Hibáztál? – Semmi vész!

Még a legjobbakkal, akár több év tapasztalat után is előfordul, hogy szarvashibát követnek el a munkahelyen. Akár nyilvánosság/ügyfél elé kerül a dolog, akár csupán cégen belüli a hiba, biztosan megvisel egy pár napig. Minden csoda 3 napig tart, de a következő tippekkel segítek túllendülni ezen az időszakon.

it-simple-mistakes.jpg

 1. Nyugodj meg! Higgadt fejjel, nyugodtan kell nekiállnod a megoldásnak!
 2. Szólj a felettesednek vagy a munkatársadnak! Mindenképp minél előbb derüljön ki a probléma.
 3. Ne kapkodj! Ne akard egyből helyrehozni az esetet, a kapkodás további rossz döntéseket eredményezhet.
 4. Kérj segítséget! Brainstormingoljatok együtt a kollégákkal az esetről!
 5. Gondold át többször az esetet és a megoldási lehetőségeket is! Az a fontos, hogy akard megoldani!
 6. Magadban is tedd helyre a dolgokat!
 7. Ne dugd homokba a fejed! Ne mismásolj, ne tagadd a hibát és ne húzd meg magad!
 8. Amennyiben van jó megoldási javaslatod, ne tartsd magadban!
 9. Vállald a felelősséget! Ismerd be, ha hibáztál. Ha figyelmetlen voltál, félreértések vagy nem megfelelő szakmai utasítás az oka, akkor is beszéld át a vezetőddel az esetet!
 10. Tanulj a hibádból, vond le a következtetéseket!
 11. Figyelj oda a viselkedésedre! Nagyon sokat elárul rólad az, ahogyan kezeled a problémát és amilyen hozzáállással foglalkozol vele. Lehet, hogy a vezetőd hamar szemet huny a hibád felett, de afelett már nem, ahogyan kezeled.

Paradox módon az is előfordulhat, hogy profitálsz ebből az esetből. Egy korrekt vezető pedig nem azzal lesz elfoglalva, hogy téged szekáljon, hanem azzal, hogy minél professzionálisabban helyre lehessen hozni a szituációt. Nincs olyan ember, aki ne hibázott volna. Legközelebb majd jobban odafigyelsz, többet kérdezel és egyeztetsz, alaposabban átgondolod a dolgokat. Addig is vészeld túl ezt a pár napot, amíg dühös vagy magadra, valamint amíg kapod a kollégák ’nézését’. Vond le a következtetést arról, hogy ki az, aki valóban támogat téged és ki az, aki egyébként hozzád sem szól egész héten, de ha hibázol, akkor egyből rád száll. Nyugi, következő héten megeshet, hogy pont ő fog hibázni. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik!

Mi volt a legnagyobb baki, amit elkövettél a munkahelyen és hogyan oldottad meg?

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg