Kezdődik az állásbörze dömping! – ha élsz vele, a TE lehetőségeid valódi tárháza lehet

A következő cikk nem csak pályakezdőknek szól, hanem olyan embereknek is, akik már régebb óta dolgoznak, de most mégis úgy alakult a pályafutásuk, hogy kénytelenek részt venni egy-egy állásbörzén. Egyrészt úgy van értelme elmenni, ha az ember felkészült, így nagyobb babérokat tud learatni. Másrészt ez olyan, mint egy randevú, sokat nyom a latba az első benyomás is. Készülj fel, sokan lesznek és főként hasonszőrű emberek – mindenki állást keres. Ezért mindenképp ki kell tűnnöd a tömegből. Érdemes az első nap kimenni és szétnézni. Ha még eszedbe jutnak plusz kérdések, akkor a második nap is van lehetőséged azokat személyesen feltenni. Abban az esetben is érdemes kilátogatnod, ha még bőven egyetemre jársz. Szakmai gyakorlatot, külföldi megmérettetést és idegennyelv-tanulási lehetőséget is kínálnak a kiállítók. Cégek nyílt napjairól is itt szerezhetsz tudomást. Önfejlesztésre sem utolsó – egyre többet fogsz magadról megtapasztalni, valamint körvonalazódhatnak a céljaid is. Légy türelmes önmagaddal szemben! Ne akarj mindent azonnal. Állást keresni teljes munkaidős elfoglaltságot jelent.

img_1376.JPG

 1. Készítsd el a pályázati csomagodat!
 • Magyar, angol és egyéb idegen nyelvű önéletrajz: Állásbörzén névjegykártyát a HR-es ad, a te névjegyed viszont az önéletrajzod. Ahány nyelvet beszélsz magabiztosan, annyi nyelven készítsd el az önéletrajzodat. Fontos: ugyanazt kell tartalmazniuk az összes nyelven.
 • Motivációs levél: Ha gazdasági területen tanultál és egyébként nem vagy elzárkózva más lehetőségektől sem, valamint SSC-ben is szívesen kipróbálnád magad, ahol az idegennyelvtudásoddal tudsz érvényesülni, akkor érdemes több területnek megfelelő motivációs levelet készítened. Az álláskiírások eléggé egyformák ugyanazon területen, tehát nem lesz nehéz a kompetenciáidnak megfelelő motivációs levelet megírnod. Ezt is minimum magyar és angol nyelven végezd el.
 • Fénykép: Az önéletrajzod tartalmazzon fényképet rólad business öltözetben. Fehér/világos háttér előtt készült fotót csatolj. Lehetőség szerint a férfiak zakó – ing - nyakkendő, a hölgyek kosztüm - blúz kombinációt viseljenek minimális sminkkel. Bulin, mellékhelyiségben és nyaraláson készült fotókat inkább csak a barátaiddal ossz meg.

Próbálj meg a valóságnak megfelelő adatokat feltüntetni. Számodra is kellemetlen lehet a későbbiekben, ha valótlan adatokat, bizonyítványt, tudást, diplomát tüntetsz fel az önéletrajzodban. Ha nincs konkrétan a te profilodba illő szabad pozíció, akkor is hagyd ott az önéletrajzodat, sosem lehet tudni, hogy mikor akad épp egy üresedés vagy egy olyan lehetőség, ahol biztosítják az átképzésedet. A következő bejegyzéseim egyikében részletesen fogok írni arról is, hogy mire figyelj az önéletrajz és a motivációs levél elkészítése közben.

 1. Tudd, hogy miért mész!

Magadért. Mert az egyetem után el kell helyezkedni vagy az élet egy újabb kihívás elé akar téged állítani. Nagyon jó lehetőség arra, hogy saját magadat jobban megismerd és a céljaidat/elképzeléseidet is tudd pontosítani. Pályázni, interjúkra menni, első munkanapon részt venni – ezeket mind neked kell végigcsinálnod.

 1. A pályaválasztási/önismereti teszteket is érdemes kitöltened

Ha bizonytalan vagy, akkor érdemes otthon kipróbálnod 1-2 pályaválasztási és önismereti tesztet is. Beszélgethetsz egyetemi csoporttársaiddal, tanáraiddal, barátaiddal, szüleiddel is arról, hogy merre haladj tovább, ha esetleg elakadást érzel a karriered (elkezdése) során. Ha úgy érzed, hogy szakemberre van szükséged, vedd igénybe egy coach támogatását.

 1. Nézz utána a kiállító cégeknek

Mivel foglalkoznak, milyen nyitott pozíciókat hirdetnek meg, esetleg dolgozik – e ott ismerősöd. Így felkészültebb leszel, és több energiád marad végigbírni (agyban) a napot, ha már otthon előtte rákészülsz az eseményre.

 1. Igenis ’össze lehet szedni’ egy jó állást állásbörzéről

Nincs is jobb fórum az ismerkedésre (minél több céget megismersz, névjegyet begyűjtesz, önéletrajzot leadsz), mint egy állásbörze. Az itt köttetett ismeretségek egy jó pályázati csomaggal egybekötve mindig gyümölcsözőek. Emlékezni fognak rád a HR-esek, hidd el!

 1. Öltözz fel elegánsan!

Az adott céget képviselő HR munkatárs nem arra fog emlékezni, hogy barna bőr cipőt viseltél kék inggel – hanem arra, hogy összességében milyen benyomást tettél rá. Jól érezted-e magad a bőrödben/ruhádban, mennyire passzolt hozzád és valójában milyen személyiség vagy. Egy öltözék/ékszer viselése nagyon tud árulkodni a viselőjéről és itt most nem azt értem ezalatt, hogy legfrissebb divatot kell követni. Pontosabban fogalmazva megmutatja, hogy a pályázó mennyire elégedett önmagával, hogyan képviseli magát, ismeri-e annyira a jellemét, hogy tudja mi az, ami jól áll neki, és mi az, amiben a legjobb formáját tudja hozni. Tornacipőt az ilyen rendezvényeken is érdemes hanyagolni.

 1. Viselkedj! – ahogy jó anyánk mondaná

Harsány voltál, túlságosan nyomultál a viselkedéseddel, nem mertél kérdezni, nem voltál tisztában az adott céggel és csak hebegtél-habogtál, esetleg nagyképűen viselkedtél (szerénységet és szakmai alázatot mellőzve) – ezek mind csak lehúznak. Gondolj bele, hogy mennyien jelennek meg így egy adott cég képviselője előtt. Ha pályakezdő vagy, akkor még nehezebb a dolgod, mert nem szereztél még elég tapasztalatot. Neked mi a célod? Kitűnni! El kell adnod magad, így össze is kell szedned magad. Hiába profi valaki a szakmájában, ha nem tudja magát eladni, mert irritálóan viselkedik.

 1. Add önmagad!

Semmiképp se bújj ki a bőrödből. Mindig képviseld azt, amilyen vagy. Gyökeresen ne akarj másnak tűnni. Csak érezd a kereteket és próbálj meg azon belül önmagad lenni.

 1. Kérdezz, kérdezz, kérdezz!

Ha egy felkészült ember okosan kérdez, akkor már félig nyert ügye van. Meg fogják jegyezni a HR-es kollégák. Legyenek konkrét kérdéseid! Érdeklődj a cég és a pozíciók iránt mélyebben is. Egy HR-es szakembernek is felüdülés egy felkészült/érdeklődő pályázóval beszélgetnie.

 1. Jegyzetelj!

Egy állásbörzén fél – egy napot is simán el lehet tölteni. Mire hazaérsz zsongani fog a fejed a sok információtól, és másnap a történtek felére sem fogsz emlékezni. Beszélgetés közben jegyzeteld fel a fontos tudnivalókat, webcímeket, telefonszámokat. Így másnap már csak arra kell koncentrálnod, hogyan add be akár elektronikus úton is a pályázatodat, nem pedig azon, hogyan is hívták az adott céget vagy a képviselőjét.

 1. Gyűjtsd a szórólapokat és tájékoztató anyagokat!

Hozd el a szóróanyagokat! Igen, cipelni kell és nem is környezetbarát megoldás a sok nyomtatott anyag. Viszont jól fog jönni, amikor a börze után nekiállsz otthon szelektálni és azon gondolkodni, hogy mely cégekhez add be a pályázatod.

 1. Próbálgasd magad!

Legyél nyitott a tanácsokra! Ha a HR-estől kapsz 1-2 tippet arra vonatkozóan, hogy milyen irányban lenne érdemes elkezdened/folytatnod a pályádat, akkor képzeld magad bele a szituációba. Nézz, olvass utána, érdeklődj szakmabeliektől arról, hogy mivel jár egy esetleges pályamódosítás.

 1. Építsd a kapcsolati hálódat!- Ismerkedj!

Ne csak a cégek képviselőivel ismerkedj, hanem a börzén résztvevő álláskereső bajtársaiddal is. Sosem tudhatod, hogy mikor bukkansz bele egy jó ötletbe, tanácsba, barátságba. Az is lehet, hogy te tudsz segíteni másoknak. Ha szünetet tartasz, és közben még ismerkedsz is, az idő is hasznosan fog telni.

 1. Vegyél részt az előadásokon és interaktív programokon

Állandóan változik a piac, érdemes nyomon követni előadások formájában, hogy az adott évben mik az elvárások/trendek a munkavállaló irányába, mire kell jobban odafigyelned a pályázás során. Lehetőség nyílik arra, hogy elmondd az észrevételeidet, tapasztalataidat, játékos feladatok formájában találkozhatsz cégek képviselőivel és te is kipróbálhatod magad bizonyos szerepkörökben. Izgalmas tud lenni egy repülőgép szimulációs gyakorlat még akkor is, ha nem vág a profilodba. Regisztrálj be tanácsadási programokra, ahol segítenek kijavítani az önéletrajzodat és motivációs leveledet. Van lehetőség nyelvi tesztek kitöltésére és állásinterjúk szimulálására is. Profi fotós önéletrajz fotót is készíthet rólad, valamint számos tanácsadó nyomtatott kiadványért tudsz regisztrálni a standoknál. Ne hagyd ki!

 1. Vigyél magaddal vizet, elemózsiát, aprót a ruhatárhoz

Nagy, meleg, hangos, levegőtlen helyiség és a ruhatárnál nagy sor fog várni rád. Készítsd elő az aprót a ruhatárhoz és ne vigyél magaddal értékes holmikat, nagy táskákat. Öltözz rétegesen. Vigyél magaddal egy üveg vizet és valamilyen ételt is. Az ilyen börzéken rengeteg automata van, amit hamar kifosztanak. Ritkán, de megtalálhatóak ételt/italt kínáló standok, melyek magas áron kínálják termékeiket, és délutánra már ott is minden elfogy. Legyen nálad összehajtva egy erősebb vászontáska, hogy könnyebben haza tudd szállítani a börze alatt összegyűlt szóróanyagokat. Figyelj arra is, hogy az esemény regisztrációköteles-e valamint fizetni kell-e a belépésért és a meghirdetett szolgáltatásokat milyen feltételekkel lehet igénybe venni. Ha kisbabával/kisgyerekkel érkezel, akkor előfordulhat, hogy a rendezvény szervezői biztosítanak gyerekfelügyeletet – ez a jobb eset. Ha erre nincs lehetőséged, akkor próbáld meg valamelyik családtagodra rábízni a picit, így te is stressz mentesebben fogod bírni az egész napos rohanást.

Egy jó tanács tőlem, ha elfogadod: Dönteni mindig nehéz, de tartsd észben, hogy a munkahelyről való elképzelésed és a kínálat közötti arany középút számít, ez a kompromisszum. Főleg, amíg valaki a pályája elején jár, ne a tökéletes munkahelyre ’várjon’. Kezdd el, csináld! Mindig egyre csak több és több leszel, minden lehetőség által újabb kapuk nyílnak meg előtted.

Ne feledd: A munkáltató és a munkaadónak is ugyanúgy érdeke a jó együttműködés. A munkáltató kínálja az állást (ezzel együtt az elvárásokat és a fizetést), te pedig adod önmagadat (szabadidődet, tudásodat, szakmai tapasztalatodat). Fontos, hogy ne egy munkaerő-piac adta nyomásnak akarj mindenáron megfelelni. Azonban fel kell készülnöd a többi álláskeresővel való ’versenyre’ is. A céggel szemben azonban egyenlő félként kell részt venned ebben a helyzetben. Te a tudásod adod és ez legalább ugyanannyira fontos, mint az, hogy neked milyen állást kínálnak.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikk és a fotók teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet.

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg