Nőként az IT-ban

Manapság már nem lehet egy éles határt húzni a férfias és nőies szakmák között. Ahogyan a férfi HR-es és óvó bácsi vagy műkörmös, sminkes férfi is helyt áll a szakmájában, úgy a nőknek is osztottak lapot egy olyan területen, melyet alapvetően a férfiak uralnak. Ismerjétek meg Timit, aki mobil applikáció fejlesztéssel foglalkozik és azt is elárulja, hogy a komoly nemzetközi projektek mellett milyen személyes esemény okán fejlesztett magának egy appot.

wit.png

 1. Hol és mit tanultál?

A Miskolci Egyetemen végeztem, először 2011 tavaszán Mérnök Informatikus BSc, majd 2013 tavaszán MSc képzésen. Már akkor éreztem, hogy ez nem egy nőies szakma, hiszen egyedüli nőként végeztem.

 1. Hogyan csöppentél az IT-s világba?

Gyermekkorom óta a reál tantárgyak vonzottak jobban, már a gimnáziumban is matematika tagozatos voltam. Már akkor tudtam, hogy informatikai területen szeretnék továbbtanulni, ezért 3.-ban előrehozott informatika érettségit tettem. Nehéz lenne megmondani, hogy mi vonzott az IT irányába, talán azt tudnám mondani, hogy egy olyan szakmának éreztem, ami még csak most kezd fejlődni, és biztosan lesz rá kereslet a jövőben, így hosszú távon is stabil anyagi hátteret és egzisztenciát tud biztosítani. Nem mellesleg büszke vagyok arra, hogy nőként az tudom mondani, hogy van egy mérnöki diplomám, és szoftverfejlesztőként dolgozom. Sokan nem néznék ezt ki belőlem.

 1. Hogyan tudtál főállásban elhelyezkedni?

Az MSc elején kezdett el foglalkoztatni a mobil app fejlesztés, így autodidakta módon elkezdtem megismerkedni az Androiddal különböző tutorial videókból. Pár hét után egy ismerősöm megkeresett, hogy lenne náluk egy részmunkaidős Android fejlesztői állás, érdekelne-e. Bár tapasztalatom még kevés volt benne, de úgy látszik láttak bennem potenciált, így felvettek, és az MSc végéig, másfél évig ott dolgoztam. Amikor végeztem, felajánlottak egy teljes munkaidős állást is, de mivel a páromnak Hatvanban sikerült állást találnia, így úgy döntöttünk, hogy Budapestre költözünk, így én is itt kezdtem el keresgélni. Szerencsére nem volt nehéz, több lehetőség közül is választhattam.

 1. Mennyiben látod jobbnak/rosszabbnak a budapesti elhelyezkedést, mint a vidékit?

Jelenleg azt mondom, hogy nem szívesen mennék vissza vidékre Budapestről. Míg Miskolcon kb. 3 cégnél tudtam volna akkor mobil fejlesztőként elhelyezkedni, addig ez Budapesten a több tízszerese volt. És anyagiakban sem elhanyagolható a különbség. Az első budapesti fizetésem a miskolci ajánlat másfélszerese volt. Jelenleg Budapesten egy pillanatig sem kell aggódnom amiatt, hogy valaha is munka nélkül maradnék.

 1. Mit szeretsz a munkádban?

Látványos és kreatív. Az a jó a mobil app fejlesztésben, hogy szinte bármit pillanatok alatt meg lehet valósítani költséges erőforrások nélkül. Csak egy számítógép, és egy telefon kell hozzá, ami manapság már szinte mindenkinek van. A munkád gyümölcse pedig azonnal kézzel foghatóvá válik.

Nemrégiben volt az esküvőnk, és esküvői honlap helyett esküvői mobil appot csináltam.

A másik nagy előnye ennek a szakmának, hogy nem vagy helyhez kötve. Ha kell, akkor otthonról is tudok dolgozni, vagy akár bárhonnan a világból.

 1. Milyen projekten dolgozol?

Jelenleg Hollandia egyik legnagyobb hírolvasó mobil alkalmazását fejlesztő csapat tagja vagyok, ennek köszönhetően évente többször is kiutazom Amszterdamba.

 1. Milyen a nemek aránya a munkahelyeden?

Jelenleg egy kicsi cégnél dolgozom, ahol csak a HR-es lány és én vagyunk nők.  Az előző munkahelyemen kifejezetten sok, ha jól emlékszem 4 kolléganőm volt, akik szintén szoftverfejlesztéssel foglalkoztak, bár ők nem mobil területen. Ennyi női IT-s egy cégnél szerintem már rekordnak számít.

 1. Mennyire vesznek komolyan a férfi munkatársaid?

Abszolút egyenlő félként kezelnek, sohasem volt ebből problémám. Ez a harmadik cég, ahol dolgozom, és eddig sehol nem éreztem semmiféle megkülönböztetést azért, mert nő vagyok. Azt hiszem, mondhatom azt, hogy jól csinálom, amit csinálok, hiszen számtalanszor jönnek hozzám a kollégák szakmai kérdésekkel is, nem érzik azt, hogy ciki lenne, hogy egy nő jobban tudja. Mivel már egyetem óta nagyrészt férfiak vesznek körül, így mondhatom, hogy elég gyorsan be tudok illeszkedni közéjük. Elég laza a természetem, így ugyanúgy szólnak hozzám a srácok, vagy poénkodnak velem, mint bárki mással.

 1. Volt-e valamilyen negatív tapasztalatod azért, mert nő vagy?

Soha nem ért negatív tapasztalat emiatt.

 1. Miben szeretnél még fejlődni?

Jelenleg Android fejlesztő vagyok, és szeretnék mélyebben belekóstolni az iOS fejlesztésbe is. Voltak próbálkozásaim, de sajnos még nem adódott úgy, hogy legyen időm aktívabban belevetni magam, mindig lekötnek az Android feladataim.

 1. Mik a jövőbeni terveid?

Amellett, hogy szakmai téren szeretnék fejlődni, érdekelnek a projekt menedzsment feladatok is. Nemrégiben szereztem egy Certified Scrum Master képesítést, elképzelhető, hogy ezzel a vonallal is szeretnék foglalkozni kicsit, de a hosszú távú terveim között egy vezető fejlesztő / projekt vezető pozíció szerepel.

 1. Mi a legnagyobb nehézség ezen a pályán?

Naprakésznek maradni. Az IT egy folyamatosan fejlődő szakma, ahol lépést kell tartani a mindennapi fejlődéssel, és ez nem egyszerű feladat. Naponta jelennek meg új technológiák, és fejlődnek a régiek, és számtalan előny származhat abból, ha az ember elsőként vág bele valamibe.

 1. Mit tanácsolsz annak, aki hasonló pályára adja a fejét?

Először is mindenképpen akkor érdemes belevágni, ha szeretni fogod, amit csinálsz. Idebent gyakran szoktuk használni a „kódrabszolga” kifejezést az olyanokra, akik robot módon dolgoznak, és nem lelik örömüket a munkában.

Másodszor a nyelvtudás. Az angol nyelv ebben a szakmában elengedhetetlen. Jelenleg a holland ügyfelekkel napi szinten angolul kommunikálunk, de az interneten fellelhető szakmai anyagok szinte teljes egésze angol nyelvű, így angol nyelvtudás nélkül ebben a szakmában boldogulni szinte lehetetlen.

Végül a folyamatos tanulás. Ahogy mondják, „Jó pap holtig tanul”, ez az IT szakmában különösen igaz. Nem árt követni az újdonságokat, mert ha lemaradsz, kimaradsz.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

dolgozz_magadon_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr3211661476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.08.30. 14:21:00

Ismerek egy fiatal anyukát, akit modellnek vagy marketingesnek szoktak gondolni, miközben Linux rendszergazda. Egy másik ismerős pedig mérnök egy autóipari beszállítónál, ő jót nevet azon, hogy ezt senki se mondja meg a mindig tökéletes sminkje és elegáns ruhája alapján.

Egyébként a férfi sminkesek, műkörmösök és óvó bácsik közül eddig csak olyat láttam, akik annyira férfiasak, mint a kolléganőik, így szerintem férfias szakma kevés van (pl. bányász), de női annál több...

Dzsontra Volta 2016.08.30. 20:29:04

3 programozó csajt is ismerek, mondjuk ennek van néminemű köze ahoz, hogy én is ezzel foglalkozom .:)

Behajtó70 2016.08.30. 21:52:15

Hát...nem tudom. Mindent meg lehet tanulni, de a fejlesztéshez a mechanikus tudás kevés. A fejlesztés az alkotás, ahhoz kockának kell lenni. A nők emócionálisak, így a kockaság max akkor jelentkezik, ha magas a tesztoszteron szint.

Most lehet kövezni.

qwertzu 2016.08.30. 22:24:25

@Behajtó70: de a fejlesztéshez a mechanikus tudás

A szakma 99%-hoz tökéletesen elég.
A maradék 1%-t beszéld meg mondjuk Margaret Hamiltonnal.

tomfree 2016.08.31. 08:20:43

Jo a cikk gratula a holgynek. A felvezetoszoveg kicsit tulzas azert. Nem sok not latok most sem talicskat tolni epitkezesen vagy ovodai pedagogusbol sem sok ferfit ismerek.

Behajtó70 2016.08.31. 08:21:17

@qwertzu: a fejlesztéshez némi statisztikai ismert is kell :) 1-2 személy puszta léte nem erősíti álláspontodat, mivel a cikk arról szól, hogy "a nők". :)

Ráadásul kontrázom is, majd' 30 éve kezdtem még commodoron basic/assembly-ben, aztán az első IBM XT-ken. Akkor nem volt mit másolni, ki kellett találni a bérszámfejtést, a könyvelést, a készletkezelést, a termelésirányítás részleteit, 1000 beszélgtés a hogykénéről, feltalálónak kellett lenni. (Ez volt az IT vadnyugata). Ma ezt nevezed interjúnak, meg kreatívkodásnak. Mostanában a multitól megtanulod a szalagon végzett munkát, és úgy dolgozol, hogy fogalmad sincs az eredményről, meg a miértekről. A kreatívkodás nem fér bele. De azért ez közel sem 99%-a a munkánknak.

Szerencsére a startupok ismét a kreatív irányba mennek, kis csapatok vagy rambók találnak ki óriási dolgokat, és meg is valósítják. A tényleg jók el is terjednek a világban.

Erről beszéltem fentebb.

Nancsi 2016.08.31. 09:18:58

@Behajtó70: "Mindent meg lehet tanulni, de a fejlesztéshez a mechanikus tudás kevés."
Ez ma már nem teljesen igaz. A 80-as, 90-es években még tényleg mindent fel kellett találni, mert mondjuk Turbo Pascal 5.5-ben még komponensek se voltak - a menüt, a listát, stb meg kellett írnod magadnak. Ma meg már tervezési minták vannak, rengeteg library, amit csak használni kell, vagyis eljutottunk oda, hogy heti 5 órában, 1 év alatt én bárkit, aki rendelkezik egy 4-es 5-ös matek érettségivel megtanítok programozni úgy, hogy azonnal felveszik bruttó 450-ért első munkahelyére, 2 év bruttó 650-ért a másodikra, 5 év múlva meg bruttó 900-ért a harmadikra. És 4-es 5-ös matekja elég sok csajnak van. Egyébként nem csak én tanítom meg őket erre, hanem ma már vannak olyan rapid fejlesztő képzések, amik ugyan diplomát követelnek meg, de az lehet bölcsész is, és fél év alatt piacképes fejlesztői tudást adnak.

Nyilván nem fog mindenki operációs rendszert írni, vagy beágyazott rendszereket, vagy játékokat programozni, mert ezekhez a mai napig kell a kreativitás. Nem lesz mindenkiből architect sem, vezető fejlesztő sem. De ezek csak a melók 10 százaléka - a maradék 90 százalékra már simán jók a "betanított munkások".

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg