Elbocsátás a munkahelyről – hogyan éled meg?

Az életben az egyik legnagyobb csapás, ha megszűnik valakinek a munkahelye.  Vajon milyen folyamatokon megy keresztül az ember, ha elbocsátják? Legyen az leépítés, szakmai ellentét vagy felmondás miatt, csak akkor tudatosul igazán, amikor a hétköznapi nehézségekkel szembe kell nézni. Tippeket adok, hogyan lépj túl ezen az életszakaszon.

A cikk második részében a témával kapcsolatosan számomra érdekes statisztikai adatokat jelenítettem meg infografika segítségével. Mit gondoltok az itthoni munkanélküliség- foglalkoztatottság témaköréről, ha túllépünk a statisztikán?

fired.jpg

  1. Dühös és sértett vagy

 Okkal vagy alaptalanul történt, biztosan dühít a dolog és búcsúzóul beolvasnál valamelyik kollégádnak vagy a vezetőnek. Javaslom, hogy - már amennyire lehetséges – érdemes békében elválni, sosem lehet tudni, hogy mikor hoz újra össze a sors a cég valamelyik dolgozójával.

  1. Szomorúság és kétségbeesés fog el

Kiesik a rendszeres havi bevételed. Fizetni kell továbbra is a számlákat, a hitelt és a háztartás kiadásait. Teljesen jogos, ha ilyenkor fokozott stresszként éled meg munkahelyed elvesztését. Azonban figyelj arra, hogy minél hamarabb összeszedd magad, valamint nehogy teljesen magadba zárkózz! Fontos, hogy az önértékeléseden ne essen csorba!

  1. Nem tudod értelmezni a helyzetet

Ezerszer átgondoltad, hogy mért pont te kerültél ilyen helyzetbe? Még akkor sem tudod felfogni, amikor már a kilépő papírjaidat is megkaptad? Annyira közhely, de annyira igaz: El kell fogadnod. Vond le a tapasztalatot, mert biztosan volt, csak jelenleg még nem vagy tisztában azzal, hogy mi.

  1. Mi lesz velem? – Félelmek

Átgondolod ezerszer, hogy jó-e az az irány, amerre eddig haladtál, végignézel a piacon és nem találsz olyan lehetőséget, ami tetszene? Félsz, hogy megint olyanba nyúlsz bele, ahol csalódás ér? Nagy fegyelem és kitartás kell ahhoz, hogy az ember újraépítse magát. Nem kell egyből tökéletesnek lenni, csak kezdd el apró lépésekben, meglátod, menni fog magától is!

  1. Foglalkozz magaddal!

Töltsd hasznosan az otthoni órákat! Sportolj, meditálj, sétálj nagyokat, foglalkozz azzal, ami örömet okoz! Próbáld valamilyen napirendhez tartani magad. Gondolkozz el azon, hogy mi az, amivel te igazán szeretnél foglalkozni, hol és milyen munkakörben tudnád magad elképzelni! A vonzás törvénye működik!

  1. Gondold át mások tanácsát!

Bátran kérd ki családod és barátaid véleményét. Gyakran egy kívülálló tud olyat mondani, ahol megtalál téged az AHA érzés. Frissítsd az eddigi szakmai kapcsolataidat. Most rajtad segítenek, legközelebb te fogsz másokon. Ne félj informálódni! Építsd kapcsolataidat személyesen és az online világban is!

  1. Frissítsd az önéletrajzod és kezdj el pályázni!

Ne ess ki a körforgásból és ne gondold azt, hogy van időd, valamint megtalálnak ajánlatokkal. Vedd a kezedbe a saját sorsodat és küldözgesd a pályázatokat! Ha kell, látogass ki állásbörzékre is!

DOLGOZZ MAGADON TIPP: Biztosítsd be magad! Próbáld meg máshogyan csoportosítani a fizetésedet, és amíg dolgozol, tegyél félre valamennyi biztonsági tartalékot. Ez lehet havonta pár ezer forinttól a több tízezer forintig akkora összeg, amennyit meg tudsz engedni magadnak! Hidd el, valamire biztosan jól fog még jönni! Szakmailag folyamatosan kövesd a változásokat. Igaz most nem dolgozol, de up-to-date-nek kell lenned, bármikor visszakerülhetsz a körforgásba és pár hónap alatt is hatalmas változásokon esik át egy-egy terület.

Forrás: KSH, The World Bank

(Ahhoz, hogy teljes méretben lásd a képet és el tudd olvasni a feliratokat: jobb klikk--> kép megnyitása új lapon, vagy KATTINTS IDE!)

foglalkoztatottsag-munkanelkuliseg.jpeg

 

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg