5 hasznos szempont az otthoni dolgozósarok kialakításához

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon egy teljesen külön helyiséget alakítsanak át irodává. Így általában erre a célra a konyha, háló vagy a nappali egyik zugát teszik alkalmassá és elkerülvén a súrlódásokat megpróbálnak akkor dolgozni, amikor a család többi tagja házon kívül tartózkodik. Megmutatom, hogy milyen szempontok szerint tudod te magad is megvalósítani a saját dolgozósarkodat! Lehet otthonos (inspiráljon a munkára, érzed jól magad), de a döntés során elsődleges helyen az ergonómiai szempontokat vedd figyelembe! Nem mindegy ugyanis, hogy a céges irodából viszed haza a munkát és munkaidőn kívül este otthon 1-2 órát dolgozol, vagy pedig a teljes, 8-9 órádat töltöd munkavégzéssel otthonodban. Gyűjtöttem fotókat a Pinterestről (felüdülés nézegetni és egy-két tippet ellesni), de lássuk be, hogy egy átlag otthoni iroda(rész) nem így néz ki ma Magyarországon (galériában meg tudod tekinteni). Ennek áthidalására találsz pár linket a cikkben, így gyorsan felmérheted, hogy például a széket hol érdemes beszerezned! Hangsúlyozom, hogy a bejegyzésem nem szponzorált.

6d85504392fdd5814bb4bbc3ea687d9a.jpg

 1. Fény: Világos vagy jól megvilágított részre kerüljön az asztalod! Legjobb, ha oldalról érkezik a fény, azonban a monitorodba ne világítson bele! Ha kevés természetes fény áll rendelkezésedre, akkor mindenképpen szerezz be egy vagy két lámpát is!

 2. Tárolás: Nem kell tágasnak lennie a dolgozósaroknak (nevében is benne van, hogy egy kis zug), de legyen meg benne minden, amire neked szükséged lehet! Azért, hogy el tudd tenni a mappáidat, legyen hely a nyomtatónak, irodaszereknek stb. Használhatsz rejtett tárolókat is!

 3. Elszeparálhatóság: Tegyél ki elválasztó paravánt, könyvespolcot vagy növényt az asztalod mellé! Így meg van az elkülönítettség érzése és nem vonja el felesleges dolog a figyelmedet.

 4. Szék: Manapság már elérhető áron lehet kapni karfás, támlás, gurulós, állítható székeket. Nem mindegy, hogy min ülve töltöd el a munkaidődet, ezért alaposan gondold át, hogy milyen széket választasz magadnak!
  Ha érdekel, itt tudod megtekinteni a székeket, ár szerint listáztam le:
  Az Ikea modelljei:
  http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/categories/business/20652/?sorting=price
  Ha a Jyskben vásárolnál szívesebben:
  http://jysk.hu/dolgozoszoba/irodaszekek#sort=price-asc
  A Kika kínálatát pedig itt találod:
  http://www.kika.com/hu/termekek/m/nappali-iroda-eloszoba/iroda/forgo-targyalo-irodai-szekek/

 5. Asztal: Kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy kényelmesen el kell rajta férnie a kezednek, a számítógépnek, az egérnek és jó, ha van hely arra is, hogy akár jegyzetelni is tudj. Gondold át, hogy szükséged van-e plusz fiókokra és arra, hogy az asztal magassága állítható legyen-e! Ergonómiai szempontból érdemes állva is dolgozni, ezért lehet fontos az állíthatóság.

Jó munkát kívánok!

Az inspirációs fotókat itt tudod megtekinteni:

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu  címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google, Pinterest

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg