Nőként az IT-ban

Manapság már nem lehet egy éles határt húzni a férfias és nőies szakmák között. Ahogyan a férfi HR-es és óvó bácsi vagy műkörmös, sminkes férfi is helyt áll a szakmájában, úgy a nőknek is osztottak lapot egy olyan területen, melyet alapvetően a férfiak uralnak. Ismerjétek meg Timit, aki mobil applikáció fejlesztéssel foglalkozik és azt is elárulja, hogy a komoly nemzetközi projektek mellett milyen személyes esemény okán fejlesztett magának egy appot.wit.png

 1. Hol és mit tanultál?

A Miskolci Egyetemen végeztem, először 2011 tavaszán Mérnök Informatikus BSc, majd 2013 tavaszán MSc képzésen. Már akkor éreztem, hogy ez nem egy nőies szakma, hiszen egyedüli nőként végeztem.

 1. Hogyan csöppentél az IT-s világba?

Gyermekkorom óta a reál tantárgyak vonzottak jobban, már a gimnáziumban is matematika tagozatos voltam. Már akkor tudtam, hogy informatikai területen szeretnék továbbtanulni, ezért 3.-ban előrehozott informatika érettségit tettem. Nehéz lenne megmondani, hogy mi vonzott az IT irányába, talán azt tudnám mondani, hogy egy olyan szakmának éreztem, ami még csak most kezd fejlődni, és biztosan lesz rá kereslet a jövőben, így hosszú távon is stabil anyagi hátteret és egzisztenciát tud biztosítani. Nem mellesleg büszke vagyok arra, hogy nőként az tudom mondani, hogy van egy mérnöki diplomám, és szoftverfejlesztőként dolgozom. Sokan nem néznék ezt ki belőlem.

 1. Hogyan tudtál főállásban elhelyezkedni?

Az MSc elején kezdett el foglalkoztatni a mobil app fejlesztés, így autodidakta módon elkezdtem megismerkedni az Androiddal különböző tutorial videókból. Pár hét után egy ismerősöm megkeresett, hogy lenne náluk egy részmunkaidős Android fejlesztői állás, érdekelne-e. Bár tapasztalatom még kevés volt benne, de úgy látszik láttak bennem potenciált, így felvettek, és az MSc végéig, másfél évig ott dolgoztam. Amikor végeztem, felajánlottak egy teljes munkaidős állást is, de mivel a páromnak Hatvanban sikerült állást találnia, így úgy döntöttünk, hogy Budapestre költözünk, így én is itt kezdtem el keresgélni. Szerencsére nem volt nehéz, több lehetőség közül is választhattam.

 1. Mennyiben látod jobbnak/rosszabbnak a budapesti elhelyezkedést, mint a vidékit?

Jelenleg azt mondom, hogy nem szívesen mennék vissza vidékre Budapestről. Míg Miskolcon kb. 3 cégnél tudtam volna akkor mobil fejlesztőként elhelyezkedni, addig ez Budapesten a több tízszerese volt. És anyagiakban sem elhanyagolható a különbség. Az első budapesti fizetésem a miskolci ajánlat másfélszerese volt. Jelenleg Budapesten egy pillanatig sem kell aggódnom amiatt, hogy valaha is munka nélkül maradnék.

 1. Mit szeretsz a munkádban?

Látványos és kreatív. Az a jó a mobil app fejlesztésben, hogy szinte bármit pillanatok alatt meg lehet valósítani költséges erőforrások nélkül. Csak egy számítógép, és egy telefon kell hozzá, ami manapság már szinte mindenkinek van. A munkád gyümölcse pedig azonnal kézzel foghatóvá válik.

Nemrégiben volt az esküvőnk, és esküvői honlap helyett esküvői mobil appot csináltam.

A másik nagy előnye ennek a szakmának, hogy nem vagy helyhez kötve. Ha kell, akkor otthonról is tudok dolgozni, vagy akár bárhonnan a világból.

 1. Milyen projekten dolgozol?

Jelenleg Hollandia egyik legnagyobb hírolvasó mobil alkalmazását fejlesztő csapat tagja vagyok, ennek köszönhetően évente többször is kiutazom Amszterdamba.

 1. Milyen a nemek aránya a munkahelyeden?

Jelenleg egy kicsi cégnél dolgozom, ahol csak a HR-es lány és én vagyunk nők.  Az előző munkahelyemen kifejezetten sok, ha jól emlékszem 4 kolléganőm volt, akik szintén szoftverfejlesztéssel foglalkoztak, bár ők nem mobil területen. Ennyi női IT-s egy cégnél szerintem már rekordnak számít.

 1. Mennyire vesznek komolyan a férfi munkatársaid?

Abszolút egyenlő félként kezelnek, sohasem volt ebből problémám. Ez a harmadik cég, ahol dolgozom, és eddig sehol nem éreztem semmiféle megkülönböztetést azért, mert nő vagyok. Azt hiszem, mondhatom azt, hogy jól csinálom, amit csinálok, hiszen számtalanszor jönnek hozzám a kollégák szakmai kérdésekkel is, nem érzik azt, hogy ciki lenne, hogy egy nő jobban tudja. Mivel már egyetem óta nagyrészt férfiak vesznek körül, így mondhatom, hogy elég gyorsan be tudok illeszkedni közéjük. Elég laza a természetem, így ugyanúgy szólnak hozzám a srácok, vagy poénkodnak velem, mint bárki mással.

 1. Volt-e valamilyen negatív tapasztalatod azért, mert nő vagy?

Soha nem ért negatív tapasztalat emiatt.

 1. Miben szeretnél még fejlődni?

Jelenleg Android fejlesztő vagyok, és szeretnék mélyebben belekóstolni az iOS fejlesztésbe is. Voltak próbálkozásaim, de sajnos még nem adódott úgy, hogy legyen időm aktívabban belevetni magam, mindig lekötnek az Android feladataim.

 1. Mik a jövőbeni terveid?

Amellett, hogy szakmai téren szeretnék fejlődni, érdekelnek a projekt menedzsment feladatok is. Nemrégiben szereztem egy Certified Scrum Master képesítést, elképzelhető, hogy ezzel a vonallal is szeretnék foglalkozni kicsit, de a hosszú távú terveim között egy vezető fejlesztő / projekt vezető pozíció szerepel.

 1. Mi a legnagyobb nehézség ezen a pályán?

Naprakésznek maradni. Az IT egy folyamatosan fejlődő szakma, ahol lépést kell tartani a mindennapi fejlődéssel, és ez nem egyszerű feladat. Naponta jelennek meg új technológiák, és fejlődnek a régiek, és számtalan előny származhat abból, ha az ember elsőként vág bele valamibe.

 1. Mit tanácsolsz annak, aki hasonló pályára adja a fejét?

Először is mindenképpen akkor érdemes belevágni, ha szeretni fogod, amit csinálsz. Idebent gyakran szoktuk használni a „kódrabszolga” kifejezést az olyanokra, akik robot módon dolgoznak, és nem lelik örömüket a munkában.

Másodszor a nyelvtudás. Az angol nyelv ebben a szakmában elengedhetetlen. Jelenleg a holland ügyfelekkel napi szinten angolul kommunikálunk, de az interneten fellelhető szakmai anyagok szinte teljes egésze angol nyelvű, így angol nyelvtudás nélkül ebben a szakmában boldogulni szinte lehetetlen.

Végül a folyamatos tanulás. Ahogy mondják, „Jó pap holtig tanul”, ez az IT szakmában különösen igaz. Nem árt követni az újdonságokat, mert ha lemaradsz, kimaradsz.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

dolgozz_magadon_logo.jpg

Címkék: interjú Android IT