SWOT - elemzés – Tedd tisztába azokat a belső és külső tényezőket, melyek hatnak rád a karrierépítésed során!

Nem csak a klasszikus értelemben vett üzleti tervek kapcsán lehet elkészíteni egy SWOT – elemzést, hanem önmagadra, a munkakörödre és munkahelyedre vonatkozóan is. 3 különböző A4-es oldalt (1. önmagam, 2. munkaköröm, 3. munkahelyem) ossz fel 4 részre a következők szerint: erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek. Ezek részletezését alább olvashatod.

 swot.jpg

SWOT – angol mozaikszó:

  • Erősségek (strengths): Alapvetően jól működő belső tényezők, de ha ráerősítesz, akkor még hatékonyabb működésre képesek.
  • Gyengeségek (weaknesses): Gátló vagy nem jól működő belső tényezők, melyeket fel lehet oldani, amiken lehet javítani, hogy még jobban működjenek.
  • Lehetőségek (opportunities): Ezekre nincsen hatásod, viszont számodra kedvező külső tényezők.
  • Veszélyek (threats): Nem tudod befolyásolni, szintén külső tényező, korlátot és kockázatot jelent, melyekkel számolnod kell.

Gondolkodj, írj mindegyikhez legalább ötöt! Amennyiben készen vagy, akkor elemezd ki! Például: Gyengeségnek éled meg azt, hogy nem olyan szintű a nyelvtudásod, amelyet szeretnél, de jelenleg is dolgozol rajta - nyelvet tanulsz, tanárhoz jársz – akkor azt ne a Gyengeségeknél tüntesd fel. Hiszen már folyamatban van az elsajátítás, így ez egy remek Erősség tud lenni. 

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

dolgozz_magadon_logo.jpg