Újrakezdésről egy idegen országban (interjú)

Ahogy tőlem már megszokhattátok, rendszeresen jelentkezem különböző életvitelű és foglalkozású emberek történetével a blogomon. Nevek és arcok nyilvánosan nem jelennek meg a cikkekben, azonban az eddigi összes interjút valós személyek valós történetei és tapasztalati alapján készítettem eddig is, bízva abban, hogy érdekes és tanulságos lehet számotokra is.

Végtelenül kedves és jókedvű barátnőm magyarországi egy hetes tartózkodása alatt szánt rám időt és egy kávé mellett jót beszélgettünk. Vezető beosztásban dolgozik Barcelonában, mindemellett két lábbal áll a földön, amit már eddigi élettapasztalatának is köszönhet. Alább olvashatjátok az ő karrier útját és beszámolóját többek között a spanyolországi életről is. Pár dolgot érdemes lenne nekünk is átvenni itt Magyarországon, ha a célunk az, hogy jobbá tegyük munkahelyi környezetünket.

barcelona1.jpg

 1. Hol élsz jelenleg és mivel foglalkozol pontosan?

Barcelonában élek, és egy telekommunikációs cég Shared Service Centerében dolgozom, egy 15 fős csapatért vagyok felelős, emellett különböző projekteket viszek.

 1. Honnan indultál? Milyen munkakörben dolgoztál Magyarországon?

7 évet dolgoztam banki ügyintézőként, a bankfióki ranglétrát végigjártam fiókvezető helyettesig, aztán adódott egy lehetőség az akkor induló SSC-k egyikében elhelyezkednem, ahol egyszerű számlakönyvelőként kezdtem, és amikor Magyarországról eljöttem már regionális manager voltam egy SSC-ben.

 1. Miért választottad Spanyolországot, mi volt a külföldi munkavállalás melletti érved?

Jó az idő, beszéltem a nyelvet, mindenképpen Európai Uniós országba akartam menni, ahonnan, ha kell, hamar otthon vagyok, a sors meg úgy hozta, hogy a testvérem (aki szintén hasonló szektorban dolgozik) egy belső előléptetés miatt Madridban kapott állást. Követtem fél év múlva és nulláról kezdtem mindent. Az első munkám itt is számlakönyvelés volt egy SSC-ben.

 1. Mennyiben más a kinti élet a hazainál?

Úgy érzem, mintha hosszabbak lennének a nappalok. Itt az emberek nem azért élnek, hogy dolgozzanak, hanem azért dolgoznak, hogy tényleg éljenek, és nem csak megéljenek. Nem arról van szó, hogy magasabbak a bérek, én Magyarországon ugyanennyit kerestem, mint most. Hanem arról, hogy olyan apró dolgokra jut idő, mint egy reggeli egy kávézóban, vagy egy meccsnézés a barátokkal munka után néhány tapas mellett.

 1. Jobban érzed magad Spanyolországban, mint itthon?

Sokkal. Itt valahogy nyugodtabb vagyok, és még így is naponta megkapom, hogy honnan van ennyi energiám pörögni.

 1. El tudod még képzelni az életed Magyarországon?

Nem mondom, hogy sosem fogok hazaköltözni, de egyelőre nem szerepel a terveim között.

 1. Hogyan küzdötted le a honvágyat?

Sehogy, mert nincsen. Emberek hiányoznak, nem pedig tárgyak vagy ételek. Nem szeretem a Túró Rudit, a magyaros ételeket itt is el tudom készíteni, ha kell, sőt magyar étterem is van Barcelonában. Az otthoni barátaimmal pedig tudom tartani a kapcsolatot, egy részük már nem Magyarországon él, vagy éppen a kiköltözést szervezi. A rokonaimmal, pedig amikor hazalátogatok, igyekszem találkozni, illetve szerencsére meglátogatnak itt is.

 1. Hogyan tudtál beilleszkedni?

Nagyon könnyen, mivel beszélem a nyelvet (azóta picit katalánul is megtanultam, de itt Barcelonában erre nincs szükség, de laktam a Girona közelében, a Costa Braván, ott azért kellett), és mivel multinacionális környezetben dolgozom, nem lógok ki a sorból.  Szerintem nagyon fontos, hogyha valaki nekivág egy ilyen kalandnak, beszélje az adott ország nyelvét, többszörösen megkönnyíti a dolgát.

 1. Milyenek az emberek?

A hiedelemmel ellentétben a spanyolok igen zárkózottak. Felszínes dolgokról bárkivel, bármikor képesek elbeszélgetni órákon keresztül, de igazán megnyílni nem fognak egykönnyen. De rendkívül jóindulatúak és elfogadóak. És igen, igaz, hogy nagyon toleránsak mindenféle mássággal szemben, legyen akár bőrszín, nemzetiség, orientáció vagy pl. fogyatékosság.  És nem, nincs siesta, legalábbis hétköznap nincsen.

 1. Hogyan ítéled meg a munkamorált?

A spanyolok nem lusták, csak nem produktívak. Sokat dolgoznak, de ezalatt valahogy kevés dolgot sikerül lezárniuk. Sokszor felesleges köröket futnak egy-egy téma körül és ez elviszi az időt. Az is igaz, hogy sokuknak nehezére esik strukturáltan dolgozni, nem optimális a szervezőkészségük, ez ugyanígy igaz egy autószerelő műhelyre, vagy egy logisztikai központra.

 1. Mennyi ideje dolgozol a cégnél?

A mostani helyemen egy éve, előtte két évet dolgoztam egy telekommunikációs cég ügyfélkapcsolati managereként (ebben Service Desk, ügyfélszolgálat, minden benne volt), illetve 2 évet dolgoztam egy másik telco cég call center platform managereként- felelős voltam a komplett ügyfélszolgálatért. Ugye mondanom sem kell, hogy az SSC-kben a kiszervezés (transition) olcsóbb országokba üzletági sajátosság, szóval ez itt sincs másként, ez itt sem került el. De minden ilyenből profitál az ember szakmailag és emberileg is.

 1. Milyen munkarendben dolgozol?

Most nagyon szerencsés vagyok, mert 9-től 6-ig vagyok, pénteken 5-ig, az előző helyemen a munka jellegéből adódóan gyakorlatilag napi 14 órát húztam le plusz az on-call. Persze nem volt hétvégém, sem ünnepnapom.

 1. Hány emberért vagy felelős, mennyien dolgoznak a csapatodban?

15 fős a csapatom jelenleg, 12 országot viszünk, szóval igencsak multikulti, és ez nagyon nagy előny.

 1. Hogyan néz ki egy munkanapod?

Másnak nagyon unalmas lehet, beérek reggel, megcsinálom a munkaleosztást, kiszórom az eszkalációkat, aztán követem a projektjeim státuszát, ellenőrzöm a csapatom munkáját. Persze mindig beesik egy csomó váratlan dolog, ami felborítja a napot, de ez engem nem zavar. Majd minden nap vannak megbeszélések az ügyfelekkel, vagy belső osztályokkal akár futó projektekről, akár új ötletekről, folyamatoptimalizálásról. Folyamatosan pörgök, csak az ebédszünetben kapcsolok ki, mikor a kollegákkal ki tudunk szakadni egy órára a munkából.

 1. Milyen arányban oszlanak meg az állandó és az ad hoc feladatok?

30% állandó, 70% ad hoc. Szóval ez nem az a hely, ahol minden nap tudni fogod előre, hogy milyen lesz a napod, de ez benne a jó.

 1. Milyen előny szól a munkád mellett?

A kollegáim nagyon jó fejek, a munkakörnyezet ideális, a cég tényleg sok mindent megtesz a komfortérzetért, a munkaidő kiszámítható, viszonylag stabil hely (már amennyire egy SSC stabil lehet, ugyebár), közel van a lakhelyemhez.

 1. Mi a hátránya a munkádnak?

Nagyon rugalmasnak kell lenni, és ugyan nincs igazán túlóra, de mégis napi 8 órában bírni kell a stresszt. Mégiscsak ügyfelekkel dolgozom, ráadásul 12 országból, szóval nagyon kell tudni alkalmazkodni minden váratlan helyzethez.

 1. Mit szeretsz a munkádban?

A változatosságot. Szerintem, aki nem elég rugalmas, az SSC-ben nagyon nehezen fogja megtalálni a számítását.

 1. Mit nem szeretsz a munkádban?

A negatív hozzáállást, ez is van, de túl kell lépni rajta. Nem szeretem az „úgysem fog menni” hozzáállást.

 1. Milyen területen kellene még fejlődnöd?

Meg kell tanulnom kontrollálni, hogy ne üljön ki az arcomra a véleményem. A számat már tudom kontrollálni (hogy ne mondjam ki mindig, amit gondolok, vagy, hogy be tudjam csomagolni a mondandómat), de az arckifejezéseimet még nem tanultam meg kontrollálni.

 1. Mi a legnagyobb kihívás számodra?

Nyugodt és professzionális maradni olyan helyzetekben, amikor legszívesebben elküldenél valakit melegebb éghajlatra.

 1. Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Azt, hogy ugyanazt elértem 0-ról kezdve Spanyolországban, mint Magyarországon. Az újrakezdésre vagyok a legbüszkébb.

 1. Milyen a hangulat, hogyan jössz ki a kollégáiddal?

Nagyon jó fejek, nagyon jó a csapatom, meg a management csapat is. Nem csak azért, mert multikulturális a környezet, de itt tényleg mindenki a másikat támogatja, mindenféle hátsó szándék nélkül. Nem nagyon tapasztaltam hátba szúrást mióta itt vagyok. Ha valakinek valami nem tetszik, akkor megmondja és kész. Nem kell mindenkivel egyetérteni, de mindenkinek elfogadják a véleményét.

 1. Milyen nemzetiségű emberekkel dolgozol nap, mint nap?

A csapatomban van osztrák, német, macedón, magyar, holland, belga, francia, spanyol, laoszi, olasz, lengyel kollegám. És ezen kívül vannak indiai, dél afrikai, argentin kollegák, a cégnél itt a barcelonai SSC-ben pedig összesen 44 különböző ország képviselteti magát.

 1. Mennyire jellemző a túlóra?

Nem igazán jellemző, tényleg komolyan veszik a munkarendet, már csak azért is, mert az egész cégben ugyanaz a munkarend (kivéve egyes részlegeken, ahol a munka jellege miatt pl. több műszakban kell dolgozni - de túlóra ott sincs, csak a munkarend más)

 1. Milyen előrelépési lehetőséget rejt a szakma?

Annak, aki jól teljesít, hamar jönnek a lehetőségek. Ezen a területen (és most 13 év SSC tapasztalat beszél) aki rugalmas, alkalmazkodik a váratlan helyzetekhez, és hajlandó egy kis pluszt nyújtani, az gyorsan tud előre haladni. Szintén nagyon fontos, hogy éljünk minden, a cég által nyújtott képzéssel, vagy egyéb programmal, ideértve pl. a workshopokat, előadásokat, vagy akár a jótékonysági rendezvényeket És fontos, hogy mindig professzionális képet közvetítsünk magunkról. A siker titka 50% teljesítmény és 50% „visibility”.

 1. Mit tanácsolsz annak, aki hasonló ambíciókkal rendelkezik?

Minél több nyelvet beszél valaki, annál jobb. Mindent meg lehet tanulni ezen a területen nem rocket science, de a nyelvtudás nélkül nem megy. Ezen kívül legyen nagyon rugalmas és pozitív- a haladás titka az, hogy megtesszük az első lépést. Muszáj kilépni a komfortzónánkból azért, hogy igazán fejlődni tudjunk emberileg és szakmailag is.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg