Hogyan telnek egy Financial Analyst mindennapjai egy SSC-ben? (interjú)

Vajon miért szereti valaki ennyire ezt a munkakört? Mi az, amit te megtehetsz annak érdekében, hogy hasonló területen dolgozz? Gyere, olvasd végig az interjút, mindenképp hasznodra válik. A cikk végén tippeket adok arra, hogy miért érdemes kicsit kizökkenned a mókuskerékből.

 financial_analyst.jpg

 1. Mivel foglalkozol pontosan?

Analitikus vagyok egy multi beszerzési osztályán. Főként az EMEA régiót támogatjuk, de globális feladataink is vannak néha.

 1. Mennyi ideje dolgozol a cégnél?

Összességében már 5 éve.

 1. Milyen munkarendben dolgozol?

Napi 8 órában + fél óra ebédidő. Rugalmas a munkarend, a lényeg, hogy 8.5 órát bent legyél, kezdhetsz 8-kor is, de mehetsz 9-re is.

 1. Hogyan néz ki egy munkanapod?

9 körül érek be, megnézem a leveleket, felépítem a napot nagyjából, hogy mivel kell foglalkoznom, mi a prioritás. Ha valakinek segítségre van szüksége, akkor elosztjuk a feladatokat egymás között, segítjük a másikat, ahogy tudjuk. Ebédelni dél előtt szoktam kicsivel, amikor még nem tömöttek a konyhák. Délután 4-5 körül megnézem a napi listát, mi az, ami még hátra van, valamint megnézem, hogy a következő napra mi maradt vagy mivel kell foglalkozni majd. Néha nem árt kicsit előre készülni.

 1. Milyen arányban oszlanak meg az állandó és az ad hoc feladatok?

A feladatok sokrétűsége miatt ezt nehéz megállapítani. A közös állandó és ad-hoc feladatokra kidolgoztunk egy hatékony rendszert, ami naponta változik. Vannak napi, heti, kétheti és havi állandó feladataink. Ad-hoc kérésekből pedig naponta több is érkezik.

 1. Milyen előny szól a munkád mellett?

Szeretem a munkát és a csapatot is. A munkakörülmények adottak, lehet nyugodtan dolgozni, minden eszköz rendelkezésre áll. Sokat lehet fejlődni szakmailag is, még munka közben is, mivel a feladatok nagy részében nekünk kell kitalálni, hogy hogyan oldjuk meg őket. A saját (és mások) munkafolyamatait is folyamatosan fejlesztjük, alkalmazkodunk az aktuális körülményekhez.

 1. Mi a hátránya a munkádnak?

A sok agymunka leszívja az ember energiáit, így munka után már nem nagyon van kedvem mozogni vagy közös programokat csinálni.

 1. Mit szeretsz a munkádban?

Magát a munkát. A csapatot, a körülményeket, a hangulatot, valakitől mindig lehet tanulni valamit, több csapattal is együtt dolgozhatunk a világ bármely részén, nálunk is sok a külföldi, sok különböző embert és kultúrát lehet megismerni. A főnököm szakmailag és emberileg is nagyon jó, bármit meg lehet vele beszélni, segít és irányít, ahogy a helyzet megkívánja.

 1. Mit nem szeretsz a munkádban?

Néha szűkösek a határidők, mert a kérő azt gondolja, hogy néhány kattintással elkészíthető az, amit ő kért, miközben sokszor több órát dolgozunk valamin, amit a vezetők előtt is prezentálnak.

 1. Milyen területen kellene még fejlődnöd?

Szakmailag sok lehetőség van, a cég eszközöket és ingyenes online tréningeket is biztosít hozzá. Sokszor vannak csoportos tréningek is. Az éves célkitűzéstől függően alakítom a tréningjeimet, mindig lehet aktuális fejlesztendő területet találni.

 1. Mi a legnagyobb kihívás számodra?

Sokszor vannak sürgős kérések vezetőktől, ilyenkor át kell ütemezni a napot úgy, hogy minden időben kész legyen. Sokszor vannak meetingek és callok, amiket viszont ilyenkor nem mindig lehet átütemezni.

 1. Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Több is van. A legnagyobb sikerek általában azok, amikor egy nagyon bonyolult feladatot sikerül megcsinálnunk vagy egy globális folyamat EMEA részét sikerül lekoordinálni hosszú hónapokon keresztül. De az is nagy siker, amikor sikerül egy folyamatot egyszerűsítenünk vagy újraterveznünk.

 1. Milyen a hangulat, hogyan jössz ki a kollégáiddal?

A hangulat jó, jól kijövünk egymással. Minden emberrel más mélységű a személyes kapcsolatom, de munkában bárkire számíthatok és ez sokat jelent. A főnökökkel is jóban vagyok, a régiós vezető is ismer név szerint, éreztetik, hogy fontos a munkánk és tudnak rólunk.

 1. Milyen nemzetiségű emberekkel dolgozol nap, mint nap?

Válassz találomra 30+ nemzetiséget. A többség európai vagy EMEA régióban élő ember, de vannak keleti és amerikai kollégák is. Változó és nagyon sokszínű ez a dolog.

 1. Mennyire jellemző a túlóra?

Annyira nem jellemző, ha van is, le lehet csúsztatni. Általában az év vége az, amikor többet dolgozunk.

 1. Milyen előrelépési lehetőséget rejt a szakma?

Többféle lehetőség is van. Jelenleg a szakmai karrier a fontos, azt építgetem. Ha akarnék, választhatnék olyan utat is, hogy a vezetővé válás útján indulok el. De akár saját projekteket is szerezhetnék cégen belül, és úgy építhetném fel a karriert. Sok lehetőség van, akár osztályokon belül is lehet mozogni.

 1. Hogyan zajlik a számonkérés és a dolgozók értékelése?

Számonkérés nincs. Általában naponta megbeszéljük, hogy ki mivel foglalkozik aznap és kinek miben kell majd segítség. Ha valami sürgős, akkor a főnök megkérdezi, hogy hol tartunk vele vagy mi informáljuk őt, ha végeztünk és elküldjük az elvégzett munkát. Értékelés félévente van. Az év elején kitűzzük a célokat, és hogy hogyan akarjuk ezeket elérni (tréningek). Év végén ezektől és a teljesítménytől függően értékeljük magunkat és a főnök is minket.

 1. Mit tanácsolsz annak, aki ilyen pályára adja a fejét?

Az egyik, hogy legalább egy idegen nyelvet tanuljon meg, de angolul mindenképpen, az a hivatalos irodai kommunikációs nyelv globálisan. Egyébként is akár a folyosón is megszólíthatnak angolul.

Másik dolog, hogy figyelni kell a lehetőségeket. Ez jöhet bárhonnan, nyitottnak kell lenni és nyitott szemekkel kell járni. Talán ide sorolhatnám azt is, hogy a változás nem rossz dolog. Ha valamin változtatnak, új lehetőségek is nyílnak az ember előtt. De a lehetőség jöhet egy új feladat formájában másik osztályról is. Vagy az ember elbeszélget akár a vezetőkkel is és új információkhoz juthat.

Harmadik dolog, hogy ha az ember előre akar jutni, akkor a munkanapnak nem azzal van vége, hogy elvégezte a napi feladatokat. Hiszen az az alap, azért fizetik. De ha többet akarsz, többet is kell nyújtani. Ez lehet egy frappánsan megoldott feladat, több munka is. De ha látják rajtad, hogy nem csak a saját feladataidat látod át, hanem az az end-to-end processt is, és tudsz többet nyújtani, akkor azt az erőfeszítést el fogják ismerni és jutalmazni fogják. A cégek nyújtanak eszközöket ahhoz, hogy az ember elérje a céljait, de először azokat ki kell tűzni. Ha az ember tudja, hogy mit szeretne, akkor a „hogyan”-ban már segítenek.

DOLGOZZ MAGADON TIPP: Még ha nehezedre is esik, igyekezz több munka utáni programot és kikapcsolódást tervezni magadnak. Kizökkent a mindennapi mókuskerékből és egy-egy plusz program inspirálhat a munkád során is. Munka után hasznos dolog sportolni, szakkörre járni, barátokkal egy üveg bort meginni vagy moziba menni. Ha közösen engeditek ki a gőzt, akkor a mindennapok sem viselnek meg annyira. Munkanapod során is iktass be több kisebb szünetet, amikben feltöltődhetsz. Ha nem dohányzol, akkor is menj ki a kollégákkal sétálni ebédszünetben. Végezz egy két gyakorlatot, mozgasd át magad vagy hallgass meg egy – két számodra kedves zenét munkaidőben is. Testi-lelki-szellemi területen is igyekezz trenírozni magad, így a munkát is jobban fogod bírni.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg

Címkék: interjú SSC Finance