Önismeret az álláskeresésben - Fókuszálj és mérlegelj!

Ha pályamódosítás, iskolaválasztás vagy pályakezdés küszöbén állsz, nem tudod még, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként akarsz-e dolgozni, akkor érdemes több oldalról megvizsgálni az eddigi elképzeléseidet és figyelni arra a benyomásokra, amiket az eddigi karriereddel kapcsolatos döntéseid során megtapasztaltál. Vedd sorba a következő tanácsokat és őszintén válaszold meg magadnak a következő felvetéseket! Hidd el, segíteni fog az őszinte hozzáállás, legbelül egyébként is érzed, hogy milyen pozíció és munkahely passzolna hozzád, ahova nem összeszorított foggal kell minden reggel megérkezned.  Hosszú távon valóban azzal a dologgal érdemes foglalkoznod, amit TE szeretsz, nem pedig azzal, amit az elvárások, család, barátok vagy a valótlan félelmek diktálnak. Ha valami gátol a munkavégzésben, elhelyezkedésben vagy pályamódosításban, akkor azt a blokkot érdemes mielőbb feloldanod! Ahhoz, hogy valami olyat érj el, amit eddig még nem tudtál, ahhoz olyat kell tenned, amit még eddig sosem léptél meg! Mozdulj ki a komfortzónádból!

Segítségként az önéletrajzod alapján (is) járd körbe az eddigi életutadat! Így adsz magadnak egyfajta keretet, ami alapján elemezni tudod a saját helyzetedet. Vedd sorba, hogy milyen iskolai végzettséggel rendelkezel, milyen munkatapasztalatot szereztél eddig, miben van jártasságod (akár hobbi szinten is). Ha kell, jegyzetelj, írd le a gondolataidat. Remélem, hogy a kérdéseimmel vezetve megoldást találsz eddigi kétségeidre!

mindset-of-successful-business-owner.jpg

  1. Gondold át, hogy mivel szeretnél valójában foglalkozni! Érzel érdeklődést és elhivatottságot a választott szakmával kapcsolatban?

  2. Döntsd el, hogy mi az, amivel egyáltalán nem szeretnél foglalkozni! Biztosan van saját tapasztalatod vagy ismerős elmondása alapján rettentél el egy szakmától, pozíciótól, cégtől.

  3. Vizsgáld meg az erősségeidet! Miben vagy igazán jó? Mi az a tulajdonság, amire magabiztosan azt tudod mondani, hogy te ezt igazán képviseled? Milyen szakmai sikereid voltak eddig, amiben te is jól érezted magad?

  4. Gondold át a gyenge pontokat! Mit kell még fejlesztened? Nyelvtudásodon kell csiszolnod? Türelmesebbnek és kitartóbbnak kellene lenned? Hol és milyen okból vannak gyengeségeid, amik gátolnak akár egy jobb állás elnyerésében?

  5. Milyen elképzeléseid van általánosságban a munkádra vonatkozóan? Priorizálj! Jó fizetés és ezzel szemben mindegy milyenek a kollégák? Avagy legyen a munkahelyen laza hangulat, kevés felelősség, amivel kevesebb fizetés is jár, de te megelégszel vele?

  6. Milyen konkrét elvárásaid vannak a munkáltatóval szemben? Támogassák a tanulmányaidat vagy végezhesd részmunkaidőben/ otthoni munkában a tevékenységedet? Milyen főnököt képzelsz el magadnak?

  7. Kövesd a piacot! Mire van igény? Figyeld az álláshirdetéseket, menj el börzékre, kérd az ismerőseid segítségét, networkölj és tájékozódj folyamatosan!

“A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.” - Darrell Royal

Írjátok meg nekem, hogy szerintetek mi az a terület, ahol még fejlődésre van szükségetek!

do_what_you_love_everyday.jpeg

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg