Hogyan rázd gatyába az angol nyelvtudásod?

Az angol nyelvtanulásról nem lehet eleget beszélni. Jelentősége kulcsfontosságú, mégis sok mindenkinél a mai napig mumus. Előfordulhat, hogy már évekkel ezelőtt a diplomádhoz megszerezted nyelvvizsgát, de azóta nem kellett használnod a nyelvtudásodat. Esetleg épphogy átcsúsztál és megszerezted a papírt, de a tudásod mégsem használható. Szeretnél egy olyan pozíciót betölteni, ahol szükség lehet a nyelvtudásodra? Sok helyen alapvetően a vállalat kommunikációs nyelve az angol, de a munkavégzésre már egy egészen másik nyelv szükségeltetik. Manapság már egy külföldi nyaralás vagy munkavállalás elképzelhetetlen némi angol nyelvtudás nélkül. Ha iskolai keretek között nem sikerült megfelelően elsajátítani a nyelvet, akkor jó helyen jársz. Számos ingyenes, otthon elvégezhető és fizetős alternatívát is kínálok számodra angol nyelvtudásod fejlesztésére. Mindössze a kitartásod szükséges hozzá! Hogyan vágjunk bele?

angol_nyelvtanulas.jpg

 1. Filmek: Kezdésnek angolul, de magyar felirattal tekintsd meg kedvenc filmjeidet. Később már felirat nélkül is érteni fogod azt, amit mondanak.

 2. Könyvek: Miért ne olvasnád a kedvenc könyvedet angolul? Nem kell nekiállnod kiszótárazni. Próbálj a lényegre, a szöveg egészére fókuszálni. Persze, ha egy-egy kifejezés már nagyon idegesít, nézz rá a szótárban, ezzel is sokat tanulhatsz.

 3. Magazinok: Már egyre több helyen kapható külföldi nyomtatott sajtó Magyarországon is. Ha olyan témáról olvasol, ami érdekel, sokkal jobban megmaradnak a kifejezések is. Vannak nyelvtanulós magazinok is (például: 5 Perc Angol).

 4. Régi nyelvtankönyvek: Kapd elő a régi iskolás könyveket és frissítsd fel a nyelvtant!

 5. Weboldalak/híroldalak: Olvasd angolul a világban előforduló történéseket! Van kedvenc bloggered/vloggered? Érdemes őt követni!

 6. Zene: Rengeteg forrás áll rendelkezésre, érdemes dalszöveggel együtt hallgatnod a zenét, majd rááll a füled és kihallod az apró részleteket is.

 7. Applikációk: Rengeteg barátkereső applikáció van, ahol a nyelvet lehet gyakorolni, illetve telefonra/tabletre/számítógépre letölthető programok állnak rendelkezésre (például: Duolingo, Tandem, InterPals Penpals).

 8. Nyelvtanfolyamok: Csoportos órákon való részvételnek akkor van értelme, ha valóban bejársz az órákra és otthon is gyakorolsz. Sok múlik a csoport összetételén (életkor, érdeklődési kör, valamint ki milyen szinten áll angolból) és azon, hogy mennyire szimpatikus a tanár, valamint mennyire hagyja érvényesülni a diákjait.

 9. Nyelvtanár: Csak veled foglalkozik, a te tempódban és olyan témákat, nyelvtani nehézségeket dolgoztok fel, amire valóban szükséged van.

 10. Online nyelvtanfolyam: Több szintes, több leckés tanfolyamok, a tesztek szerintem kifejezetten érdekesek.

 11. Egyetemi órák: Egyetem alatt igyekezz minél több idegen nyelvű választott tantárgyat felvenni. El tudod mélyíteni az angol nyelvtudásod, illetve szakmai kifejezéseket is megtanulhatsz. Általában van lehetőség előadások megtartására is, legalább gyakorlod a nyelvet.

 12. Tanulókártyák: Nem feltétlen kell berendelned az internetről, magadnak is el tudod készíteni.

 13. Külföldi ismeretségek felfrissítése: Gondolkozz! Biztosan neked is van külföldön élő rokonod, vagy rég nem látott barátod. Vedd fel vele a kapcsolatot és kommunikáljatok angolul!

 14. Itthoni barátokkal való gyakorlás: Szervezzetek tanulócsoportokat és segítsétek egymást azokban a részekben, amik a másiknak nehezen mennek.

 15. Külföldiek Magyarországon: Barátkozz külföldiekkel! Nyitottak és szeretnék megismeri a mi kultúránkat, te pedig szeretnéd csiszolni az angol nyelvtudásodat. A legjobb alkalom egy barátság megalapozására.

 16. Cserebere: Segítesz egy ismerősödnek matekozni, ő segít neked nyelvet tanulni.

 17. Diákcsere program és Erasmus: Ha van lehetőséged külföldön tanulni akár csak egy fél évet, ne hagyd ki. Ha nem csak a szintén Erasmusos lakótársaiddal lógsz, hanem igyekszel a helyiekkel is megismerkedni, sok lehetőség megnyílhat előtted.

 18. Klubok: Keress idegen nyelv gyakorlására szakosodott esteket, sörözéseket, klubokat. Kikapcsolódsz és a nyelvet is gyakorlod.

 19. Számítógépes játékok: Elsőre furán hangzik, de van olyan ismerősöm, aki tizenévesen így tanult meg angolul. Ahhoz, hogy a játékban élvezetesen és jól tudj részt venni, értened kell, hogy miről van szó. Játék közben a csapattagok sokat chatelnek, ezáltal is fejlődik a nyelvtudásod.

DOLGOZZ MAGADON TIPP:

 • Készülj fel az állásinterjúra! Amit magyarul elmondanál magadról, azt tudnod kell elmondani angolul is!
 • Nem árt, ha tisztában vagy a szakmádban előforduló kifejezésekkel - mindezt angolul is!
 • Kommunikációs készségeidet fejleszd! Gyakorolj otthon!
 • Ne szavakat, hanem kifejezéseket tanulj meg! Így könnyebben eszedbe jutnak, és egyszerűbben mondatba tudod foglalni őket.
 • Nem baj ha „elsőre nem tökéletes” a tudásod. Gyakorolj - gyakorolj-gyakorolj! Gondolj bele, ha egy külföldi szeretne magyarul megtanulni, vele is türelmesek lennének az emberek. Ez veled sincs másként az angol esetében. Merj megszólalni!
 • Az alapos tudáshoz idő kell, ne légy türelmetlen. Ahhoz, hogy ne kopjon ki a tudásod, mindig ápolni kell. Lehetőségeidhez mérten használd és gyakorold rendszeresen!

Sok sikert és kitartást kívánok!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg