Telefonos interjú – mit illik és mit nem?

Nem is gondolnád, hogy mennyi mindent elárul rólad egy telefonbeszélgetés. Nem használod a nonverbális jeleket, mégis nyitott könyv lehetsz a HR-es számára. Elárulom, hogyan tudod magad meggyőzően képviselni telefonos interjú közben.

telefonos_interju.jpg

 1. Ne akard átvenni a HR-s felett az irányítást!

Téged hívnak fel álláslehetőséggel. A beszélgetésnek van egy íve. Várj meg mindig lényegi információt, a HR-es úgyis mindent el fog mondani, amit ebben a körben tudnod kell, nem illik megakasztani. A beszélgetés végén egyébként is lesz lehetőséged kérdezni.

 1. Az első benyomás nagyon fontos!

Mutatkozz be a teljes neveden és köszönj! Elég egyszerűen hangzik ugye? Tudod, hogy mégis mennyien hagyják ki ezt már a kommunikáció első percében?

 1. Legyél összeszedett!

Tanulj meg intelligensen telefonálni! Logikusan és összeszedetten beszélj!  Törekedj a lényegre!

 1. Legyenek kérdéseid, légy érdeklődő!

A beszélgetés végén mindig van lehetőséged visszakérdezni. Élj a lehetőséggel!

 1. Amíg nem ajánlják fel neked a tegeződést, addig ne tegezd le a hívó felet!

Gyakori hiba az is, hogy valaki zavarában minden előzetes felajánlás nélkül elkezd tegeződni, majd visszamagázza az illetőt.

 1. Legyen fogalmad arról, hogy milyen ügyben keresnek!

Gyakran megkérdezik, hogy mi keltette fel az érdeklődésed az álláshirdetést illetően. Ha hasonló állásokat pályázol meg, akkor gyűjtsd össze a hirdetésekben leggyakrabban előforduló kifejezéseket, feladatokat. Ha el tudsz mondani erről 2-3 mondatot, plusz a céget is ismered, már nyert ügyed van. Azt már korábban is írtam, hogy vezess egy Excelt a megpályázott cégekről és pozíciókról! Így ha hidegzuhanyként ér egy telefon, de gép előtt vagy, gyorsan meg tudod nyitni a hirdetést, így jobban képben leszel.

 1. Ha olyan helyen vagy, ahol nem tudsz nyugodtan beszélni, akkor inkább kérj visszahívást!

Általában a HR-esek megkérdezik, hogy alkalmas időpontban zavarnak-e. Előfordulhat, hogy tényleg csak 2 perc erejéig hívnak, például interjúidőpont egyeztetése miatt. Ha 15-20 percet rabolnának az idődből, mert telefonon előszűrnek, azt illik jelezniük feléd. Így nyugodtan kérheted, hogy keressenek később, mert épp nem vagy nyugodt környezetben. A legrosszabb az a helyzet, amikor a HR-es azt mondja, hogy 1-2 percre rabolja az idődet. Azonban menet közben derül ki, hogy 20 percre húzódik a beszélgetés, mindezt úgy, hogy melletted sír a gyereked/ugat a kutyád/épp zajos forgalomban vagy/leégetted az ebédet stb. Ilyen helyzetben sajnos a HR-es szégyene, hogy ezt a szituációt így alakította. Te sem tudsz megfelelően odakoncentrálni a beszélgetésre, sanszos, hogy ezt a lehetőséget buktad. A HR-es miatt.

 1. Légy kedves és nyitott!

Áthallatszik a vonalon, ha kedves vagy, mosolyogsz és alázatos vagy a munka iránt. A HR-esnek is jól esik egy kedves emberrel beszélgetnie. Ilyenkor szinte mindkét fél feltöltődik, biztosan megmaradsz jó emlékként a HR-es fejében.

 1. Ne legyél udvariatlan vagy flegma!

Ha flegma vagy, tutira nem hívnak be a személyes találkozóra, valamint ennek nyoma is marad. Minden apró viselkedést be szoktak írni a profilod mellé, így előfordulhat, hogy egy régebbi adatot (pl.: 2008-as) ásnak elő rólad, például azt, hogy te éppen akkor flegma voltál.

 1. Türelmesen válaszolj a feltett kérdésekre! Ne oktasd ki a HR-est!

Ne kezdd úgy a mondanivalód, hogy „amint az önéletrajzomból is kitűnik”! Tud olvasni a HR-es, nem hülye. Azonban kíváncsi arra, te hogyan adod elő magad.

 1. A benyújtott önéletrajzodban ne legyenek nagy csúsztatások!

Találkoztam már olyan önéletrajzzal, amelyben az iskolai végzettségek dátumai nem stimmeltek vagy egy adott munkahelyen betöltendő pozíció nevét/foglalkozási területét változtatta a jelölt. Ne feledd, mindennek nyoma marad, általában egy integrált vállalatirányítási rendszerbe rögzíti a HR-es az önéletrajzaidat és a rólad kapott benyomást.

 1. Legyen elképzelésed a fizetési igényedről.

Nézz utána annak, hogy az adott pozícióban átlagosan mennyit keresnek az emberek! HR-es visszajelzések alapján egy idő után úgyis fogod érezni a határt (bár ez inkább a cég nagyvonalúságán is múlik).

 1. Ne pozícionáld túl magad!

Legyél tisztában a végzettségeddel, tapasztalatoddal és az értékeiddel. Nem biztos, hogy még egy PPT-t összeállítani sem tudó marketing asszisztensnek nettó 250 000 Ft-ot kellene keresnie.

 1. Legyen konkrét válaszod arra, hogy miért keresel éppen állást.

Meg fogják kérdezni elég sokszor. Lehetőleg 1 féle verziót említs és próbáld meg ne az anyagiakra fogni. Ha nézeteltérés miatt rúgtak ki a munkahelyedről, azt is érdemesebb máshogy tálalnod. És imádkozz, hogy ne kérjenek rólad referenciát.

 1. Legyél tisztában azzal, hogy mikortól tudsz elérhetővé válni a cég számára!

Gondold végig, hogy mikor tudsz munkába állni, köt-e a szerződésed valamilyen projekthez és mennyi a felmondási időd.

 1. Legyél tisztában az angol nyelvtudásoddal!

Megkérdezik, hogy milyen szintű a nyelvtudásod, mennyit használod a munkád során és végig tudsz-e csinálni egy angol nyelvű interjút. Valószínűleg a telefonos előszűrés részét képezi egy rövid angol nyelvű beszélgetés. Nem érdemes nagyobbat füllenteni, de az sem tesz jót, ha alulértékeled magad. Egy teszt során hamar kiderül a valódi tudásod.

 1. Kezeld diszkréten a pályázataidat!

A diszkréció mindig adott, de előfordul, hogy bármilyen okból egy-egy pályázatnak jobbat tesz, ha titkos marad (konkurens vagy partnercéghez való pályázás). Nyugodtan kérd meg a HR-est, hogy kezelje még körültekintőbben a jelentkezésedet.

 1. Foglalkozz a kiválasztási folyamat egyéb elemeivel is!

Ha a telefonos előszűrés után még bármilyen visszaigazolandó levelet/gyorstesztet kapsz, akkor ne felejts el vele foglalkozni és válaszolni! Sokat nyom a latban a tesztek végeredménye. A tesztek kitöltésére mindig szánj elegendő időt és figyelmet, lehetőségeidhez mérten nyugodt körülmények között (tudom, hogy általában ilyenkor csörren meg a telefonod, csönget a postás, ugat a kutya, fúrnak a szomszédban).

 1. Jegyzetelj!

Írd le a lényeges információkat, a hívó nevét és telefonszámát. Ha most nem is jönne össze egy új állásajánlat, később te is meg tudod keresni a HR-est, hogy van-e egyéb lehetőség számodra.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg