A leggyakoribb interjú kérdések, melyek kiverik a biztosítékot

Unalomig ismételt standard kérdések szoktak elhangozni az állásinterjúkon és ezeket tudni kell megválaszolni magyar és angol nyelven egyaránt. Akad olyan is, mely elcsépelt és olyan is, amelyik annyira kínos, hogy egyáltalán nem helyénvaló. Sajnos manapság azon lepődnek meg az interjúztatók (HR-esek, vezetők), ha a jelölt kérdez a cégről/pozícióról, pláne, ha szakmai kérdése akad. Én jártam már úgy nem egyszer, hogy sikerült zavarba hoznom az interjúztatót kérdéseimmel. Érdemes elolvasnotok a következő kérdéseket, biztos vagyok abban, hogy már ti is találkoztatok a legtöbbel. Egy pályakezdőnél felesleges feltenni a legtöbb kérdést, mert munkatapasztalat hiányában nem tud rá válaszolni (maximum szakmai gyakorlati példát vagy tanulmányi tapasztalatot tud említeni). Több év tapasztalattal rendelkezőt jelentkezőt kifaggatni ilyen kérdések mentén is tud ciki lenni. De hát valamiről beszélgetni kell egy állásinterjún.

job-interview-confused.jpg

 1. Mi a terve hosszú- és rövidtávon? – Arra kíváncsiak, hogy vajon mennyire tekinti a jelölt ugródeszkának a céget/pozíciót.
 2. Mik az erősségei és gyengeségei? – Mindig fejtörést okoz, senki sem mondja meg az igazat. Senki sincs, aki fel akarná hívni a gyengeségeire a figyelmet. Ilyenkor egy pozitív tulajdonságot kell kicsit negatív csomagolásban előadni és akkor az interjúztató lelke is megnyugszik.
 3. Mi tetszett meg a pozíció kiírásában? – Létezhet, hogy egy általánosan megfogalmazott Feladatok - Elvárások - Juttatások hármasát olvasva valakinek tényleg megtetszik egy pozíció, de erre a kérdésre akkor érdemes válaszolni, amikor a bullshit szöveget leszámítva a HR-es valóban elmondja, hogy mit kell csinálni az adott munkakörben. Ekkor már ténylegesen el tudod dönteni, hogy valójában tetszik-e a pozícióban valami.
 4. Mi motiválja abban, hogy megkapja az állást?/ Miért szeretne nálunk dolgozni? – Be kell fizetni a számlákat és nem akarok éhen halni. Ezenfelül tényleg lehetnek motiváló tényezők (gyümölcsnap, kutyabarát munkahely, csapatépítők, biztosítások, utazások, autó, mobiltelefon, részmunkaidős foglalkoztatás, working from home) a munkahelyen, de alapvetően mindenkit az érdekel, hogy a szabadidejéért és a tudásáért a legjobb munkahelyet kapja meg az elképzeléseinek megfelelően.
 5. Családi állapota? – Ha 30 körüli fiatal nő vagy, akkor az a baj, hogy nem sokára elmész szülni, még akkor is, ha jelenleg a szinglik boldog táborát erősíted és még mindig egyetemi bulikra jársz jegyes oktatás helyett. Ha a 45 év feletti nők táborát erősíted, akkor meg az a baj, hogy idős vagy. A legideálisabb jelölt a 25-45 év között házas 2 gyerekes apuka. Nem kell attól félni, hogy elmegy szülni és nem is marad otthon a gyerekkel.
 6. Van-e gyermeke? – Nőknél hátrány, férfiaknál előny. Egy felelősségteljes férfi nem fog állásról- állásra ugrálni, el kell tartania a családját, tehát hosszútávon a legjobb munkaerő lesz. Egy 6 órában dolgozó nő bérét kifizetni is elég rizikós a munkaadó szemszögéből (ha azt nézzük, hogy egy 8 órás munkaidőben dolgozó ember valódi munkával töltött ideje 6 óra +/- 15 %). Állandóan jön-megy a gyerekéért, aki ráadásul még elég gyakran beteg is, így otthon kell vele maradni.
 7. Dolgozik–e jelenleg? Ha nem, akkor mi az oka? – Ha azt mondod, hogy 2-3 év külföldi munkavállalás után hazajöttél és pihengettél, utazgattál 6-12 hónapot, akkor úgy fognak rád nézni, mint borjú az új kapura. Ha magánéleti nehézséged volt vagy szimplán nem találtál megfelelő pozíciót, akkor is meresztik majd a szemüket és elkönyvelnek egy lusta, munkakerülő embernek, akit ők sem akarnak majd alkalmazni.
 8. Miért szeretne állást váltani? – Rengeteg oka lehet, de lehetőleg a valódi okot ne mondd meg (konfliktus, felmondás, kirúgás). Általában nem veszi ki jól magát, valami jó kis mesét ki kell találni rá és imádkozz, hogy ne kérjenek referenciát rólad.
 9. Mondjon konkrét példákat eddigi munkatapasztalataiból! – Itt főként arra kíváncsiak, hogy mennyire voltál antiszociális, milyen volt a kapcsolatod a munkatársaiddal és hogyan kezelted a stresszt. Még akkor is, ha itt projektekről kell beszámolnod, ráviszik a hangsúlyt az emberi tulajdonságokra.
 10. Miért jó csapatjátékos? – Lépjünk már túl ezen. Meglátjuk milyen hozzáállással fogadnak az új munkatársak és elválik, hogy szerintük jó csapatjátékos vagy-e vagy sem, és miért. Erre való a próbaidő. Lehetsz te akármilyen kedves, jó és szakképzett, ha nem akarnak befogadni. Úgyis ezen múlik minden.
 11. Milyennek képzeli el az ideális főnököt? – Ezt általában mindig a leendő főnök kérdezi meg. Iszonyat kellemetlen, és ha az adott illető nem rendelkezik az általad elmondott tulajdonságokkal (nem fog, ezt garantálom, aki ilyennel rendelkezik, azzal vagy nem találkozol vagy külföldön dolgozik) abból szintén te jössz ki vesztesen.
 12. Mit tekint eddigi legnagyobb sikerének? – Érdemes kiemelni azt, amire büszke vagy, de ezt is totál más irányba viszik el a HR-esek.
 13. Milyen az ideális munkahely? – Mondhatsz bármit, és neked is mesélhetnek erről bármit. A fele sem lesz igaz az adott munkahelyen és pozícióban. Ezt el kell fogadnod.
 14. Miért Ön a legideálisabb jelölt? – Ha túlfényezed magad, akkor az a baj, ha szerény vagy, akkor meg az. Ha felsorolod magadra nézve az összes pozitív tulajdonságot, ami az elvárásban szerepelt, akkor elvárják, hogy mondj rá konkrét példát is. Erre készülj fel.
 15. Ha felhívnám a főnökét/munkatársait, akkor milyennek jellemeznék Önt? – Ha felhívnám a férjedet/feleségedet, akkor milyennek jellemezne téged? Tényleg óvoda.
 16. Mit tud vállalatunkról? – Ezt főként akkor szokták megkérdezni, amikor a vállaltról sem a Google sem a saját weboldaluk nem ad ki semmi értelmeset. Általában az a cél, hogy monitorozzák mennyire készültél fel az állásinterjúra. Azt gondolom, hogy ne az számítson, hogy te mit olvastál róluk össze, hanem hogy ők ehhez képest mit mondanak el magukról.
 17. Csapatban vagy egyénileg szeret jobban dolgozni? – Komoly a kérdés? Mindenhol kell alkalmazkodni, és vannak olyan feladatok, amin az ember egyedül dolgozik, de olyanok is, amiken csapatban kell együttműködni. Ezt nem igazán lehet szétválasztani.
 18. Mi a fizetésre vonatkozó elképzelése? – Ezt általában már akkor megkérdezik, amikor a telefonos előszűrés zajlik és konkrétumokat a pozícióról még nem is hallottál. Sőt a jelentkezést gyakran úgy kell elküldeni, hogy a CV és a motivációs levél mellé bepötyögöd a nettó/bruttó összeget. Nem fizetési elvárás szerint kellene a pályázókat rangsorolni. Minden cég fennhangon kijelenti, hogy a legjobb szakembert szeretné alkalmazni. Az, hogy valaki mennyire jó a szakmájában, majd a fizetési elvárás dönti el, amit a pályázati anyagához csatolt? Be kell hívni interjúra az önéletrajza és tapasztalata alapján, és ha már mindkét fél tud egymásról mindent, akkor rá lehet térni a piszkos anyagiakra. Addig felesleges pusztán egy fizetési elképzelés alapján szétválogatni az önéletrajzokat. Lehetséges, hogy valóban egy szuper szakembert szalasztanak el, mert 30 000 forinttal többet mert írni az e-mailes jelentkezésbe. Lehet, hogy az egyéb juttatások mellett elfogadná az ajánlatot 30 000 forinttal kevesebbért is. Majd azt ő eldönti. Kellemetlen, ugyanis neked még be sem mutatkozott a cég. Majd ha minden információ a birtokodban van, tudsz egy reális összeget mondani arról, hogy mennyit is kérsz. Volt már olyan keresésem, ahol egy asszisztensi pozícióra a fizetést bruttó 230 000 Ft-ban határozták meg. A lány, aki elnyerte a pozíciót nem szégyellte magát, bruttó 680 000 Ft- ért (!!!) töltötte be a pozíciót. Szóval az, hogy te alapesetben mennyiért vagy hajlandó váltani vagy mennyi az a fizetés, ami minden hónapban a megélhetésedre kell, sok mindentől függ és ez nem abban a pillanatban fog eldőlni, amikor elolvasod az álláskiírást. Több év külföldi munkavégzés után visszatérő jelöltek egyenesen sértésnek veszi az ilyenfajta kérdést a pályázati folyamat elején. A nyugati minta tőlünk még igen messze áll.

Nálatok melyik kérdés vágja ki a biztosítékot egy állásinterjún (akár azért mert elcsépelt, akár azért mert szerintetek nem helyén való)?

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr208679444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

okoska77 2016.05.02. 14:03:48

Tolem mar telefonos interjun is meg szoktak kerdezni, hogy "Mit tud vállalatunkról?"
Ami azert ciki, mert legtobb esetben meg azt sem tudom ilyenkor, melyik hirdetes miatt hivnak. Ilyenkor csak annyit szoktam hebegni, hogy "nem tul sokat". Szerencsere azert ez a legtobb esetben nem okoz torest a lelkukben.

OkoskaTo:rp 2016.05.02. 19:57:07

Előbb-utóbb talán a HR-es tyúkok is megtanulják, hogy családi állapotról, és gyerekszámról kérdezni alapvetően törvénybe ütköző.

Treff Bubi 2016.05.02. 20:11:24

Vicces, hogy neked már a cv-ben be kell áraznod magadat, a munkatársat kereső cég meg a sokadik személyes interjúnál árulja el, mennyit fizet az adott pozícióra.

Emmanuel Goldstein 2016.05.02. 20:27:51

még nem voltam olyan interjún, ahol ne pofára ment volna a dolog...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.05.02. 20:58:00

A "családi állapot/van-e gyereke" kérdéskör mellé még befér a klasszikus "mikor akar szülni" kérdés is, de volt, ahol videokamerával akarták fölvenni az interjúmat, amihez természetesen nem járultam hozzá. (Hab a tortán, hogy jogi területről lett volna szó.)

gabcigirl 2016.05.02. 20:58:03

...asszisztens bruttó 80 - ért. Aha...Biztos sokat töltött térden a kishölgy az állás megnyerésért/ megtartásáért ...:S

igazi hős 2016.05.02. 20:58:33

Szerintem a legtöbb fenti kérdés értelmes és engem egyik sem zavarna igazán, legfeljebb kitérő választ adnák rá (elsősorban a fizetési igényre). Persze a kérdések egy része olyan, hogy egy nem szakmabelinek nincs értelme megválaszolni, de eddigi (elég kevés) interjúmon mindig volt ott szakmabeli is.

Jimbo 2016.05.02. 21:05:06

18: pedig jó lenne, ha mindenhol kérdeznék, mert ha az elvárás és a kínált összeg kösznőviszonyban sincs, akkor nincs értelme egymást fárasztani. Nem fognak 30000 huf miatt nem meghallgatni valakit.

tnsnames.ora 2016.05.02. 21:14:00

Az én kedvencem az, amikor brutális ám szakmailag megkérdőjelezhető tesztet iratnak a kandidálókkal (informatika terület).

Én világéletben imádtam az (angol) szakmai teszteket/feladatsorokat, jó játéknak és elmekarbantartónak tartottam mindig is őket, mindentől függetlenül is (blogposztot is irogattam olykor élménybeszámolóként). Általában csak annyit kértem ellenértékként, hogy a NEM-et is mondják meg visszajelzésként.

Egyszer a CIB-ben égre-földre esküdözött a HR-es, hogy persze fognak visszajelezni a kiválasztási folyamat végén. Emlékeim szerint a kérdéses pozicióra 4 körben kétszámjegyű embert hívtak be (bőven a válság elött vagyunk időben és a CIB ugye menő helynek számított mindig is, Magyarországon). Eljutottam a második szóbeli körre, ha jól emlékszem ötödmagammal. Ez egy szünet nélküli 3 órás session volt és a felvételiztetőnek komoly szakmai hiányosságai voltak. Bérigényem közlése után végül nem rám esett a választás (semmi baj), de ezt követően a HR-es arra nem vette a fáradságot, hogy ígéretéhez híven mailben visszajelezzen. Hetekkel később poénból csak rátelefonáltam, hogy mi a szitu és még neki állt feljebb.

Azután, hogy ezt egy CIB megengedte magának, onnantól radikálisan változtattam én is kandidálós hozzáállásomon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.05.02. 22:12:47

Én pont azt tapasztalom, hogy "nem elég motivált" indokkal utasítják el a jelöltet, ha nem kérdez a cégről/pozícióról.

@Treff Bubi: Az a legviccesebb, amikor az utolsó körben a szakmai vezető rábólint a jelöltre, majd a HR-es felsóhajt, hogy sajnos másfélszer annyit kért, mint amennyi a keret, most kell közölni vele...

@Jimbo: Meghallgatják és 99%, hogy megpróbálják azt a 30 ezret lealkudni. Mindegy, hogy egyébként a bruttó bérigény 130000 vagy 1030000...

@Emmanuel Goldstein: Te szívesen dolgoznál olyan emberrel, aki nem szimpatikus, ha te választhatod ki a munkatársakat?

@okoska77: A csúcs az volt, amikor egyszer úgy tették fel nekem ezt a kérdést rutinból, hogy a cég nevét még nem árulta el a közvetítő.

@igazi hős: Ha kitérő választ kell adnod, akkor mégse értelmes a kérdés...

a nemzet fogatlan provokátora 2016.05.02. 22:45:32

Majd lejjebb adnak az igényeikből, ha egyre többen húznak el nyugatra..

Emmanuel Goldstein 2016.05.02. 23:10:37

@Online Távmunkás: nem, de hogy ezt eldöntsem az interjú alatt, mindeféle, a posztban is sorolt csacskaságokról diskurálgatunk, igazából nem is számít, mit válaszol, csak az, hogyan :)

Doubledeceker 2016.05.02. 23:24:23

Gyerekek én már szart sem értek ebből. Volta egy cégnél, ahol gyalázatos szakmai tesztet írtam, legalábbis egy része az volt, egy nehezebb része meg hibátlan.

Aztán 2 órán át fárasztottak egy interjúval, ami tényleg nagyon kemény volt, két óráig pofáztam végig, de egy csomó kérdésre nem váaszoltam, mondván nem tudom rájuk a választ, és nincs is értelmes válasz, de ha akarják belökhetek valami bullshitet.

Na ezek után két nappal behívtak megint, csak ők pofáztak, én szóhoz sem jutottam, és mondták majd hívnak, majd hívtak is nemsokára, és az eredeti fizetési igényemet, megtoldották 300.000 Bruttóval, pedig eredetileg sem volt kevés.

Hozzáteszem, az is téma volt, hogy még nem értek ahhoz, ami nekik kell, de szívesen megtanulom.

Ebből azt szűrtem le, hogy tök mindegy mit csinál az ember, pofára megy.... :D

swfla 2016.05.03. 07:47:05

@tnsnames.ora: jo duma ez a kandidalos... kb. mint a megaloller

swfla 2016.05.03. 07:47:42

@OkoskaTo:rp: nekem meg a 7) is gyanus... lehet ilyet direktben kerdezni?

Az en kedvenc kerdesem (igaz, jo regrol) hogy milyen sportokat csinalok, mi a hobbim. En: ha arra kivancsiak, mennyire vagyok csapatjatekos, akkor termeszetesen kezilabdazok, amugy meg X meg Y meg Z

Volt nezes, igaz konnyen volt nagy szam, elegendo tapasztalat volt, nem nagyon erdekelt, hogy mit gondolnak az asztal tuloldalan. Palyakezdokent biztosan visszafognam magam.

Május 40. 2016.05.03. 07:48:01

A "mennyi a fizetési igénye" kérdésre mindig visszakérdeztem, hogy először ti mondjátok meg, hogy mit kínáltok. Ti adtátok fel a hirdetést, nem én, basszátok meg. Ha meghirdetek egy autót, kiírom az árát, nem a jelentkezőket nyaggatom, hogy mit adnak érte.

SarahConnor 2016.05.03. 07:49:57

Én a legutóbbi interjúm előtt lélekben felkészültem ezekre a bullshit és/vagy arcátlan kérdésekre, szerencsére kaptam segítséget is. Úgy döntöttem, kegyetlenül őszinte leszek, ha nem tetszik nekik, legalább tudom, hogy sz*r lett volna ott dolgozni, mert napi nyolc órában a smúzolást nekem amúgy se tudják kellően megfizetni.

Miért jöttem el az előző munkahelyemről? - Mert átvertek. Nem haladtam olyan tempóban felfelé, ahogy ígérték, csak hogy ne kelljen emelni a fizetésemet, nem kaptam feedback-et a munkámról, és a végén már hosszabbítót is magamnak kellett vennem, ha használni akartam az áramot.

Mikor szeretnék szülni? - Fogalmam sincs. Most bomlott fel a hosszútávú kapcsolatom, szóval gondolom, nem jövő héten. (Ebbe ők vörösödtek bele - megjegyzem, velem együtt felvételiző kolléganőm, akit szintén felvettek később, ebbe majdnem belepityergett, mert hetekkel előtte tudta meg, hogy meddő. Dugják ezt a kérdést oda, ahova gondolom.)

Mik a fizetési igényeim? - Konkrét számot nem mondok, de nem szeretnék filléres gondokat, ahogy mások sem. Nem azért képzetem magam 7 éven keresztül, hogy hónap végén gondolkodnom kelljen, hogy olcsóbb tejföl vagy drágább tejföl.

Miért nem megyek külföldre? s mi a biztosíték, hogy nem megyek ki? (ez azután merült fel, hogy megtudták, a családom fele külföldön él) - Mert ha akarnám, már kinn lennék. Nem akarok. Nem való az mindenkinek.

Csapatban szeret dolgozni? - Igen, de a munkakör, amire jelentkezem, főként önálló munkavégzést vár el...

Milyen az ideális főnök? - Ad visszajelzést a munkám minőségéről, hogy legyen lehetőségem korrigálni és fejlődni. (ezzel visszautaltam a korábbi munkahelyemre, és ezt vágták).

Ezután elköszöntünk, majd egy hét múlva hívtak egy pénteki napon, hogy akkor hétfőn kezdeni kellene.

Hányok a cukormáztól, ami befedi az állásinterjúkat, és szerencsére itt bejött a taktikám, nem tudom, máshol működne-e... de nem gondolkodom másban, jó munkahelyem lett :)

Lady Scarlett 2016.05.03. 07:51:51

Nálam a semmitmondó telefonos előszűrés vágja ki a biztosítékot. Amelyik cég HR-ese arra sem veszi a fáradságot hogy az önéletrajzom alapján behívjon interjúra, az nálam a komolytalan kategória. Nem kell a hablaty duma hogy nyelvi előszűrés meg ilyesmi... Kifogás. Az önéletrajz nyelvezetéből ha idegen nyelven kéred be, a kísérőlevélből, vagy csak a sima levél szövegéből látszik hogy gyakorlott nyelvhasználóval van e dolgunk vagy egy sablont töltött le az internetről. Aki nem használja a nyelvet, teljesen másképp foglalmaz mint aki napi szinten használja, ráadásul nemzetközi környezetben. Ennél már csak a "Tell me something about your free time /hobbies /family life... duma. Ha ezt meghallom, már le is írtam magamban a céget is meg a HR-sét is. Ilyet szakember aki igényes magára nem mond. Ez a mondat azt jelzi, hogy fingja sincs mit kérdezzen.

Lady Scarlett 2016.05.03. 07:53:04

@gabcigirl: Pedig van ilyen és hidd el nem térdelve keres ennyit. Vannak vezetők akik nincsenek tisztában a fizetésekkel és vannak piszok jó asszisztensek akik jól beszélnek 1-2-3 nyelvet és felismerik azt hogy a külföldi vezetőnek fingja nincs arról milyen pozinak mennyi az értéke, mekkora fizetés érte az adott országban a megszokott. Dolgoztam olyan világcégnél ahol azért kapott a vezetőségi asszisztens bruttó 700 ezer körül, mert felsőfokú japán és finn nyelvtudása volt, plusz élt Japánban, ismerte a sajátságos japán céges kultúrát így olyan tippeket és trükköket osztott meg a vezetőséggel ami stratégiailag fontos volt, mert a cég Japánban akart befektetéseket eszközölni. Egy másik esetben jelentősen túlfizettek egy tolmács srácot csak azért mert jól beszélte a mandarin nyelvet. A kínaiaknál a tolmács egy bizalmi állás. Jelentősen megfizetik azt aki beszél mandarin nyelven. Nem ritka az ekkora fizetés ha az aki kiharcolja magának, rájön, hogy a leendő főnöke nem tudja az adott országban mennyi a "realitás".

DocBulywood 2016.05.03. 08:08:37

Az egyik hazai céghez négy körön át vezetett az utam.

Először volt egy 20 perces telefonos interjú, majd az interjúztató cég behívott magához.

Ott volt egy másfél órás pofavizit. A kedvencem, h meséljen magáról, eddig hol dolgozott? Egy pillanatra elgondolkoztam, egyáltalán elolvasták-e az önéletrajzomat? Majd belekezdtem a mondókámba. Rövid, tömör mondatokat mondtam.

Végül kiajánlottak. Elmentem, ott hárman ültek velem szemben. Ugyan ez a baromság játszódott le. Az egyik interjúztató elém tolt egy szakmai angol szöveget, ugyan értelmezzem már a lap másik felét. Megtettem. (Ezt tartom korrektnek: van-e fogalma arról, amire jelentkezett? Nem kell 100%-ban vágnia a témát, de köze legyen már hozzá.)

Végül a búcsúzáskor kértem, ha lehet hívjanak, ha kellek, ha nem, mert máshonnan is megkerestek már.

Végül még aznap hívtak, visszamehettem. Akkor már négyen ültek ott, a cég igazgatója is.

Fel is vettek.

Treff Bubi 2016.05.03. 08:22:38

@Május 40.: Na ezt én még mindig nem értem, hogy nálunk miért ennyire államtitok a fizetés, legalább egy tól-ig adatot meg lehetne adni. Megnéztem egy random állásportált, Nagy-Britanniában a legtöbbször valamiért ki merik írni, mire számítson a jelentkező.

www.british-itjobs.co.uk/it-jobs-in-edinburgh/

bElannaTorres 2016.05.03. 08:47:07

mások is írták de ezt kéne már felfogni a cégeknél a kemény munka meg a seggnyalás nem megy egyszerre kis pénzért. Tessék eldönteni mi a fontosabb.

2016.05.03. 08:48:49

@Doubledeceker:
Jártam én is így. Nem biztos, hogy pofára megy, az is lehet, hogy a többiek még rosszabb tesztet irattak. Előző munkahelyemen dumáltam később erről a főnökömmel, mert anno nagyon béna voltam a próbafeladat megoldásában, kiderült hogy volt 1-2 jobb nálam, de ők nagyságrendekkel nagyobb bérigénnyel jöttek, míg a többség próbafeladata sokkal rosszabbra sikerült.

igazi hős 2016.05.03. 09:02:47

@Online Távmunkás: De. Egyrészt gyakran nem az számít, hogy mit mondasz, hanem hogy hogyan mondod. A fizetési igény pont nem ilyen kérdés. Lehet, hogy valakinek kell havi X forint, hogy megéljen vagy csak Y forintért hajlandó váltani, ő megmondja. Én kitérek egy ilyen kérdés elől, mert nem szeretek pénzről beszélni. Mondják meg, hogy az adott feladatkört ők hogyan árazzák be és én majd döntök. (Ez luxus, de engem szerencsére nem hívnak olyan helyre, ahol nagy lenne az eltérés az ő elképzelésük és az enyém között.)

xtlight 2016.05.03. 09:14:47

A fizetési keretet ki kell írni, vagy legkésőbb kérdésre elmondani akár az első interjún. Ne raboljuk már egymás idejét. És mindenképp a cég tegyen ajánlatot, ne a munkavállalótól várjon fizetési igényt. Óriási a szórás az egyes cégek fizetési hajlandósága között, nem érdemes a piaci átlagra hivatkozni, vagy a jelentkező megélhetési költségeit számolgatni. Kutasson a munkaadó, mérje fel, hogy milyen szintű szakembert mennyiért hajlandó alkalmazni, aztán tegye ki az asztalra. Minden más megoldás aljasság, és a nullánál igényesebb pályázók ezt szerencsére ma már tudják is.

Doubledeceker 2016.05.03. 10:07:46

Amúgy én is azt vettem észre, hogy normálisan az öszinte viselkedés jön be nem a smuzolás.

Én kurvára leszartam az összes szabályt, bár megtehettem mert biztos nagyon jól fizető állásból keresgéltem.

Ilyeneket csináltam, hogy felhívtak 12 körül, hogy látják az Önéletrajzom egyeztessünk időpontot, megmondtam, hogy csak ma 4-kor érek rá, mert holnap már döntenem kell. Nagy fejvakarás, hogy nekik nem jó, stb, stb..... Kérdem projekt van??? -Van. Akkor meg mondom toljuk már, odakanyarodok délután átbeszéljük, ha megy megy ha nem nem. Haladjunk.

Odamentem, full kreténbe nyomta a HR témát, de a szakmai részt megtoltam.
És hivtak fel is vennének, sőt megadják amit kérek, de végül nem mentem, mert máshonnan jött ajánlat.

De aztán csak, hogy ne legyen ekkora a szám, volt olyan interjúm, ahol pár szakmai kérdéssel úgy kirántották alolam a szönyeget, hogy csak füstöltem. Pedig full értettem, ahhoz amit csinálnak, és mégsem jött össze.

Na meg volt olyan is, ahol oly mértékben bunkók voltak, hogy az csoda, hogy nem verekedtünk össze.

Szóval lehet erre készülni, akkor talán nagyobb az esély, de szerencse is kell nem kevés.

karandash 2016.05.03. 10:08:35

Fizetésről hallgatás a hirdetésekben hatalmas magyar f@szság. Külföldön beleírják a hirdetésbe, hogy x font/év. A magyar HR-es "hölgyek" kb. még ott tartanak, hogy horoszkóp meg álpszichológiai blablák alapján is válogatnak. Olyan kérdéseket tesznek fel, amikre egy épeszű ember nem válaszol, mert jól mutatja, hogy a HR-es semmihez se ért, de okosnak akar látszani, legalábbis a pályázónál okosabbnak.

Pályakezdőknél külön agyrém olyan dolgokat kérdezni, amikre tuti, hogy nem tud válaszolni.

Az, hogy egy hosszabb külföldi munkaviszony után elutazik az ember lazítani akár fél évre, akár egy évre, vagy önkénteskedik, az csak Magyarisztánban furcsa. Én már futottam bele olyan magyar HR-esbe, akinek megmondtam, hogy szeretek utazni, ezért mentem el két munkahely közt hónapokra valahova, ami trópusi, kellemes és a lányok is nagyon kedvesek a fehéremberrel. Persze ezen a magyar HR-es felszívta magát. Csekkolt iwiw-en (jó régen volt már), meg én is őt, a horvát tengerpart volt neki élete nyaralása meg a mucsai wellness hotelben zabálás. Sose becsüld le a HR-es kicsinyességét.

Azóta kispolgárnak adom ki magam.

karandash 2016.05.03. 10:15:36

@Lady Scarlett: a kísérőlevél eleve egy baromság. Kísérőlevél, motivációs levésl, önéletrajz... Aztán interjún minden második kérdésnél elkerekedik a szemem, hogy de hisz ezeket én leírtam, akkor minek kérdezik.

Dolgozz magadon! 2016.05.03. 10:44:51

Egy hete írt nekem levelet egy kedves olvasóm bérezéssel kapcsolatban. Bosszantónak tartotta ,hogy a fizetési igényt megpróbálják minél jobban lealkudni, így nem a legalkalmasabb pályázó nyeri el a pozíciót. Kérte a véleményemet abban, hogy ez miért fordul elő és a cégek (miért) nem tudják, hogy mennyit ér számukra az adott pozíció/ember.

Bemásolom a neki írt válaszomat:

A bérezést illetően általában minden cég a saját költségvetésére hivatkozik (nem számít, hogy kis- közép- nagyvállalat, hazai vagy multi cég). Belegondol a cég abba, hogy mennyibe fog kerülni egy új munkaerő felvétele, de minél olcsóbban meg akarják úszni a dolgot. Még nem is ismertetik a konkrét feladat és felelősségi kört, de a pályázótól már elvárnak egyfajta összeget, amiért hajlandó elfogadni az adott állást. Itt a pályázónak általában bele kell gondolnia, hogy az előző munkahelyhez képest mennyivel több az adott fizetésre vonatkozó elképzelése (feladat és felelősségi kör tudatában is), valamint milyen juttatásokat kínál havi jelleggel az adott vállalat és milyen fix kötelező kiadásokkal rendelkezik minden hónapban (lakás, rezsi, hitel). Valóban hajlamosak két hasonló kvalitású jelölt közül azt választani, aki kevesebb összeget mondott a fizetési igényre, mert félnek attól, hogy a másik hamar ott hagyja őket, mert nem kap annyit, amennyit szeretne. Tisztában vannak azzal, hogy mindig mindenkire rá lehet ígérni – és nem akarnak kockáztatni. Azonban azt nem gondolják át eléggé, hogy az milyen rizikóval jár, ha a hajszálnyival kicsit gyengébb pályázót veszik fel, pusztán azért mert kevesebbet mondott. Az is lehet, hogy ismerős ajánlotta be, vagy azt látják rajta, hogy a másik jelölt ’majd szép csendben eldolgozik, nem lesz vele gond’. Persze ezenkívül más számos oka lehet az elutasításnak, amit egy pályázó a saját szemszögéből nem is lát igazán. Lehet, hogy az állást ki kellett írni, de az ember már hamarabb meg volt rá. Az elutasítás valós indokát pedig akkor sem közlik a pályázóval, ha ezt előzetesen megígérték. Gyakori elutasítási okok, melyekre akár 3.-4. kör után is hivatkoznak, pedig ezek általában már az 1. kör alkalmával kiderülnek: kevés gyakorlati nyelvtudás, kevés szakmai tapasztalat, magas bérigény, messze lakik az illető a munkahelytől.

1 kivételt látok napjainkban, és örülök, hogy egyre több helyen itt Magyarországon is (nyugati mintára). A startupok világa. Egy feladatkörre általában nyilvános álláskiírásban elég nagy sávos összeget (több százezer forint különbséggel) szoktak megadni a bérezést tekintetében. Így a jelentkező is el tudja dönteni, hogy milyen fizetésre számíthat valójában és csak akkor jelentkezik, ha ez megfelel az elképzeléseinek (megkímélve ezzel saját magát és a HR-est is). Tisztában vannak azzal, hogy 2-4-6 év tapasztalattal rendelkezők is jelentkezhetnek (amivel semmi gond sincs, szívesen várják őket) és tudják, hogy ezek az emberek nyugodt szívvel el tudják magukat reálisan helyezni tapasztalat és igényeik alapján egy ilyen bérsávban. Egyébként a kért összeget meg is adják, nem szoktak alkudozni. Az indok egyszerű, tisztában vannak magukkal, a piaccal, a pozícióval és a legjobb szakembereket szeretnék felvenni, úgy, hogy meg is fizetik őket, valamint motiválják az adott helyen való megmaradásra. Azt gondolom, hogy Magyarországon még sajnos teljesen más felfogás érvényesül, és 5-10 éven belül nem igazán látok erre jó irányba való elmozdulást.

Dolgozz magadon! 2016.05.03. 10:49:16

Annyit még hozzátennék, hogy Magyarországon az ember belefektetett munkája (idő, pénz, energia, lemondások) az egyetemi tanulmányaiba (külföld,belföld), nyelvtanulásba, szakmai fejlődésébe sosem lesz megfelelő módon honorálva a cégek részéről. Mindig lesz, aki más feltételekkel kevesebb fizetésért el tudja vállalni az adott munkakört. Valakinek ez előrelépést jelent, valakinek visszalépést.

Dolgozz magadon! 2016.05.03. 11:06:30

@karandash: Önéletrajz megnézésére szánt átlagos idő: 30-50 másodperc között van. Kísérőlevelet és motivációs levelet meg sem tekintik. Nagyon maximum akkor, ha már a kiválasztási folyamat legvégén járnak és már csak a tényleg 2 legrelevánsabb jelölt közül kell választani. Ilyenkor előhúzhatják a pályázati csomagodat (már ha lementette a HR-es kis hölgy az adatbázisba), azonban ilyenkor sem az 1-2 hónappal ezelőtti papírra írt dolgok fognak dönteni (pláne nem a több körös bemutatkozás után), hanem az, hogy mennyi fizetést kérsz és ki passzol jobban a csapatba (pozíciófüggő: bevállalósabb vagy, vagy 'csendesen egy hang nélkül elvagyok a sarokban' típus). A motivációs levél elrettentésnek szolgál. Egy pozíció kiírásánál (főleg belépő szintű pozíciók esetében), melyre több száz jelentkezés érkezhet, simán kiírhatják azt, hogy küldj motivációs levelet. Aki csak úgy szórja a CV-jét, az nem fogja megpályázni, mert tudja, hogy motivációs levél nélkül nem lesz érvényes a pályázata. Azonban itt sem fogják órákon át olvasni a leveleidet. Az olyan vállalatoknál, ahol a vezető keze mindenhova elér és diktatúra van, na ott előfordul, hogy A-tól Z-ig kíváncsi rád a vezető, de nem azért, mert annyira érdekes vagy, hanem azért, mert üldözési mániában szenved, nem adja ki a feladatokat másoknak és mindent tudni akar.
A másik probléma, amit mindenki megszív (cég és pályázó is): A pályázatok elsődleges kezelését/válogatását általában a legalacsonyabb, belépő szinten dolgozó HR-es kishölgy (egyetemi végzettséggel, 2 nyelvet beszélve) végzi nettó 120 ezer forintért, akinek egyáltalán nincs értékelhető tudása arra, hogy valóban meg tudja ítélni melyik pályázó milyen munkakörre lenne alkalmas (sokan a cégekkel, pozíciókkal sincsenek tisztában). A havi fizetése pedig nem fogja motiválni arra, hogy autodidakta módon kicsit utána nézzen az interneten a dolgoknak vagy képezze magát (ideje/ereje sincs rá, mert napi 8-9-10 órában nyomja a keresést). A cégek általában tréningekbe nem fektetnek sem időt sem energiát, de a kishölgytől elvárják, hogy minden héten ugyanazokat a KPI-okat hozza (piac változásait nem figyelembe véve).
Ördögi kör.

Dolgozz magadon! 2016.05.03. 11:09:41

@karandash: Azért kérdezik, mert fogalmuk sincs róla, hogy mit írtál le a motivációs levélben. A legtöbb HR-es (akivel az interjún találkozol) az interjú előtti 2 percben nézi meg és nyomtatja ki a CV-t. Másrészt valamiről beszélgetni kell az interjún, kíváncsiak arra, hogyan adod elő magad.

CoolKoon 2016.05.03. 12:26:02

@Jimbo: Ó, dehogynem! Na jó, talán programozó/rendszergazda munkakörben nem, de kulimunkára keresett droid esetén igen.

CoolKoon 2016.05.03. 12:26:06

@Jimbo: Ó, dehogynem! Na jó, talán programozó/rendszergazda munkakörben nem, de kulimunkára keresett droid esetén igen.

CoolKoon 2016.05.03. 12:26:17

@Online Távmunkás: "Te szívesen dolgoznál olyan emberrel, aki nem szimpatikus, ha te választhatod ki a munkatársakat?" - Szerintem úgy értette (én legalábbis biztosan úgy értettem), hogy az interjúztatónak (az ostoba HR-esnek is!) csak és kizárólag a szimpátia számít, semmi más. A szakmai tudás szinte lényegtelen. És sok helyen ez tényleg így is van.

mrhungary 2016.05.03. 13:18:58

Marha jo kerdesek, 4 honap utan talaltam allast. Interjuk sora:

Teljes mertekben idiotanak nezo 45 eves baszatlan HR esek sora, 2-3 cegnel is arra mentek ra, hogy minel jobban a foldbe alazzon a faszsagaival valamint stilusaval. Tudatosan kozoltek is ezt. Majd jon egy visszajelzes a Bunge Zrt-tol, hogy oke a dolog, jovolt az interju hivnak h mikor menjek. Egy honap utan felhivtam oket h wtf? Elnezest mas iranyt vett a pozi, es amugysincs meg a kemia ... Szevasz.

Kerdesek:

Legnagyobb kudarca? Peldaval
Legnagyobb sikere? Peldaval
Miert ott lakik ahol lakik? WTF???
Hobbi?
Miert jelentkezett hozzank? Ti hivtatok bazmeg ...

A HR nalam alacsonyabb eletforma lett az elmult par evben mint a BKV ellenor vagy kalauz.

Circus 2016.05.03. 13:22:23

@Dolgozz magadon!:
"Magyarországon az ember belefektetett munkája (idő, pénz, energia, lemondások) az egyetemi tanulmányaiba (külföld,belföld), nyelvtanulásba, szakmai fejlődésébe sosem lesz megfelelő módon honorálva a cégek részéről."
Egyre inkább az a módi, előszűrőként a fizetésigény mellett a felsőfokú végzettséget nézik, vagy alap elvárásként, vagy az adott cég tevékenységéhez általában fikarcnyit sem értő HR-es gondolja ezt így végezni. Sokszor az sem baj, ha valami egész más irányú, holott egy 5-10, neadjisten több évet adott pályán eltöltött szakember tudása messze értékesebb egy frissebb jelölténél. Bántás nélkül, de a magyar főiskolai és egyetemi oktatás színvonalát és nemzetközi értékét (meg a hallgatók jó részének hozzáállását...) nézve, ez több, mint nevetséges, persze, tudom, már sehol sem a szaktudás és tapasztalat, hanem a költségek a fontosak...

"Azért kérdezik, mert fogalmuk sincs róla, hogy mit írtál le a motivációs levélben. A legtöbb HR-es (akivel az interjún találkozol) az interjú előtti 2 percben nézi meg és nyomtatja ki a CV-t."
Egyáltalán semmi értelmét nem látom a motivációs levélnek (mire jó egyáltalán?), úgy meg főleg, hogy vagy nem olvassák el még az önéletrajzot sem, vagy utóbbiból nem tudják leszűrni valaki szakmai alkalmasságát. Nyilván, az emberi alkalmasság elbírálásához kell az interjú, az megint más kérdés, hogy 1-2 alkalomnyi nem saját magát adó ember (nem rosszindulat, hanem a vizsgadrukk) tulajdonságaira menyire hatékonyan lehet következtetni - a stressztűrésen felül.

Fizetés: az tényleg vicces, hogy nekem kell megadnom az igényt előre, anélkül, hogy a konkrét elvárásokat, körülményeket és lehetőségeket ismerném... speciális szakterületen dolgozom, volt, hogy nevetséges bruttóval kínáltak volna meg, egy hónappal később megegyeztem mással magasabb nettóban...

Amúgy a munkaszerződés kölcsönös megegyezésen alapuló szerződés, miért kevesebb értékű mégis az 'ugráló' munkavállaló, mint egy cég, akitől rendszeresen 'elugrálnak'? Nekem is több volt, mint szerettem volna, interjún az ezirányú érdeklődést a nem tartották be az ígéreteket fordulattal zárom rövidre, esetleg visszakérdezek egy mosoly kíséretében, hogy "és a cég mit tesz, ha nem elégedett a munkavállalójával"?

2016.05.03. 13:53:12

@gabcigirl: Tesóm a kereskedelmi vezető asszisztense egy franicia cégnél, és bruttó 500-at keres + egyéb juttatások. Ok ez nem 680, de az már nincs messze. Ja persze hát mellékesen 2 nyelvet beszél felső fokon, egyet meg középfokon a magyaron kívül.

2016.05.03. 14:14:25

@Treff Bubi: Ausztriában szinte minden hirdetés végén ott a Bruttogehalt. Magyarországon meg megy a susmus. Ez van. Én már a telefonos interjú alatt megkérdezem, mert a faszom utazik fel Budapestre 200 km-t, ha még azt sem tudom, hogy rendes fizetést kapok , vagy ki akarják majd szúrni a szemem.

Phil Necro 2016.05.03. 14:14:28

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
Es erre miert nem lehet brutto 200-300-ert megfelelo embert talalni?

Ngelina 2016.05.03. 14:34:44

@OkoskaTo:rp: bizony. Egyébként a labda a pályázó kezében van. Anno a "hülye kérdésre hülye válasz" elvet alkalmazva a "Tervez családot?" kérdésre olyanokat válaszoltam hogy "Magával?" - aztán amikor az illető grimaszolva visszakozott, akkor témát váltottam, például megkérdeztem, milyen múdszertannal dolgozik a fejlesztői csapat, vagy milyen gondolkodásmódot, programokat használnak a megpályázott munkakörben. Mivel ezekre sokszor nem tudták a választ (10-ből 9-szer), így a személyeskedést sem erőltették tovább. Aztán ha valaki mégis a számba rágta, hogy "Úgy értettem, tervez-e gyereket.". Akkor jött a visszaszemélyeskedés: "És maga?".
Soha az életben nem voltak ezek a dolgok kihatással arra, hogy felvettek-e az adott helyre, vagy sem. A HR-es szakmai felkészültsége sosem kerékkötője a lehetőségeinknek :)

Fodor Balázs 2016.05.03. 14:34:47

A következőt kell csinálni. Miután lement az interjú az ostoba kérdésekkel, mint "mik az erősségei?", meg "mondjon három jó tulajdonságot", mindig van egy "van-e még kérdésed?" rész. Na, akkor neki kell állni interjúztatni hasonló tahó kérdésekkel az interjúztatót. "Te leszel a főnököm?", "Igen? Mi a három legjobb és legrosszabb tulajdonságod?", "Milyen a jó főnök?", "Milyen a jó beosztott?", "Mit csinálsz akkor, amikor személyi problémák vannak a csapatodban?", "Milyen szakmai ismereteid vannak, hol dolgoztál eddig és mit csináltál?", stb.

Aztán ha mereszti a szemét, meg lepattint, akkor mondjad neki, hogy neked több a vesztenivalód egy rossz főnök mellett, mert te nem látod, hogy mennyi ember ment el, mert szar volt a munka, de nálad látják a CV-ben, ha esetleg próbaidő alatt felmondasz, mert nem jó a hely.

Ngelina 2016.05.03. 16:40:22

Na még ébredt egy pár gondolat...
Nem ma kezdtem a munkaerőpiacolást és még sosem adtam elő magam. Ez nem szórakoztatóipar, hanem üzlet: munkát pénzért.
Illúziója ne legyen egy pályázónak és egy munkaadónak sem: ha nincs nyíltság és őszinteség az elején, akkor később sem lesz.
Ezt az „Add el magad!” játszmát általában olyanok játszák, akiknek köze sem lesz a felvett kollegához.
Tehát a násztánc és a cirkusz a pályázó részéről egészséges esetben elmarad, mert „tetszeni” nem kell, viszont szükséges az igényeket és elvárásokat egyeztetni.
Vagy már az első megkeresésnél az őszinte és szakmai érdeklődés nevében ellátnak azokkal az infókkal, amelyek alapján lehetőségem van eldönteni, hogy szakmailag az adott cégnél van-e a helyem - vagy nem látnak el, és akkor nem tekintem potenciális foglalkoztatónak a helyet.
Ez nekünk is befektetés. Vagy egyenrangú félként ülünk le, vagy nem ülünk le. Ekképpen, hazudni egyik félnek sem érdeke, ezért az a mentalitás, hogy a "pályázó eladja magát" szakmailag is félrevezető. Ez nem párválasztás, ahol ha kell az a csaj/pasi, akkor a szerelem biokémiájának kialakulásáig azt kell mímelni, hogy számára i vagyunk a tökéletes partner – még ha ez nem is igaz. Ez adás-vétel. Nem érezni kell, hogy „ő kell ide” hanem meglátni a lehetőséget egymásban a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésre, ami vagy megvan, vagy nincs. Kinek lenne érdeke az, hogy behazudott tulajdonságokat vegyen meg? Több tartás és önbizalom kellene mindkét részről.
És ez akkor is igaz, ha már az embert felvették, és később, éves értékelés címén próbálkoznak a dolgozó személyiségét alapvetően átformálni. Feljődésre lehetőséget adni és észrevenni a lehetőséget teljesen jó, de semmi értelme alapvető változásokat követelni egymástól. Ha senki sem hazudott, akkor mindenki azt kapta, amire befizetett. Ha meg igen, akkor mindenki csak azt egye, amit főzött, ez van, legközelebb őszintén kell hozzáállni.
Nem álláskeresési „tippek és trükkök” kellenek, hanem felkészültség és őszinteség mindkét részről. Az ember ugyanis nem haverkodni, vagy megfelelni jár a munkahelyére. Csak szakmailag akarunk kiteljesedni, emberileg majd a magánéletünkben, amely nem egyenlő a munkaidő alatt élt élettel.
Remekül együtt lehet dolgozni bárkivel, ha elfogadjuk olyannak, amilyen és a munkájára, annak elvégzésének módjára és minőségére koncentrálunk, felfüggesztjük velük szemben a személyiségük működésére vonatkozó elvárásainkat. A jó banda pedig bónusz, nem szükséglet. A profi számára a kiválasztás és a hétköznapok során egyaránt mindegy, hogy szimpatikus-e bárkinek is. Azon túl, hogy a másokkal való együttműködéshez szükséges munkahelyi eszközkészletet az ember alkalmazza, nem érdemes energiát befektetni. Például a kollegához szabott mértékű kedvesség segíti a munka elvégzését, de ha valaki azt várja el, hogy tetsszen neki amilyen vagyok, az csalódni fog. Éppen ezért, a tudatos pályázó szemében jó ok lehet az elutasításra, az olyan Freudi elszólás, hogy "ön milyen csapatJÁTÉKOS?" – mert a munka nem sportélet, hanem értékteremtő folyamat.
Szerintem a képviselőjéről ismerkszik meg a cég, ahol érdemes dolgozni. Ha azt látom, hogy a leendő munkahelyem befektetett egy jó szakemberbe a kiválasztást illetően, akkor azt feltételezem, hogy a dolgozókat illetően is megvan a megfelelő szemlélet. Ha folyamatban a személyes szimpátia túl nagy szerephez jut, ott a cég fejlődése kap akadályokat, mert a cégnek üzletileg az sem jó, ha nagyobb eséllyel kerül be egy jól rizsázó jelölt, mint az, aki ugyan nem jó előadóművész, viszont a feladatra tökéletes lenne és pont megérné befektetni a munkájába. Akinek a tartalmát venném meg, és nem az arculatát.
Arról nem is szólva, hogy aki nem élete első állását pályázta meg, annak már van gyakorlata abban, hogy "eladja magát" - de akkor mit is vesz meg a cég?
A szakmailag felkészült HRes az egyetlen, aki az „Add el magad” játszmának a cég részéről simán képes véget vetni, ez viszont a cég szempontjából is becsülendő hozzáállás. Neki nem lehet és nem is érdemes hazudni, és ő sem fog. A valóban megfelelő dolgozót találja meg a feladatra. Neki a jelentkező alapszemélyisége egy perc után egy őszinte beszélgetésben sokkal inkább láthatóvá válik, mint a méltánytalan és felesleges játszmában.
Arra jutottam, hogy egyáltalán nem is érdemes azt megtanulni, hogyan hazudjunk olyan képet magukról, amilyet a kiválasztást végző látni akar, és "megvesz".
Hanem egy kis egészséges önbizalom és a lehetőségek tisztelete kell. Az vagy, aki, és csak azért tudsz felelősséget vállalni. Ha a kérdések rosszak, vissza lehet jelezni. Ha azt nem értékelik, akkor keressenek olyat, akit értékelnek - nem kell erőltetni.
A cégeknek meg egy jó HR-es kell: akinek az az alapállása, hogy a felek vagy úgy felelnek meg egymásnak, ahogy vannak, vagy sem.

Sadist 2016.05.04. 22:01:23

"Volt már olyan keresésem, ahol egy asszisztensi pozícióra a fizetést bruttó 230 000 Ft-ban határozták meg. A lány, aki elnyerte a pozíciót nem szégyellte magát, bruttó 680 000 Ft- ért (!!!) töltötte be a pozíciót."

Tényleg létezik a nemek közti bérszakadék, csak úgy tűnik, hogy pont fordítva. Férfi sehol nem kap a két szép szeméért ennyit, ez kb. egy vezető szoftverfejlesztő/projektmenedzser bére.

Circus 2016.05.09. 20:36:14

@Ngelina: nagy pofátlanság egy ilyen jól összerakott gondolatmenetet, még ha szinte betűre megegyezik az enyémmel, annyival lereagálni, hogy "+1" ?
:)

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2016.05.19. 12:40:34

Nekem is vannak "remek" élményeim, egész frissek. Főleg a nagy cégek cuki kis hr-es lánykái ilyenek. Ott ül velem szemben, látszik rajta, hogy fiatalabb nálam, egész életét ebben a kisvárosban élte le, és azért van a pozícióban mert valakinek a valakije (ezt később egy ismerősöm meg is erősítette, kicsi a város ugye). És felteszi a sztenderd kérdéseket, ha illik a beszélgetésbe, ha nem. És közben bárgyún vigyorog és úgy csinál, mintha nagyon fontos dolgokat jegyzetelne. Nekem van egy olyan elképzelésem, hogy ezeket a kérdéseket azért teszik fel, hogy kitalálhassanak valami indokot arra, hogy miért utasítottak el valakit, aki egyébként megfelelt volna. "Mert azt mondta a kedvenc állata a víziló, biztos ő is lusta... Ez nem fér bele a cég profiljába."

De volt olyan is, hogy a a hr-es odahívott, majd közölte velem, hogy "jaj, hát maga xy településről járna be? Az túl messze van." A poén az volt, hogy pár nap múlva hívott, hogy nem lenne-e kedvem náluk dolgozni egy sokkal rosszabb (sőt egyenesen sértőnek éreztem az ajánlatot) munkakörben. Akkor már nem volt messze?

Másik: odahívtak konkrét céghez, majd ott szólalt meg a hr-es. "Jaj, hát magának meg nincs pénzügyi végzettsége, az pedig kellene." Teszem hozzá, nem is én jelentkeztem, már begyűjtött önéletrajzokból válogattak.

Sőt rengeteg olyannal is találkoztam, hogy ott derült ki, hogy a telefonban ígért pozi nem is létezik/nem olyan/nem annyiért. Vagy egyáltalán nem is kell nekik ember, mert 3 hetente meg van hirdetve a pozíció. De azért engem odahívnak, és elvárják, hogy beleadjak mindent. Pofátlanság...

Ahol most dolgozom, ott csütörtökön voltam interjún (a főnökkel beszélgettem), még aznap szóltak, hogy akkor hétfőn kezdhetek. A munkakör nem egyszerű, egy hónapos próbaidő volt, addig kiderült megy-e. Szerintem ez korrekt...

Tény, hogy nagyon nagy kitartás kell, ha az embernek nem valamilyen hiányszakmában van végzettsége vagy nem épített már ki megfelelő munkakapcsolatokat.

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg