Fizetés – Mennyi az annyi?

A bérezés az egyik, ha nem a legfontosabb szempont, amikor valaki munkát keres. A munkaadó részéről viszont az egyik legkényesebb téma a fizetés. A munkáltatónak és a munkavállalónak is ugyanúgy érdeke lenne a jó együttműködés. A munkáltató kínálja az állást (ezzel együtt az elvárásokat és a fizetést), te pedig adod önmagadat (szabadidődet, tudásodat, szakmai tapasztalatodat). Fontos, hogy ne egy munkaerő-piac adta nyomásnak akarj mindenáron megfelelni, amikor a pályázásról vagy a bérezésről van szó. Azonban fel kell készülnöd a többi álláskeresővel való ’versenyre’. Szerencsére ma már egyre több vállalat felismeri, hogy nem csak az számít igazán, hogy mely jelentkező tűnik ki a pályázók közül az anyagával. Az is számít, hogy a cégek is meg tudják fogalmazni azt, hogy vajon miért pont hozzájuk (akár egyedüliként) pályázzon a jelölt. Bértárgyalás esetén a vállalattal szemben azonban egyenlő félként kell részt venned ebben a helyzetben. Te a tudásod adod és ez legalább ugyanannyira fontos, mint az, hogy neked milyen állást kínálnak. A következőkben vegyük sorra a tipikus helyzeteket, amelyekre megoldást is kínálok. A cikk végén írd meg nekem kommentben, hogy eddig mit tapasztaltál! Te mennyi fizetésből jössz/jönnél ki havonta?

fizetes.jpg

  1. Kezdjük az első lépésnél – megpillantod az álláshirdetést, ekkor még nincs semmi információ a birtokodban a bérezést illetően

Versenyképes fizetés/motiváló juttatási csomag: Általában ezt tüntetik fel az álláshirdetésekben. Nagyon ritkán írnak ki konkrét számot vagy intervallumot fizetésre vonatkozóan. A jelentkezést gyakran úgy kell elküldenie a jelöltnek, hogy a CV és a motivációs levél mellé beírja az elvárt nettó/bruttó összeget. Pedig mindenkinek más a motiváló, ugye. Általánosításként szerepel a ’versenyképes’ kifejezés is, azonban ez szektortól- tapasztalattól, vállalattól is függ, hogy éppen mekkora összeg számít annak. Egy pozíciót nézve bruttó 100- 150 ezer forint különbség is lehet vállalatok között a felajánlott fizetés tekintetében ugyanarra a pozícióra/tapasztalatra/feladat-, és felelősségi körre. Van, aki minél olcsóbban szeretne foglalkoztatni és van, akinek az a legfontosabb, hogy a legjobb embereket vegye fel magához, amit hajlandó is megfizetni. Érdemes megfigyelni, hol nagyobb a fluktuáció és vajon mekkora arányban lehet ezért okolni a bérezést. Egy multinál dolgozó vezető fejlesztő nem fog elmenni egy 50 fős vállalathoz bruttó 600 000 Ft-ért. Gyakran a vállalatok is el vannak tévedve a fizetés terén. Javarészt áltálában tisztában vannak a piaci helyzettel, de nem hajlandóak megfizetni az igazán jó munkaerőt (ez gyakran vissza is üt), pont ezért nem is írják ki nyilvánosan a fizetést. Mindig lentebb akarják alkudni a jelölt által igényelt összeget, mondván van rá egy keret, senkinek sem tudnak többet adni vagy emelni. Ezt én így nem tartom igaznak, nem egyszer láttam saját szememmel a teljes ellenkezőjét. A vállalatoknak is meg kellene tanulniuk mérlegelni, amikor egy jelölt felvételéről van szó.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Legyen elképzelésed a fizetési igényedről. Vedd elő a kockás füzetet és írd össze a bevételeidet és a kiadásaidat. Nézz utána annak, hogy az adott pozícióban átlagosan mennyit keresnek az emberek! HR-es visszajelzések alapján egy idő után úgyis fogod érezni a határt (bár ez inkább a cég nagyvonalúságán is múlik). Te legyél tisztában azzal, hogy a munkaerőpiacon mennyit ér a tapasztalatod és a tudásod! Ennek fényében ne add lentebb az igényeidet! Lehet, hogy több időt és energiát kell a keresgetésbe fektetned (ha megteheted és egyébként is van munkád), de megéri! A tapasztalat is tanít valamire.

  1. Az önéletrajzok szelektálása és az első körös kapcsolatfelvétel

Mi a fizetésre vonatkozó elképzelése? – Ezt nem csak a jelentkezésnél, hanem a telefonos előszűrés alkalmával is megkérdezik, úgy, hogy te konkrétumokat a pozícióról és a cégről még nem is hallottál. Nem fizetési elvárás szerint kellene a pályázókat rangsorolni. Minden cég fennhangon kijelenti, hogy a legjobb szakembert szeretné alkalmazni. Felmerül a kérdés: az, hogy valaki mennyire jó a szakmájában, majd a fizetési elvárása dönti el, amit a pályázati anyagához csatolt? Be kell hívni interjúra az önéletrajza és tapasztalata alapján, és ha már mindkét fél tud egymásról mindent (szakmailag, nem HR ügyileg), akkor rá lehet térni a piszkos anyagiakra. Számos jó tapasztalata, tulajdonsága kiderülhet a jelöltnek és az is lehetséges, hogy egy jóval bővebb vagy jobb munkakört (és fizetést) megkap ezáltal. Addig felesleges pusztán egy fizetési elképzelés alapján szétválogatni az önéletrajzokat. Bár ezt azért teszik, hogy a tömérdek CV halomból legyen egy kisebb halom, amit így is bőven elég átnézni. Itt mindig az a kérdés, hogy valóban olyan tapasztalt személy végzi-e ezt a szétválogatást, akinek valóban van rálátása a dolgokra. Előfordulhat, hogy valóban egy szuper szakembert szalasztanak el, mert 30 000 forinttal többet mert írni az e-mailes jelentkezésbe. Lehet, hogy az egyéb juttatások megléte mellett a jelentkező elfogadná az ajánlatot 30 000 forinttal kevesebbért is. Majd azt ő eldönti. Kellemetlen, ugyanis neked még be sem mutatkozott a cég. Majd ha minden információ a birtokodban van, tudsz egy reális összeget mondani arról, hogy mennyit is kérsz. Szóval az, hogy te alapesetben mennyiért vagy hajlandó váltani vagy mennyi az a fizetés, ami minden hónapban a megélhetésedre kell, sok mindentől függ és ez nem abban a pillanatban fog eldőlni, amikor elolvasod az álláskiírást. Több év külföldi munkavégzés után visszatérő jelöltek egyenesen sértésnek veszi az ilyenfajta kérdést a pályázati folyamat elején. A nyugati minta tőlünk még igen messze áll.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Tudj meg minél többet a HR-estől a cégről, pozícióról, elvárásokról, felelősségi körökről és az egyéb juttatásokról is. Ehhez ragaszkodj! Ugyanis ha elhamarkodottan a telefonos előszűrésnél egy olyan összeget mondasz, ami neked még sem annyira kedvező a későbbiekben, akkor az már majdnem veszett ügy. Ugyanis a cég valószínűleg ehhez az összeghez fog ragaszkodni. Törekedj arra, hogy mindig egy intervallumot adj meg fizetési elvárásként.

  1. Amikor a bértárgyalásra kerül a sor

A bértárgyalás csak a nevében az: A személyes találkozó esetén vagy ajánlattételkor is megkérdezik, hogy mennyi a bérigényed (főként, ha már a 6. idegen személlyel találkozol a pályázás során). Te nagy nehezen kihúzod a HR-esből az egyéb juttatásokat és szélnek eresztenek úgy, hogy a szavad is eláll. Majd e-mailben egy olyan ajánlatot (bár örüljön az, aki egyáltalán kap bármilyen ajánlatot is, ugye) kapsz, amely fizetésben meg sem közelíti a te előzetesen bemondott elvárásaidat. Aztán közlik, ha kevésnek érzed a felajánlott fizetést, akkor nyugodtan szólj (te megmondtad a legelején, hogy mennyit kérsz, persze, hogy kevés, amit ajánlanak). Egyáltalán bejelentenek a heti 40 órás munkavégzésre? – Ez általában már itt ki szokott bukni.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Természetesen ez még akár neked jól is jöhet, mert előfordulhat, hogy az egyéb pályázataidnak olyan kifutása van, hogy nem lesz más választásod, el kell fogadnod ezt a pozíciót. Azonban alaposan mérlegelj, hogy a felajánlott fizetésért cserébe elvállalod-e a munkát vagy sem. Ha úgy döntesz, hogy inkább nem vállalnád el ennyi pénzért, akkor van még egy lehetőség, hátha lehet velük alkudni: nyugodtan visszakérdezhetsz, hogy te azt hitted, hogy felelősségteljes pozícióról van szó. Amennyiben igen, a bérezésre való ajánlatot kevesled. Meglátjuk, hogy milyen irányba lépnek. Akár nyerhetsz is vele.

  1. Amikor valami nem tiszta számodra

A fizetésen kívül a juttatások körét tisztáztátok már? Arról van információd, hogy kifizetik-e a túlórát? Manapság már elvárt, hogy a rendes munkaidején kívül az ember túlórázzon nap, mint nap, nem csak projektjelleggel.

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Amennyiben több hasonló kaliberű álláslehetőség közül kell választanod, akkor ez is legyen egy szempont, ami alapján döntesz, de ne csak az egyetlen! Mobiltelefon és laptop nem juttatás, hanem a munkába álláshoz ugyanolyan alapvető követelmény, mint ahogy széket vagy mosdót is biztosítanak.

  1. Amikor priorizálnod kell

Milyen elképzeléseid van általánosságban a munkádra vonatkozóan? Priorizálj! Jó fizetés és ezzel szemben mindegy milyenek a kollégák? Avagy legyen a munkahelyen laza hangulat, kevés felelősség, amivel kevesebb fizetés is jár, de te megelégszel vele?

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Aszerint dönts, ami neked leginkább hosszú távon fontosabb, de a laza hangulat nem fedezi a havi számláid összegét.

  1. Amikor valami probléma adódik a kifizetéssel

Nincs megfelelően honorálva a munkád, nem fizetik a túlórát, csúszik a fizetés, nem a végzettségednek/tapasztalatodnak megfelelő bérezést kapsz

+ DOLGOZZ MAGADON TIPP: Húzd meg a határt, hogy mikortól nem mehet ez tovább! Mert ez valóban nem normális. Mindenki a fizetéséért dolgozik, ez az egyik legnagyobb motiváló erő, amiért az ember munkát vállal. A számlákat akkor is fizetned kell, ha a céged kifizetéseivel vannak problémák és van olyan összeg, aminek átutalásával már hónapokat csúsznak. Érdemes ilyenkor körbenézned a munkaerő-piacon, hátha látsz magadnak olyan pozíciót, amely kecsegtetőbb a jelenleginél.

  1. Amire viszont hatással lehetsz

Biztosítsd be magad! Próbáld meg máshogyan csoportosítani a fizetésedet, és amíg dolgozol, tegyél félre valamennyi biztonsági tartalékot. Ez lehet havonta pár ezer forinttól a több tízezer forintig akkora összeg, amennyit meg tudsz engedni magadnak! Hidd el, valamire biztosan jól fog még jönni! Szakmailag folyamatosan kövesd a változásokat. Up-to-date-nek kell lenned a szakmádat illetően még akkor is, ha a cég nem támogatja ezt semmilyen formában. Előfordulhat, hogy pont emiatt kapsz egy új projektet, egy előléptetést vagy egy új munkát. Az internetnek, fórumoknak, ingyenes kurzusoknak, szaklapoknak hála ma már nem olyan nehéz 1-1 területen frissnek maradnod, főként, ha azt bele tudod forgatni a mindennapi munkavégzésedbe is.

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj az info@dolgozzmagadon.hu címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

dolgozz_magadon_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr6911648946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

PomberMaci 2016.08.25. 00:52:37

"Versenyképes fizetés/motiváló juttatási csomag: Általában ezt tüntetik fel az álláshirdetésekben. Nagyon ritkán írnak ki konkrét számot vagy intervallumot fizetésre vonatkozóan"

Ez a magyar HR rákfenéje. Aztán ha beolvas nekik az ember pl. egy LinkedIn bejegyzésnél emiatt, akkor ők vannak megsértődve.

2016.08.25. 06:30:07

"Versenyképes fizetés/motiváló juttatási csomag: Általában ezt tüntetik fel az álláshirdetésekben. Nagyon ritkán írnak ki konkrét számot vagy intervallumot fizetésre vonatkozóan"

Ausztriában szinte kivétel nélkül feltüntetnek egy -tól-ig fizetést, amit a jelölt rátermettségétől és képzettségétől tesznek függővé. Nem tudom, hogy ez ott törvényileg kötelező-e, de Magyarországon is be kellene vezetni. A versenyképes fizetés nálam már jelentett Br. 240.000 magában is és Br. 640.000t is cégautóval. Mit ne mondjak az elsőnél kissé meglepődtem és ott is hagytam őket azonnal. Ez mire jó? Elbasztam én is egy fél napot, meg ők is.

So No 2016.08.25. 06:30:48

Azsiaban erdekes modon azonnal megmondjak, mit adnak. (Pl. itt Malayziaban TORVENY van arrol, hogy az expat fizetese min otszorose kell, hogy legyen a minimalnak. Nem is keresnek mosogatokat...)
Amikor pl. a Linkedinen ramir egy fejvadasz, akkor ir par sort a cegrol, es aztan azt, hogy mekkora fizut tudnak adni (tol-ig...)

Ime egy pelda:

"Hi Gyorgy, i'm Ed from Dekatku Uptown Damansara, would you be interested to join our company as a developer?"

"Hello. At the moment I have a very good job here in KL. (Good salary, AND hospitalization card without any restrictions to my all family members.). But if you have an "excellent" offer, maybe I will change."

"that's a good deal indeed, i think our offer will reach to around 8.5 to 8.8k"

.......................

A masik dolog, hogy en meg egyszer sem beszeltem itt Azsiaban HR-essel. Az interjun ott van 1-2 senior programozo, es csak a tudasomra kivancsiak...

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2016.08.25. 06:31:56

"Nézz utána annak, hogy az adott pozícióban átlagosan mennyit keresnek az emberek! HR-es visszajelzések alapján egy idő után úgyis fogod érezni a határt"

Juj de jó. Amíg a hazai munkaerőpiacot "boldogítottam", kb 500.600 jelentkezésből, ha 30-ra kaptam választ. Persze nyilván mind a rossz önéletrajz miatt volt,véletlen sem azért,mert a HR-es népség konkrétan beleszarik mindenbe, csak elvárásaik vannak a pályázókkal szemben. Diplomás pályakezdőként, nem voltak nagy elvárásaim (amikor meg kellett adni, a fizetési igényt), nettó 120-130 nem volt az 2007 után. Az meg kb 1kezemen megtudom számolni, hány interjúra hívtak be. Enynit a HR világról. Inkább maradok itt, ahol most vagyok. Itt egy dolgot kérdeznek: "Akarsz dolgozni?. Rendben,akkor lássuk, hogy megy, csináld"

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.08.25. 06:58:28

Nehogy már a fizetésemet az határozza meg, hogy mennyiből jövök ki egy hónapban.
Mennyire tartom magam és mennyit érek nekik, ennek a kettőnek kell találkozni.

Utálom ezt a táncot, nem is jelentkezek sehova. Ha felhívnak, akkor meg én kérdezhetem, hogy mennyit ajánlotok?

Taprobane 2016.08.25. 07:28:04

Nekem általában az a stratégiám, mikor megkérdezik, mennyit kérek, hogy megmondom most mennyit keresek és hozzáteszem, hogy nyilván váltani akkor van értelme, ha ez pozitívan változik.
Ezzel a HR-es nagyjából be tudja lőni a kategóriát, és nem megyünk tovább, ha másban gondolkodunk, másrészt viszont teret hagyok a tárgyalásnak (5-20% között is lehet az a változás). Az interjúk után, ha megfeleltem, akkor van tárgyalóerőm - mivel nem annyira könnyű jó jelöltet sem találni, és ha van egy jó, akkor ki akarja újraindítani a hosszas keresést? És ilyenkor lehet azt mondani, hogy nagyon érdekel a feladat és nagyon testhezálló, de a váltás mindig kockázat, ezért ennyit kérek. Kicsit meg is nyomom az árat, hogy legyen miből leadni. A cég is nyilván olyat mond, amit meg lehet emelni.
Szóval az elején nem mondok konkrét igényt, de mégis azért beárazom magam egy kategóriába.

Egyébként itthon ez a szokás és a kultúra, hogy nem ad a cég bérsávot, ez így alakult ki, nyilván megvan az oka. Pl nem lehet azt leírni, hogy hivatalosan ennyi, zsebbe meg annyi. Meg cég is szeret teret adni a tárgyalásnak. De mindegy is, miért, a lényeg, hogy ez van, erre kell felépíteni a saját megoldásokat.

aaaaaaaaaaaaaaaa 2016.08.25. 07:49:18

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
igen, itt (Ausztria) kötelező feltüntetni a fizetést, de általában az ágazati minimálbért írják alsó határnak, de természetesen tapasztalattól, stb ez lényegesen magasabb is lehet.

dollarpapa 2016.08.25. 07:49:39

Azert nem irnak semmi konkrétumot mert sok a regebben ott dolgozók tipikusan kevesebbet keresnek az új bealloknal es el akarjak kerülni a berfeszultseget.

Ma ez plane igaz, hiszen ot eve voltak jelentkezok, ma nincsenek mar.

Részemről havi 250 nettobol kijövök de a fizetési igenyem 1,2M bruttó plusz kocsi. Tudom, hogy hozok Ennyit a megfelelő helyen. Mindenhol persze tudom, hogy nem.

gigabursch 2016.08.25. 08:32:50

Az biztos, hogy a vállalatok félnek attól, hogy egy belső ember kívülről megpályáz egy másik állást, de legyünk őszinték. Nem is sűrű az ilyen esemény. Pedig tipikus területe az újrahúzásnak.

HR szerintem nem felvételire való, hanem a felvételi után az utókövetésre és a cég-személy kapcsolat javítására.
De ezt idehaza szerintem totál nem értik vagy félreértik.
Ő egy munkaerő manázser, nem pedig döntnök. Legalábbis így kéne legyen.

fingerbangs 2016.08.25. 09:07:22

a legtöbb HR-es nem is érti mi lenne a feladata, kb. kiélik az életük egyéb részében keletkező frusztrációt a jelentkezőkön, aztán felvesznek valakit aki nem is jó a posztra, mert tökre fogalmatlanok
hány ilyet láttam már...

Tsteinar 2016.08.25. 09:29:23

Ez a kedvenc kérdésem HR-esektől, hogy mennyit szeretnék keresni...általában visszakérdezek, hogy mire gondol havonta vagy éves szinten, alapbért vagy össz csomagot kérdez. És talán ha elmondaná először hogy milyen alapbéren kívüli juttatások vannak....vmelyik kapcsol, vki megsértődik.
Illetve pontosan megvan mindenhol az adott pozira a tól-ig bérsáv, vmiért nálunk ezt nem divat feltüntetni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.08.25. 09:29:25

@Taprobane: Oké, de így mindig csak 5-20%-al fogsz többet keresni. Léteznek ennél nagyobb ugrások is, személyes a tapasztalat:)

Bicepsz Elek77 2016.08.25. 09:41:41

Mindenkinek mindenhol mas a pozicioja!!! A kezdoknek " le kell nyelniuk a bekat", amig tapasztalatot szereznek es bekerulnek a "korforgasba". Bekerules utan meg johet a kapcsolatepites stb stb. Mas egy kis-, kozepes-, nagy ceg, meg ugye a helyi vs multikulti. Komolyabb munkaknal nem a HR-essel beszel az illeto,hanem a kesobbi fonokevel, illetve cegen belul lepeget.
Lehet dupla vagy semmi trukkozes(Kaptam egy jo ajanlatot egy cegtol nem mondhatom meg stb stb. Hajlandoak vagytok kifizetni vagy lelepjek?).

bonfred 2016.08.25. 09:47:06

" Be kell hívni interjúra az önéletrajza és tapasztalata alapján, és ha már mindkét fél tud egymásról mindent (szakmailag, nem HR ügyileg"
Itt a négylábú sírhantja! A legtöbb helyen el sem jutsz eddig, mert a HR-es az első stáció, ő meg rohadtul nincs képben szakmailag.

Krisztina Szabovik 2016.08.25. 10:06:28

Szinte kivétel nélkül ez a tapasztalat:

-felhívom,mennyit adnak.
Válasz:"mi az elképzelés?"
Mondom:"mennyit adtok"
válasz:"mégis mi az elképzelés"
Mondom:"Ti kerestek munkaerőt,mikor az autómat árultam,sose azt kérdeztem,mennyit érne meg a vevőnek,hanem mindig volt egy irányár,hisz Én akarom eladni..ebből lehetett alkudni,vagy azt mondtam,ennyi az ára,kell,kell...nem,nem"

Erre legtöbbször nem tudnak válaszolni!
Nem is tudja,mennyit tudna fizetni-sokszor fogalma sincs az adott munka részleteiről-a HR-dolga csak az,hogy előre meghatározott kérdéseket tegyen fel,és rögzítse a választ!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.08.25. 10:07:25

@bonfred:@Tsteinar: @Taprobane: @dorian gray:
Én vagyok az egyetlen, aki első körben SOHA nem beszélt a cég HR-esével? Fejvadász után mindig a leendő főnökömmel beszéltem, utána esetleg az ő főnökével. Volt már, hogy a HR bent ült egy ilyenen, de igazából csak azért mert gondolom unatkozott, feltette a három standard kérdését, és hagyta a leendő főnököt érvényesülni.

zsoci 2016.08.25. 10:14:04

Mi az hogy "ma már elvárt a mindenapos túlóra" ?? Egy nagy frászt.

Szelid sunmalac 2016.08.25. 10:14:56

Szinte naponta vannak errol posztok. 21. szazad Magyarorszag. Hogy az isten faszabanem jutott me senkinek eszebe csinalni magyarul is potalt amibol kulfodon mar vagy ezer darab van?! Tessek bazdmeg. itt az ingyen tipp vallalkozo kedvu kommenteloknek. Csinalja mar meg valaki. Egy egyszeru oldal, ahova mindenki anonim modon be tudja irni, hogy adott cegnel adot pozicioban mennyit lehet keresni.
www.gehaltsvergleich.com/
www.glassdoor.de/

Ennyi baszki. Nehogy mar valaki ne tudjon utana jarni melyik cegnel mennyit fizetnek. CEGNEL! Nem iparagban. Raadasul kozvetitocegek egeszen pontosan tudjak a fizetesi savokat.

Pan Modry 2016.08.25. 10:38:45

@Szelid sunmalac:

a glassdoor-on nagyon sok hasznos info van. (mondjuk magyar cegeket sohasem neztem rajta)

Pan Modry 2016.08.25. 10:39:15

@zsoci:

ezt en sem tudom hova helyezni, oraberes pozikban alap hogy mindent ki kell fizetni, haviberes pozikba meg elvegzem a munkamat es utana megyek haza.

Pan Modry 2016.08.25. 10:39:45

@Eltévelyedés:

Junior koromban beszeltem HR-essel, de senior szinten mar normalis hogy csak a fejvadasszal beszelsz majd utana a potencialis fonokoddel, kollegaiddal, raadasul ott a fejvadasszal mar meg tudod beszelni az anyagiakat is.
A post sztem inkabb a nem senior, nagyon specialis tudast, tapasztalatot nem igenylo szinteknek szol

Kicknick 2016.08.25. 10:42:14

ez a leirás kb annak jó aki 1-2 éve van a munkerőpiacon és fingja sincs az egészről
aki már tól van ezen a szinten az meg kommentel a jelek szerint :D

Omnisapient 2016.08.25. 10:42:25

1. pont alatt a dolgozz magadon szekcióban: "Te legyél tisztában azzal, hogy a munkaerőpiacon mennyit ér a tapasztalatod és a tudásod!"
Könnyebb mondani és elírni, mint megvalósítani.
Ha egy ideje már dolgozol egy helyen és még nem rúgtak ki, akkor feltehetően ott és akkor megérsz annyit. Feltehető, hogy máshol és ugyanakkor szintén megérnél annyit, de ezt semmi nem garantálja. Viszont máshol akár többet is érhetsz.
Számomra a nagy kérdés az, hogy hogyan kerüljek tisztába azzal, hogy mennyit érek. Hirdetésekben csak véletlen jelennek meg számok. Telefonos előszűrésen eddig egyszer hallottam számot a cégtől, szerintem ez kivételes. Máshol interjún elmondják a csomag szerkezetét és ehhez kérnek egy havi bruttót, viszont visszautasítják azt, hogy ők mondjanak bármilyen számot akár csak tájékoztató jelleggel.
Úgy gondolom, hogy tisztába kerülni csak úgy lehet, hogy elég helyre pályázol és elég interjún veszel részt ahhoz, hogy eljuss az ajánlattételig és hogy legyen több ajánlatod, amiből megcsinálhatod a saját statisztikádat.
Glassdoor.com-on lehet ezt-azt nézegetni, de a magyarországi juttatások tekintetében olyan foghíjas az adatbázisuk, hogy nem sokat tudok meg belőle.

Szelid sunmalac 2016.08.25. 10:42:39

@Eltévelyedés: Nem, nem te vagy az elso. De tobbnyire a HR-essel elobb vagy kapcsolatban, nagyjabol igy:
- munkaerokozvetito, elintezi a formasagokat, elmondja milyen a leendo munkaado, mik az elvarasok a pozicioval kapcsolatban felkeszit az interjura, esetleg meg at is dolgozza az oneletrajzod, leegyezteti az idopontot a HR-rel stb. Legalabbis a valamiravalo kozvetitok. amelyik ezeket nem tudja/akarja, azzal szepe el is valunk. Asszem 2-3 havi berem juttataskent epp eleg kell legyen neki minimalis meloert.
- HR-es felhiv, elmondja megegyszer rl van so, orul hogy jossz, egyezteti a z idopontot, helydzint odajutast. Elkuldi a reszletes doksikat e-mailben, illetve a az utazasi koltsegek megteritesere a formanyomtatvanyt.
- Az elso valodi megbeszeles a leendo fonokoddel, illetve a munkahelyen belul az adott osztaly/reszleg/kozosseg vezetojevel.
- Egy utolso megbeszeles az igazgatokkal/partnerekkel

Esetleg kezdoknek lehet AC is. Az egy eleg elkeserito dolog, de benne van a pakliban.

Omnisapient 2016.08.25. 10:57:05

"Törekedj arra, hogy mindig egy intervallumot adj meg fizetési elvárásként."
Máshol azt a tanácsot osztják, hogy ne intervallumot adj meg, mert akkor annak az aljához fognak közelíteni. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a juttatás annyi tételből tevődik össze, hogy egy fix összeg bemondásán is lehet még alakítani a juttatások más tételeivel.
Ugyanakkor nagy cégeknél szintek vannak középértékkel és attól fel/le eltérhetnek 20/30%-kal. Igy akár egy szinten lévők között is lehet akár 50%-os különbség (80 vs. 120). Ezek a határok viszont olyan tágak, hogy ezen kívülre aligha fognak menni. 10 éve vettem fel egy srácot, akinek többet kellett adnunk, mint amennyit kért, mert a kérése az alsó határ alatt volt. Nagyon bevált és már két szintet lépett fel. Ugyanakkor volt aki megfelelt volna, de elutasítottuk, mert a sáv felső széle felett kért vagy 25%-kal. Szerintem (de szeretném, ha gyakorló HR-esek ebben megcáfolnának), ha valaki a cég által maxként kitűzött felett kér, az gyorsan kiírja magát a versenyzők közül. Nem azt mondom, hogy minden esetben, de az esetek 95+%-ában.

Szelid sunmalac 2016.08.25. 11:44:59

@Omnisapient: Akkor az a ceg hibaja ha ezzel "kiirja" magat. A leendo munkaadomtol elvarnam ,hogy legalabb annyira egyenes legyen, hogy megmondja, hogy mi az o elkepzelesuk es nem csak ugy szo nelkul elhajtjak. Ez baromsag. Mibe kerul megmondani, hogy ennyit tudnak raszanni, aztan a jelentkezo vagy elfogadja, vagy nem. Ekkora hulyeseget reg hallottam.

Melki 2016.08.25. 12:42:28

@Omnisapient:
"Máshol azt a tanácsot osztják, hogy ne intervallumot adj meg, mert akkor annak az aljához fognak közelíteni."

Én a mostani munkahelyemen kipróbáltam, hogy sávot adtam meg, mert nem olyan helynek tűnt, ahol lehúznák az embert. Megkaptam a sáv tetejét. (C++ fejlesztő vagyok)
Az alapján, amit az ismerőseim fizujáról tudok átlag feletti volt a sáv teteje.

Melki 2016.08.25. 13:04:40

Megnéztem ezen a 4 oldalon a saját szakmám fizetéseit, szerintem irreálisan alacsony fizukat írnak.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2016.08.25. 13:06:11

az a jó szerintem, ha az ember fel tud készülni, hogy az adott pozíció adott helyen mennyit érhet. Ha nem ismerjük a céget akkor azért a szakmában illik annyira felkészültnek lenni, hogy tudjuk mennyit ér a munkánk és a céget belőjük profil/méret alapján (ugye általában a gyártás kevesebbet fizet mint a bank/biztosítás terület; 10fős vállalat nem ad annyit mint egy multi). Ez kiad egy számot, ami éves/havi bérezéssel, cafetériával összevethető.

Továbbá itthon sokat számít a céges autó, kategóriája, bár sokszor ez csak egy munkaeszköz ugyanúgy nincs sok értelme nézni mint a céges laptop milyenségét.

Terjedőben viszont (és már vagy 10 éve folyamatosan) az otthoni munkavégzés. Van akinél előny, van akinél nem ((én kényelmes vagyok, 50% home officenál annak ellenére engedek 20-30% fizut, hogy az internet/telefon/áram/szoba felszerelését kizárólag én fizetem))

Rugalmas munkavégzés: ez a gyakorlattól függ. ha azt jelenti, hogy dolgozz ingyé' túlmunkát kerülendő, ha meg lehet boltolni, hogy 1 nap hétvége +2nap hétközbenit jelent akkor okés. Ha azt jelenti, hogy a heti 40 óra nem kötelező, ha mondjuk annyira hatékony vagy, hogy 20-ból lerendezed a munkát és a többin max. elérhető vagy telefonon akkor jó lehet.

Tanulási lehetőség: csak ha dokumentált kívül is használható certificate -el jár. Ha valami belsős tréning az max a munkához ér valamit, többlet értéke nincsen.

Mozgóbér/teljesítmény motiválás: csak ha az alap jó és ezek pluszban járnak. Ha csak levonás mert valami nem az elképzelésük szerint alakult=kuka.

Fiatal dinamikus közösség: ha ez a saját finanszírozós munka utáni sörözést jelenti akkor családosoknak nem sokat számíthat..

arncht 2016.08.25. 15:45:15

nekem is szimpatikusabb az osztrak hozzaallas... megadott berezes altalaban a kollektiv szerzodesnek, vagy a munkatarsaknak megfelelo szintet mutatja. eleve nem futunk ures koroket olyan pozicional, ahol ugyse fizetik ki azt a bert, amit szeretnek.

az otthoni munkakeresessel nagyon rosszak a tapasztalataim, csomo uresjarat volt, ausztriaban meg ket het alatt volt, hogy harom ajanlatot adtak.

báró Csekonics 2016.08.25. 16:10:11

@Omnisapient: ami még jópofa a juttatási 'csomag' megállapításakor, hogy X havi fizu esetén az tényleg annyi-e, vagy esetleg képesek a _nem kötelezően_ adott éves bónuszt leosztani 12-vel és azt mondani hogy tulajdonképpen annyival többet kapsz...
Sőt, a bónusznál - ha kellően nagy összeg / százalék, fontos tisztázni hogy mitől függ:
- alapból jár egy (minimális) feltételrendszer teljesítése esetén,
- teljesítményfüggő - de csak a Te teljesítményedtől függ,
- vagy teljesítményfüggő, de a csoportod v. akár a teljes cég adott helyzetétől függ, tehát simán mondhatják hogy sajnálom, látom hogy ügyes voltál de rosszul megy most a cégnek úgyhogy mégsincs...

báró Csekonics 2016.08.25. 16:10:15

@Szelid sunmalac: AC tipikusan vezetői kiválasztási módszer, minimum csoportvezetői szint ahol alkalmazzák mert drága és hosszadalmas. (Voltam is már AC-n, de dolgoztam is olyan cégnél ahol mi csináltuk az AC-ket.)

Kedvencem amúgy, mikor felhív a fejvadász (különítsük el a cég saját HR-esétől!) hogy van egy ilyen és ilyen ajánlata, érdekelne-e? Utána - már a cég HR-es - kérdi, hogy miért akarok váltani... Hát, Ti kerestetek meg tulajdonképpen :-)
(Persze ilyet nem szabad mondani, tuti bukó.)
Fizetési sávval meg az a baj, hogy Te persze a felső végében gondolkodsz, csak nem akarsz nagyon mohónak tűnni, a cég meg az alsó végéből fog elkezdeni alkudni. Én már jó régóta konkrét számot mondok,úgyis alkuszunk. Ha meg bemondja - jó esetben már a fejvadász a telefonos kör alkalmával - hogy köszönőviszonyban sincs a két elképzelés, akkor legalább megspóroltuk a témát. Volt olyan is, hogy kiderült hogy a megbízó által adott sáv (mert ők persze sávot adnak a fejvadásznak) tetejét mondtam be, meg is beszéltük hogy sebaj, kicsit azért lehet alkudni, ha tényleg tetszünk egymásnak, nem ezen fog múlni.

Ahol viszont a 6. pont megvalósul, onnan azonnal lépni kell, mert két eset lehetséges:
- a cég nem becsüli igazán a dolgozót - elsőként mindenki mást fizet ki és nem marad rád -> tipli
- lehet hogy megbecsül(ne) de anyagi gondok vannak, befordulóban van a cég -> tipli
(Lehet hogy utóbbi esetben páran úgy érzik hogy nem voltak lojálisak, de sajnos ahogy a posztban is több helyen szerepel, ilyesmikkel nem lehet kifizetni a számlákat. Szép dolog a lojalitás, kell is, meg is kell becsülni - de mindig legyen határ...)

Szelid sunmalac 2016.08.25. 17:47:48

@báró Csekonics: nem ertettem melyik 6. pontra gondolsz. ACvel viszont abszolut nem ertek egyet. Nem is ertem honnan veszed. Egy ACre behivnak uszkve 10-15 embert es kulonbozo alapszamitasi meg stresszturo, meg csoportfeladatokat csinaltatnak veluk. Azert engem mar nehogy fel napig vegzaljanak azzal, hogy tudok-e masokkal dolgozni. Ha ilyet mondanak mar le is tettem a telefont. Te komolyan megprobalnad ezt vezetoi szinteken????

Szelid sunmalac 2016.08.25. 17:47:50

@báró Csekonics: nem ertettem melyik 6. pontra gondolsz. ACvel viszont abszolut nem ertek egyet. Nem is ertem honnan veszed. Egy ACre behivnak uszkve 10-15 embert es kulonbozo alapszamitasi meg stresszturo, meg csoportfeladatokat csinaltatnak veluk. Azert engem mar nehogy fel napig vegzaljanak azzal, hogy tudok-e masokkal dolgozni. Ha ilyet mondanak mar le is tettem a telefont. Te komolyan megprobalnad ezt vezetoi szinteken???? Nekem kulon szabadkoztak, hogy ket oras reszletes megbeszeles, de NEM ac

CoolKoon 2016.08.29. 23:12:14

@PomberMaci: Végül is ne írjanak ki, de akkor ne is kérjék, csak a legvégén.

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg