak a késznek ítélt munkámhoz.

 1. Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak ebben a szakmában?

Leküzdeni azokat a kollégákat, akik tapasztalat és tudás nélkül vágnak bele a grafikusi létbe, hiszen ők nem építik a szakmát, hanem elvakítják a jó ügyfeleket és egy fals kép alakul ki rólunk. Legalább egy ilyen ügyféllel a szakmai életében mindenki találkozik.

 1. Mi okoz számodra nehézséget?

Megküzdeni azokkal az emberekkel, akik értetlenek, és elpocsékolt időnek látom a velük való egyeztetést. Nem szeretek időt ölni olyan dolgokba, amiről az elején látom, hogy nem tudunk sem anyagilag sem pedig érzelmileg profitálni a dologból. Ha egy projekt megtetszik, onnantól nem az anyagi hozamát nézem, hanem azt, hogy mit tudok kapni belőle érzelmileg.

 1. Mi az, ami igazán örömet okoz neked a munkádban és honnan jön ez a lendület?

Ami örömet okoz az, ha az energiát, amit belefektetek a munkába, vissza tudom nyerni abból a boldogságból, amit az ügyfél tölt vissza. Emellett a szakmai előre lépésekből vagy az életem apró örömeiből. Ez talán közhelyes, de sokat figyelek befelé és a karma bizony létezik.

 1. Mi a te saját célod ebben a szakmában és a vállalkozásban?

Az én elsődleges célom, hogy nyomot hagyjak a világban. Ezért van, hogy nem csak dolgozunk a cégben, hanem feltörekvő tehetségeket, rendezvényeket is támogatunk. Többek között az utóbbi időben nem csak az Esélyegyenlőségi konferenciát, hanem a DJ Fesztivált és a II. Székesfehérvári Székely Bált is.

 1. Mit gondolsz, mi az az irány, ami felé ez a szakma halad, mik a trendek?

A trend abszolút a letisztult, minden platformon könnyen kezelhető, szép oldalak. Kezdenek kimenni a divatból a túl színes, csicsás oldalak, és fokozatosan jött először a flat hullám, most pedig a responsive, a használhatóságot elősegítő honlapok, az infografikus felületek. Annak örülök, hogy az oktatás is jó irányba halad, hiszen a mindenkori trendet és irányt a szakma képviselői adják meg.

 1. Miért és mikor döntöttél úgy, hogy a családalapítás mellett a munkádra is nagy hangsúlyt fektetsz?

Ez nem választás kérdése volt, hiszen a másik gyermekem a cégem, amellyel, ha nem foglalkozom, nem lesz mit átadnom a kisfiamnak. Sokat mérlegeltem és tudom, ha most tartanék fél év “pihenőt”, akkor vért izzadnék a visszarázódásban. Így amennyit tudok, dolgozom a babázás mellett. Ráadásul rövid időn belül szeretnénk testvért, ami biztosan nem könnyíti meg az amúgy is rázós napokat.

 1. A várandósságod alatt is dolgoztál?

A várandósság alatt végig dolgoztam, konkrétan a gép mellől indultunk be a kórházba. Még egy projektet el kellett küldenem. Szülés után pedig e-maileket olvastam és kiosztottam a heti feladatokat. Pörgött bennem az adrenalin, pihenni nem tudtam volna.

 1. Hogyan tudod összeegyeztetni a napi munkát és az anyaságot? Hogyan osztod be egy napodat?

Hihetetlenül nehéz. Megterveztem előre, hogy mit mikor és hogyan fogok csinálni, de a kisbaba teljesen átformálja az ember életét. Ez nekem különösen nehéz volt, hiszen vezetőként mindenre van A, B, C tervem, és mikor jön egy ember, akinek saját elképzelései, igényei vannak, felborít mindent. Persze pozitív értelemben. Szerencsére az ügyfeleink nagyon megértőek, így a jó szervezettség miatt ez nem jelentett különösebb reformot, csak nem mindegy, hogy mikor telefonálnak a kérdéseikkel.   

 1. Mennyit dolgozol átlagosan egy héten a vállalkozásodban a kisbabád mellett?

Amennyit enged. Teljesen változó, hogy mennyit van szüksége a közelségemre, de átlagosan heti 10-16 órát tudok munkával tölteni. Ami alapvetően hasznos, mert ugyanazt a mennyiséget, sokkal kevesebb időben is képes vagyok elvégezni, tehát a hatékonyságomat mindenképpen növelte.

 1. Van-e segítséged a napi teendőket illetően?

A férjem és az anyukám rengeteget segít, de a mindennapokkal most egyedül küzdök meg, mert csak én tudom megoldani, hogy „home office”-ban tudjam végezni a munkám a napi feladatok mellett. Sokszor nehéz, mert egy pici baba mellett sokszor igencsak kevés idő marad a mosásra, főzésre, munkára.

 1. Hogyan töltődsz fel, mi jelenti számodra az igazi „énidőt”? Van-e hobbid, szenvedélyed?

Jó ideig egy szociális intézményben segítettem szabadidőmben. A sérültekkel eltöltött idő és a kirándulások töltötték vissza az energiáim, de költözés miatt sajnos már nem tudok velük találkozni. Egy időben imádtam a kirakósokat, de most csak ácsingózok egy 1000 db-os puzzle-re. Azonban kikapcsolnak a nagy séták, főleg azért, mert én végig tudom gondolni a napi dolgaim, a projekteket, be tudok ülni egy meleg kávéra, ami ritkán adatott meg mostanában és csend van. Így teljes harmóniában tudok lenni önmagammal. 

 1. Ennyi teendő mellett hogyan tudsz helyt állni a feleség szerepben?

Következetes vagyok a munkámban és a magánéletemben is, így odafigyelek arra, hogy feleségként, anyaként és vállalkozóként is közel normális állapotot tartsak fenn. Mindhárom szerep kiemelten fontos, hiszen nőként ugyanolyan fontos, hogy jól érezzem magam, ahogyan anyaként. Nálunk elsősorban abban nyilvánul meg, hogy időt és energiát rakunk a kapcsolatunkba, kibeszéljük, ami bennünk van és a friss szülőség mellett hasznos időt töltünk egymással is. 

 1. Mit üzensz a többi dolgozó anyukának, hogyan álljanak helyt ennyi fronton?

Mindenki lehet jó nő, jó feleség, jó anya. Próbáljanak meg csak magukra hallgatni, forduljanak befelé, hogy bármennyire és felperzsel a világ, minden a feje tetejére áll, mindig legyen egy biztos pont az életükben: önmaguk.

 d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg