21 tipp, melyet hasznos megfogadnod, ha jelenleg nincs állásod!

Sok megoldandó problémát vet fel, amikor az ember elveszíti az állását. Le kell zárnia az előző munkahelyet, keresni kell egy újat, mellette menedzselni a hétköznapi teendőket és ugyanúgy fizetni a csekkeket, mintha még mindig havonta érkezne a számlára a fizetés. Ez az időszak azonban ne a kesergésről szóljon, hanem arról, hogy kaptál egy új lehetőséget arra, hogy jó irányba változzon az életed. Fogadd meg a következő 21 pontot és meglátod, hogy ezek betartásával fejlődhetsz, hasznosnak fogod magad érezni és munkát is könnyebben találsz! Igen termékeny post született, a cikkben rengeteg hivatkozást találsz az eddigi írásaimra, ahol egyes témaköröket részletesebben is kifejtek. Jó olvasgatást kívánok!

looking_for_a_job.jpg

 1. Tedd félre a dühöt, sértettséget, csalódottságot! Teljesen mindegy, hogy mi az oka az állástalanságodnak. Lehet, hogy téged bocsátottak el, de az is lehet, hogy te mondtál fel úgy, hogy még nincs új állásod. Mindkét esetben valószínűleg azért került erre sor, mert valami nem volt rendben! A munkahelyről való távozásod ne hagyjon maga után kívánnivalót! Sosem tudhatod, hogy ki kinek az ismerőse és mikor fogsz újra valamelyik volt munkatársaddal egy másik helyen együtt dolgozni! A helyzettel már nem tudsz mit kezdeni, próbáld meg magadban lezárni, vond le a tanulságot és nyiss az új lehetőségek felé! Tippeket itt találsz: (Elbocsátás a munkahelyről – hogyan éled meg?) (15 szempont, melyet érdemes átgondolnod munkahelyváltás esetén) (Mi gátolja a sikeres munkavégzést és mikor állj tovább?)

 2. Foglalkozz magaddal és tedd félre a félelmeidet! Ne hagyd, hogy a hatalmába kerítsen az az érzés, hogy te értéktelen vagy és ezer év múlva sem fogsz normális állást találni magadnak! A munkanélküliség egy átmeneti állapot és nem mindegy, hogy elszenveded vagy lehetőségként tekintesz a feladatra! Változtass a hozzáállásodon és meglátod, hogy ennek az interjúkon is nagy hasznát fogod venni! Saját magadra koncentrálj, ne pedig arra, amit mások mondanak vagy gondolnak.

 3. Gondold át, hogy mivel szeretnél foglakozni! Jelenleg nincs állásod, de a lehetőség viszont ott van előtted, hogy egy jó munkahelyet találj magadnak! Van egy régóta dédelgetett álmod? Karrierváltásban gondolkodtál régóta? A hobbid lehetne a vállalkozásod? Most itt az idő, hogy elkezdd megvalósítani! Tippeket itt találsz: (Önismeret az álláskeresésben - Fókuszálj és mérlegelj!)

 4. Ha nagyon el vagy veszve, akkor látogass el egy coachoz! Ha elakadtál karriered során, bizonytalan vagy nem tudod, merre folytasd, akkor keress fel egy coachot, aki segít neked helyre tenni a dolgaidat!

 5. Jelentkezz be a munkaügyi központhoz! Nem azért dolgoztál és adóztál eddig annyit, hogy most ne vegyél magadnak vissza belőle! Ne szégyellj bejelentkezni az álláskeresési járadékért! Számláid törlesztésére pont jól fog jönni az az összeg, de az is előfordulhat, hogy végzettségednek megfelelő lehetőséget kapsz (nem, nem kell utcaseprőnek állni)!

 6. Frissítsd a pályázati anyagodat! Ez a legfontosabb lépés, a HR-es átlagosan 30 másodpercet szán egy önéletrajz átnézésére, ez alapján dönti el, hogy te első körben alkalmas lehetsz-e a pozícióra vagy sem! Egy jó önéletrajz olyan, mint egy névjegykártya, az első benyomás vagy egy kézfogás. Megismételhetetlen. Tippeket itt találsz: (A LinkedIn profil leváltja az önéletrajzot?) (A sikeres önéletrajz titka)

 7. Vegyél részt állásbörzén, építsd kapcsolataidat! Rengeteg információt össze tudsz gyűjteni egy-egy állásbörzén. Nem csak a pályakezdők, hanem szakmai tapasztalattal rendelkezők is találhatnak maguknak érdekes lehetőségeket. Tippeket itt találsz: (Kezdődik az állásbörze dömping! – ha élsz vele a TE lehetőségeid valódi tárháza lehet!) (Mihez kezdj egy állásbörze után?)

 8. Itt az ideje az álláspályázatnak! Mozgósítsd magad és az ismerőseidet is! Egy ideig ülnöd kell a gép előtt és számos álláshirdetést valamint céges weboldalt kell átböngészned, de megéri! Tippeket itt találsz: (Álláshirdetés, és ami mögötte van)

 9. Készülj fel rendesen az interjúra! Alapvető fontosságú és azt gondolom, hogy ezt nem kell túlmagyarázni. Tippeket itt találsz: (Telefonos interjú – mit illik és mit nem?) (Az állásinterjú legnagyobb buktatói) (A leggyakoribb interjú kérdések, amik kiverik a biztosítékot)

 10. Tanulj nyelveket! Ha eddig használnod kellett bármilyen idegen nyelvet, akkor tartsd szinten! Amennyiben úgy érzed, hogy kevés a tudásod, akkor mindenképp fejleszd! Manapság már a tárgyalási szintű nyelvtudás elengedhetetlen még egy asszisztensi pozícióban is! Tippeket itt találsz: (Hogyan rázd gatyába az angol nyelvtudásod?) (Elő a kockás füzettel! – Miért jó SSC-ben dolgozni?)

 11. Tanulj valami újat, javíts a hiányosságaidon! Gondold át, hogy mi az, ami egy új állás betöltéséhez előnyt jelenthet! Ma már számos tanfolyam vagy képzés (ingyenes, fizetős, webes, iskolapados) közül választhatsz, melynek elvégzése nagy előnyként szolgálhat pályázatod során! Ha az informatika érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe: (Melyik programozási nyelvet tanuld meg először?) vagy https://codecool.hu/ vagy http://www.zerotohero.hu/

 12. Önkénteskedj! Biztosan azt gondolod, hogy ugyan már! Neked főállás kell méltányos fizetésért és nem fogsz ingyen dolgozni! Fordítsuk meg a dolgot: Lehet, hogy egy olyan szervezetnél tudsz mások számára hasznos és segítő munkát végezni, ami egyébként is a szívügyed és neked is jól esik segíteni, vagy éppenséggel kapcsolódik a hobbidhoz! Itt sok barátság köttetik és előfordulhat egy olyan pozícióban üresedés, ahol viszont már fizetnek is az elvégzett munkádért! Te sem lustulsz el és érzed, hogy hasznos vagy magad és mások számára is, ez az önbecsülés szempontjából nagyon fontos!

 13. Sportolj! Testi és szellemi fittség egyaránt fontos! Most legalább van arra időd, hogy leadj 5-10 kg-ot, vagy végre heti rendszerességgel ellátogass kosárlabdázni. Kitartásra és önfegyelemre nevel a sport, nem is beszélve arról, hogy a mindennapi feladataidat is hatékonyabb tudod ellátni, valamint mellette az egészségedet is megőrzöd.

 14. Élj társasági életet, találkozz a barátaiddal! Ne burkolózz önsajnálatba! Szervezzetek közös programokat a barátokkal! Rengeteg ingyenes és színvonalas program közül lehet választani (figyeld a helyi újságokat, weboldalakat), de egy közös főzés-sütés, vagy egy séta is nagyon jó program tud lenni. Előfordulhat, hogy az egyik ismerősöd tud ajánlani egy olyan pozíciót, ami neked épp jó lehet.

 15. Ne rendeld az ebédet, főzz otthon! Sokkal olcsóbban kijön a menüd, ha te magad vásárolod meg és készíted el az alapanyagokat! Legalább tudod, hogy mi az, amit megeszel!

 16. Élj szakmai életet! Járj el a szakmai találkozókra, konferenciákra, kövesd a szakmai portálokat, legyél naprakész a saját területeden! Az interjún is kitérhetsz arra, habár nincs munkád jelenleg, a te tudásod abszolút up-to-date.

 17. Élj a hobbidnak! Eddig nem volt elég időd a hobbidra? Most kezdj el foglalkozni vele! Lehet, annyira kinövi magát a dolog, hogy ez válik a hivatásoddá, amiből később pénzt is tudsz keresni.

 18. Próbálj ki új dolgokat! A listádon szerepel jó pár dolog, amit mindig is ki szerettél volna próbálni, de eddig nem volt rá lehetőséged? Most van rá alkalom, itt az idő!

 19. Intézd el azokat a dolgokat, melyekre eddig nem volt elég időd és mindig csak halogattad! Hivatalos ügyek, nagytakarítás, lomtalanítás? Ideje túlesni rajtuk! Nem csak az elméd, de a környezet és a dolgaid is rendszereződnek!

 20. Oszd be az idődet, legyen napirended és célod! Ha már otthon vagy, érdemes napirend szerint tevékenykednek. Nincs két egyforma nap, ezt mindenki tudja. Azonban legyenek bevált szokásaid. Mondjuk délelőtt futni mész, aztán főzöl. Délután interjúkra jársz, és mellette angolt tanulsz.

 21. Rendezd át a prioritásaidat! Fegyelmezett vagy, ha eddig félre tudtál tenni és van némi tartalékod, ami most igazán jól jön, ha nincs munkád. Azonban jól gondold meg, hogy mire költöd ezt a pénzt. Kár lenne hamar felélni! Ne most akarj nyaralni menni, lakásfelújításba kezdeni, új telefont vagy laptopot venni! Új ruhákra sincs most szükséged (kivéve, ha egyébként is elkél 1 új zakó az interjúkra járás miatt)! Azonban azt tanácsolom, hogy szakmaiságod építésére és a hobbidba fektess pénzt, mert ez mindig megtérül. A hobbid lehet az új hivatásod, amire egy vállalkozást fel tudsz húzni, vagy ha ez nem járható út, akkor a szakmai rendezvényeken való részvételed által nem esel ki a körforgásból.

+Számolj azzal, hogy 3-6 hónapba is beletelhet, mire újra állásba tudsz állni, de ez ne szegje kedved! Sok sikert kívánok a kereséshez! Ha megtaláltad végre azt az állást, ami hozzád passzol, akkor javaslom elolvasásra a további cikkeimet is! (Hogyan hozd ki magadból a maximumot az első munkanapodon?) (Hogyan legyek hatékony munkaerő?) (Hibáztál? – Semmi vész!)

További tanácsokért bátran keress meg elérhetőségeim bármelyikén!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg