Részképesség zavarral a munkaerőpiacon - Avagy egy diszlexiás blogger lány története (mélyinterjú)

Enikőt napjaink menő szépség bloggerei között tartják számon (http://kialakito.blogspot.hu/). 1,5 éve követem tevékenységét. Kikapcsolódás gyanánt szoktam szörfölgetni az oldalán.  A minap is ezt tettem, amikor is egy érdekes videóra bukkantam. Azt hittem, hogy a legújabb kozmetikumokról szóló videót láthatom, de nem így lett. Enikő a diszlexiájáról vall őszintén. Az alább olvasható interjúban számos információt olvashattok erről a részképesség zavarról.  Arról is beszélgettünk, hogyan éli mindennapjait, hogyan jutott el a diplomáig, hogyan kompenzál, valamint a karrierépítése során mik a jövőbeni céljai diszlexiájának tudatában. Remélem, hogy Enikő példája sok embernek erőt ad ahhoz, hogy vállalja, és ne szégyellje a diszlexiát. Segítsünk, hogy egyenlő eséllyel tudjanak a munkaerő-piacon elhelyezkedni!

dyslexia-spelled-out-in-letters.jpg

 1. Mikor kezdtél el blogolni?
  Két és fél éve indult a blog egy igazán unalmas novemberi napon. Miután hazajöttünk Dániából egy hónapig bírtam, hogy csupán a házimunka és a nyelvtanulás tegye ki az életemet. Serényen kerestem munkát, úgy voltam vele, addig se vesszen kárba az energiám. Az egyetemen passziválnom kellett, így elég rosszul éreztem magam emiatt. Egyfajta kapaszkodóként indul el a blog. Ekkoriban talán még csak naplóként funkcionált, dokumentáltam a kirándulásainkat, bemutattam egy két barkács ötletemet, az öltözködésemet és arról írtam, hogy nekem milyen kozmetikumok tetszenek. Visszanézve megmosolyogtató a naivitásom és a kezdetleges posztok halma. 
 1. Milyen célból kezdted el a blogolást?
  Nem tudtam ekkor még, hogy vannak blogok, a gasztro vonalon túl nem igazán voltam jártas ebben a világban. Leginkább arról szerettem volna írni, ami engem érdekel, úgy véltem egy két embert érdekelhet. Elsősorban viszont magamnak írtam, fenntartott a vízen, megmentett a kétségbeeséstől. Mindig is akkor voltam a legboldogabb, amikor túl voltam terhelve, iskola- munka- otthoni teendők egyszerre voltak jelen az életemben.

 2. Hogyan jött a szépségápolás témaköre?
  Szerintem minden nőt érdekel valamilyen mértékben ez a témakör, engem is. Körülbelül a blog indulást követően jelentkezett egy csúnya allergia az arcomon, aminek a gyökerét két év alatt tudtuk megtalálni. Nagyon megviselte a bőrömet és próbáltam megtalálni azokat a kozmetikumokat, amik segítenek.

 3. Mennyit foglalkozol a blogoddal átlagosan egy héten?
  Hétre lebontva nem tudom megmondani, de napi 3-4 órát biztos dolgozok vele, ez akkor is így volt, amikor 8-10 órában dolgoztam mellette és ott volt az egyetem. Persze akkor inkább hétvégére tömbösítettem a teendőket.

 4. Mi a bloggal a jövőbeni célod?
  Elsősorban ugyanezt folytatni, mert boldoggá tesz, és szerintem mindenkinek kell egy hobbi. Természetesen ez már több annál, de ebben a fajta munkában úgy érzem, kiteljesedhetek. Minden blogger kicsit polihisztor, hiszen rengeteg területen lesz jártas ennek köszönhetően, most a bőrápolásban próbálok alaposabban elmélyedni, jelenleg bőrgyógyász szakkönyvekből tanulok. Szeretnék megtanulni fotózni és videót vágni, mert ezen területeken még erős hiányosságokat érzek.

 5. Mi a végzettséged, mit tanultál?
  A Debreceni Egyetemen végeztem Pedagógia szakon, ezután Szociológia szakra vándoroltam.

 6. Miért választottad a pedagógusi, illetve a szociológusi pályát?
  A családom nagy része pedagógus, így nem igazán volt kérdés, hogy mi szeretnék lenni, ebbe a hivatásba láttam bele igazán. Mivel nagyon szeretem a gyerekeket, így velük szerettem volna foglalkozni. Az államvizsga letétele után nem tudtam mester képzésre menni, be kell valljam nem is akartam, mivel láttam a munkaerőpiac akkori helyzetét, tisztában voltam vele, hogy ezzel a papírral nem lehet könnyen elhelyezkedni. A szociológia órák, a kutatás módszertan nagyon közel állt hozzám már ezen a szakon is, így evidensnek éreztem, hogy második szaknak ide jelentkezzek. Nem tévedtem, nagyon élvezem a szerteágazó irányait a szociológiának, mivel a társadalom egészét hivatott vizsgálni a tudományág, így az emberektől sem távolodtam el.

 7. Részképesség zavarod van, pontosabban diszlexia és diszgráfia. Tegyük rendbe ezeket a fogalmakat!
  Részképesség zavarok a tanulási zavarok egyik része, csoportja. Normál intelligencia mellett elmaradás tapasztalható a tanulási folyamatban a korosztálytól, talán így a legegyszerűbb megfogalmazni. Percepció zavar, auditív rendszer zavar, vizuális rendszer zavar, izomtónus zavar, finommotorika zavar, figyelem zavar, motoros tünetek, impulzivitás jelentkezhet. Ezek súlyossága, együttes jelenléte jelenti a diszlexiát, diszgráfiát és diszkalkuliát. A diszlexia olvasási nehézség, a diszgráfia írási nehézség, a diszkalkulia pedig számolási nehézség. Mivel elég új felfedezés ez, így még nincs elég információnk, hogy mitől alakul ki, de valószínűsítik, hogy öröklődik, genetikus. Két fajtáját különböztetik meg a veleszületettet és a szerzettet. Még erről órákig írhatnék részletesebben és sokkal tudományosabban, hiszen mióta beigazolódott a gyanúm (megkaptam a kiértékelt papírokat), hogy érint ez a probléma, beleástam magam a szakirodalomba, hogy tudjak erről írni majd.

 8. Hogyan jöttél rá, hogy részképesség zavarod van?
  Pedagógia szakon utolsó évben volt egy korai fejlesztés óránk, ahol a különböző születési, fejlődési problémákról tanultunk. A teszteket, amivel ezeket ki lehet szűrni mi is kipróbáltuk. Egyik tesztnél folyamatosan véreztem el, ismét úgy éreztem magam, mint gimnáziumban. Nem értettem, hogy a többieknek hogyan mehet és nekem miért nem. Biztos hülye vagyok! A tanárom azonnal elővett még pár tesztet és elkezdett kérdezgetni. – Tudsz biciklizni? Melyik a bal kezed? Születésnél felsírtál? Ment a matek? És a nyelvek?- és így tovább. Aztán mondta, hogy nem kell a Tiszának mennem, részképesség zavarom van, valószínűleg diszlexia, de ahhoz képest nagyon jól kompenzáltam, ha itt ülök.

 9. Hogyan élted meg ezt az időszakot?
  Mindig tudtam, hogy valami nem stimmel, hiszen míg mások könnyen boldogultak az olvasással, írással én szenvedtem tőle. A matematikában is vannak gondjaim (ez valószínű diszkalkulia), varázslónak éreztem azt, aki könnyedén old meg komolyabb egyenleteket. Sose értettem, hogy a többségnek miért megy olyan jól a nyelvtanulás, amikor foglalkozok vele, külön tanárokhoz járok, töröm magam és mégse értem, mégsem tudom.
  Szóval 21 évesen már nem rázott meg a diagnózis, sőt megörültem neki, mivel így nevet kapott a problémám. Ettől függetlenül nem foglalkoztam tovább ezzel, eltettem az információt és továbbra is tanultam nyelveket, erőltettem az olvasást és az írást, próbáltam leküzdeni a hátrányt. Részben sikerült, hiszen blogot írok és sokat olvasok.

 10. Milyen visszajelzéseket kapsz az ismerőseidtől, követőidtől a problémád kapcsán?
  A közeli ismerőseim nem voltak meglepődve rajta, hiszen tudták, hogy vannak ilyen jellegű gondjaim. Ha a volt osztályomat megkérdeznék, sok tünetet tudnának felsorolni a gimis évekből is. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a blog olvasóimtól, amik nagyon jól estek. Persze olvastam olyasmit is, hogy valaki írta, hogy nem hisz a diszlexiában. Nos, jó neki, én sem szeretnék hinni benne, de sajnos ez attól még egy létező dolog. Olyat is kaptam, hogy ezzel akarok takarózni. Erről szó sincs, hiszen eddigi életem során anélkül is boldogultam, hogy ezt tudtam volna. Viszont fontosnak érzem erre felhívni a figyelmet. Egyre több a részképesség zavaros gyerek, nem tudják miért. Szeretném, ha ezeknek a gyerkőcöknek, fiataloknak könnyebb útjuk lenne, empatikusabb és toleránsabb közegben haladhatnának a tanulmányaikkal.

 11. Az iskolai tanulmányaidat hogyan tudtad elvégezni, milyen megoldási technikákat használtál?
  A részképesség hiányos emberek sokszor kudarckerülők, próbálják az új helyzeteket elkerülni, ahol úgy vélik, hogy „leéghetnek”. Mai napig, ha olvasok az ujjammal követem a sorokat, számolásnál az ujjaimat használom, mint a gyerekek. Másképp végzem a matematikai műveleteket és mindenről listát, puskát kell írnom. Tanulásnál széljegyzetekkel és rajzokkal segítettem mindig magam.

 12. A részképesség zavar miatt idegennyelv-tanulási nehézséggel is küzdesz. Ezen hogyan próbáltál meg túllendülni? Sikerült megtanulnod egy idegen-nyelvet?
  Fontos kiemelni, hogy a diszlexiának, diszgráfiának és diszkalkuliának is vannak súlyossági fokai. Mivel több részképesség zavarból állnak össze, így valakinél nem okoz gondot a nyelvtanulás, valaki meg tud tanulni szépen olvasni, írni stb. Nálam az idegen nyelvi rész a leginkább érintett. A szavak megtanulása, fogalmakhoz kapcsolása, ami a fő gondot okozza, illetve a más nyelvi logikára átállás. Németül, latinul, angolul és eszperantó nyelven is tanultam, folyamatos kudarcok tépázták az önbizalmamat. Gimnáziumban végig nyelvekből külön tanárokhoz jártam, aztán egyetemen nyelvórákra, nyelviskolába és ismét külön tanárokhoz. Minden tanár úgy állt hozzám, hogy nincs olyan, hogy valaki ne tanulna meg egy nyelvet, aztán szépen sorban adták fel. Az utolsó előtti tanárom azt mondta, hogy ideje lenne kivizsgáltatni, mert csak szélmalomharcot vívok, és látszik, hogy mennyire töröm magam, de ez nem fog menni. Makacsságom határtalan volt, még ezután is kerestem egy újabb angol tanárt.

 13. Mi az, amit ebből a problémából az előnyödre tudtál fordítani?
  Miután végleg kimondták, hogy mi a diagnózis, utána olvastam. Elvileg a problémamegoldó képesség nő, az empátia erősödik. Sok helyen írják le azt, hogy diplomát szereznek a diszesek, illetve az intelligencia hányados is nő. Ha valami sérül, akkor természetes, hogy az ember kompenzál máshol, gondoljunk a vakokra, akiknek kifinomult a hallásuk, szaglásuk és a tapintásuk. Nyilván más területeken jobban teljesítek, de a hiány azért mindig gondot fog okozni, például elég sokáig frusztrált, hogy nem tudok biciklizni.

 14. Mi az, amivel jelenleg foglalkozol?
  Egy cég online marketing tanácsadója és asszisztense vagyok, illetve az előző munkahelyemen helyettesként maradtam. Jelenleg pedig a bürokráciával küzdök, mert vállalkozást szeretnék indítani hamarosan.

 15. A marketinges munkádat hogyan kell elképzelni, mivel foglalkozol?
  Facebook üzemeltetést végzek elsősorban illetve reklámokat szervezek. Tárgyalok és kapcsolatot tartok cégekkel. Nyereményjátékokhoz segítek a postázásnál, ami az asszisztensi vonalat illeti, valamint ügyintézéssel kapcsolatos teendőket is ellátok.

 16. Hol dolgoztál eddig?
  Sok helyen dolgoztam már, legutóbb üzletet vezettem, de mellette az eladói feladatokat is elláttam. Dániában szedtem gyümölcsöt is. Felszolgálóként is kipróbáltam már magam, szóval tényleg elég változatos munkákat végeztem egyetem mellett.

 17. Jelenleg keresel állást?
  Igen keresek, szeretnék egy stabil munkahelyet, amire alapozva a többi elképzelésemet is meg tudom valósítani. Mellette az online marketinget sem szeretném abbahagyni, ha időm engedi, mert ebben szerintem elég jó is vagyok a blogos tapasztalatoknak köszönhetően.

 18. Hol keresel állást?
  Elsősorban Nyíregyházán, mivel nemrég úgy döntöttünk, hogy még maradunk itthon és megpróbáljuk itt kialakítani az életünket.
  A ’hol keresel’ alatt gondolom még arra is kíváncsi vagy, hogy mely platformokon kutatok, milyen módszerekkel. Az álláshirdetések mindig csak a jéghegy csúcsai, így azon cégeket, akik érdekelnek, felkeresem az életrajzommal.

 19. Hova/mely cégekhez pályáztál eddig?
  Még csak a héten vetettem bele magam ebbe, mivel ebben a félévben be kellett járnom az egyetemi szemináriumi órákra és le kellett tennem az utolsó vizsgáimat.

 20. Milyen területen szeretnél elhelyezkedni?
  Sok terület érdekel, nem zárkózom el az új kihívásoktól, újfajta szegmensektől. Nagyon szívesen kipróbálnám magam újságíróként, vagy a média területén a háttérben. Az online marketing is egy izgalmas világ, de nagyon szeretek szervezéssel is foglalkozni. Nem fog leesni a gyűrű akkor sem az ujjamról, ha eladóként kell megállnom a helyem. Természetesen a diplomás munkahelyeket is kutatom, viszont ezen a vonalon ma hazánkban elkeserítő a helyzet.

 21. Miért látod elkeserítőnek a helyzetet?
  Ahogy én látom humán vonalon nagyon nehéz elhelyezkedni. Manapság talán a mérnök diploma a legértékesebb. Szabolcsban alapból óriási a munkanélküliség és diplomásként is nehéz elhelyezkedni.

 22. Az állásinterjún megemlíted, hogy milyen részképesség zavarod van?
  Addig nem lehetettem biztos benne, amíg a komplex vizsgálaton nem estem át, amit egy pszichológus és egy magasan képzett szakember végzett. Ezután pedig még Pesten is kielemezték az eredményeket. Kénytelen leszek beleírni az életrajzomba, mivel a nyelvvizsga hiánya miatt erős hátránnyal indulok a munkaerő-piacon és ez magyarázatra szorul.

 23. Mi a reakció erre?
  Még nem tudom. Azt olvastam, hogy multi cégeknél előny lehet, mivel a diszesek másképp gondolkodnak, szeretik őket kreatív feladatoknál bevetni.

 24. Az állásinterjún megemlíted, hogy blogot vezetsz?
  Ez attól függ, hogy kapcsolódik-e a munkakörhöz bármilyen mértékben. Amennyiben szépségápolás vagy divat vonalán jelentkeznék állásra, akkor szóba hoznám. Média területén is előny lehet, hiszen referenciaként szolgál. Persze vannak olyan szegmensek, amiket nem érint, azoknál nem térnék ki rá.

 25. Hogyan fogadják azt, hogy blogosz/vlogolsz?
  Előző munkahelyeim és a jelenlegi is tisztában volt vele, pont ezért alkalmaztak, úgy vélem. Szerencsém volt, mert a blognak köszönhetően sok lehetőség talált meg eddig, de ezt lekopogom. Biztos lenne olyan munkahely, ahol nem néznék jó szemmel ezt. Bár a bloggal kapcsolatos teendők sosem zavartak feladataim elvégzésében, hiszen a prioritásaim egyértelműen a munkát teszik meg első helyen. Szerintem a blogomban semmi olyasmi nincs, ami negatívan érinthetné a munkaadókat, minden szavam és véleményem felvállalható.

Írjátok meg saját történeteteket ti is! Biztos vagyok benne, hogy én (az elhelyezkedésben) vagy Enikő (beszélgetés, felvilágosítás a témában) bővebben tudunk nektek segíteni!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg