Az állásinterjú legnagyobb buktatói

Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre kell odafigyelned egy állásinterjún. Ez a viselkedés általában egy megkreált színjáték (mint minden más az életben), és még mindig nem kiegyenlítettek az erőviszonyok. Sok vállalat azt gondolja, hogy nem kell különösebb energiát belefektetni a pályázókkal való törődésbe, majd jönnek a szakemberek vagy zöldfülűek maguktól, akik még kevesebb fizetésért elvállalják ugyanazt a munkát. Ennek híre mehet, de nem sok olyan pályázóval találkoztam, aki az interjú után azzal foglalatoskodott, hogy lehúzza azt a céget 60 percnyi ismeretség után nyilvánosan. Sajnos a HR-esek részéről is elég sok lenézést kapnak a pályázók. Mindenesetre te meg szeretnéd kapni azt a munkát, és máshol sincs kolbászból a kerítés, ezért a következő tanácsokat érdemes megfogadnod, ha állásinterjúra igyekszel!

job-interview.jpg

 1. Érkezz alkalomnak megfelelő öltözetben! Lehet, hogy a HR-es még annyira sem lesz kiöltözve, mint te, azonban a vállalatokat még mindig az érdekli jobban, hogy a jelentkezőt kivesézzék A-Z-ig, mintsem a HR-esük milyen öltözetben képviseli az adott vállalatot. Olyannal is találkoztam már, hogy a HR-es az általa képviselt vállalatról két értelmes mondatot nem tudott elmondani, nem hogy hitelesen képviselni.
 2. Tedd el a telefonodat a táskádba vagy a zsebedbe és némítsd is le!
 3. A kézfogásod legyen határozott! Még akkor is, ha az interjúztató nő. Nincs rosszabb egy csusszanó hal kézfogásnál!
 4. Legyél érdeklődő! Elvileg azért jelentél meg, mert érdekel a pozíció és a vállalat is, tehát ne legyél unott! Hamar el lehet baltázni azt a 60 percnyi egyetlen bemutatkozási lehetőséget is.
 5. Legyél tisztában a vállalat tevékenységével és a pozíció kiírással!
 6. Ne lepődj meg, ha a HR-es valami szokatlant kérdez! Például könnyen idetaláltál-e, van-e ismerősöd a cégnél. Ez a small talk csak arra jó, hogy egy kicsit oldja a feszültséget, kíváncsiak az alap kommunikációs stílusodra.
 7. Ügyelj arra, hogy hova foglalsz helyet! A tárgyalóterembe belépve sosem az ajtóval szemben lévő széket válaszd! Ez igazán domináns, vezető személyiségre utal, aki az irányítása alatt akar tartani mindent és a bejáratot is. Nem azt sugallod, hogy a HR-es veled egyenlő. Bár fordítva téged sosem fognak egyenlőnek tekinteni. Azonban ha te sem tartod annak őket, legalább a látszatot add meg.
 8. Fogadd el a pohár vizet akkor is, ha a végén még sem fogyasztod el! Ha nem teszed, az zárkózottságra utal.
 9. A neked átadott névjegyet mindig nézd meg, csak ezután tedd le az asztalra!
 10. Ne matass a kezeddel, önéletrajzzal, tollal, névjegykártyával!
 11. Ne piszkáld a hajadat, körmödet, ruhádat!
 12. Ne dobolj a lábaddal, kezeddel!
 13. Ne hadarj!
 14. Nézz az interjúztató szemébe!
 15. Vedd fel a ritmust!
 16. Fejtsd ki a mondandódat, de hagyd szóhoz jutni a HR-est!
 17. Fókuszálj! Ha többen vannak jelen az interjún, akkor mindig annak válaszolj és arra az emberre figyelj, aki kérdezett. Ne pásztázd a többieket, mert könnyen zavarba jössz.
 18. Lényegre törően fogalmazz! Nem kell mindent Ádámtól és Évától kezdened hatalmas körmondatokkal.
 19. Legyél tisztában az önéletrajzodban foglaltakkal! Készülj fel otthon rendesen eddigi szakmai tapasztalataidról!
 20. Konkrét eredményeiden keresztül mutasd be az erősségeidet!
 21. Add önmagad, de inkább legyél visszafogott megfigyelő, mint az ellenkezője.
 22. Ne ítélj elsőre, de legyél résen és hallgass a megérzéseidre!
 23. Ne szégyelld feltenni a kérdéseidet!
 24. Interjúról eljövet is figyelj a viselkedésedre! Tényleg van olyan, hogy a HR-esek az ablakban csüngve nézik a távozó jelöltet. Látják, hogy telefonálsz-e, esetleg azt is hallják, hogy kinek. Előfordul, hogy sokan erre nem figyelnek és az interjú élményét már a vállalat lépcsőházában elkezdik fennhangon kitárgyalni. Ezek mind rossz fényt vetnek rád.

Neked mi a tapasztalatod?

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google 

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg