A LinkedIn profil leváltja az önéletrajzot?

Napjainkban egyre népszerűbb állást találni a LinkedInen is. Álláskeresésed során miért ne használnád ki ezt a remek ingyenes lehetőséget is? Profi, felhasználóbarát, egyszerű. Ugyan jelenleg a jelentkezésnél még mindig a Word formátumú önéletrajzot részesítik előnyben, egyre több HR-es nézi meg a jelentkező LinkedIn és Facebook profilját is. Az önéletrajzodba is csatold LinkedIn profilod linkjét. Ha abba a táborba tartozol, aki egyáltalán nem bánja, hogy rendszeres megkeresések érik a LinkedInen fejvadászok részéről, akkor ajánlom elolvasására a cikket! Kitöltésnél az alábbiakra érdemes figyelned.

linkedin_networking_tips04141_600x400.jpg

 • Fotó

Professzionális fotó legyen, olyan, amilyet az önéletrajzodban is szívesen feltüntetnél. Gyakran látok lazább fotókat, akár nyaralás után készülteket is. 15+ év tapasztalattal már te is el fogsz jutni odáig, hogy ezt megengedhesd magadnak. De miért tennéd? A LinkedIn a professzionalizmusáról/szakmaiságáról híres ’közösségi oldal’. Nézz meg te is többféle kitöltöttségű profilt és rá fogsz érezni az ízére!

 • Címsor

Érdemes azt feltüntetned, hogy a LinkedIn-en kívül hogyan tudják veled felvenni a kapcsolatot (e-mail, telefonszám, webcím). Ezt meg tudod tenni még a Contact info résznél is, illetve feltüntetheted, hogy jelenleg nyitott vagy új álláslehetőség iránt.

 • Ipar és lokáció

Tüntesd fel, hogy melyik városban és iparágban tevékenykedsz! Így a fejvadászok is könnyebben megtalálnak hozzád passzoló ajánlatokkal.

 • Profil összegző

Írj szakmai tapasztalataidról egy összegzést. Ne évszámok szerint tüntesd itt fel a munkahelyeket, hanem azt írd ide például: ’10 éves tapasztalattal rendelkezem értékesítés területén, ezen belül pedig 5 évet egy nemzetközi cégnél töltöttem, ahol a közép-európai régióért feleltem, így munkaidőm részét Budapesten, a többit pedig Berlinben töltöttem.’

Vagy

’Nyitott vagyok új szakmai kihívásokra x területen. Kérem, bátran keressenek a profilomhoz kapcsolódó ajánlatokkal. ’

Vagy

’2 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, irodavezetői pozícióban dolgoztam, de úgy érzem elérkezett az idő, hogy szakmailag fejlődjek, így nyitott vagyok új álláslehetőségekre.’

 • Tapasztalat

Itt ugyanúgy időrendi sorrendben ki tudod tölteni a munkahelyeidet, ahogyan az önéletrajzodban is szerepel. Feltüntetheted a projektjeidet, bővebben írhatsz a pozíciódról és az elvégzett feladataidról.

 • Tanulmányok

Tüntess fel minden végzettséget, mert előfordulhat, hogy egy adott pályázathoz nincs szükséged egy adott végzettséghez, de elárulja rólad, hogy mennyire kitartó voltál (vagy egyéb más tulajdonságokat), hogy azt is elvégezted.

 • Nyelvtudás

Pontosan megadhatod, hogy milyen nyelvekből milyen szintű nyelvtudással rendelkezel.

 • Skills/Endorsements

A LinkedInen lévő kapcsolati körödben lévő emberekkel lehetőséged van egymást jelölni különböző készségek alapján. Fontos, hogy olyanokat hagyj jóvá, amelyekben valóban van tapasztalatod is.

 • Kapcsolatok

Építsd te is saját brandedet, jelöld be a munkatársaidat, üzletfeleidet. Fontos, hogy az online világban is lássanak téged és a szakmaiságodat.

 • Érdeklődés

Ha van valamilyen extrém hobbid, nem átlagos dolgok iránt érdeklődsz, akkor feltétlen tüntesd fel. Ha tavaszi-nyári szezonban havonta egyszer elmész kirándulni, azt ne tüntesd fel.

 • Háttérkép

Feldobja a LinkedIn profilt, vizuális típusú embereknél jobban megmarad az emlékezetükben a profilod. Lehetőleg ide se nyaralós fotót tegyél, hanem valami egyszerűbbet, professzionálisabbat.

 • Recommendations

Adhatsz egy rövid véleményt arról, hogy az adott munkatársaddal milyen projekten vettél részt és milyennek ítéled meg a vele való együttműködést. Hasonlóan működik, mint egy ajánlólevél.

 • URL

Állítsd be ezt is és a saját URL-ed legyen a saját teljes neved, például: https://hu.linkedin.com/in/nagyzoltan

 • Csoportok/követés

Érdemes csatlakoznod a számodra érdekes csoportokba, vagy követned a cégek profiljait. Sok álláshirdetést jelentetnek meg különböző csoportokban, érdemes jelezned a jelentkezéskor, hogy LinkedInen bukkantál a lehetőségre.

A beállításoknál sok lehetőség közül választhatsz: például ki az, aki láthatja az ismerőseidet, ha te valakinek a profilját megnézed, akkor mutassa-e a profilodat, vagy ismeretlenek milyen információkat találhatnak meg rólad. Érdemes a kitöltésre és a beállításokra időt szánni és megtanulni használni, mert hosszú távon rengeteg előnyre lehet szert tenni a LinkedIn segítségével!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg