Kívül tágasabb? – A külföldi munkavállalásról őszintén (interjú)

Blogom egyik követőjétől kaptam a napokban egy üzenetet. Huszonéves, képzett diplomás hölgyről van szó. Gratulált a blogom indulásához, majd gyorsan kifejtette, hogy továbbra is követni fog engem, igaz már nem itthonról. Azt tervezi, hogy külföldön fog elhelyezkedni. Megkérdeztem, hogy lenne-e kedve egy interjúhoz. Lett, és a kérdéseimre őszintén válaszolt. Érdemes elolvasni a teljes szöveget. Én kicsit tovább gondoltam a helyzetet, és hasonló döntés előtt álló emberek számára (akár külföld helyett/után) egy megoldási javaslatot nyújtok a cikk végén. Konkrét számokkal levezetem, hogy mennyibe kerül ma átlagosan egy élet Budapesten, ha frissdiplomás pályakezdő vagy. Elő a kockás füzettel!

 1. Szerinted miért nehéz Magyarországon manapság elhelyezkedni?

Nagyon sokat gondolkodtam ezen a kérdésen az utóbbi fél évben. Nem tudom megmondani, talán ha tudnám rá a választ, akkor sikerülne egyről a kettőre haladnom. Nem is igazán az elhelyezkedés nehézségéről van szó, mert úgy gondolom „akármilyen” munkát lehet találni. Például szalagmunkára, gyárakba, több műszakban, 12 órás munkarendben (természetesen nem ennyivel bejelentve) – mindig keresnek embereket. Lássuk be, nem egy ilyen kiszipolyozó munkahely minden dolgozni akaró embernek a célja. Továbbá, szerintem nagyban nehezíti a helyzetet, ha valaki vidéken él. Vidéken kevesebb a munkalehetőség, a fővárosunkban nyilván több lehetőség akad. A probléma az, hogy vidéki jelentkező esetén a következőképpen reagálnak a munkaadók: „A cég nem tudja támogatni sem az útiköltséget, sem pedig az albérletet”. Inkább felveszik a helyit, akinek nem kell beszállni sem az útiköltség sem az albérlet támogatásba – vagy legalábbis nem olyan nagymértékben. Mondom a konkrét példámat: pályakezdőként nem sok helyen várhatnék a minimálbérnél többet. De vegyük úgy, hogy például Budapesten elhelyezkedek (jó esetben!) nettó 100. 000 HUF-ért. Ha feljárnék vidékről dolgozni a felnőtt bérletem 62 ezer HUF/hó. Ha felköltöznék albérletbe, az albérlet sem lenne egy kicsit sem olcsóbb. Mennyi pénzem maradna a 100. 000 HUF-ból, ha csak az útiköltséget/albérletet levonjuk (telefonszámla, megélhetés, egyéb)? Nem tudnék kiépíteni saját, önálló életet.  

 1. Szerinted miért mennek külföldre dolgozni az emberek?

Biztosan sokféle motiváció létezik. Alapvetően sokan vannak, akik olyan hiú ábrándokat ringatnak, hogy külföldön kolbászból van a kerítés. Persze mikor megérkeznek a célországban, akkor látják, hogy ott sem fenékig tejfel az élet, ugyanúgy meg kell küzdeni mindenért, mint itthon. Sokakat biztosan ilyen naiv dolog motivál. A többség motivációja másban rejlik és ehhez a többséghez tartozom én is: kitörni ebből a mókuskerékből. Külföldön azért azt látjuk, hogyha keményen (!) dolgozik az ember, akkor halad egyről a kettőre. Itthon azt látom az esetek 90%-ban, hogy keményen dolgozik az ember, akár több munkahelyen is, de nem halad mégsem előrébb az életében, mert amikor befizeti a számláit (arról nem is beszélve, akinek hitele is van) már alig marad valamire pénze. Egy idő után nem látják a kiutat. Több ismerősöm döntött az utóbbi időben a külföldi munkavállalás mellett. Köztük egy fiatal pár, huszonévesek. 10 éve együtt vannak. Minimálbérért güriztek itthon mind a ketten. Azt sem tudták megtenni, hogy összeköltözzenek! Ilyen helyzetben házasodjanak össze és vállaljanak gyermeket? Mire és hova vállalkozzanak az itthoni munkavégzést illetően, ha az a pénz, amit ketten keresnek arra sem elég, hogy egy közös életet – ahol csak saját magukat kell el/fenntartani – megvalósítsanak? Tehát összefoglalva, szerintem a legtöbb ember azért megy külföldre, mert itthon a sok kudarc és az elmondhatatlanul kevés alapfizetés elveszi a jövőképét.

 1. Te miért döntöttél a külföldi munkavállalás mellett?

Összefügg azzal, amit a fentebbi válaszomban megfogalmaztam. A második csoportot erősítem: elvesztettem a jövőképemet itthon, ki szeretnék törni a mókuskerékből. Szeretnék egyről a kettőre jutni. Nem azt mondom, hogy itthon az égvilágon semmilyen álláshoz nem jutottam volna hozzá, mert ez nincs így. Nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs munkahely. De amiből én közel 27 évesen függetlenedni tudnék, olyat nem találtam. Nem félek a kétkezi munkától sem. Egyszerűen arról van szó, hogy olyan munkahelyekre vettek volna fel, amiknek a béréből nem csak, hogy nem jöttem volna ki havonta – hanem még a szüleimnek is jelentős összeggel ki kellett volna pótolniuk a fizetésemet. Ennyi idősen már nem olyan könnyen törődik bele az ember, hogy még mindig a szülei tartsák el. Függetlenedni szeretnék, ezért döntöttem ilyen radikális változás mellett. Ezen kívül imádok utazni, nekem egy külföldi út mindig jót tesz.

 1. Melyik országban fogsz elhelyezkedni?

Elég közhely, tudom, de én is Angliába készülök.

 1. Mennyi ideig tervezel kinn maradni? Átmenetileg vagy le is telepednél hosszabb távon?

Kezdetben 6 hónap. Utána meglátom, hogyan változik az életem és a szemléletem. Hogyan változik a magyarországi helyzet. Mennyire lesz honvágyam? Talán ez a legjobban befolyásoló tényező. Sok jót eddig nem írtam az országunkról, mert elkeserít a munkaerő-piaci helyzet, de ezek ellenére szeretem a Hazámat és amint látom, hogy itthon van jövőm, akkor visszajövök. Nem szeretném, ha hosszabb távon kellene külföldön letelepednem, de sosem lehet tudni, mit hoz az élet.

 1. Mivel fogsz foglalkozni?

Családnál leszek Au-pair, kezdetben. Utána majd meglátom, hogyan tovább. Elindulni jó lesz és az angolomat is fel kell még fejlesztenem. Jól beszélek, de nem eléggé jól egy komolyabb angliai munkához.

 1. Mikor fogsz elutazni?

Idén tavasszal, áprilisban tervezem.

 1. A szakmádon belül fogsz dolgozni?

Egyszer remélem, hogy igen. Azonban kezdetben nem. Imádom a gyerekeket és van is tanítási, gyermekfelügyeleti tapasztalatom, szóval mondhatni ez „több, mint szakma”. :)

 1. Vannak ott ismerőseid, akik tudnak neked segíteni?

Igen, már szinte az összes közeli barátom kinn él Angliában. Azon csodálkoznak, hogy még csak most megyek. Hasonló okok miatt mentek ki, mint amiket fentebb kifejtettem. Nagyon jól érzik odakinn magukat. Rengeteget dolgoznak és honvágyuk is van, de MEGÉLIK AZ ÉLETÜKET. Nem csak tengődnek napról napra és a pénzüket számolják, hogy a fizetésük elég lesz – e a hónap végéig.

 1. Miért gondolod, hogy külföldön jobb esélyekkel lehet elhelyezkedni?

Nem is igazán azt gondolom, hogy jobb eséllyel lehet elhelyezkedni. Ott is nehéz, tudom. Nincsenek illúzióim. De én azt látom, hogy odakinn arányban van a fizetés az árakkal. Itthon drága minden, Euro-s árak mindenhol, a fizetés meg forintban kerül az ember kezébe. Máshol nincs ekkora szakadék a fizetésed és aközött, amit megveszel. Valamekkora biztosan van – nem olcsó Angliában sem az élet – de nem akkora, mint itthon. Szóval nem azt gondolom, hogy jobb az esély az elhelyezkedésre, hanem úgy gondolom jobb az esély egy olyan életre, amelyet tényleg fenn lehet tartani.

 1. Mi az, amit külföldön megkapsz, de Magyarországon nem?

Jelenleg egy dolog jut eszembe erről a kérdésről: a jövőm! Ezt kapom meg külföldön. Érdekes és nagyon jó ez a kérdés egyébként. Biztosan ki tudom majd még egészíteni pár hét/hónap múlva. Magam is kíváncsi vagyok, mi lesz később a válaszom erre a kérdésre. Egyelőre úgy érzem, hogy jövőt kapok külföldtől.

 1. Van olyan dolog, ami hiányozni fog majd neked Magyarországgal kapcsolatban?

Szinte minden. Elsősorban a családom. Aztán minden más, ami nem köthető a politikához. Elmondhatatlanul hiányozni fog például a kedvenc hazai zenekarom. Hiányozni fog a táj, a jó magyar kaják, a jó magyar italok. Arra könnyebb válaszolni, hogy mi nem fog hiányozni: az emberek általános pesszimizmusa, de sajnos a fentebb leírtak alapján nem meglepő, hogy annyi a keserű ember. Én lelépek, mielőtt ilyenné nevelne engem is a rendszer. Tudom, hogy el kell mennem a jövőm érdekében, de nem vagyok boldog ettől. Nem vidáman hagyom el szeretett Hazámat.

 1. Volt-e már hasonló élményed/tapasztalatod eddigi életed során?

Külföldi életről van tapasztalatom, 5 hónapot töltöttem Spanyolországban (ösztöndíjjal egy neves madridi egyetemen). Az viszont teljesen új számomra, hogy mennyire nem találom a helyemet itthon. Világ életemben teli voltam álmokkal és mindet itthon szerettem volna megvalósítani. Nehéz volt rádöbbennem, hogy – egyelőre – nem fog menni.

 1. Mit gondolsz, mi lesz a legnagyobb kihívás, amivel szembesülnöd kell majd?

Szerintem a legnagyobb kihívásról még fogalmam sincs. Most így belegondolva olyanok jutnak eszembe, hogy elég fura lesz a fordított közlekedés Angliában, amennyiben vezetnem kell.  Komolyra fordítva a szót, egészen biztos, hogy a legnagyobb kihívás, amivel szembesülni fogok az a lelkemet és a szívemet fogja kísérteni: szerintem a honvágyamat lesz nagyon nehéz kezelnem.

 1. Gondoltál-e arra, hogy mit fogsz csinálni akkor, amikor majd visszajössz Magyarországra?

Nem gondolkodtam rajta, nem is szeretnék egyelőre. Várom, hogy milyen lehetőségeket hoz az élet.

 1. Milyen végzettséggel rendelkezel?

Okleveles történész vagyok (MSc diploma), emellett a szakmám idegenvezető (OKJ végzettség), 3 nyelvre van engedélyem Magyarország területén (magyar, spanyol, angol). Több kutatómunkában részt vettem, van megjelent publikációm is. Úgy gondolom elég sok mindent elértem – fiatal korom ellenére – sajnos azonban úgy néz ki: mégsem eleget. Hiszen nem sikerült elhelyezkednem Magyarországon.

 1. Mivel foglalkoztál eddig Magyarországon?

Főleg tanultam. 1 évet tanítottam egy általános iskolában (utána ott hagytam, hogy befejezhessem a tanulmányaimat), ez az eddigi egyetlen komoly munkatapasztalatom.

Köszönöm az őszinte válaszokat! Szerintem sokunk nevében elmondhatom, hogy erőt, kitartást és sikert kívánok, valamint legfőképp azt, hogy találd meg a boldogságot! Követni fogom a sorsodat és a jövőben sort is kerítünk egy újabb interjúra, amiben a már megélt tapasztalataidról tudsz majd mesélni nekünk.

DOLGOZZ MAGADON TIPP: Ha valaki úgy dönt bármilyen okból, hogy nem a szakmájában szeretne elhelyezkedni, de szívesen kipróbálná magát egy SSC-ben (Shared Service Center – Szolgáltató Központ), ahol elsődlegesen az idegennyelvtudását tudja használni, akkor mindenképpen javaslom a következő pontok elolvasását. Levezetem, hogy mit ad egy ilyen munkahely, illetve hogyan tud ebből a fizetésből megélni egy frissdiplomás pályakezdő.

 • Egyre több vidéki nagyvárosba helyezik ki tevékenységüket nagynevű multinacionális cégek.
 • Pályázni hozzájuk közvetlen (honlapon való jelentkezés, egyenesen a céghez benyújtott pályázat) és közvetett (munkaerő közvetítő cégeken keresztül, akik jó tanácsokkal is el tudnak látni a pályázást illetően) módon is lehetséges.
 • Irodai munka elvégzését jelenti (általános területek: IT, HR, Pénzügy- Számvitel, Beszerzés, Jog, Sales, Ügyfélszolgálat).
 • Általában BA vagy MA diploma szükséges (nem kell mindig speciális szakot elvégezni), aminek sokszor jelentősége nincs, az adott cég szabályzata határozza meg, hogy érettségi vagy alap/mester végzettség kell-e a munkavégzéshez. Az a tendencia, hogy a diploma felmutatása jelenti a belépőt a fehér gallérosok munkaerőpiacára. Az a vélekedés, ha valakinek volt elég kitartása lediplomázni, akkor valószínűleg a munkavégzéshez is jobb lesz a hozzáállása, valamint olyan készségeket tudott fejleszteni az egyetemi évek alatt, amit máshol nem tudott volna megtapasztalni. Kivétel erősíti a szabályt, van olyan ismerősöm, aki több éves munkatapasztalattal és érettségivel rendelkezik, mégis menő SSC-ben dolgozik, sikeresen, szép karriert befutva. Véleményem szerint a kitartást máshonnan is ’össze lehet szedni’, nem csak az egyetemi évek alatt, de az is tény, hogy rengeteg élmény csak ezalatt az idő alatt talál rá az emberre.
 • A magyar mellett 1 vagy 2 idegen nyelv ismerete (általában angol, német, francia, portugál, spanyol, holland, svéd, finn) szükséges. Általában az angol a vállalatok hivatalos belső és külső kommunikációs nyelve. Ezen felül a munkavégzés nyelve is, amihez hozzá jöhet még egyéb nyelvhasználat is ország specifikus munka végzése esetén.
 • Sokan már egyetem alatt is SSC-ben kezdenek el dolgozni gyakornokként (ehhez aktív hallgatói jogviszony szükséges), vagy olyan munkát végeznek, ami aztán jó belépőt/tapasztalatot jelent az SSC-s világba.
 • Egy pályakezdő fizetése átlagosan bruttó 300 000 – 350 000 Ft + egyéb juttatások (cafetéria, utazási hozzájárulás, magánnyugdíj pénztári hozzájárulás, egészségbiztosítás, kedvezményes egészségügyi ellátás, sport támogatás, kedvezményes üdülés és programokon való részvétel, ingyenes szakmai továbbképzéseken és programokon való részvétel, nyelvtanulási lehetőség).
 • Ez a fizetés az évek során emelkedni szokott, évente 3-5%-os fizetésemelésre lehet számítani, ez attól is függ, hogy mennyire dolgozik szorgalmasan az illető, illetve milyen pozíciókba sikerül feltornásznia magát.
 • Munkahelyi laptop és telefon adott (magán használatra is).
 • A túlórát kifizeti a vállalat.
 • Bónuszra is van lehetőség.
 • Ezen kívül, ha valaki már 1-2 idegen nyelvet beszél, fizetésének kiegészítése céljából (akár időszakosan is) tarthat iskolás gyerekeknek vagy nyelvvizsga előtt állóknak nyelvórákat is (adóköteles tevékenységnek minősül), itt 60 perc alatt átlagosan nettó 3 000-Ft-ot lehet keresni (jó referencia: külföldi tanulmányok és munka, valamint tanítási tapasztalat).

Nettó havi bevételt tekintve (itt most nem számolom bele a cég által nyújtott juttatásokat, de a hetente 5 diák esetén, heti rendszerességgel nettó 3 000 Ft- ért megtartott nyelvórákat igen): bruttó 350 000 Ft-os SSC-s fizetés után:

Nettó 232 750 Ft (2016. bérkalkulátor – SSC-s fizetés) + Nettó 60 000 Ft (nyelvtanítás) =

Összesen Nettó: 292 750 Ft/hónap

Példa: Átlagos havi kiadások Budapesten, vidékről származó, frissdiplomás, több nyelvet beszélő egyedülálló pályakezdőre (ha az egyetemi évek alatt van gyakornoki tapasztalat, az előnynek számít – szakmai gyakorlat egyébként is kötelező az egyetem alatt) SSC-s munka esetén, 2 hetente való hazajárással nettó 292 750 Ft-os bérrel:

 • Albérlet és rezsi: Meg lehet osztani, több ember is kivehet egy lakást, több szobával, frekventált, jó közlekedési lehetőséggel munkahelyhez közel: 50 000 Ft
 • Telefon: Céges telefon, rendkívül kedvező csomagban, lehetetlen túllépni a keretet: 0 Ft, ehhez hozzájön a saját telefon fenntartása, amit már nem is fog használni az ember, csak az alapcsomagot fizeti: 5000 Ft.
 • BKV bérlet: kb. 10 000 Ft. Ezt akár teljes mértékben is támogathatja a vállalat!
 • Vidékre hazautazás: Közösen autóval, szétdobva a benzinköltséget/ akár a szülők is feljárhatnak autóval havonta egyszer/busz és vonatbérlet helyett jegy megvásárlása például Budapest- Cegléd vonalon 1 alkalom oda vissza 6 000 Ft, ha havonta kétszer utazol, akkor 12 000 Ft. Ezt akár teljes mértékben is támogathatja a vállalat!
 • Élelmiszer: Otthoni főzés sokkal gazdaságosabb, az egészséges életmódról nem is beszélve, csak időt kell rá szánni. Vidéken megvásárolt vagy megtermelt zöldségekhez/gyümölcsökhöz sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni. Cipelni kell, de megéri. Főzés/rendelés/kifőzde/vásárlás esetén átlagosan 50 000 Ft.

Eddig a kiadások: 127 000 Ft, fenn maradó összeg a bevételeidből: nettó 165 750 Ft, ami  56 %-a a fizetésednek.

A megmaradt pénz elmehet üdülésre, ruhákra, mozira, barátokra, sminkcuccokra, bulira, kutyára-macskára, edzőteremre, szüleid támogatására, bármilyen hobbira. Vagy akár egy részét félre is teheted. :)

Az elindulás nehéz. Idő – energia – pénz – kitartás: ezek mindenképp szükségesek arra az időszakra (is), amíg állást keres az ember. Nem is beszélve a pályázási rendszer adta defektekről. Azonban összességében és hosszú távon azt gondolom, hogy megéri belefektetni, akár külföldön, akár belföldön szeretne az ember elhelyezkedni.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikk és a fotók teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet.

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg