Az állásinterjú legnagyobb buktatói

Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre kell odafigyelned egy állásinterjún. Ez a viselkedés általában egy megkreált színjáték (mint minden más az életben), és még mindig nem kiegyenlítettek az erőviszonyok. Sok vállalat azt gondolja, hogy nem kell különösebb energiát belefektetni a pályázókkal való törődésbe, majd jönnek a szakemberek vagy zöldfülűek maguktól, akik még kevesebb fizetésért elvállalják ugyanazt a munkát. Ennek híre mehet, de nem sok olyan pályázóval találkoztam, aki az interjú után azzal foglalatoskodott, hogy lehúzza azt a céget 60 percnyi ismeretség után nyilvánosan. Sajnos a HR-esek részéről is elég sok lenézést kapnak a pályázók. Mindenesetre te meg szeretnéd kapni azt a munkát, és máshol sincs kolbászból a kerítés, ezért a következő tanácsokat érdemes megfogadnod, ha állásinterjúra igyekszel!

job-interview.jpg

 1. Érkezz alkalomnak megfelelő öltözetben! Lehet, hogy a HR-es még annyira sem lesz kiöltözve, mint te, azonban a vállalatokat még mindig az érdekli jobban, hogy a jelentkezőt kivesézzék A-Z-ig, mintsem a HR-esük milyen öltözetben képviseli az adott vállalatot. Olyannal is találkoztam már, hogy a HR-es az általa képviselt vállalatról két értelmes mondatot nem tudott elmondani, nem hogy hitelesen képviselni.
 2. Tedd el a telefonodat a táskádba vagy a zsebedbe és némítsd is le!
 3. A kézfogásod legyen határozott! Még akkor is, ha az interjúztató nő. Nincs rosszabb egy csusszanó hal kézfogásnál!
 4. Legyél érdeklődő! Elvileg azért jelentél meg, mert érdekel a pozíció és a vállalat is, tehát ne legyél unott! Hamar el lehet baltázni azt a 60 percnyi egyetlen bemutatkozási lehetőséget is.
 5. Legyél tisztában a vállalat tevékenységével és a pozíció kiírással!
 6. Ne lepődj meg, ha a HR-es valami szokatlant kérdez! Például könnyen idetaláltál-e, van-e ismerősöd a cégnél. Ez a small talk csak arra jó, hogy egy kicsit oldja a feszültséget, kíváncsiak az alap kommunikációs stílusodra.
 7. Ügyelj arra, hogy hova foglalsz helyet! A tárgyalóterembe belépve sosem az ajtóval szemben lévő széket válaszd! Ez igazán domináns, vezető személyiségre utal, aki az irányítása alatt akar tartani mindent és a bejáratot is. Nem azt sugallod, hogy a HR-es veled egyenlő. Bár fordítva téged sosem fognak egyenlőnek tekinteni. Azonban ha te sem tartod annak őket, legalább a látszatot add meg.
 8. Fogadd el a pohár vizet akkor is, ha a végén még sem fogyasztod el! Ha nem teszed, az zárkózottságra utal.
 9. A neked átadott névjegyet mindig nézd meg, csak ezután tedd le az asztalra!
 10. Ne matass a kezeddel, önéletrajzzal, tollal, névjegykártyával!
 11. Ne piszkáld a hajadat, körmödet, ruhádat!
 12. Ne dobolj a lábaddal, kezeddel!
 13. Ne hadarj!
 14. Nézz az interjúztató szemébe!
 15. Vedd fel a ritmust!
 16. Fejtsd ki a mondandódat, de hagyd szóhoz jutni a HR-est!
 17. Fókuszálj! Ha többen vannak jelen az interjún, akkor mindig annak válaszolj és arra az emberre figyelj, aki kérdezett. Ne pásztázd a többieket, mert könnyen zavarba jössz.
 18. Lényegre törően fogalmazz! Nem kell mindent Ádámtól és Évától kezdened hatalmas körmondatokkal.
 19. Legyél tisztában az önéletrajzodban foglaltakkal! Készülj fel otthon rendesen eddigi szakmai tapasztalataidról!
 20. Konkrét eredményeiden keresztül mutasd be az erősségeidet!
 21. Add önmagad, de inkább legyél visszafogott megfigyelő, mint az ellenkezője.
 22. Ne ítélj elsőre, de legyél résen és hallgass a megérzéseidre!
 23. Ne szégyelld feltenni a kérdéseidet!
 24. Interjúról eljövet is figyelj a viselkedésedre! Tényleg van olyan, hogy a HR-esek az ablakban csüngve nézik a távozó jelöltet. Látják, hogy telefonálsz-e, esetleg azt is hallják, hogy kinek. Előfordul, hogy sokan erre nem figyelnek és az interjú élményét már a vállalat lépcsőházában elkezdik fennhangon kitárgyalni. Ezek mind rossz fényt vetnek rád.

Neked mi a tapasztalatod?

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google 

d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr478663198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

padlogaz 2016.04.26. 07:26:20

Probalj meg mindig rogton az ablaknak hattal leulni, keves zavarobb dolog van, mint a fennyel szemben hunyorogni vegig egy interjut.

2016.04.26. 08:12:35

Az öltözetet leszámítva tipikusan olyan tanácsok, amelyek ezotérikus-áltudományos igényeket elégítenek ki (ha ide ülsz, az ezt jelenti, ha oda az azt, ha elfogadod a vizet az ezt, ha nem az azt...). Ahol a HR-esek ilyenekben hisznek, oda nem érdemes menni dolgozni.

Void Bunkoid 2016.04.26. 08:12:40

@padlogaz: ez azon bukik meg, hogy általában gondosan olyan helyiséget választanak, ahol az ablak az ajtóval szemben van, és ugye általában az ajtónak háttal ültetnek le...

Behajtó70 2016.04.26. 08:13:00

Sok-sok-sok marhaság után ez végre egy igazi, kézzelfogható jótanácshalmaz! Interjúztatóként kiválónak tartom. Minden pontra van példa. A testbeszéd kifejezetten fontos. Esetleg annyival egészíteném ki a fentieket, hogy egész testünkkel kommunikáljunk, azaz: nincs keresztbetett láb, meg karbafont kéz! Ez bezárkózást jelent. Ha viszont beszédünk alatt a hallgató fél tesz ilyesmit, akkor gyorsan korrigáljunk, mert valami olyasmit mondtunk, ami nem tetszett. Nem magyarázkodva, de pontosítva. Kezünk az asztalon legyen neutrális, semleges, nem egyből széttárva, így lesz lehetőségünk széttárni, ha enyhíteni kell a mondatainkon. A széttárt/széttartó kar behódolást, szimpátiát, nyíltságot jelez. Ha nő beszél férfivel, fentieket csak óvatosan, mert félreérthető lesz. Nőként mosolyogjatok, a fogak kimutatása fontos. Száj elé tartott kézzel nevetni komplexusra utal, bezártságra, diszkomfortra utal. Nőként lábak szorosan egymás mellett, enyhén (15-30 fokban) balra/jobbra a törzs középvonalától, bokák keresztbe a szék alatt (ahogy a Neveletlen hercegnőben a fényképezénél), kezek az ölben, de csak kézfejek vannak egymáson. Nem tördelni! Mára ennyi ;)

petropeter 2016.04.26. 08:35:50

@Behajtó70: ha mindenki ilyen jólnevelten viselkedik, hogyan sikerül megállapítanotok a személyiségjegyeit? Ha nem is vagytok képben a "pozícióról", fogalmatok sincsen mit, és hogyan kell ott csinálni, akkor hogyan tudjátok a kettőt összepárosítani? Nekem ez egy kicsit állságos. 20 éves sok munkahelyes tapasztalattal annyit tennék hozzá, "VÁLLALD ÖNMAGAD" A cég tudja kit keres, és mire, nagyon sok esetben NEM szalonpéldányokat várnak. Egészségügyben az empátia elengedhetetlen, viszont iparban junior felett büntetik! IT-ben jól öltözést ki kell hangsúlyozni miért, mert nem jellemző, lehet, de elég egy ilyen kedvem volt, tudom amit tudok, erre a pozícióra pont nagyon jó, és ilyen és ilyen irányban fejlődve tudnék szerintem hozzá tenni a céghez, önök szerint? Na erre felfigyelnek, és nem a 15-30 fokban döntött kezeket a paplan felett....

01234567 2016.04.26. 09:02:20

Azt hiszem ez megint egy rétegtéma, és mily meglepő itt az Index címlapon, értelmiségi. Gyerekek, "nem lehet mindenki mérnök, informatikus!" Bizony a munkakeresők 70%-a nem felsőfokú végzettségű értelmiségi. (tudom, azok "kuss rabszolga"!...esetleg "droid".) Nem ártana ezekkel a munkakeresési témájú írásokkal kicsit általánosabb témákkal foglalkozni. És szívesen olvasnám az ellen oldal(HR .munkaközvetítő stb..) kritikáját is ilyesmi írásokban, a lenézett MT blogon kívül is. Volna mit, személyes tapasztalat.
Ami a hova ülünk pontot illeti, na ott hagytam félbe egy időre az olvasást, mély levegő, 10 perc szünet, aztán folytat. Na ott l látszik hol tart a magyar HR.

01234567 2016.04.26. 09:02:34

@Behajtó70: Komolyan, ez most komoly? Ha igen már megértem miért vannak munkaerőproblémák a munkaadóknál.

skeewiff 2016.04.26. 09:10:15

Ennyi? Mindössze 24 pont?

Behajtó70: Droidot kerestek vagy normális munkaerőt?

2016.04.26. 09:31:24

@01234567:
Szerintem kifelejtette a horoszkópot, a grafológiát, valamint azt, hogy nyilván meg fogja kérdezni, hogy mi a véleménye X és Y celeb válásáról...

2016.04.26. 09:31:29

@Behajtó70:
Pontosan az ilyen hozzáállás miatt gondolom azt, hogy a HR-es szakokra pszichológiai alkalmassági kellrne, hogy ne a legfelületesebb emberek kerüljenek ki.

Business4All 2016.04.26. 09:31:31

@Behajtó70:
Ez az igazi, kézzel fogható jótanácshalmaz? Hát nem. Szomorúan olvasom, hogy te elvileg pont ezzel foglalkozol. Ebben az írásban vannak nagyon fontos dolgok, de csak címszavak szintjén. És ez baj, mert aki érti, hogy mit jelölnek a címszavak, azoknak kár leírni, akik meg nem tudják, hogy mit jelent az: "Konkrét eredményeiden keresztül mutasd be az erősségeidet!" pedig ennyiből nem fognak rájönni.
Ráadásul minden nagyon pozíció és személyiségfüggő. Vezetői pozícióra ha nem az ablaknak háttal, az ajtóval szemben ülsz le, akkor jóval kevesebb az esélyed, de ha szoftverfejlesztőnek jelentkezel, akkor mehetsz farmerben és pólóban is, és még hosszasan lehetne sorolni.
Összességében a legnagyobb baj az, hogy sokszor a kiválasztást végző embernél már megbukik az egész keresés. Fogalma sincs arról, hogy mit csinál a cég, mik a célkitűzések, és ezekbe hogyan illeszkedik a keresett ember, ezért nem tud megfelelő visszajelzést sem adni a vezetőnek, akivel a jelöltnek majdan együtt kell dolgozni, nem képes összekötni, hogy az adott jelölt milyen erősségei, milyen eredményei miért hasznosak az adott pozicóban, stb. Ezért van, hogy a legtöbb HR-es azon kezd el rugózni, hogy hány fokban tartotta a jelentkező a lábát, megérintette-e az arcát beszéd közben, mosolygott-e és illett-e a nyakkendője az ingjéhez. Mert ezekből – ugye – kiderül, hogy alkalmas-e a munkára...

FlybyWire 2016.04.26. 10:11:21

@Behajtó70: Persze az is lehet, hogy kiválóan ironizálsz.
Meg szoktad azt is kérdezni, hol látja magát a jelölt 5 év múlva?

Cs 2016.04.26. 10:49:43

Az "1. Érkezz alkalomnak megfelelő öltözetben!" Mit takar? Nagyon nem mindegy, hogy milyen ágazatban, milyen állásra jelentkezel. Az írásból az jön le, hogy ki kell öltözni.Olyan szektorban, ahol a teljesen hétköznapi viselet a szokás vagy a munkakörnyezet miatt még ennél is alul öltözöttebbek az emberek (beosztottak, középvezetők, részben még felső vezetők is) Ott azért elég hülyén jön ki kiöltözve menni.

miciur 2016.04.26. 11:07:00

szerintem behajtónak nagyjából igaza van, ezeket mind figyelik, meg aztán igen, droidokat keres a legtöbb cég, ami érthető. Jó esetben egy már kialakult vállalati kultúrával rendelkező jól prosperáló vállalatnak nincs szüksége önmegvalósító, forradalmi alkalmazottakra. Tagozódj be, viselkedjél megfelelően, mert MI EZT KÖVETELJÜK meg, otthon a négy fal között azt csinálsz, amit akarsz, úgy ülsz a kanapén, ahogy akarsz, PONT. De a munkahelyen, azt csinálod, amit elvárunk tőled, ezért kapod a fizetést. Csak ezt a magyarok nagyrészt elfelejti, mert itt a gazdasági környezet elmúlt 20 évének jellegéből adódóan nagyon sok vállalkozó van/volt, és egy felvett vállalkozói attitüddel kerül ki a munkaerőpiacra, nem alkalmazottival.. tudom, mit beszélek, ugyanebben a szituációban vagyok:D

szamaritánus 2016.04.26. 12:17:04

@Behajtó70: :DDDDDDDDD hol a faszban vagy te hr-es? :D

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2016.04.26. 12:23:20

A kedvencem: "Fogadd el a pohár vizet akkor is, ha a végén még sem fogyasztod el!" Engem egyszer már több, mint egy órája faggattak a zseniális hr-esek, amikor én magam kértem egy pohár vizet, mert konkrétan már porzott a szám. Maguktól nem jutott eszükbe felajánlani... Bunkóságnak értékeltem, még akkor is, ha bele lehet magyarázni, hogy így akarták kideríteni merek-e szomjas lenni mások előtt. :D

Bbogas 2016.04.26. 13:03:04

+1 Ne késs el az interjúról!
+ még 1 Ne rágózz!

Mindkettő előfordult már a praxisomban.

OftF 2016.04.26. 14:59:12

Ahol ezek ennyire számítanak, oda csak akkor van igazán jó esélyed, ha robotképzőt is végeztél :)

Mérnork 2016.04.26. 15:21:27

Amit itt leírtak, annak diplomás szinten már alapnak kéne lennie magától is a jelöltnek.
Operátornak meg elég ha nem megy bebaszva az állásinterjúra... ;-)))

01234567 2016.04.26. 15:47:28

@nagybalfasz: Ez engem is meg szokott döbbenteni, amikor minden képzettség nélküli emberek l lélekbúvárkodnak, karaktert elemeznek, jellemet rajzolnak egy kézfogásból, nézésből, mondatból 3 perc után. Vicc. És ilyeneken múlik ma ebben az országban megélhetés, karrier, egy munkaadó humán logisztikai alapja, háttere. Mondjuk a munkaadók megérdemlik ha ilyenekhez folyamodnak.
Állást kerestem, magyar interjú témái: család, karakter, miért jöttem haza nyugatról, mennyire vagyok birka, és végig ott lebegett a gyanúsítgatás mennyire vagyok őszinte, hülye lehetetlen ötéveseknek szintű kérdések formájában . Ny.-európai: Szakmai előélet, szakmai gyakorlat(ezt gyakorlatban is megnézték),a lehetséges munkahely bemutatása szóban, ha lehet gyakorlatban, milyen terveim vannak a cégnél, milyen elvárásaim, az általuk biztosítandó anyagi és egyéb juttatások, vagy kérdezték az én ilyen jellegű elvárásaim, a kaliberemnek lévő lehetőségek, jövőkép a cégnél. Ezek a magyar interjúkon max egy-két mondat volt, de a bér, a lehetőségek és a munkahely bemutatása soha..

01234567 2016.04.26. 15:47:32

@Bbogas: Miért ne rágózzon? Most komolyan?

Pan Modry 2016.04.26. 15:58:47

@01234567:
egyetertek, egy interjun nem csak a ceg interjuztad teged, hanem te is kvazi interjuztatod a ceget hogy akarsz-e ott dolgozni.

Pan Modry 2016.04.26. 16:02:19

@Bbogas:
szerintem nem annyira gaz kesni, ha felhivod oket interju elott legalabb fel oraval es tajekoztatod oket a keses tenyerol.

Pan Modry 2016.04.26. 16:02:59

@miciur:
a munkahelyen nem azt kell csinalni amit elvarnak, hanem amire leszerzodsz. En adok atlag heti 40 orat az eletembol hogy a munkakoromnek megfelelo feladatot ellassam, hozzam a PnL targetet, te meg fizetsz erte. Ennyi es nem tobb.

Buchhalter 2016.04.26. 16:05:40

@Behajtó70: te nagyon hülye és komolytalan vagy!Te a behajtó cégeken kívül sehol sem állnád mega lébad,azon kívül,hogy szerencsétleneket baszogatsz máshoz nem is értesz!Már múltkor kérdeztem,hogy állsz az idegen nyelvekkel,de csak elsúnyogtad a kérdést.A verbális kommunikációt egy profi simán elszínészkedi neked.

Dzsontra Volta 2016.04.26. 16:25:03

Én még sohasem találkoztam hressel állásinterjún, igazából nem tudom, hogy hogyan mennek ezek a dolgok. Mióta melózok, azóta az a trend, hogy előbb utóbb kinéz magának egy partner vagy konkurens cég és megkeresnek, hogy milyen feltételek mellett lennék hajlandó inkább nekik dolgozni :)

Csillámdementor 2016.04.26. 16:40:50

Szomorú, de az elmúlt 4 év tapasztalatát osztom meg. Budapesten vidékiként eleve 100.000.-130.000.Ft hátrányban vagy, ha van kocsid és éjszakára közeli őrzött/zárt parkolót akarsz, és jó környéken szeretnél albérletet. "Alkalmazott ügyvéd" alatt mindig "vállalkozót" kell érteni, és igénybe kívánják venni, hogy havi 500.000.-ig KATÁ-zhatsz. Kit érdekel, hogy céges többségű ügyfélkörnél ez nem is választható?! De 9-18-ig van a "munkaidő" -de hát a honlapjuk szerint én itt sem vagyok!-, a szabadság és betegszabadság, a kiszámlázható tétel hiánya/csökkentése esetén a kompenzáció az mind "gentlemens' agreement". AHA, persze, hogyne. Fából vaskarika a "tartós megbízás", hiszen az ügyvédi megbízás lényege, hogy bármikor felmondható, te persze már benne vagy fél évre a bérletben, plusz 2 havi kaucióddal, amit vissza nem adnak, csak lelakhatod. "Állandó helyettesítési megbízással" (WTF?) kapod meg az ügyfeleim közül, aki nekem nem kell. Te számlázol, hozzám folyik be, abból adok neked munkabért. (V.ker) Muhahhaaha.
Evopro: "Kimagasló a német és angoltudása is. Dolgoznék magával. " NA ez semmivé foszlik, ha a kínai delegáció segge alatt kimegy az e-csodabusz kereke. Tiszapüspöki zöldmezős izocukorgyár: "Itt 2 év múlva üzem lesz, mert a feldolgozandó termék már előre el van adva." Könyörgöm, mégis mennyiért költözne "full-szocreál" Szolnokra/Szajolba egy ász-"beszerzési"-jogász családostól, örökre, Budapestről, Dunántúlról? "Nálunk akár az egész management ingázni fog." Télen, ködben, hóban, fagyban? SAMSUNG Jászfényszaru: évek óta betöltetlen. Hankook Dunaújváros: évekig betöltetlen volt. Takata Miskolc: a légzsákokkal ekkorát bukó céghez mégis ki megy? Hol fogok elhelyezkedni? A) Sehol. B) Annál az irodánál ahol "Mindennap 15.00. óra után tenisz vagy fallabda, péntek délutántól Balaton, mert készülünk a Kékszalagra." Nem a 3 nyelvvizsga miatt, nem +2 posztgrad. diploma miatt, nem a 10+ évnyi tapasztalat miatt. Hanem mert kellek a hajóra "mancsaftnak". A cikk hasznos...annak aki most először keres életében először munkát.

CoolKoon 2016.04.26. 17:01:01

@petropeter: Igen, IT-ben normál esetben elég lenne ennyi is. Csakhogy a legtöbb helyen nem elég, mert őket is ugyanazok az öntelt, beltenyésztett, embíejes, gyorstalpalós menedzserek és ostoba, ezotériákon nevelt HR-es tyúkok fogják interjúztatni, ergo a fentiek (sajnos) rájuk is abszolút jellemzőek.

CoolKoon 2016.04.26. 17:03:28

@Cs: A megfelelő öltözet lehet akár egy normális ing is póló helyett és hibátlan farmer ütött-kopott szakadt-lyukas helyett. Persze ez tényleg pozíciótól függ, mert nyilván egy menedzsertől meg egy sales-estől többet várnak el.

CoolKoon 2016.04.26. 17:25:56

@miciur: Aha...aztán az ilyen cég csodálkozik, ha nem azt a teljesítményt kapja, amire számít, meg a munkaidő leteltének pillanatában megáll a kalapács a levegőben. Igen, az ilyen mindenféle rutinfeladatokra jó, csak hát csodát azért ne várjon tőle az ember (bár manapság lassan már az is csoda, ha normálisan beszélnek az emberrel a munkahelyén....).

CoolKoon 2016.04.26. 17:26:08

@nagybalfasz: Azt hiszed, hogy a pszichológiai alkalmasság segítene? Elárulom, hogy annak is legalább kb. a fele mindenféle ezotériás katyvasz, ami szent és sérthetetlen. Ha pedig meg mernéd ezeket egy picit is kérdőjelezni, szabályosan kiutálnának maguk közül a pszichomókusok (sőt, diplomát se kapnál tőlük)....

Bbogas 2016.04.26. 17:26:19

@Pan Modry: Ilyesmiről nem volt szó, egyszerűen csak késett háromnegyed órát. Igaz, volt, akivel lefixáltuk az időpontot, aztán el sem jött.

CoolKoon 2016.04.26. 17:26:35

@01234567: Elmondom egyszerűbben: Magyarisztánban pofára/haveri alapon vesznek fel. Vagy szimpatikus vagy a betanítottmunkás HR-esnek, vagy sem. Szakmai dolgok?! Velem olyan megtörtént, hogy a szakmai interjúztató (aki az általam elkészített programkódot elemezte) már a forráskód formázási stílusától (szóközöket használtam tabulátorok helyett! Úristen!!!!) eléggé feltűnően húzta a száját. Igen, az ilyen cégek abszolút megérdemlik a középszerű droidokat....

CoolKoon 2016.04.26. 17:26:42

@01234567: Mert a rágózás borzasztóan idegesítő, ha beszélsz valakivel?

CoolKoon 2016.04.26. 17:26:45

@Dzsontra Volta: Igen. Te vagy a fehér holló.

Behajtó70 2016.04.26. 18:09:21

Üdv, a hozzám írt kiváló kommentekre: sajnos a nekem címzett mondatok nagy része a szövegértésetek teljes hiányára utal. Hol írtam, hogy HR-es vagyok? :) vezetőként feladatunk az interjúztatás is. A nekem írt ítéletek írói nyilván közelében sincsenek a vezetői feladatoknak, és a pontos szövegértésnek. Másrészt: én adtam pár tanácsot munkakersesőknek, hogy pl még mire figyeljenek a fentieken kívül. Nyilván nem a munkaadóknak írtam, de ezt sem sikerült megértenetek.

Sajnálatos, hogy sokszor találkozom interjúk során (kb 100-ból 95 esetben) ilyen szintű szövegértés hiánnyal, mint fent. Az arány itt is meg van.

Amit írtam azért írtam, mert nem egyszer fordult már elő, hogy rövidgatyában vagy strandpapucsban slattyognak be a jelöltek, elkésnek, viselkedni nem tudnak, rágóznak, késnek, a plafont bámulják. A viseklkedés a kultúra egy része. Pl szart sem érek veletek, ha kiváló pedigrével tahóként jelentek meg. Mert nem tudlak kiküldeni egy ügyfélhez. Ennyi, már repülsz is picséba a harwardi egyetemeddel együtt.

És annak, aki még szemétkedett is: Pubi! Én a munkaadói oldalon állok, nem a munkakeresőin! Te meg a bunkóságoddal max mcdonalds eladó lehetsz! Ha egyáltalán.

CoolKoon 2016.04.26. 19:04:39

Ami azt illeti, nem rossz a cikk. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy a "csusszanó hal kézfogás"-t én "döglött hal kézfogás"-nak ismerem :D Ja meg annyit, hogy tényleg fontos a visszafogottság, mert a feltűnő unottság tényleg nem tesz jó benyomást, a feltűnő érdeklődést pedig senki se veszi komolyan (nem az óvodában vagyunk).
Ami pedig a "meglepő" kérdéseket illeti, engem már az se lepne meg, ha lenne pofájuk rákérdezni a FB-fiókomra. Legfeljebb kitérnék a válasz elől (annak ellenére, hogy nincs). Ha pedig ezek után is forszíroznák a dolgot, akkor felállnék, udvariasan elköszönnék, és még a lehető legtöbb ismerősömnek is elmondanám, hogy ahhoz a céghez semmiképp se menjenek még állásinterjúra se, ha jót akarnak (ahogy azt is, hogy miért ne).

CoolKoon 2016.04.26. 19:04:43

@Behajtó70: Az valahol fantasztikus (valahol meg végtelenül szomorú), hogy manapság már a funkcionális analfabéták is interneteznek :D Abban viszont egyetértek velük, hogy az itt leírt, és máshol (is) hangoztatott dolgok egy része bizony színtiszta ezotéria (milyen színű felsőt vesz, milyen színű a cipője, hol hordja a mobilját, hol van az asztalon a keze stbstb.). Osztogathatsz másoknak ilyen tanácsokat is, csak ezzel velük (meg a jelöltjeikkel) tolsz ki, amikor esetleg a szakmai szempontok helyett ilyen marhaságokat fognak előtérbe helyezni.
Természetesen abban abszolút egyetértek, hogy a rövidgatya-strandpapucs-rágó kombó (meg ezek tetszőleges kombinációja) elég gáz (ahogy a késés meg a tahóság is), de pl. programozó/rendszergazda (meg hasonszőrű) pozícióknál teljesen mindegy, hogy az illető mindenhova (plafonra, az asztalra, a cipőjére, a falra, a szekrénye tanyázó légyre stb.) néz, csak az interjúztatóra nem, mert sok helyen ügyfelekhez egyáltalán nem küldik őket ki (vagy ha igen, ott se beszélnek sokat, inkább csak a rendszert állítják be). De neeem, mett mi van ha, meg szabály, meg "nem illik a cég imázsába" stb. Csak aztán ne csodálkozzon a cég, ha jó szakember helyett egy narcisztikus hajlamú, közepesen buta, de legalább beteges hazudozót vesznek fel....

2016.04.26. 19:04:48

@Behajtó70:
Ami a szövegértést illeti, senki sem írta azt, hogy te biztosan HR-es vagy. Nyilván mert nem írtad le, nem tudjuk. Ha az lennél, akkor is rossz HR-es lennél, ha vezető vagy, akkor nagyon rossz vezető.

Azt is mindenki megértette, hogy jelentkezőknek írtad a tanácsaidat. Ugyanakkor amit leírtál, az alapján nyilván véleményt alkottak rólad, ahogy te is a jelentkezőkről. És nem éppen jó véleményt.

Nyilván ha rágózva, strandpapucsban jelenik meg, abban teljesen igazad van. De azt elfelejted, hogy a jó potenciális munkaerőt meg hiába venn3d fel, mert vissza fogja utasítani, ha olyan felületes és arrogáns az interjúztató, mint te az alapján, amit írtál.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.26. 19:04:52

Az egyes ponttal óvatosan. Enyhén alulöltözve az ideális megjelenni egy interjún.

2016.04.26. 19:04:58

@Behajtó70:
Hogy jobban értsd:
Elsősorban azzal van baj, amiket a testbeszédről írtál. Az, hogy mi mit jelent, az csak a te fejedben élő sztereotípia, áltudományos alapokon. Másrészt nem mindenkinek kifejező a testbeszéde, nem mindenki képes a jó verbális kommunikációra. Ha kommunikációs szakembereket veszel fel, akkor teljesen rendben van, hogy valamilyen nódon ezt szűröd, viszont ha mondjuk mérnököket értékelsz ez alapján, akkor annyi erővel a horoszkópjukat is nézhetnéd.

Én biztosan nem dolgoznék olyan cégnél, ahol te vagy a főnök.

2016.04.26. 19:05:04

@Behajtó70:
"Sajnálatos, hogy sokszor találkozom interjúk során (kb 100-ból 95 esetben) ilyen szintű szövegértés hiánnyal, mint fent. Az arány itt is meg van."

Akkor ideje elgondolkodnod, hogy nem lehetséges, hogy neked vannak kommunikációs problémáid.

Bambano 2016.04.26. 19:21:23

@Void Bunkoid: hát vagy gondosan olyat választanak, vagy egyszerűen az a qva irodaház ilyen :)

@Behajtó70: ja, velem is előfordult már, hogy megjelentem (én, mint álláskereső) rendes sötét, méretreszabott 3 részes öltönyben állásinterjún, és megjelent a leendő kisfőnököm meg a nagyfőnök strandpapucsban és rövidgatyában. amikor szemebe röhögtek a ruházatom miatt, igyekeztek szolidan tenni.

levonható tanulság: bármilyen esetre van példa és ellenpélda is, következésképp a tisztelt álláskeresőnek érdemi tanácsot adni nem lehet.

Philip F. Queeg 2016.04.26. 19:25:06

@Behajtó70:

Azért kíváncsi lennék, hogy milyen meghirdetett pozícióra jelentkeztek strandpapucsban, rövid gatyában, mert ez így, bármilyen egyetemi végzettséggel együtt említve, kamu, bullshit.

zseketto · http://azeletstmoritzban.blog.hu/ 2016.04.26. 20:46:59

a hr-es a legtokeletesebb fogaskereket keresi a mu kaeropiacon a leheto legolcsobbert. Ha tul sokat ad valakiert, a CFO levagja a tokeit...Mondjuk mindent meg lehet magyarazni :)

Jo kis cikk, azert kiegeszitenem/leforditanam konyhanyelvre, mert a nep nem vagja pontosan.

Miert mesz el az interjura jeloltkent? Mert AZ a melo bejon, kell. Ha nem igy van, el se menj, mert orditani fog rolad es elzavarnak a faszba.

Mutasd meg magad, lassak mit arulsz. Ugyis kiderul ha sunnyogsz/csalsz. Barkitol barmikor meg lehet probaidon szabadulni, es emlekezzz, hamarabb mint a santa kutyat.

Ha passzoltok egymasnak (ceg vs jelolt) hamar beindul a buli.

Az osszes tobbi dolog csak folos csicsa.

Olyan ez mint a csajozas, tudd hogy mit ersz es ennek megfelelo szinten vadassz. Minden mas garantalt bukas.

Mi szokott gond lenni? Elkepzelestelen, motivalatlan idiotak raboljak az idom. Timepressure alatt nincs idom olyanokra pocsekolni akik kezebe vajaskiflit sem adnek. Kurva ugyes vagy, de annyit ersz a csapatjatekban mint a fehercapa? Szevasz! Egyutt mindig messzebbre jut mindenki. A maganyos hosok a marvel filmekre valok nagyvaszonra.

Minden a kiirt pozicio fuggvenye (nyilvan) ennek megfeleloen lehet a ruhazatod/beszeded/logikad/tapasztalatod/artikaciod/egyeniseged/nyelvtudasod/vilaglatasod/gondolkodasod/viselkedesed/reakcioidod/beszedkeszseged/karaktered/stilusod full lenyegtelen, vagy eppen sorsdonto.

Ismerd a ceget (google, glassdoor stb) tudd a poziciot, legyel kepben hogy mit arulnak, ha ket lapot borito partner talalkozik, csak jo sulhet ki belole ;)

halaloszto 2016.04.26. 21:20:46

@nagybalfasz: az a helyzet, hogy a HR-esek gyakrabban ezoterikus áltudományosak mint nem...

halaloszto 2016.04.26. 21:40:03

@01234567: szakmai utolsókörös interjúztatóként tapasztalható, hogy a HR-esek klafán megszűrték a jelentkezőket. Akik odáig eljutottak, mind szuperül tudtak angolul, mind szuperül kommunikáltak, csak annyi volt a baj hogy éppen fejlesztőket kerestek. Nagyon szar érzés belegondolni, hogy hány embert szórtak ki, aki értelmesebb, gondolkodni képesebb és akár szakmai tapasztalata is több, csak rosszul tartotta a kezét, vagy hadart. Angolból szintre hozni valakit sokkal egyszerűbb mint logikus gondolkodásból.

Vajk

Csipyke 2016.04.27. 08:26:09

Kimaradt, hogy az elso par masodperc-az elso benyomas-nagyon nagy aranyban meghatarozo. Ezert fontos az alkalomhoz illo megjelenes peldaul. Mernok vagyok amugy.

Urshini 2016.04.27. 17:46:09

Pont ma volt egy nagyon jó kis tapasztalatom a munkaadói balfaszságra. 20 perccel érkeztem a megbeszélt idő előtt, mert kb 30 percenként van egy járat arra a külvárosi részre (még aszfaltozott járda sincs csak kitaposott "túraút"). De ez nem szokott gond lenni, mert úgy is leültetnek és mindenféle brossúrát elédnyomnak.

Biztonsági őr feltelefonál és azt a választ kapja, hogy menjek vissza 20 perc múlva, mondom neki, hogy "nem várhatok itt ha már nem engednek be?" azt mondja itt nem. Ott az ALDI meg a LIDL 100 méterre menjek oda vagy akárhova. Elbattyogok, bedontam egy pizzaszeletet, majd visszamentem 15 perccel később, mint amilyen időpontra hívtak. A kapuban már a HR-es várt topogva az esőben és sűrű vocsánatkéréseket nyomott.
Bent leültettek és amikor fogadott a magyarul alig tudó cégvezető és még valaki akkor kiderült, hogy teljesen más pozicióról van szó, mint amit meghírdettek, teljesen valótlan a hírdetésük és köszönőviszonyba sincs a valósággal, és még arra sem vették a fáradságot, hogy belenézzenek az önéletrajzomba.

Amikor rákérdeztem, hogy miért van az, hogy más poziciót hirdettek, mint amiről mi most itt tárgyalunk akkor az volt a válasz, hogy "ahhoz ön túl fiatal". Mire én "40 évesen 18 év szakmai tapasztalattal? Maguk bele sem néztek az önéletrajzomba, arra lusták voltak, hogy felkészüljenek!" Ahogy ezt kimondtam egy nő behozta kinyomtatva az önéletrajzomat és akkor nézték...

Szóval megköszöntem, hogy kölcsönösen raboltuk egymás idejét és távoztam. Ez a cég a Sanner Hungary Kft. volt. A hirdetésük www.profession.hu/allas/868232 ami köszönöviszonyba sincs azzal amit akarnának.

urshini.blog.hu

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg