Mi nem stimmel a mai fiatalokkal? – Az Y generáció munkavállalási hajlandósága és a kapunyitási pánik

Felelőtlenség, job hopperkedés, bizonytalanság, elköteleződés hiánya, kapunyitási pánik. Na és persze 0-24-ben a telefon nyomkodása. Nincs olyan ember, akinek ne ez jutna eszébe egy egyetemről kiszabadult fiatal munkavállalóról. Az Y generációt érintő félelmek és a kapunyitási pánik nem hiszti, hanem egy sokakat érintő, valódi probléma. Gyökerét mélyen lehet keresni az oktatási rendszerben, a magyar munkaerő-piac hozzáállásában és a nevelésben is. Vajon egy ilyen bélyeggel ellátott csomaggal mit kezd egy egyetemről frissen kiszabadult zöldfülű?


istock_000033743624medium.jpg

Először is tegyük tisztába a fogalmakat!

Kik az Y generáció tagjai? Az Y generáció elnevezést használjuk az 1980-1994 között születettekre.  A szocializmusban születtek, de már a fejlődő demokráciában nőttek fel. Főiskolai vagy egyetemi végzettséget követően 25-30 éves korukra lépnek ki a munkaerő-piacra.

Mi jellemzi őket? Nagyfokú önbizalom mellett az elhelyezkedéstől való félelem, magas elvárások, egyén szabadsága, türelmetlenség, formalitásmentesség, munka-magánélet egyensúlyára való törekvés. A technikai újdonságokat rendkívül gyorsan sajátítják el. Ők a digitális bennszülöttek. Virtuális és valós kapcsolatokkal rendelkeznek. Folyamatos ingereket igényelnek, képesek komplexen gondolkodni. Általában több nyelvet beszélnek, mobilisek, rugalmasok, szeretnek utazni és nyitottak az újdonságokra.

Akár itt megemlíthetjük a Z generációt is (1995-2009 születtek), hiszen első hullámban majd most lépnek ki a munkaerő-piacra, szóval az elkövetkezendő évek statisztikáinak is masszív alapját képezik majd. Egészségesebb, de magányosabb generáció, a várható élettartamuk magas, a legmagasabb iskolai végzettséget szerzik meg, a munkahelyeket gyakran cserélgetik és a globalizációs ártalmak nagyban érintik őket.

Digitális bennszülöttek: Az utolsó pillanatban tanulnak, gyorsan szereznek információkat, párhuzamosan dolgozzák fel az információkat, multitaskingolnak. Ők az Y, a Z és az Alpha generáció tagjai.

Digitális bevándorló: Lineárisan gondolkodnak, egyetlen feladatra koncentrálnak, korlátozottan kapják az információt. Ők a digitális bennszülöttek szülei, azaz az X generáció.

Job hopper: Gyakran vált munkahelyet, állásról-állásra száll, nincs benne magas fokú elkötelezettség a munkahelye vagy a munkája iránt. Minden ok nélkül, vagy magasabb fizetésért, egy bónusz kifizetését követően is hajlandó másik helyre váltani. Általában képzett, jó szakemberekre jellemző (azonban már egyre jobban a fiatalokra is, sok high-flyer van közöttük) ez a fajta viselkedés így nem véletlen találnak mindig maguknak könnyen új munkahelyet, csak éppen nem terveznek komolyabb távra.

Kapunyitási pánik: Jellemzően az egyetem elvégzését követően (vagy az egyetem utolsó fél évében) jelentkező félelem/aggodalom, mely által az elhelyezkedési és beilleszkedési nehézségektől fél egy fiatal. Nem találja helyét a világban, melynek számos oka lehet.

Na de hol itt a probléma?

Az Y generációt fordított szocializációs folyamatok jellemzik, ugyanis ők már elsősorban a kortársaiktól tanulnak el rengeteg dolgot, nem pedig a szüleiktől vagy az idősebbektől. Így ők tanítják az idősebbeket a digitális világra. 20 éve a diploma megszerzése nehezebb folyamatnak bizonyult, mint manapság. Így a szülőktől otthon folyton azt hallották, hogy bármi lehet belőlük, ha lediplomáznak. A mai munkaerő-piaci helyzet azonban azóta rengeteget változott és nem egy bölcső, ahol elringatnak, hanem kőkemény üzlet és versenyhelyzet. Az ilyen helyzetek kezelésére sajnos sem a szülőktől sem pedig a tanároktól nem tudtak megfelelő tanácsokat kapni az elhelyezkedni próbáló fiatalok. Így nem tudják kezelni az ezzel járó stresszt és kudarcot sem. Azonban az, amit biztosan tudnak a következő: nem akarnak olyan életet élni, mint a szüleik, akik folyamatosan hajtják a pénzt és az elvárásoknak szorongva felelnek meg. Az Y generáció tagjai türelmetlenek, a munka-magánélet egyensúlya rendkívül fontos számukra, magas elvárásokat támasztanak a munkáltatók felé és rengeteg pénz akarnak keresni, lehetőleg minél kevesebb munkával. Ki vannak éhezve a sikerre, folyamatosan bizonyítani akarnak. Ma már azért akad olyan vállalat, amelyik ezt felismeri és rengeteg plusz juttatást nyújt munkavállalóinak azért, hogy a mindennapi munkavégzést még kellemesebbé tegye, és ne vándoroljanak át a fiatalok a konkurenciához (különböző szakmai konferenciákon való részvétel, nyelvtanulási lehetőség, utazás, menő munkavégzési eszközök biztosítása, autó, csapatépítők, masszázs, gyümölcsnapok, ingyen ebéd, ingyen kávé). Másként kell motiválni őket, mint például az X generáció szülötteit. Hatalmas felelősség, megfelelési kényszer és pörgés nehezedik a vállukra. Rengeteg lehetőség közül választhatnak (iskola, munkahely), mely, mint tudjuk, zavart okoz (a bőség zavara). Többen végeznek el olyan iskolát, melyet nem is akarnak, csak a szüleiknek való megfelelési kényszer hatja őket, így elnyomva saját maguk akaratát. Kevés önismerettel rendelkeznek, nehezen képzelik magukat bele különböző élethelyzetekbe és megijednek a döntéseik következményeitől. Megszokták, hogy mindent a szüleik intéztek helyettük (’90-es évekbeli vállalkozó szülők), keveseket neveltek igazi önállóságra. Sokan még most is a szüleikkel élnek együtt a kedvezőbb anyagi körülmények miatt.

Megoldás:

 1. Azt csináld, amit szeretsz, ne pedig azt, amit mások mondanak neked, vagy ami éppen manapság divatos!
 2. Instant siker nincs, mindenért meg kell dolgozni!
 3. Legyél türelmes!
 4. Keress magadnak támogatókat!
 5. Tartsd magad ahhoz a célhoz, amit kitűztél magad elé!
 6. Legyél rugalmas!
 7. Vészeld át azokat az időszakokat, melyek kötelességként zuhannak rád, és nem feltétlen az álmaid eléréséhez kapcsolódnak!
 8. Ne add fel az első kudarc után!
 9. Ne várd, hogy más oldja meg a dolgaidat!
 10. Vállald a felelősséget!
 11. Ne hidd azt, hogy életed végéig egy munkahelyen kell dolgoznod!
 12. Ne kapd fel a vizet minden apróságon!
 13. Döntéseid megalapozottak legyenek!
 14. Kezdj el dolgozni egyetemi éveid alatt is!
 15. Gondold át a gyengeségeidet és javíts rajtuk!
 16. Feladat-, megoldás-, és gyakorlatorientáltan gondolkodj!
 17. Tűzz ki magadnak határidőket 1-1 döntés meghozatalára!
 18. Felesleges egy 5. diplomát is letenned csak azért, mert félsz a munkavállalástól!
 19. Figyeld a munkaerő-piacot, hogy mire van igény!
 20. Próbálgasd magad, ha nincs komolyabb elkötelezettséged, gyermeked, hiteled, akkor most van itt az ideje, hogy belevágj abba, amiben igazán hiszel! Számos sikeres fiatal vállalkozót láttam már!
 21. Ne félj, mert az megbénít! Inkább cselekedj, minden a te fejlődésedet szolgálja!
 22. Képzeld bele magad a különböző szituációkba!
 23. Beszélgess-, beszélgess-beszélgess hasonszőrűekkel vagy tapasztaltabbakkal!
 24. Tudatosan, céljaidnak megfelelően válassz egyetemet, szakmát, munkahelyet!
 25. Ha még mindig bizonytalan vagy, akkor keress fel engem! Átbeszéljük az összes kétségedet! A Kapcsolat vagy Tanácsadás menüpont alatt mindent megtalálsz rólam!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

dolgozz_magadon_logo.jpg