VUCA világ – Mi is ez pontosan?

Rosszul vagy az állandó változástól és a bizonytalanságtól? Pedig egy ilyen világban élsz, ez zajlik körülötted. Köszöntelek a VUCA világban! Kire van hatással? Mindenkire. Rád,  a munkatársaidra és a főnökeidre is. Miként tudod a legkevesebb idegbajt összeszedni? Ha rugalmas vagy. A VUCA betűszót a ’90-es években az amerikai katonák kezdték el használni arra az esetre, amikor egy harci helyzet bizonytalan volt. Az alábbi leírás a vezetői, üzleti életből hoz érdekes példákat, magyarázatot.

 vucafo_no_k.jpg

A betűszó négy angol szó kezdőbetűiből áll össze. Jelentésük:

V – volatility: változékonyság

U – uncertainty: bizonytalanság

C – complexity: komplexitás

A – ambiguity: kétértelműség 

Változékonyság

 • Jellemző: A kihívás, amivel szembesülünk lehet váratlan vagy instabil, és akár ismeretlen ideig tartó.
 • Példa: A fogyasztói árak megugrása az egyik beszállítót értintő természeti katasztrófából kifolyólag.
 • Megközelítés: Felesleges tartalékok kiépítése, például raktárkészletből vagy emberi erőforrásokból. Ezek tipikusan drága lépések, a beruházásnak azonos szinten kell lennie a kockázattal.

Bizonytalanság

 • Jellemzők: Egy esemény ok-okozata annak ellenére ismert, hogy nem rendelkezünk egyéb külső információval. A változás lehetséges, de nem garantált.
 • Példa: Egy versenytárs függőben lévő termékbevezetése besározza a piac és az abban rejlő üzleti lehetőségek jövőjét.
 • Megközelítés: Fektess be az információszerzésbe! Gyűjtsd be, értelmezd és oszd meg! A strukturális változtatásokkal együtt ez a leghatékonyabb mód, hogy csökkentsük a már meglévő bizonytalanságot.

Komplexitás

 • Jellemző: A helyzet számos összekapcsolódó és változó elemmel rendelkezik. Bizonyos információk a rendelkezésünkre állnak vagy megbecsülhetőek, de ezek mérete vagy éppen jellege túl nagy feladat lehet.
 • Példa: Üzleti tevékenység folytatása számos országban. Mindegyiknek sajátos jogi környezete, árai és kulturális sajátosságai vannak.
 • Megközelítés: Újrastruktúrálással, szakértők bevonásával vagy kinevelésével, illetve olyan erőforrások kiépítésével, amellyel komplexitás problémája feloldható.

Kétértelműség 

 • Jellemző: A hétköznapi kapcsolatok nagy mértékben homályosak. Nincsenek bevett gyakorlatok, mindig ismeretlen dolgokkal nézünk szembe.
 • Példa: Belépés egy fejlődő piacra vagy egy olyan új termék bevezetése, mely nem vág a cég profiljába.
 • Megközelítés: Kísérletezgetés, az ok-okozat megértése és az így felállított elméletek tesztelése. Tervezd meg a kísérleteket úgy, hogy az általuk nyert tanulságokat a lehető legszélesebb körben lehessen alkalmazni.

 vuca.gif

Szöveg: saját fordítás a kép alapján. 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várlak vissza a jövőben is! 
Sikeres karrierépítést kívánok!

Somlyai-Sipos Szilvia
karrier coach, karrier tanácsadó
dolgozzmagadon.hu 

dolgozz_magadon_finalbiglogo_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr6213620442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg