Nem vettek fel egyetemre? – Van megoldás!

Mi leszel, ha nagy leszel? – Ezt a kérdést már óvódás korban felteszik a gyerekeknek. Azonban azt nem is sejtik, hogy 12-13 év tanulás után ez nem feltétlen a vágyálmaikon fog múlni, hanem hogy mennyire színvonalasan teljesítették a tanulmányaikat, valamint, hogy végül mely egyetemre sikerül felvételt nyerniük. Ma este 8 órától hozzák nyilvánosságra az idei felvételi ponthatárokat, melyet a https://www.felvi.hu/ oldalon te is nyomon követhetsz. A cikkem végén szavazni is tudsz arról, hogy szerinted irreálisak-e az idei ponthatárok! Idén több, mint 111 000 diák várja, hogy eldőljön a sorsa. Többek már kora délután elkezdték a hangolódást az esti kihirdetése, azonban nem mindenki örülhet majd felhőtlenül az eredményeknek. A lehetőségeidhez mérten vegyük sorba, hogy az első pánikot leszámítva mit tehetsz, ha téged nem vettek fel az egyetemre!

student2.jpg

 1. Éld meg a dühöt, csalódottságot, elkeseredettséget! - Ezeknek az érzéseknek végig kell menniük rajtad ahhoz, hogy utána tisztán láss és higgadt fejjel át tudd gondolni, hogy mihez kezdj ezután.
 2. Próbáld meg a pótfelvételit! - Van még esély, hogy bekerülj egy idén szeptemberben induló képzésre, és ha nem tetszik, akkor idővel majd átjelentkezel máshová. Igaz, már csak 1 szakot jelölhetsz meg és az is önköltséges alapú, de ha jól tanulsz, akkor ösztöndíjjal átkerülhetsz az államilag támogatott képzési formára.
 3. Jelentkezz keresztféléves képzésre! - Ez általában minden év februárjában indul, és megelőző év októberéig van lehetőséged, hogy leadd rá a jelentkezésedet.
 4. Felsőoktatási szakképzésre is jelentkezhetsz! – Főiskolák és egyetemek indíthatják az egyetemi felvételikkel együtt, majdnem hasonló feltételekkel.
 5. Keress OKJ-s képzést! – Miért ne tanulhatnál valami szakmát? Lehet, hogy kapcsolódna a jövőben egyetemi tanulmányaidhoz is!
 6. Nézz magadnak valamilyen tanfolyamot! – Ha nem találtál magadnak való OKJ-s képzési lehetőséget, akkor keress olyan felnőtt képzést, ami hozzád passzol. Ma már számtalan ilyen színvonalas képzésből tudsz választani Magyarországon is, melyek piacképesek!
 7. Vegyél részt külföldi egyetemek online kurzusain! – Hasznos tudásra tehetsz szert és később az önéletrajzodban is nagyon jól fog mutatni! Általában az oklevél kiállításáért fizetni kell, de gyakran magát a kurzust ingyenesen lehet elvégezni!
 8. Tanulj idegen nyelvet! – Idegen nyelvet tanulni sosem elfecsérelt idő és manapság már az alapműveltség részét képezi. Ne csak az angol nyelv elsajátításában gondolkodj! Nézd meg az álláshirdetéseket, keresd a különlegesebb nyelvekre vonatkozó állásajánlatokat, ebből is látod, hogy mire van jelenleg kereslet a piacon! Nem csak diplomával lehet megcsípni egy jó állást, hanem egy különlegesebb idegen nyelvtudással is.
 9. Keress magadnak munkát! – Diákigazolványod már nem lesz, a költségeid pedig állandóak vagy még inkább csak nőnek. Mivel jelenleg nincs egész napos elfoglaltságod, ezért érdemes pályáznod és eljárnod állásinterjúra. Erős idegen nyelvtudással, diploma nélkül is várja a legtöbb multinacionális cég a lelkes pályakezdő fiatalokat!
 10. 1-1 tárgyból érettségizz le újra! – Ha úgy érzed, hogy a kevesebb pontszámaid az oka annak, hogy nem vettek fel az egyetemre, akkor fuss neki még egyszer az érettséginek! Lehet, hogy matekból 3-as érdemjegyet szereztél jelenleg, de egy év alatt fel lehet hozni azért ezt a szintet 5-re is. Arról nem is beszélve, hogy egyetemen máshogyan és sokkal többet is kell tanulni, mint egy érettségire.
 11. Jelentkezz jövőre is egyetemre! – Attól még hogy először nem jött össze, nem jelenti azt, hogy másodszorra nem fog összejönni. Próbálkozz bátran, természetesen az ésszerűség határait betartva.
 12. Ha valami végképp nem megy, akkor fogadd el!
 13. Amennyiben viszont úgy érzed, hogy tudsz és akarsz is változtatni a helyzeteden, akkor meg ne add fel!
 14. 2 közhellyel zárom a cikket, amik nagyon is igazak és majd tapasztalat útján rá fogsz te is jönni: A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.
 15. Ne feledd, ahhoz hogy valami olyasmid legyen, amid még sosem volt, ahhoz valami olyat kell tenned, amit még sosem tettél!

 

dolgozz_magadon_logo.jpg