Fizetés – Mennyi az annyi?

A bérezés az egyik, ha nem a legfontosabb szempont, amikor valaki munkát keres. A munkaadó részéről viszont az egyik legkényesebb téma a fizetés. A munkáltatónak és a munkavállalónak is ugyanúgy érdeke lenne a jó együttműködés. A munkáltató kínálja az állást (ezzel együtt az elvárásokat és a fizetést), te pedig adod önmagadat (szabadidődet, tudásodat, szakmai tapasztalatodat). Fontos, hogy ne egy munkaerő-piac adta nyomásnak akarj mindenáron megfelelni, amikor a pályázásról vagy a bérezésről van szó. Azonban fel kell készülnöd a többi álláskeresővel való ’versenyre’. Szerencsére ma már egyre több vállalat felismeri, hogy nem csak az számít igazán, hogy mely jelentkező tűnik ki a pályázók közül az anyagával. Az is számít, hogy a cégek is meg tudják fogalmazni azt, hogy vajon miért pont hozzájuk (akár egyedüliként) pályázzon a jelölt. Bértárgyalás esetén a vállalattal szemben azonban egyenlő félként kell részt venned ebben a helyzetben. Te a tudásod adod és ez legalább ugyanannyira fontos, mint az, hogy neked milyen állást kínálnak. A következőkben vegyük sorra a tipikus helyzeteket, amelyekre megoldást is kínálok. A cikk végén írd meg nekem kommentben, hogy eddig mit tapasztaltál! Te mennyi fizetésből jössz/jönnél ki havonta?

fizetes.jpg

  1. Kezdjük az első lépésnél – megpillantod az álláshirdetést, ekkor még nincs semmi információ a birtokodban a bérezést illetően

Versenyképes fizetés/motiváló juttatási csomag: Általában ezt tüntetik fel az álláshirdetésekben. Nagyon ritkán írnak ki konkrét számot vagy intervallumot fizetésre vonatkozóan. A jelentkezést gyakran úgy kell elküldenie a jelöltnek, hogy a CV és a motivációs levél mellé beírja az elvárt nettó/bruttó összeget. Pedig mindenkinek más a motiváló, ugye. Általánosításként szerepel a ’versenyképes’ kifejezés is, azonban ez szektortól- tapasztalattól, vállalattól is függ, hogy éppen mekkora összeg számít annak. Egy pozíciót nézve bruttó 100- 150 ezer forint különbség is lehet vállalatok között a felajánlott fizetés tekintetében ugyanarra a pozícióra/tapasztalatra/feladat-, és felelősségi körre. Van, aki minél olcsóbban szeretne foglalkoztatni és van, akinek az a legfontosabb, hogy a legjobb embereket vegye fel magához, amit hajlandó is megfizetni. Érdemes megfigyelni, hol nagyobb a fluktuáció és vajon mekkora arányban lehet ezért okolni a bérezést. Egy multinál dolgozó vezető fejlesztő nem fog elmenni egy 50 fős vállalathoz bruttó 600 000 Ft-ért. Gyakran a vállalatok is el vannak tévedve a fizetés terén. Javarészt áltálában tisztában vannak a piaci helyzettel, de nem hajlandóak megfizetni az igazán jó munkaerőt (ez gyakran vissza is üt), pont ezért nem is írják ki nyilvánosan a fizetést. Mindig lentebb akarják alkudni a jelölt által igényelt összeget, mondván van rá egy keret, senkinek sem tudnak többet adni vagy emelni. Ezt én így nem tartom igaznak, nem egyszer láttam saját szememmel a teljes ellenkezőjét. A vállalatoknak is meg kellene tanulniuk mérlegelni, amikor egy jelölt felvételéről van szó.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Legyen elképzelésed a fizetési igényedről. Vedd elő a kockás füzetet és írd össze a bevételeidet és a kiadásaidat. Nézz utána annak, hogy az adott pozícióban átlagosan mennyit keresnek az emberek! HR-es visszajelzések alapján egy idő után úgyis fogod érezni a határt (bár ez inkább a cég nagyvonalúságán is múlik). Te legyél tisztában azzal, hogy a munkaerőpiacon mennyit ér a tapasztalatod és a tudásod! Ennek fényében ne add lentebb az igényeidet! Lehet, hogy több időt és energiát kell a keresgetésbe fektetned (ha megteheted és egyébként is van munkád), de megéri! A tapasztalat is tanít valamire.

  1. Az önéletrajzok szelektálása és az első körös kapcsolatfelvétel

Mi a fizetésre vonatkozó elképzelése? – Ezt nem csak a jelentkezésnél, hanem a telefonos előszűrés alkalmával is megkérdezik, úgy, hogy te konkrétumokat a pozícióról és a cégről még nem is hallottál. Nem fizetési elvárás szerint kellene a pályázókat rangsorolni. Minden cég fennhangon kijelenti, hogy a legjobb szakembert szeretné alkalmazni. Felmerül a kérdés: az, hogy valaki mennyire jó a szakmájában, majd a fizetési elvárása dönti el, amit a pályázati anyagához csatolt? Be kell hívni interjúra az önéletrajza és tapasztalata alapján, és ha már mindkét fél tud egymásról mindent (szakmailag, nem HR ügyileg), akkor rá lehet térni a piszkos anyagiakra. Számos jó tapasztalata, tulajdonsága kiderülhet a jelöltnek és az is lehetséges, hogy egy jóval bővebb vagy jobb munkakört (és fizetést) megkap ezáltal. Addig felesleges pusztán egy fizetési elképzelés alapján szétválogatni az önéletrajzokat. Bár ezt azért teszik, hogy a tömérdek CV halomból legyen egy kisebb halom, amit így is bőven elég átnézni. Itt mindig az a kérdés, hogy valóban olyan tapasztalt személy végzi-e ezt a szétválogatást, akinek valóban van rálátása a dolgokra. Előfordulhat, hogy valóban egy szuper szakembert szalasztanak el, mert 30 000 forinttal többet mert írni az e-mailes jelentkezésbe. Lehet, hogy az egyéb juttatások megléte mellett a jelentkező elfogadná az ajánlatot 30 000 forinttal kevesebbért is. Majd azt ő eldönti. Kellemetlen, ugyanis neked még be sem mutatkozott a cég. Majd ha minden információ a birtokodban van, tudsz egy reális összeget mondani arról, hogy mennyit is kérsz. Szóval az, hogy te alapesetben mennyiért vagy hajlandó váltani vagy mennyi az a fizetés, ami minden hónapban a megélhetésedre kell, sok mindentől függ és ez nem abban a pillanatban fog eldőlni, amikor elolvasod az álláskiírást. Több év külföldi munkavégzés után visszatérő jelöltek egyenesen sértésnek veszi az ilyenfajta kérdést a pályázati folyamat elején. A nyugati minta tőlünk még igen messze áll.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Tudj meg minél többet a HR-estől a cégről, pozícióról, elvárásokról, felelősségi körökről és az egyéb juttatásokról is. Ehhez ragaszkodj! Ugyanis ha elhamarkodottan a telefonos előszűrésnél egy olyan összeget mondasz, ami neked még sem annyira kedvező a későbbiekben, akkor az már majdnem veszett ügy. Ugyanis a cég valószínűleg ehhez az összeghez fog ragaszkodni. Törekedj arra, hogy mindig egy intervallumot adj meg fizetési elvárásként.

  1. Amikor a bértárgyalásra kerül a sor

A bértárgyalás csak a nevében az: A személyes találkozó esetén vagy ajánlattételkor is megkérdezik, hogy mennyi a bérigényed (főként, ha már a 6. idegen személlyel találkozol a pályázás során). Te nagy nehezen kihúzod a HR-esből az egyéb juttatásokat és szélnek eresztenek úgy, hogy a szavad is eláll. Majd e-mailben egy olyan ajánlatot (bár örüljön az, aki egyáltalán kap bármilyen ajánlatot is, ugye) kapsz, amely fizetésben meg sem közelíti a te előzetesen bemondott elvárásaidat. Aztán közlik, ha kevésnek érzed a felajánlott fizetést, akkor nyugodtan szólj (te megmondtad a legelején, hogy mennyit kérsz, persze, hogy kevés, amit ajánlanak). Egyáltalán bejelentenek a heti 40 órás munkavégzésre? – Ez általában már itt ki szokott bukni.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Természetesen ez még akár neked jól is jöhet, mert előfordulhat, hogy az egyéb pályázataidnak olyan kifutása van, hogy nem lesz más választásod, el kell fogadnod ezt a pozíciót. Azonban alaposan mérlegelj, hogy a felajánlott fizetésért cserébe elvállalod-e a munkát vagy sem. Ha úgy döntesz, hogy inkább nem vállalnád el ennyi pénzért, akkor van még egy lehetőség, hátha lehet velük alkudni: nyugodtan visszakérdezhetsz, hogy te azt hitted, hogy felelősségteljes pozícióról van szó. Amennyiben igen, a bérezésre való ajánlatot kevesled. Meglátjuk, hogy milyen irányba lépnek. Akár nyerhetsz is vele.

  1. Amikor valami nem tiszta számodra

A fizetésen kívül a juttatások körét tisztáztátok már? Arról van információd, hogy kifizetik-e a túlórát? Manapság már elvárt, hogy a rendes munkaidején kívül az ember túlórázzon nap, mint nap, nem csak projektjelleggel.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Amennyiben több hasonló kaliberű álláslehetőség közül kell választanod, akkor ez is legyen egy szempont, ami alapján döntesz, de ne csak az egyetlen! Mobiltelefon és laptop nem juttatás, hanem a munkába álláshoz ugyanolyan alapvető követelmény, mint ahogy széket vagy mosdót is biztosítanak.

  1. Amikor priorizálnod kell

Milyen elképzeléseid van általánosságban a munkádra vonatkozóan? Priorizálj! Jó fizetés és ezzel szemben mindegy milyenek a kollégák? Avagy legyen a munkahelyen laza hangulat, kevés felelősség, amivel kevesebb fizetés is jár, de te megelégszel vele?

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Aszerint dönts, ami neked leginkább hosszú távon fontosabb, de a laza hangulat nem fedezi a havi számláid összegét.

  1. Amikor valami probléma adódik a kifizetéssel

Nincs megfelelően honorálva a munkád, nem fizetik a túlórát, csúszik a fizetés, nem a végzettségednek/tapasztalatodnak megfelelő bérezést kapsz

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Húzd meg a határt, hogy mikortól nem mehet ez tovább! Mert ez valóban nem normális. Mindenki a fizetéséért dolgozik, ez az egyik legnagyobb motiváló erő, amiért az ember munkát vállal. A számlákat akkor is fizetned kell, ha a céged kifizetéseivel vannak problémák és van olyan összeg, aminek átutalásával már hónapokat csúsznak. Érdemes ilyenkor körbenézned a munkaerő-piacon, hátha látsz magadnak olyan pozíciót, amely kecsegtetőbb a jelenleginél.

  1. Amire viszont hatással lehetsz

Biztosítsd be magad! Próbáld meg máshogyan csoportosítani a fizetésedet, és amíg dolgozol, tegyél félre valamennyi biztonsági tartalékot. Ez lehet havonta pár ezer forinttól a több tízezer forintig akkora összeg, amennyit meg tudsz engedni magadnak! Hidd el, valamire biztosan jól fog még jönni! Szakmailag folyamatosan kövesd a változásokat. Up-to-date-nek kell lenned a szakmádat illetően még akkor is, ha a cég nem támogatja ezt semmilyen formában. Előfordulhat, hogy pont emiatt kapsz egy új projektet, egy előléptetést vagy egy új munkát. Az internetnek, fórumoknak, ingyenes kurzusoknak, szaklapoknak hála ma már nem olyan nehéz 1-1 területen frissnek maradnod, főként, ha azt bele tudod forgatni a mindennapi munkavégzésedbe is.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

dolgozz_magadon_logo.jpg

Címkék: mono fizetés bér