15 szempont, melyet érdemes átgondolnod munkahelyváltás esetén

Letenni a voksot egy munkahely mellett és abszolút elköteleződni iránta csak akkor lehet szívből, ha valamennyire magadénak érzed a vállalat tevékenységi körét vagy az adott pozícióban elvégzendő feladatokat, megbecsülést kapsz és visszajelzést az addig elvégzett munkád minőségéről. Valószínűleg azért olvasod ezt a cikket, mert nem érzed magad jól a mostani munkahelyeden és aktívan állást keresel. Segítek abban, hogy az új munkahelyeden már ne ess ebbe a csapdába!

make_change_work_0.jpg

A következő szempontok szerint gondold át a neked felajánlott új álláslehetőséget, így biztos lehetsz abban, hogy megfelelő mérlegelés után a legjobb döntést fogod hozni, legyen szó egy vagy több ajánlat végiggondolásáról. Képzeld el magad az új munkakörben és munkahelyen a következő lépések mentén!

 • Munkaidő: Standard munkaidő? Több műszakban való munkavégzés? Hétvégi munkarend? – El kell döntened, hogy mi az, amit elvállalsz. Ha sokat érdeklődnek arról, hogy előző munkahelyeiden mennyit túlóráztál, abból sejtheted, hogy itt is elég sokat kell. Erre se szégyellj rákérdezni! Előfordulhat, hogy havi zárások vagy projektek alkalmával is többet kell dolgozni.
 • Feladatkör: A pozíció kiírásában ez már szerepelt, valószínűleg azért jelentkeztél az állásra, mert valamennyire szimpatikusnak találtad. Az interjún is mesélnek erről, de hogy valóban ne csak mese legyen, kérdezz rá konkrétan arra, hogy néz ki általában egy munkanapja a már ebben a pozícióban dolgozó kollégának!

 • Felelősségi kör: Meddig terjed a te felelősséged? Kérdezz rá bátran! Itt kiderül, hogy mennyire vannak összehangolva és átláthatóan kezelve a munkafolyamatok. Járhat előnnyel és hátránnyal is egy induló vállalatnál való munka vagy egy új főnök érkezése a felelősségi kör tekintetében.

 • Elvárások: Teljesítményorientált munkát végzel, ahol minden héten számszerűsítve kimutatásokban kell prezentálnod, hogy mit és hogyan csináltál? Kérdezz rá, hogy az adott feladatkörben mit várnak el tőled! Adj el 100 pár cipőt? Vegyél fel egy héten 20 új kollégát? Jobb, ha ez az elején kiderül, ez alapján tudod mihez tartani magad. Simán előfordulhat, hogy irreálisak az elvárások veled szemben és azért nagy a fluktuáció, mert ezeket a számokat senki sem tudja hozni.

 • Lokáció: Otthoni vagy irodai munkavégzésről van szó? Munkakörödbe az utazás is bele tartozik? Mindez munkaidőn belül vagy azon kívül? Biztosítanak autót? Mennyit kell egy nap a munkába járással töltened? 30 perc-60 perc-90 perc? Milyen közlekedési eszközzel tudod ezt megoldani?

 • Munka utáni elfoglaltságaid: Iskolába jársz, nyelvet tanulsz, sportolsz, gyerkőcért rohansz az oviba? Gondold át, hogy ezeket a kötelességeket hogyan tudod beleilleszteni az idődbe! Nem mindegy, hogy a munkahelyről még 60 percet vagy csak 20 percet kell utaznod a gyerkőcért.

 • Fizetés és egyéb juttatások: A fizetést és a juttatásokat valószínűleg már tisztáztátok, hiszen megkaptad az állásajánlatot. Arról van információd, hogy kifizetik-e a túlórát? Amennyiben több hasonló kaliberű álláslehetőség közül kell választanod, akkor ez legyen az egyik legfontosabb szempont, ami alapján döntesz, de ne csak az egyetlen! Mobiltelefon és laptop nem juttatás, hanem a munkába álláshoz ugyanolyan alapvető követelmény, mint ahogy széket vagy mosdót is biztosítanak.

 • Fejlődési lehetőség: Van lehetőséged tréningeken vagy képzésen részt venned? Amennyiben igen, ezt érdemes mindenképpen kihasználnod, sokat nyerhetsz vele! Alaposan kérdezd ki a HR-est a feltételekről!

 • Karrierlehetőség: Lapos a szervezeti hierarchia vagy van lehetőséged egy karrier utat bejárni? Ha valaki jól érzi magát egy adott vállalatnál, akkor éveket is szeretne úgy eltölteni, hogy közben előrelép a szakmájában. Abszolút nem jogtalan elvárás. Fejlődik az ember személyisége és szakmaisága is, természetes, hogy az addig megszeretett vállalatnál szeretne magasabb pozícióra törni, nem pedig máshol.

 • A csapat, a munkakörnyezet: Van lehetőséged találkozni a leendő csapattagokkal? Milyen az összetétel? Csupa nő? Vagy férfiak-nők vegyesen? Korosztályban, munkatapasztalatban milyen szinten állnak? Tágas, világos, levegős irodában dolgoztok napi 9 órát vagy összezsúfolva, összetolt asztaloknál levegőtlen helyiségben, ahol még megmoccanni is tilos?

 • A vállalat: Magyar vagy nemzetközi? Startup, kis-, közép- vagy nagyvállalat? Milyen környezetben érzed jól magad? Milyen értékeket képvisel a vállalat? Tudsz vele azonosulni? Ne menj el alkoholt forgalmazó vállalathoz dolgozni, ha sosem iszol, a szagától is rosszul vagy, zsigerből utálod. Még akkor sem, ha nem értékesítened kell, hanem mondjuk a könyvelést csinálod. Hiszen munkába állásod elején meg kell tanulnod és át kell venned a vállalat által képviselt, előírt értékeket és szabályokat!

 • Plusz opció: Van lehetőséged biciklivel járni a munkahelyre? Van pihenőszoba, öltöző, edzőterem, zuhanyzó? Beviheted a kutyádat is a munkahelyre? Gyümölcs-kávé-tea-víz korlátlan fogyasztása megengedett? Ezek manapság már nem luxusszámba menő dolgok. Egyre több helyen fordulnak elő és nagy vonzerőt jelentenek, valamint sok jót elárul a cégről a dolgozók ilyen színvonalon való támogatása.

 • Interjúkon szerzett benyomás: Hogyan kezelnek téged? Valóban kíváncsiak voltak rád? Udvariasan viselkedtek? Amíg várakoztál, milyennek figyelted meg az ott dolgozó/járkáló embereket? Tompák, fáradtak, ingerültek, igénytelenek? Ha eddig nem voltál ilyen, lehet te is ilyenné válsz! Figyelj-figyelj-figyelj és hallgass a megérzéseidre!

 • Kérdezd meg az ismerőseidet! Vannak olyanok, akik ebben a munkakörben vagy ezen a helyen dolgoznak? Faggasd ki őket arról, hogyan érzik magukat!

 • Járj utána az interneten! Milyen hírneve van a cégnek? Mekkora az árbevétele? Sikeres vállalatról van szó? Milyen a marketingjük? Google-ban, Facebookon, LinkedIn-en, szakmai portálokon, fórumokon is nézz utána a cégnek! Azonban ne csak azt figyeld, amit a cég kommunikál magáról! Olvass ügyfél elégedettségi kommenteket, fórumokat, munkavállalói véleményeket is!

Remélem tudtam segíteni a döntés meghozatalában! Sok sikert kívánok!

Írjátok meg Ti is, hogy mi alapján döntötök, amikor munkahelyváltásban gondolkodtok!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr838728160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

asturianu 2016.05.18. 18:42:14

Szerintem nem fontos, hogy a cég termékeit fogyassza az ember. Én dolgoztam már cigis cégnek és kávés cégnek is, pedig nem kávézom és nem dohányzom. Persze tőlem is kérdezték vevők, hogy lehet így árulni, hogy nem is fogyasztom . Azt válaszoltam: nem iszom/szivom el a hasznot!

rozsomák 2016.05.19. 11:16:12

"Beviheted a kutyádat is a munkahelyre?"
Énnekem lovam van. Szerintem az is szempont lehet, hogy bevihetem-e a lovamat.
Szerinted ?

Kuruttya 2016.05.19. 12:00:13

De most tényleg minek viszi be bárki a kutyáját a munkahelyre?

báró Csekonics 2016.05.19. 12:23:36

@rozsomák: lovardába simán! :-) (Sőt, ott lehet hogy a céges jármű is ló.)

házisárkány 2016.05.19. 12:40:29

Most töltöm a felmondási időmet, hamarosan új helyen kezdek, úgyhogy nemrégiben pontosan ezeket a szempontokat kellett végigelemeznem, hogy megfontolt döntést hozhassak. Már egy hónappal korábban is volt egy ajánlatom, ahol a feltételek szinte mindenben megegyeztek a leendő volt munkahelyemen adottakkal (fizetés, utazási távolság, munkaidő, munkakör), mégis majdnem elvállaltam. Ugyanis a főnököm, akivel együtt dolgoztam volna, egy rendkívül rokonszenves ember volt, szemben a leendő volt jelenlegivel. És ez már komolyan elgondolkodtatott, hogy váltsak. Végül mégsem tettem, és két hét múlva befutott egy újabb ajánlat. Itt már sokkal jobb a munkaidő, a munka olyan, amit imádok, a pénz több - mégis napokig vacilláltam, hogy elvállaljam-e. Nem szégyellem: félek a változásoktól. Ezt a munkát már éppen megszoktam, most kezd rutinná válni, és pont most menjek el? Kezdjem elölről egy új helyen a betanulást? Aztán a főnökömnek megint volt egy igen érdekes húzása, és egy pillanat alatt eldöntöttem: megyek. Azóta mintha mázsás súly gördült volna le a vállamról, folyamatosan vigyorgok, és már alig várom, hogy kezdhessek az új helyen. Félreértés ne essék: pontosan tudom, hogy az sem lesz rózsaszín felhőcske. Ott is lesznek gondok, hülye kollégák, nehéz napok, mégis úgy érzem, hogy ez most jó lesz nekem. :-)

M_R 2016.05.19. 12:40:32

" Ne menj el alkoholt forgalmazó vállalathoz dolgozni, ha sosem iszol, a szagától is rosszul vagy, zsigerből utálod. Még akkor sem, ha nem értékesítened kell, hanem mondjuk a könyvelést csinálod"

Miért ott elvárás hogy mindenki masszív alkoholista legyen?

Vagy egy gyógyszergyárban csak drogosokat alkalmaznak?

Phil Necro 2016.05.19. 12:49:55

Karrierre ra lehet kerdezni,de arra ertelmes valaszt nem kapsz.
Egyreszt hiaba nincs sok nyitott pozicio,barmikor kilephet egy ezer eve ott dolgozo arc is,es rogton felszabadul.
Masreszt ha a karrier egyben vezetoi poziciot is jelent,akkor ahhoz olyan emberi vonasok kellenek,amik egy allasinterjun nem fognak kiderulni.
Hiaba vagy penge a szakmaban,ha nem tudsz masokban tiszteletet ebreszteni,akkor normalis helyen soha nem leszel fonok.
Marpedig olyan szemely,aki emberileg is alkalmas vezetonek,nagyon keves van.

Bambano 2016.05.19. 19:42:09

@M_R: én nézegettem docler holdingos állásokat mostanában...

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg