A sikeres önéletrajz titka

Beindul a tavaszi állásbörze szezon, érdemes jól összeállított önéletrajzzal megrohamozni a kiállító cégeket. Törekedj az őszinteségre, nem érdemes sokat csúsztatni! Önmagadat kell adnod, hiszen hosszú távon te is csak úgy fogod magad jól érezni egy munkahelyen, ha nem kell szerepet játszanod. Pályakezdőknek 1 oldalas, pályán lévőknek pedig maximum 2 oldalas önéletrajz megírását javaslom. Próbálj meg a valóságnak megfelelő adatokat feltüntetni! Számodra is kellemetlen lehet a későbbiekben, ha valótlan adatokat, bizonyítványt, tudást, diplomát tüntetsz fel az önéletrajzodban. Az önéletrajz te magad vagy!

A következőket és a következő módon tüntesd fel az önéletrajzodban:

  1. Telefonszám: lehetőleg mobiltelefonszámot adj meg és rendszeresen figyeld a hívásaidat! Sok múlhat 1-1 fel nem vett telefonon a pályázási időszakban.
  2. E-mail cím: vezetéknév és keresztnév (ha már foglalt, akkor hozzáírni az évet, amikor születtél). A vulgarizmust, idétlenséget és gyerekes megnevezéseket felejtsd el, nem professzionális!
  3. Lakcím: Tudnia kell a tanácsadónak, hogy te honnan fogsz naponta 20 percet vagy akár 2 órát bebumlizni. Könnyebben tud neked más, lakóhelyedhez jobban passzoló lehetőséget kínálni.
  4. Születési hely és idő: Ez az, ami sosem változik meg. Elköltözhetsz, nevet változtathatsz, telefonszámot cserélhetsz és le is vágathatod a hajadat. Azonban a születési dátumod változatlan marad. A tanácsadó egyébként is rákérdez, ha nincs benne az önéletrajzban, és az interjú előtt a kitöltött adatvédelmi nyilatkozatból is hamar kiderül. Azért fontos megadni, mert név + születési adatokkal tudják megnézni, hogy te már pályáztál-e valaha az adott céghez.
  5. Fénykép: Az önéletrajzod tartalmazzon fényképet rólad business öltözetben! Fehér/világos háttér előtt készült fotót csatolj. Lehetőség szerint a férfiak zakó – ing - nyakkendő, a hölgyek kosztüm - blúz kombinációt viseljenek minimális sminkkel! Bulin, mellékhelyiségben és nyaraláson készült fotókat inkább csak a barátaiddal ossz meg! Isten ments, hogy esetleg melletted álló embereket ’vágj le’ a képről képszerkesztő programmal.
  6. Szakmai tapasztalat: mindig ez kerüljön az alapadataid alá. Időrendben felül legyen a legfrissebb. Pozíció, cég, dátum és a feladataid feltüntetése. Ha frissdiplomás pályakezdő vagy akkor kezdheted szakmai gyakorlati helyeid felsorolásával, vagy ha nincs semmi munkatapasztalatod, akkor az iskolai végzettséged feltüntetésével.
  7. Iskolai végzettség: Időrendben felül legyen a legfrissebb. Iskola és szak megnevezése, dátum, képzés típusa és esetleg még a tantárgyak feltüntetése hasznos lehet.
  8. Nyelvtudás: Milyen idegen nyelvből milyen szintű a nyelvtudás. Figyelem, sokan csak az írják be, hogy 2014-ben nyelvvizsgáztak, de lehet ez csak a papír szerinti akkori tudást jelentette. Ki kell derülnie, hogy mennyire aktív használója a nyelvnek valaki. Előfordulhat, hogy középfokú nyelvvizsgát tesz, de 1-2 év alatt már felsőfokú szintre jut, annyit használja munkája során, de nem írja be ezt. Az is gyakori hiba, hogy valaki beírja a középfokú nyelvvizsgát, de annyira nem használja, hogy már alapszinten sem ismeri, és nem tud végigcsinálni egy angol nyelvű interjút. Nem érdemes lódítani, egyszerű teszttel hamar kiderül ki mennyire kommunikatív egy idegen nyelven.
  9. Egyéb ismeretek: Jogosítvány, informatikai ismeretek, versenyeken való sikeres részvétel és minden, amire büszke vagy és kapcsolódik az adott témához, azt ide beírhatod. Kompetenciák, tulajdonságok, dátum és aláírás nem szükséges. Hobbit akkor tüntess fel, ha különlegesnek számít.

DOLGOZZ MAGADON TIPP: Érdemes önéletrajzodba az adott céghez hasonló stílusú grafikai elemeket belevinni (cég logójával azonos színű sávot felvinni a margóra vagy a fejlécbe, hasonló kifejezéseket használni). Tartalmilag a cég által legfontosabbnak tartott követelmények szerint vezesd végig a karrier utad bemutatását! Strukturált, jól átlátható és követhető önéletrajzot készíts! Több önéletrajz legyen a tarsolyodban többféle pozícióra és cégre, hogy mindig a legmegfelelőbbel tudj pályázni. Sosem lesz teljesen kész, egy jó önéletrajzot az ember folyamatosan ’alkot’, ahogy tapasztal.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikk és a fotók teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet.

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg