A leggyakoribb interjú kérdések, melyek kiverik a biztosítékot

Unalomig ismételt standard kérdések szoktak elhangozni az állásinterjúkon és ezeket tudni kell megválaszolni magyar és angol nyelven egyaránt. Akad olyan is, mely elcsépelt és olyan is, amelyik annyira kínos, hogy egyáltalán nem helyénvaló. Sajnos manapság azon lepődnek meg az interjúztatók (HR-esek, vezetők), ha a jelölt kérdez a cégről/pozícióról, pláne, ha szakmai kérdése akad. Én jártam már úgy nem egyszer, hogy sikerült zavarba hoznom az interjúztatót kérdéseimmel. Érdemes elolvasnotok a következő kérdéseket, biztos vagyok abban, hogy már ti is találkoztatok a legtöbbel. Egy pályakezdőnél felesleges feltenni a legtöbb kérdést, mert munkatapasztalat hiányában nem tud rá válaszolni (maximum szakmai gyakorlati példát vagy tanulmányi tapasztalatot tud említeni). Több év tapasztalattal rendelkezőt jelentkezőt kifaggatni ilyen kérdések mentén is tud ciki lenni. De hát valamiről beszélgetni kell egy állásinterjún.

job-interview-confused.jpg

 1. Mi a terve hosszú- és rövidtávon? – Arra kíváncsiak, hogy vajon mennyire tekinti a jelölt ugródeszkának a céget/pozíciót.
 2. Mik az erősségei és gyengeségei? – Mindig fejtörést okoz, senki sem mondja meg az igazat. Senki sincs, aki fel akarná hívni a gyengeségeire a figyelmet. Ilyenkor egy pozitív tulajdonságot kell kicsit negatív csomagolásban előadni és akkor az interjúztató lelke is megnyugszik.
 3. Mi tetszett meg a pozíció kiírásában? – Létezhet, hogy egy általánosan megfogalmazott Feladatok - Elvárások - Juttatások hármasát olvasva valakinek tényleg megtetszik egy pozíció, de erre a kérdésre akkor érdemes válaszolni, amikor a bullshit szöveget leszámítva a HR-es valóban elmondja, hogy mit kell csinálni az adott munkakörben. Ekkor már ténylegesen el tudod dönteni, hogy valójában tetszik-e a pozícióban valami.
 4. Mi motiválja abban, hogy megkapja az állást?/ Miért szeretne nálunk dolgozni? – Be kell fizetni a számlákat és nem akarok éhen halni. Ezenfelül tényleg lehetnek motiváló tényezők (gyümölcsnap, kutyabarát munkahely, csapatépítők, biztosítások, utazások, autó, mobiltelefon, részmunkaidős foglalkoztatás, working from home) a munkahelyen, de alapvetően mindenkit az érdekel, hogy a szabadidejéért és a tudásáért a legjobb munkahelyet kapja meg az elképzeléseinek megfelelően.
 5. Családi állapota? – Ha 30 körüli fiatal nő vagy, akkor az a baj, hogy nem sokára elmész szülni, még akkor is, ha jelenleg a szinglik boldog táborát erősíted és még mindig egyetemi bulikra jársz jegyes oktatás helyett. Ha a 45 év feletti nők táborát erősíted, akkor meg az a baj, hogy idős vagy. A legideálisabb jelölt a 25-45 év között házas 2 gyerekes apuka. Nem kell attól félni, hogy elmegy szülni és nem is marad otthon a gyerekkel.
 6. Van-e gyermeke? – Nőknél hátrány, férfiaknál előny. Egy felelősségteljes férfi nem fog állásról- állásra ugrálni, el kell tartania a családját, tehát hosszútávon a legjobb munkaerő lesz. Egy 6 órában dolgozó nő bérét kifizetni is elég rizikós a munkaadó szemszögéből (ha azt nézzük, hogy egy 8 órás munkaidőben dolgozó ember valódi munkával töltött ideje 6 óra +/- 15 %). Állandóan jön-megy a gyerekéért, aki ráadásul még elég gyakran beteg is, így otthon kell vele maradni.
 7. Dolgozik–e jelenleg? Ha nem, akkor mi az oka? – Ha azt mondod, hogy 2-3 év külföldi munkavállalás után hazajöttél és pihengettél, utazgattál 6-12 hónapot, akkor úgy fognak rád nézni, mint borjú az új kapura. Ha magánéleti nehézséged volt vagy szimplán nem találtál megfelelő pozíciót, akkor is meresztik majd a szemüket és elkönyvelnek egy lusta, munkakerülő embernek, akit ők sem akarnak majd alkalmazni.
 8. Miért szeretne állást váltani? – Rengeteg oka lehet, de lehetőleg a valódi okot ne mondd meg (konfliktus, felmondás, kirúgás). Általában nem veszi ki jól magát, valami jó kis mesét ki kell találni rá és imádkozz, hogy ne kérjenek referenciát rólad.
 9. Mondjon konkrét példákat eddigi munkatapasztalataiból! – Itt főként arra kíváncsiak, hogy mennyire voltál antiszociális, milyen volt a kapcsolatod a munkatársaiddal és hogyan kezelted a stresszt. Még akkor is, ha itt projektekről kell beszámolnod, ráviszik a hangsúlyt az emberi tulajdonságokra.
 10. Miért jó csapatjátékos? – Lépjünk már túl ezen. Meglátjuk milyen hozzáállással fogadnak az új munkatársak és elválik, hogy szerintük jó csapatjátékos vagy-e vagy sem, és miért. Erre való a próbaidő. Lehetsz te akármilyen kedves, jó és szakképzett, ha nem akarnak befogadni. Úgyis ezen múlik minden.
 11. Milyennek képzeli el az ideális főnököt? – Ezt általában mindig a leendő főnök kérdezi meg. Iszonyat kellemetlen, és ha az adott illető nem rendelkezik az általad elmondott tulajdonságokkal (nem fog, ezt garantálom, aki ilyennel rendelkezik, azzal vagy nem találkozol vagy külföldön dolgozik) abból szintén te jössz ki vesztesen.
 12. Mit tekint eddigi legnagyobb sikerének? – Érdemes kiemelni azt, amire büszke vagy, de ezt is totál más irányba viszik el a HR-esek.
 13. Milyen az ideális munkahely? – Mondhatsz bármit, és neked is mesélhetnek erről bármit. A fele sem lesz igaz az adott munkahelyen és pozícióban. Ezt el kell fogadnod.
 14. Miért Ön a legideálisabb jelölt? – Ha túlfényezed magad, akkor az a baj, ha szerény vagy, akkor meg az. Ha felsorolod magadra nézve az összes pozitív tulajdonságot, ami az elvárásban szerepelt, akkor elvárják, hogy mondj rá konkrét példát is. Erre készülj fel.
 15. Ha felhívnám a főnökét/munkatársait, akkor milyennek jellemeznék Önt? – Ha felhívnám a férjedet/feleségedet, akkor milyennek jellemezne téged? Tényleg óvoda.
 16. Mit tud vállalatunkról? – Ezt főként akkor szokták megkérdezni, amikor a vállaltról sem a Google sem a saját weboldaluk nem ad ki semmi értelmeset. Általában az a cél, hogy monitorozzák mennyire készültél fel az állásinterjúra. Azt gondolom, hogy ne az számítson, hogy te mit olvastál róluk össze, hanem hogy ők ehhez képest mit mondanak el magukról.
 17. Csapatban vagy egyénileg szeret jobban dolgozni? – Komoly a kérdés? Mindenhol kell alkalmazkodni, és vannak olyan feladatok, amin az ember egyedül dolgozik, de olyanok is, amiken csapatban kell együttműködni. Ezt nem igazán lehet szétválasztani.
 18. Mi a fizetésre vonatkozó elképzelése? – Ezt általában már akkor megkérdezik, amikor a telefonos előszűrés zajlik és konkrétumokat a pozícióról még nem is hallottál. Sőt a jelentkezést gyakran úgy kell elküldeni, hogy a CV és a motivációs levél mellé bepötyögöd a nettó/bruttó összeget. Nem fizetési elvárás szerint kellene a pályázókat rangsorolni. Minden cég fennhangon kijelenti, hogy a legjobb szakembert szeretné alkalmazni. Az, hogy valaki mennyire jó a szakmájában, majd a fizetési elvárás dönti el, amit a pályázati anyagához csatolt? Be kell hívni interjúra az önéletrajza és tapasztalata alapján, és ha már mindkét fél tud egymásról mindent, akkor rá lehet térni a piszkos anyagiakra. Addig felesleges pusztán egy fizetési elképzelés alapján szétválogatni az önéletrajzokat. Lehetséges, hogy valóban egy szuper szakembert szalasztanak el, mert 30 000 forinttal többet mert írni az e-mailes jelentkezésbe. Lehet, hogy az egyéb juttatások mellett elfogadná az ajánlatot 30 000 forinttal kevesebbért is. Majd azt ő eldönti. Kellemetlen, ugyanis neked még be sem mutatkozott a cég. Majd ha minden információ a birtokodban van, tudsz egy reális összeget mondani arról, hogy mennyit is kérsz. Volt már olyan keresésem, ahol egy asszisztensi pozícióra a fizetést bruttó 230 000 Ft-ban határozták meg. A lány, aki elnyerte a pozíciót nem szégyellte magát, bruttó 680 000 Ft- ért (!!!) töltötte be a pozíciót. Szóval az, hogy te alapesetben mennyiért vagy hajlandó váltani vagy mennyi az a fizetés, ami minden hónapban a megélhetésedre kell, sok mindentől függ és ez nem abban a pillanatban fog eldőlni, amikor elolvasod az álláskiírást. Több év külföldi munkavégzés után visszatérő jelöltek egyenesen sértésnek veszi az ilyenfajta kérdést a pályázati folyamat elején. A nyugati minta tőlünk még igen messze áll.

Nálatok melyik kérdés vágja ki a biztosítékot egy állásinterjún (akár azért mert elcsépelt, akár azért mert szerintetek nem helyén való)?

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg