Hogyan hozd ki magadból a maximumot az első munkanapodon?

Miután elfogadtad az ajánlatot és lefixáltátok a kezdési időpontot, a vállalatoknál már elkezdenek felkészülni az érkezésedre. A munkaállomás, laptop, telefon, belépőkártya és minden hozzáférés igénylése általában 1 hetes átfutási idővel történik. Ha van lehetőséged, akkor még a munkába állás előtt, az interjúkon érdeklődj a vállalatról, feladatokról és az ott dolgozó személyekről, attitűdről, elvárásokról. Azonban neked is fel kell készülni az első munkanapodra, hiszen első benyomás is csak egyszer adatik meg. A felkészülés viszont nem 1 hétig tart, hanem folyamatos tanulás és tapasztalat eredményeként fog kiforrni. A következő tanácsok elég triviálisak és hamar megtalálja az embert az AHA érzés, azonban érdemes rajta elgondolkodni, hogy valóban alkalmaztad-e már a következő tippeket a siker érdekében.

 • Ne izgulj, nem mész vele semmire!

Többet árt, mint használ, és egyébként sincs mitől tartanod.

 • Pihend ki magad munkába állás előtt!

Érdemes előtte való este relaxálni és korábban ágyba bújni. Ne az utolsó szabad napodon akard megváltani a világot és minden addig kimaradt tevékenységet bepótolni, mondván a munka miatt majd amúgy sem lesz időd rá.

 • Képviseld önmagad és legyél magabiztos!

Ez már az állásinterjúra is elengedhetetlen.

 • Készíts össze minden szükséges dokumentumot a beléptetéshez!

Menj végig a kapott listán és pakold be a táskádba a dokumentumokat. Nincs annál kellemetlenebb dolog, mint az első napon hiányos papírokkal érkezni. Főként, ha az általad betöltött pozíció precízséget és odafigyelést igényel.

 • Egyeztess időpontot az üzemorvosi vizsgálatra!

Amíg nem állítja ki az orvos az igazolást arról, hogy alkalmas vagy a munkavégzésre, addig a szerződésedet sem tudod majd aláírni. Arról, hogy pontosan hol kell megjelenned és milyen vizsgálatokra lesz szükség minden esetben a vállalat HR munkatársa ad neked felvilágosítást.

 • Vigyél magaddal jegyzetfüzetet és tollat!

Biztosan ellátnak majd papír – írószerrel, de a biztonság kedvéért tedd be a táskádba.

 • Készülj ebéddel!

Előfordulhat, hogy nem kaptál tájékoztatást arról, hogyan lehetséges megoldani a napi étkezést a munkahelyen. Lehetséges, hogy csak egy teakonyha áll rendelkezésre, ahol nem tudsz elfogyasztani egy ebédet, de az is előfordulhat, hogy van erre kijelölt helyiség. Ezért készülj és vigyél magaddal ebédet. Ha úgy döntesz, hogy inkább a kollégákkal tartasz és külső helyszínen fogyasztotok, akkor a magaddal vitt rakott krumpli másnap is megvár a munkahelyi hűtőben.

 • A vállalat dress code- ja szerint öltözz fel!

Lehetőleg olyan ruhát válassz, amiben jól érzed magad és kényelmes viseletet ad, de minden esetben kövesd a vállalat által megszabott dress code-ot. Az interjúk során biztos kaptál egy benyomást az ott dolgozókról, így azt is láthattad, hogy miben járnak be dolgozni. Természetesen, ha olyan munkaköröd van, ahol ügyfelekkel kell találkozni minden esetben kötelező a business öltözet.

 • Figyelj, mosolyogj, jegyzetelj és kérdezz!

A bombabiztos és meggyőző viselkedési forma.

 • Vegyél részt a kötetlen programokon, fogadd el kollégáid meghívását!

Fontos a jó munkahelyi kapcsolatok ápolása, ismerkedj a kollégáiddal! Legyél nyitott mindenkire!

 • Ne szégyenlősködj, mesélj magadról annyit, amennyit a helyzet megkíván!

Mesélj eddigi tapasztalataidról, hobbidról vagy akár a kutyádról.

 • Érkezz időben, ne késs!

A pontosságot nem lehet elégszer hangsúlyozni!

 • Ne internetezz, ne telefonálj!

Nem hogy az első munkanapon, de még az első három hónapban is érdemes kerülni ezt a fajta tevékenységet. Hidd el, hogy el fog majd jönni az az idő, amikor már nem fog feltűnni, ha a közösségi oldalakon vagy hírportálon lógsz napközben. De addig is maradjon az a telefon a táskában és a munkahelyi böngésző is csak munkával kapcsolatos előzményeket tartalmazzon. Ha mégis interneteznél, és úgy döntesz, hogy kitörlöd a keresési előzményeket, akkor rossz úton jársz. Már számtalan program létezik a munkatársak (tudtuk nélkül a számítógépeik által) megfigyelésére. Akár egy nem oda illő billentyűleütésből is lehet problémád.

 • Ne várd árgus szemekkel és összekészített táskával a munkaidő végét!

A kezdeti időszakban kevésbé veszik azt észre, hogy mit csinálsz jól. Vagyis észreveszik, de ha vétesz 1-2 nagyobb bakit, akkor az fog többet nyomni a latban. Azt kevésbé díjazzák, ha egész nap szorgalmas vagy és jól dolgozol (mondván ez az alap, ennek kell megfelelni), de közben meg 5 órakor rajtot veszel az asztalodnál.

 • Figyelj a megérzéseidre, de ne az első benyomás legyen a döntő!

Hagy ülepedni a látottakat, hallottakat. Általában kell 2-3 hónap, hogy megérjen benned minden. Szakmailag is kapsz egy képet a cégről, valamint arról, hogy valóban van-e helyed/karriered a vállalatnál. Na de pont erre van a próbaidő! Itt a vállalat és az alkalmazott is minden indok nélkül meggondolhatja magát.

 • Adj időt arra, hogy megtaláld a helyed a munkahelyi hierarchiában!

Teljesen új emberként nem biztos, hogy mindenki a keblére fog ölelni. Nem is kell, azonban mindenki irányába egy alapvető tisztelet és illem jogosan elvárható. Ha folyamatos negatív visszajelzés ér (nem csak a te megérzéseid alapján) és a munkádban sem hagynak érvényesülni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy az a munkahelyi társaság neked való-e valójában.

DOLGOZZ MAGADON TIPP: Figyeld meg magad, te hogyan érzed magad szakmailag és emberileg az adott munkahelyen. Nem érdemes job hopper- nek lenni, de fontos, hogy hosszabb távon ott építsd a karriered, ahol téged is megbecsülnek. Ehhez elengedhetetlen egy alapos önismeret. Több hasonló és eltérő személyiségtípusú ember is tud együtt dolgozni amennyiben kölcsönösen tisztelik és megbecsülik egymást. Ilyen munkahelyet kívánok Neked, ha még nem sikerült megtalálnod!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikk és a fotók teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet.

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg