Mi gátolja a sikeres munkavégzést és mikor állj tovább?

Miért nem tudsz teljesíteni és koncentrálni a munkahelyeden? Gondold át a következőket, amennyiben rosszul érzed magad egy munkahelyen! Sok barátság köttetik munka során, de vajon ezek a munkán kívül is erős kapcsolatok? Mindenkinek meg van a maga helye és meg lehet találni a hozzá passzoló csapatot. Ha valaki élhetetlen, te pedig próbálsz vele kedves lenni, de nem működik a dolog, akkor nem veled van probléma. Kölcsönösen szükséges az intelligens hozzáállás, ha már valakit nem kedvelsz, akkor az udvariassági kereteket betartva át lehet nézni rajta. Erre viszont sokan nem képesek és még jobban ellened fordulhatnak. Nem kell job hopperkedni, de érdemes résen lenni és figyelni, hogy milyen munkakörnyezetben érzed jól magad. Nem lehet hosszú távon mindent eltűrni és elnézni, ugyanis a te belső egyensúlyodban nagyon nagy károkat tud okozni. Mi vetheti vissza a munkavégzést és mi az a pont, amikor saját magad érdekében jobban jársz, ha átgondolod a váltás lehetőségét? A cikk végén szavazni is tudsz!

uj_lehetoseg.jpg

Amiért nem tudsz koncentrálni:

 • Saját magaddal való lelki bajok: Probléma, ha saját magadra vagy a hobbijaidra nem szánsz elég időt. Ha főzöl, mosol, takarítasz, gyerekek vagy a párod után ugrálsz folyton, barátoknak akarsz megfelelni és a saját gondolataidnak nem adsz teret, még szabadidőd sincs. Ilyenkor elkezd gyötörni, hogy mi lesz belőled a jövőben, túl sovány, túl kövér vagy, miért nem sportolsz többet, miért nem tanultál meg még egy idegen nyelvet és miért nem szabadulsz ki a mókuskerékből. Nem tudod szervezni az idődet. Tanulj meg nemet mondani! Nem önzőség, ha foglalkozol magaddal. Így teljesebben, jobb hangulattal tudsz visszatérni a családodhoz és türelmesebb tudsz lenni a munkádban is. Érzed, hogy magadnak is adsz, nem csak elvesznek tőled.
 • Családi problémák: Előfordulhat, hogy szüleidet ápolod, anyagi helyzeted nincs a magaslatokban, rossz a viszonyod valamelyik családtagoddal. Ez a dolog nem csak rajtad múlik, de megéri dolgozni rajta. Azonban a munka utáni idődet szánd erre, napközben koncentrálj a feladataidra, elterelődnek a gondolataid, nem gubózol magadba és ez is enyhíti a rossz helyzetet.
 • Egészségügyi problémák: Ha nem sportolsz, nem alszol eleget és sokat vagy feszült, előbb – utóbb megbosszulja magát olyannyira, hogy dolgozni sem tudsz már menni. Ha egyéb problémád van, minél hamarabb kezdd el kezeltetni, járj el orvoshoz és beszéld meg a vezetőddel, hogy jelenleg egészségügyi problémáid vannak, de mihamarabb megoldod, és nem fogja visszavetni a teljesítményedet. Nehéz tálalni ezt a helyzetet és okosan kell megoldanod, nehogy emiatt kevesebb feladatot bízzanak rád és leépítsenek. Azonban ha már bedolgoztad magad évek alatt a céghez, ezt a helyzetet is el fogják tőled fogadni, így nem érdemes rajta idegeskedni.
 • Párkapcsolati mélypont: Ez az a dolog, amit sose vigyél be a munkahelyedre. Munkatársaid 70%-át nem érdekli, a maradék meg örül, hogy valami bajod van. Ha van jó barátod a munkahelyen, akivel gyakran beszélgetsz, akkor egy kávé mellett öntsd ki a szíved, de ne úgy, hogy a fél iroda hallja.
 • Munkád során akadnak nehézségek: Ezt a kérdéskört az alábbiakban fejtem ki.

Amikor érdemes elgondolkodnod, hogy továbbállsz-e egy munkahelyről:

 1. Nincs előtted karrierút: Amikor sehova nem tudsz fejlődni és a megbeszéléseken sem vetítenek eléd semmilyen karrier utat, nem motiválnak új feladatokkal és úgy érzed, hogy le akarnak építeni, akkor érdemes várni pár hónapot, de ha nem változik semmi, akkor megéri átböngészni más cégek ajánlatait.

 2. Nem becsülnek meg a munkatársaid: Vannak trollok, akik ugyan egész nap hozzád sem szólnak semmi jót, de amint valami negatív elkezd gyűrűzni körülötted, nekik egyből van valami viccesnek álcázott irtó bunkó beszólásuk. Teljesen mindegy, hogy nálad alacsonyabb vagy magasabb munkakörben dolgozik az illető, intelligensen védd meg magad. Hidd el, te megkönnyebbülsz, hogy visszaszóltál és talán ő is abbahagyja a trollkodást. Ha nem, akkor az az ő sara, légy büszke arra, hogy egyébként valamit nagyon jól csinálsz és a nyomodba sem érhet, pláne ilyen viselkedéssel.

 3. Nincs kihívás a munkádban: Ugyanazt csinálod évek óta, álmodból felkeltve is tudod, hogy mire mi a megoldás, szinte már rutinszerűen végzed a munkád, és annak ellenére sem kapsz motiváló feladatokat, hogy ezer éve ott dolgozol? Fontos, hogy legyen értelme a feladataidnak, kapnod kell új impulzusokat és kell a megújulás is, az új kihívások. Ebből ne adj lentebb! Beszélj a feletteseddel a jövőbeni tervekről! Kérdezd meg milyen tréningek és újabb lehetőségek várnak rád!

 4. Nem bíznak meg komolyabb feladatokkal: Beskatulyáznak, és olyan feladatokra vesznek fel új embert, amit te is simán meg tudnál csinálni és már érne egy szintlépés a karrieredben? Nem vesznek komolyan annak ellenére sem, hogy már több meetinget megejtettél a vezetőiddel karriered kapcsán? Érdemes új lehetőségek után nézned! A sokáig tartó elégedetlenség beteggé és kedvetlenné tesz. Keress újabb kihívást!

 5. Nem őszinték hozzád: Jól működő vállalatoknál akár hetente is vannak csapat, illetve személyes megbeszélések is. Itt mindig szó van a kitűzött célokról és teljesítményről egyéni és csapat szinten is. Ha jó vezetőd van, akkor mindig valós visszajelzést ad a teljesítményedről. Csak úgy tudsz fejlődni, ha konkrét visszajelzést kapsz a munkáddal kapcsolatban. Ha probléma van, intelligensen is meg lehet beszélni a vezetővel. Sok vezető erre nem képes, érzelmi alapon dönt, mindezt érzelmi feldúltsággal közli. Ilyenkor koncentrálj arra, hogy kibírd hangos nevetés nélkül, ugyanis elég vicces a szituáció. Hajlamosak mismásolni vezetők és rámondják, hogy ez meg az nem jó, majd amikor konkrétan rákérdezel, hogy miről van szó, akkor csak hebegnek-habognak? Hogy lehet így komolyan venni egy vezető beosztású embert? Sehogy. Ilyen minőségben bárki tud vezető lenni. Komolytalan az egész.

 6. Megígérnek valamit, aztán nem tartják be: Felvesznek, majd a papírok aláírásakor megígérik, hogy 1-2 éven belül magasabb pozíciót ajánlanak? Mindezt persze nem foglalják szerződésbe, mondván majd a teljesítményed alapján elválik a helyzet. Jól teljesítesz, rengeteg pozitív visszajelzést kapsz, majd eltelik 2 év és nem történt semmi? Nem hinném, hogy a teljesítményeddel vagy veled lenne a baj. Ha igen, akkor nem dolgozhattál volna ott 2 hónapot sem. Vezetői nemtörődömség, irigység és politika az egész. Állj tovább, ha nem vesznek komolyan!

 7. Vetélytársnak tekintenek és irigyek rád: A sajnálat ingyen van, az irigységért meg kell dolgozni. Érdemes azon elgondolkodni, hogy inkompetens emberek hozzák meg a döntések nagy részét: Miért vették fel azt az embert, ha aztán vetélytársnak tekintik és irigyek rá? Ja, hogy nem derült ki a felvételi során, hogy az új ember sokkal talpraesettebb/szebb/jobb, mint a munkatársak/vezetők zöme? Mindezt úgy, hogy a trend az, hogy csak olyan embert választanak, aki a csapatba illik? Akkor ott a felvételiztetés nem volt professzionális és minőségi. Ragadjanak csak bele a saját maguk sarába, te viszont keress magadhoz való embereket.

 8. Nincs megfelelően honorálva a munkád, nem fizetik a túlórát, csúszik a fizetés, nem a végzettségednek/tapasztalatodnak megfelelő bérezést kapsz: Húzd meg a határt, hogy mikortól nem mehet ez tovább! Mert ez valóban nem normális. Mindenki a fizetéséért dolgozik, ez az egyik legnagyobb motiváló erő, amiért az ember munkát vállal. A számlákat akkor is fizetned kell, ha a céged kifizetéseivel vannak problémák.

 9. Ha olyan ember akar elszámoltatni téged a teljesítményedről vagy munkaidődről, akinek semmi köze hozzá: Nem ő értékeli a teljesítményed, nem is a főnököd, mégis megjegyzéseket tesz a munkádra, vagy arra, hogy mikor érkezel és távozol? Gyorsan és határozottan szólj neki vissza. Az ilyen embereknek valami nagyon szúrja a szemüket veled kapcsolatban, de ez már ne a te problémád legyen.

 10. Ha valami nem oké, hallgass az megérzéseidre: Ezt nem kell túlmagyarázni. Sosem csalnak, és utólag mindig összerakod a képet és az is eszedbe jut, hogy miért nem léptél hamarabb. Amint valami elkezd gyűrűzni körülötted és úgy érzed, hogy negatív, egyből kezdj el rá figyelni, megoldani. Ha nem megy mások hozzáállása miatt, akkor lépj.

Nem azt tanácsolom, hogy minden elől el kell menekülni. Azonban vannak olyan szituációk, amikor a munkavállaló meg is gebedhet, ha a másik fél (munkaadó, vezető, undok munkatársak) hozzáállása miatt nem tud változni a helyzet. Az emberi irigység elég hamar el tud harapódzni. Nem érdemes megvárni. Keress hozzád hasonló embereket, akik azonos értékrenddel és világnézettel rendelkeznek! Becsüld meg saját magad azzal, hogy élhetetlen társaságban nem dolgozol. Ne feledd, előbb utóbb téged is magával ránt, hiszen csak így élhető túl ez a szituáció. Miért mocskolnád saját magad? Értékeld magad annyira, hogy kilépsz ebből a helyzetből! A sas nem fogdos legyeket!

Oszd meg a cikket, a témával kapcsolatban kommentelj itt vagy a Facebookon, vagy írj a dolgozzmagadon@gmail.com címre! A sértő vélemények moderálásra kerülnek.

A cikkek és tartalmak teljes mértékben a szerző saját tulajdonát képezik. Átvenni csak a szerző engedélyével és megjelölésével lehet. Fotók: Google

 d94b4401-c04c-4304-a5d2-1e4fa8a2017f.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://dolgozzmagadon.blog.hu/api/trackback/id/tr418510366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

s 2016.03.22. 16:21:15

Amiről Te írsz, az az ideális cégekre, ideális dolgozókra vonatkozik egy ideális világban. A cégek nem ideálisak, mint ahogyan a világ és a dolgozók sem azok. Sőt, jobbat mondok. Te sem vagy ideális, bár mindenki szereti ezt gondolni magáról. Tehát ezek az elvárások szerintem túlzóak.

1. Nincs előtted karrierút: Miért kellene hogy legyen? Felvettek egy munkára. Miért gondolná bárki is, hogy onnan tovább kell lépni? Tovább LEHET lépni. De nem KELL feltétlenül.

2. Nem becsülnek meg a munkatársaid: Miért fontos ez? A megbecsülésükért dolgozunk? Szerintem nem. A pénzért dolgozunk. Ha kifizetik az árat, amiben megegyeztünk, akkor jó napot.

3. Nincs kihívás a munkádban: Ugyanazt csinálod évek óta, álmodból felkeltve is tudod, hogy mire mi a megoldás, szinte már rutinszerűen végzed a munkád, és annak ellenére sem kapsz motiváló feladatokat, hogy ezer éve ott dolgozol?
Eszményi állapot pedig. Automata üzemmódban folyik be a pénz, a felszabaduló idődben fusizhatsz, vagy élhetsz a hobbidnak. (Kommentezhetsz téveszmékre épülő bejegyzéseket. Bocs, pajtás, ezt nem bírtam kihagyni.)

4. Nem bíznak meg komolyabb feladatokkal: Hála az égnek. A tököm sem akar valami rettenetes szopással befürödni. Arra pont jók az újak. Ha meg nem bírnak a holmival, előbb-utóbb úgyis megkeresnek, hogy volna itt valami nehézség. Akkor kell az árat bekonferálni, vagy közölni, hogy nem érdekel a téma.

5. Nem őszinték hozzád: Persze hogy nem azok. Ha ezért mész el máshova, ott sem lesznek azok, tehát jobb is, ha maradsz. Ha mindenki mindenkivel őszinte lenne, akkor tíz perc után bármelyik cég egy kocsmai verekedéssé alakulna át. Tudok olyan helyekről, ahol ez nem így van. Ezek közül páran a világ vezető cégei, de mi az esély arra, hogy ott kötsz ki a végén? Tehát ha csak ez a baj, inkább maradj.

6. Megígérnek valamit, aztán nem tartják be: Igen. Akkor lépj le, ha nagy tétben is lefogadod, hogy jobb vagy, mint amennyire tartanak. Ráadásul nem tudod ott érvényesíteni a magasabb bérigényt. Ez a nagy tét egyébként a jelenlegi munkahelyed lesz, tokkal-vonóval. Szóval óvatosan.

7. Vetélytársnak tekintenek és irigyek rád: Kell ennél jobb? Ezek szerint olyat tudsz, amit ott kevesen, ha valaki egyáltalán. Konferáld be az árat, amit érsz. Ha nem kapod meg, akkor lépj le, bízva abban, hogy .máshol be tudod húzni ezt a pénzt.

8. Nincs megfelelően honorálva a munkád, nem fizetik a túlórát, csúszik a fizetés, nem a végzettségednek/tapasztalatodnak megfelelő bérezést kapsz:
Ilyen helyről nem eljönni kell. Ilyen helyre már eleve nem szabad menni.

9. Ha olyan ember akar elszámoltatni téged a teljesítményedről vagy munkaidődről, akinek semmi köze hozzá:
Meg sem szokták próbálni. Van az embernek egy fellépése, ugye. Az már eleve kizárja ennek még az elméleti lehetőségét is. Sajnálom azokat, akikkel ez valaha megesett.

10. Ha valami nem oké, hallgass az megérzéseidre: Ritkán döntök ösztön szinten. Amikor fiatalabb voltam megtettem, de majdnem megbántam. Csak a szerencsémen múlt, hogy nem. Az ösztön arra jó, hogy rávilágítson arra, hogy mi az, amit tudatosan elemezni kell. Az én tanácsom, hogy ne hagyd magad az indulataid rabjává válni, mert sokan erre játszanak és jól megszopatnak. Aludj egyet rá és hideg fejjel dönts.

"Keress hozzád hasonló embereket, akik azonos értékrenddel és világnézettel rendelkeznek!"
Öregem, ez nem egy teadélután. Nem a haverjaim. Lehetnének, de nem kell. Ide a pénzért megyünk.

vizsla_barat 2016.03.23. 06:28:30

A fizetes nem csúszhat. Pont. Ha hímnem akkor nav es hasonlók.

smagz 2016.03.24. 20:05:10

Ajjajj. Csak egy konklúzió dereng fel S után. Hogy jó pár dolgot megélt már a felsorolásból.
Bár tény hogy az írás életszerűségének megkérdőjelezése nem alaptalan a hazai munkahelyi viszonyokat tekintve. De mégis jól látható, hogy a cikkben taglalt felvetések nem hasraütésből születtek. A felvetések és a válaszok, reálisak lehetnek. De csak és kizárólag akkor, ha az olvasó motivált abban, amit a fejlécben szereplő mondatban látunk.
Egyetértesz S-el? Ő nem motivált.
Ne legyél olyan mint S.
A cikk nem hülyeség, csak épp nem fedi le többszázezer, létminimum alatt élő ember tapasztalatait.

Szerző

Motiváció ・Kitartás ・Eredmény ・Siker

Munkám során, amikor az embereknek segítek, akkor a fentebb felsorolt 4 szempontot képviselem. Ugyanis egyik sem létezhet a másik nélkül. Mind a négy összetevőt meg kell élned, így érzed igazán, hogy amit elértél azzal elégedett vagy és keményen megdolgoztál érte. 
A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kitartson a kitűzött céljai mellett. Ha az ember motivált és van elég kitartása, akkor az eredmény sem várat magára, így születik meg a siker, amely megadja a hajtóerőt ahhoz, hogy tovább csináld azt, amiben eddig is hittél. Ha te is szeretnél továbblépni és fejlődni, sikereket megélni a munkádban és a magánéletedben egyaránt, akkor jó helyen jársz.

Sikeres karrierépítést kívánok!
Somlyai-Sipos Szilvia 
karrier coach, karrier tanácsadó
www.dolgozzmagadon.hu

szilvi3_3.jpg