Átszabatnád az arcodat azért, hogy munkát kapj?

Egy műsor* végét sikerült elcsípnem, nem ma forgatták, de rengeteg érdekesség hangzott el benne arról, hogy a kínai emberek mi mindent megtesznek azért, hogy egyáltalán munkához jussanak, dolgozhassanak. Direkt nem írtam azt, hogy a karrierért cserébe. Napjainkban ez a jelenség aztán még fokozottabban van jelen. A mostani bejegyzésemben mellőzném a kulturális különbségek bemutatását és leíró jelleggel adom tovább nektek azt, amit én is láttam, hallottam.

1_1.jpg

Kínában évente 12 millió új munkavállaló kerül ki a munkaerőpiacra, így önmagában az nem elég, ha valaki jó végzettséggel vagy tapasztalattal rendelkezik. Ami igazán számít: az a kinézet. Sanghajban két egyforma végzettségű lány közül végül az fut be, aki jobban néz ki, még akkor is, ha gyengébb képességekkel rendelkezik. Naponta nő ki a semmiből újabb plasztikai sebészeti klinika, ahol a fiatal munkavállalókat segítik az álláskeresésben. Méghozzá úgy, hogy teljesen átszabják az arcukat. Ezt konkrét példával szemléltették. Egy fiatal felnőtt nő történetét mutatták be, aki a család egyetlen gyermeke, így szülői részről nagy az elvárás felé, kiskora óta nyomás alatt nevelkedett. Ez konkrétan abban is megmutatkozik, ahogyan a szülei beszéltek lányukról, illetve ahogyan belekényszerítették a plasztikai műtétbe. A fiatal nő mindent megtesz azért, hogy sikeres legyen a munkájában és megfeleljen a családja elvárásának, miközben az egész lényéből az árad, hogy ő ezt mennyire nem akarja. A cél, hogy úgy nézzen ki, mint egy európai nő, így a több órás műtét során ovális arcot alakítottak ki neki, valamint a szemhéját is felvarrták. Mindezt egy jobb állás reményében.

A karrierépítésnek vannak egyéb buktatói is. Egy rendőrnő (drogellenes egységnél szolgál) történetére is sor került, aki ugyanazt a kiképzést és reggeli edzést végzi el, mint férfi társai, ilyen tekintetben nem tesznek különbséget nemek között. Kínában a tradíció szerint a nők helye otthon, a család mellett van, nem pedig egy férfias szakmában. A rendőrnőnek keményen meg kellett azért dolgoznia, hogy kivívja a tiszteletet és elfogadják a munkahelyén a férfi társai. Munka mellett szabadidejét pedig azzal tölti, hogy az idős szüleivel foglalkozik, például főz vagy kézzel mos rájuk. Mivel minden idejét lefoglalja a munka és a szülei ápolása, ezért párkapcsolat kialakítására vagy családalapításra esélye sincsen, de azt mondja, hogy ő csak azt teszi, amit egy leánygyermektől elvárnak. Az anyja büszke a lányára, mert ragaszkodik a karrierjéhez, de egyben félti is őt, mert a lánya egyedülállóként fogja leélni az életét.

Van, aki a munka miatt csak évente egyszer látja a családját. A kínai újév apropóján 800 millió ember (a Föld legnagyobb népvándorlása) mozdul meg az egész országban, hogy a barátokhoz és a családhoz utazzanak. Ebben a helyzetben van az vándormunkás is, aki épp hazafelé tart. Ablaktisztítással keresi kenyerét és nem egyszer az életét is kockáztatja munkavégzés közben. 6 óra vonatozás után érkezik haza nyomorúságos körülmények közé, ahol végre magához öleltheti egy éve nem látott kislányát is. Aki egyébként nem ismeri meg a saját apját. Felesége 22 főre főzi az ünnepi menüt egy nyirkos, fűtés nélküli, penészes és koszos konyhában. A férfi minden családtagjának visz ajándékot (ez a szokás) és az egész fizetését odaadja a szüleinek. A férfi apja boldog, mert elmondása szerint az utóbbi időben annyira jól megy a spórolás, hogy tudnak venni egy autót.

Egy tinédzser tornász lány történetét is megismerhetjük, aki a kínai olimpiai csapatba szeretné magát kvalifikáltatni, így 4 számban is indul egyszerre. Komoly követelményeknek kell megfelelnie, nagy rajta a nyomás, az egész életét a versenyre való készülés tette ki és minden azon múlik hogyan szerepel az adott versenynapon. A lány tudta nélkül a versenyt az apja is végig követi. A lány egy számban jut csak tovább, a másik három kivitelezésében súlyos hibákat vétett. Ezt az edzője és az apja sem hagyta szó nélkül, a pálya mellett állva mindenki más füle hallattára szidták meg őt.

(*Discovery Atlas, 2006) 

Somlyai-Sipos Szilvia
HR- és karrier – tanácsadó
Life & Business Coach
dolgozzmagadon.hu

dolgozz_magadon_finalbiglogo.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr6813090038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Visceroid 2017.10.26. 19:03:33

"Átszabatnád az arcodat azért, hogy munkát kapj?"

Nem. Az ázsiaiak pedig elmehetnek a francba ezekkel a hülyeségeikkel.

Dr. Bélus___ 2017.10.26. 20:08:11

@Visceroid: Persze, hogy átszabatnád. Most nagy a szád, de mondjuk egy év munkanélküliség (+ mondjuk éhezés, Kínában nincs segélyke) rekord sebesen meggyőzne arról, hogy jó ötlet. ;)

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg