A pomodoro időgazdálkodási módszer

Számos feladat/munka/tanulnivaló van a hétköznapokban, melyet legszívesebben soha nem végeznénk el vagy egy dobozban fellőnénk az űrbe. Mégis mi az, ami kiváltja ezt az érzést belőled? Miért tolod magad előtt a feladatokat ahelyett, hogy végre nekiállnál és elvégeznéd? Hatékonyságról szóló cikket olvashattatok már a weboldalamon, de most egy olyan konkrét technikát mutatok be nektek, melyet mindenképp érdemes kipróbálnotok! 

pomodoro.jpg

A pomodoro (olasz szó, jelentése paradicsom) technikát Francesco Cirillo alkotta meg a ’80-as évek végén. Ez egy időgazdálkodási módszer, melynek lényege, hogy tanulás/munka közben csak egyetlen egy dologra koncentrálsz, szünetet tartasz, majd utána visszatérsz a tevékenységedhez úgy, hogy egyéb irányba nem osztod meg a figyelmedet. A módszer a paradicsom alakú konyhai időmérőről kapta a nevét - időgazdálkodási és hatékonysági technika lévén – a titok a kimért időben rejlik.

Na de mennyi ideig tud hatékonyan csak egy dologra koncentrálni az ember szünet nélkül? – kb. 25 percig tud az agy egyfolytában koncentrálni.

Akkor mit is kell tenned?

  1. Határozd meg azt a feladatot, melyet el kell végezned! Készíts elő egy időmérő eszközt, ceruzát és papírt!
  2. Állíts be egy időzítőt 25 percre (ez lehet a mobilod is, nem kell egyből paradicsomért rohanni) vagy kattints ide!
  3. Ez idő alatt koncentrálj az adott feladat megoldására! Ne oszd meg a figyelmed, ne hagyd, hogy elkalandozzanak a gondolataid, lépj ki a közösségi oldalakról, ne telefonálj és ne is beszélgess közben!
  4. Ha csörög az óra, akkor hagyd abba a tevékenységet és tarts 5 perces szünetet! A szünet segít egy kicsit feltöltődni így megadja a motivációt a következő 25 perchez.
  5. Érdemes vezetned egy papíron, hogy mennyi koncentrációs (pomodoro) és szünetelési időt tartottál eddig (ehhez egyébként lentebb találsz segítséget)!
  6. A 4. koncentrációs idő (pomodoro) után érdemes egy hosszabb szünetet beiktatnod (maximum 30 perc), majd ezután kezdd elölről a folyamatot! 4 pomodoro alkot egy egységet, de természetesen, ha egy feladattal hamarabb végzel az sem gond (sőt!). Így válts az új feladatra és indítsd elölről a számlálót!

bbc.jpg

A cél: 

Ne lehessen elterelni a gondolataidat mindenféle töltelék tevékenységgel, melyek csak az idődet rabolják és a kitűzött feladattal pedig nem haladsz semmire. Fontos: a hatékonyságot növeli és nem arra találták ki, hogy összecsapd a feladataidat! Amennyiben mégis megzavarnak, elcsúszol időben vagy egy új teendőd van, akkor újra kell tervezned!

Még az is lehet, hogy a pomodoro technika segítségével flow állapotba kerülsz! :)

Az, hogy ez mennyire hasznos számodra, döntsd el magad, miután kipróbáltad, itt van hozzá egy kis segítség:

cycle.png

 pom.png

 

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg